• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Конкурс за снимки на аквариумни обитатели - КОМЕНТАРИ

Започната от Boby_, 27.03.2006 09:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Ето, че завърши пробният кръг от Конкурса за снимки на аквариумни обитатели.
Честито на победителите!

Благодаря на всички участници, както и на всички гласували!

Честито на победителите!  :wink:


Оценки на самия конкурс ще поставяме тепърва, но все пак изкам да кажа, че според мен пробният кръг беше успешен, макар че лично аз съм малко разочарован - очаквах по-голям интерес.

scroll_lock

понеделник сутрин, отново на работа и гледам форума.... Уоу!  :lol:
Не го очаквах честно казано :) Благодаря на всички. Моите лични поздравления за снимката на AQUASAUR  :) На мен много ми хареса.

yoshko

А пък според мен този кръг не е успешен и едва ли някой от следващите ще бъде. Аз нарочно не участвах, нито пък гласувах. Имах силни съмнения, че ще надделеят симатиите към рибите и участниците, а не към качеството на самата снимка. И то така и се оказа. Просто хората си оценяват основно симаптиите към рибите, а не толкова качеството на снимките. Доказателство за това, е че в коментарите за снимка са изтъквани аргументи за самите риби и на кой му били любимите. Е, ще ме извинявате много, но в един истински конкурс за фотография не мисля, че има място за оценка на рибата, а трябва да се гледа само качеството на снимката и композицията като цяло.

Много хубав пример е снимката на cihlidi_fan. Аз нямам претенции да разбирам от фотография и затова не бих се наела да давам оценки. Много снимки ми изглеждат добри, макар "разбирачите" да им намерят много недостатъци. Но при тази снимка специално има много още какво да се иска. Не е фокусирана, рибата е далече, и най-важното - снимката е много размазана и направо бих казала "омазана" при опита за допълнителна обработка. Но понеже е любим на много хора цихлид и е изпреварила снимката на anonto. А лично за мен двете снимки не могат да се сравняват като качество. И тук се абстрахирам от всякакви лични отношения с фотографа, защото нямат нищо общо в оценката ми. Но специално тази снимка много ми хареса и моето мнение може също да е оказало влияние на anonto, за да изпрати нея от няколкото набелязани. А виждам има коментари за това, че не бил един, а два обитателя. Това го нямаше като условие и не мисля, че би трябвало да оказва влияние на оценката. Дори смятам за много интересно това, че е хванат хубав момент между две различни риби, които понякога се бъркат една с друга.

И още един момент смятам за доста съществен в конкурсите. Не мисля за удачно да се приема обработка на снимките с Photoshop или която и да било друга програма за обработка на изображения. Като искате да се правите на истински фотографи, защо не се състезавате кой ще направи най-добрата снимка без обработка?

И понеже се отплеснах доста с коментарите, ще обобщя накаратко:
1) Boby_, не трябва да допускаш за валидни оценките за снимки, на които се коментира не качеството на снимката, а симпатията към обитателите (има няколко такива случая). За тази обосновка си има коментар за обекта.
2) Коментарът за обекта не смятам, че трябва да се взима изобщо при крайната оценка - все пак конкурса е за качествена снимка, не за най-хубава рибка. Или аз не съм разбрала смисъла на конкурса? Защото това за рибите си е въпрос само на лична симаптия и няма връзка с качеството на снимката. Как може да се допусне максимална оценка на недобра снимка, само защото рибката била хубава по принцип.
3) Не трябва според мен да се допуска допълнителна обработка на снимките.
4) Изобщо - да се определят строги правила за това какво и как да се снима, колко и как да бъда разположени обектите, какви ще са критериите на оценяване и т.н. И да не се допускат инфантилни коментари в оценяването, които да влияят необективно на крайното класиране.

Boby_

yoshko, личното ми мнение е, че наистина в критериите за оценяване качеството на снимката трябва да има по-голяма тежест. Но това мое лично мнение не се споделя от по-голямата част от потребителите тук. Дори самият факт, че изобщо присъства оценка на снимката от фотографска гледна точка, е успех. Виж резултатите от конкурса за аквариуми - имаше ТРАГИЧНИ снимки, които се класираха на почетни места само заради обекта на тях.
Това, че снимките (без изключение, в това число и победителите) в този пробен кръг са слаби и няма всъщност нито една снимка, на която бих поставил висока оценка, е съвсем отделна тема.

