• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 11:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Предложение: конкурс за снимка

Започната от Boby_, 07.03.2006 11:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

AQUASAUR

А бе,щом има повече фенове на гупи,златни рибки,хелерчета... :P
то си е ясно,че ще симпатизират повече на тях отколкото на "Мбуните"(например)...:lol:
така че, този критерий може и да не е задължителен   :wink:
за мен по-важно е самата риба,пък дори и Гупа,да е оперена,"засмяна" и в отлична визия... 8)
отколкото една смръчкана,свита и недобре изглеждаща рядка риба... :(

miTko

Да, за това става дума.
Разни мои АКВАРИУМИ 

KingNothing

Ами то по тая логика: някои гледат дискуси, един добре гледан голям дискус (не е задължително да е добре гледан де) е близо 200-300 кинта само те ли тогава ще печелят, ами тогава казваме правим конкурс за снимка на рибка, който има риба по еФтина от 150 лв. няма право да участва...

е**ти логиката

Pac

И аз съм на мнение че не трябва да се дава тежест на видовете риби. Важното е снимката да е добре направена от гледна точка на техническо изпълнение и композиция. Ако изглежда красиво няма значение какъв е обектът, който е сниман. Важна е естетиката. Във повечето фотографски сайтове често пъти най-високо са оценени снимки на съвсем прости неща (в случая не говоря за аквариуми), като например някой стар изгнил стол в някоя колиба, върху който светлината пада по интересен начин например. Според мен идеята на конкурс за снимка е той наистина да бъде КОНКУРС ЗА СНИМКА, а не някой да покаже какви риби е отгледал.
Разбира се това си е само мое мнение, а пък кой съм аз та да давам мнение...

Boby_

Цитат на: "KingNothing"Ами то по тая логика: някои гледат дискуси, един добре гледан голям дискус (не е задължително да е добре гледан де) е близо 200-300 кинта само те ли тогава ще печелят, ами тогава казваме правим конкурс за снимка на рибка, който има риба по еФтина от 150 лв. няма право да участва...

е**ти логиката

Абе хора, нали затова има няколо отделни критерия? И затова казвам, че е важен не само видът, но и състоянието на рибата?

Нещо не виждам да предлагате алтернатива обаче. А мнения от рода на "Абе не знам как е, ама не е както го казваш" трудно могат да минат за конструктивни. Затова давайте по същество и не се хващайте за дреболии - ще има време и за уточнаване на всички детайли.

dido

Добре де, а ще мога ли да участвам със снимка на скарида примерно? Ако в аквариума няма риби - само скариди...

Boby_

Цитат на: "dido"Добре де, а ще мога ли да участвам със снимка на скарида примерно? Ако в аквариума няма риби - само скариди...

А ако нямам аквариум, а акватерариум, със снимка на костенурка ще мога ли да участвам, като нямам риби? А ако имам само кучета у нас?  :lol:
Майтапче. Ами знам ли - ще уточним това, не виждам какво пречи категорията на допустимите сними да е по-обширна от просто риби. Искаше ми се да избегнем снимането на растения, охлюви, актинии и други такива, защото там съвсем пък няма да могат да се приложат смислени критерии за сравнение.
От друга страна кой съм аз, че да противореча на целокупната мъдрост на народа - "Като няма риба, и ракът е риба".  :lol:

KingNothing

offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Boby_

Цитат на: "KingNothing"offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Аман от хора, коити нямат какво да кажат, но се ръководят от принципа "Не е важно к'во говориш, важното е да не спираш".  :lol:

KingNothing

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "KingNothing"offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Аман от хора, коити нямат какво да кажат, но се ръководят от принципа "Не е важно к'во говориш, важното е да не спираш".  :lol:

Много изнервен тоя народ !!!  :evil:  Както и да е който не разбира от майтап  нека му побеляват косите (нямам предвид никого конкретно...) Ако има обидени, Sorry , не такав ми беше целта :?

Поздрави   :roll:

dido

Въпроса ми е достатъчно резонен - има голямо разнообразие от интересни живи обекти - примерно корали, мекотели разни - особено по морските аквариуми. Действително критериите за рибки няма да могат да се приложат там, а липсата на такива снимки ще бъде загуба според мен. Може би някаква генерализация на критериите ще реши този проблем - да речем:

1. Оценка - общо впечатление от снимката (интересен обитател/поза/трудност и т.н.)
2. Техническа оценка на фотографията  - детайли от сорта на експонация, цветове, шум, фокус, неумел монтаж и прочее.

Pac

Цитат на: "dido"
1. Оценка - общо впечатление от снимката (интересен обитател/поза/трудност и т.н.)
2. Техническа оценка на фотографията  - детайли от сорта на експонация, цветове, шум, фокус, неумел монтаж и прочее.
Тези два критерия ми се струват съвсем достатъчни. А и все пак така се улеснява гласуването (дават се 2 оценки вместо 4).

dido

То може и само една оценка да се даде - и тоя, дето я дава да си натаманява всеки детайл как му тежи в общата оценка.

Въпроса за мен беше да не се ограничават снимките само до рибки, щото има и други интересни водни живини. Или пък да се каже - тва е конкурс само за снимки на рибки и това е.

kraltchev

Аз мисля че е добре да може да участва всяка снимка която е свързана с аквариумистиката - риба, безгръбначно, растение или каквото и да е друго - стига да се е получила снимка която всеки би си я закачил на стената.

В коледния конкурс имаше една снимка на златна рибка.  Аз не обичам много много риби, но златните рибки съвсем ги мразя.  Това обаче не ми попречи да оценя снимката за която говория.  Дори я показах на няколко познати-рибомразци и те също казаха че е страхотна, направо може да се отпечата за плакат.

Вероятно поне част от хората които идват на сайта и на форума не разбират много от аквариуми.  Ако имаме активен конкурс с красиви снимки все ще е от полза, ще създава интерес, независимо от обекта на снимките.

--Николай

Pac

Наистина е доста трудно да се оценяват с единен критерий риби, растения и "всякаква друга гад". Може да се помисли да се направят повече категории. Например:
1. Риби
2. Растения
3. Други
Но това доста ще усложни нещата и не знам дали си струва разправията.

Similar topics (5)

3054

Публикации: 48
Прегледи: 19024

5540

Започната от steel


Публикации: 8
Прегледи: 5085

14378

Публикации: 5
Прегледи: 3951

5060

Публикации: 2
Прегледи: 3070

10059

Публикации: 2
Прегледи: 2773