Нека да обобщя и аз:
1. Валидни са всички оценки, които отговарят на правилата. Това, че нечий коментар не ми харесва или че не съм съгласен с него, не е причина да го "отрежа".
2. Коментарите не участват във формирането на крайния бал, те са там само за да покажат, че гласуващият има нещо предвид, а не поставя оценка просто ей така, наизуст.
3. Допълнителна обработка има още в момента, в който снимката е направена - всички цифрови апарати имат вграден софтуер. Това докъде ще се простира тази обработка, си е работа на автора - няма снимка без допълнителна обработка във всеки случай. Ако не ти харесва колко много е обработвана снимката и колко е неестествена, гласуваш със слаба оценка за нея със съответния коментар и готово.
4. Правилата са определени. Да решаваме колко и как да са разположени обектите означава да си направим конкурс за натюрморт. Прочети си сам тази точка от коментара и ще видиш колко абсурдно звучи.

Boby_

А колкото до местата на cichlidi_fan и anonto, грешката беше моя - разменил съм ги неволно и чак сега забелязах. Класирането се основава само на бал и всъщност мястото на anonto е 4-то.
Извинявам се за грешката, вече е оправена.

yoshko

Boby_, не искам да се заяждам, но не си съвсем прав.
1) Твърдо не смятам, че може да се приеме за валиден коментар за снимката мнението на коментиращия за рибата - нали затова е секцията коментар за обитател. Едното няма нищо общо с другото.
2) Самия коментар не участва във формирането на крайния резултат, но участва оценката, която е аргументирана с него. И тук отново се връщаме на точка 1) - оценява се качество на снимка по симатии към обитателя на нея. Е това си е чиста проба инфантилност.
3) Прав си за обработката от самия апарат. Да, тук съм съгласна, че е най-добре оценяващия да намали оценката поради правещта му впечатление прекалена дообработка.
4) И тук не съм съгласна с теб. Защото беше изрично казано в правилата, че не трябва да е снимка на голяма част от аквариум, но може да са повече обитатели. И по тази причина не е добре да се намаля  оценка на снимка, която отговаря на условията. Но и тук нещата пак опират до лично мнение, което по никакъв начин не може да се избегне. Прав си, че не опират до правилата нещата.

Но като цяло мнението ми е, че този конкурс не е формулиран правилно. Ако основното и най-важно нещо е това, до каква степен допада обитателят на оценяващите, то не правете конкурси по фотография (които предполагат качествено снимане), а за най-симпатичен аквариумен обитател. Просто фокуса е съвсем различен. Така винаги ще печелят едни и същи хора, или поне един вид риби, защото е явно предпочитанието към цихлидите, които аз изобщо не харесвам. По тази логика можех да гласувам със слаби оценки за класираните на първите места, само защото не ми харесват рибите, нищо, че самите снимки са много добри. Не виждам смисъла нещо в целия конкурс по пътя на тази логика. Защо според теб хора с аквариуми, които разбират доста от фотография не участваха в конкурса, нито пък в оценяването???

И се чудя още откакто ги почнахте, кога ще се откажете от тези конкурси, защото изобщо не са обективни и това е твърде очевидно и много дразнещо, поне за мен (а сигурна съм и за много други хора).

И още нещо - аз съм жена, което е видно и от аватара ми!!! Стига сте се обръщали всички към мен в мъжки род  :evil:

AQUASAUR

Ами, да ни е честит първия успешно проведен наш форумен Фото-контест !
Честито на колегите победители !
Предлагам да няма сърдити и обидени... :evil:  :cry:  :wink:
нека приемем това начинание с повече позитивност и градивно да доизглаждаме нещата по отношение на бъдещите критерии... :idea:
Вярвам, че рано или късно...ще достигнем до оптималните
и този конкурс ще се превърне наистина в една атрактивна арена, достойна да ни отсрами в световен аква-мащаб... 8)  :P  :bg
Ха, наздраве  :beer

Boby_

:lol: Първо извинявай за объркания пол - логично е обаче да предположиш, че с прякор Йошко ще се обръщат към теб като към мъж, мен лично именно това ме заблуди. Както и да е.

Аз като организатор на конкурса нямам никакви претенции за обективност - не може да се търси такава, когато гласува широка публика без някакво изискване за ценз.
Ако искаме горе-долу обективен конкурс за фотография, трябва да гласува жури от фотографи-професионалисти.
Ако искаме горе-доул обективен конкурс за акваристика, трябва да гласува жури от акваристи-професионалисти.
Ако искаме обективен конкурс за акваристична фотография, тогава ще се наложи да гласува жури от професионални акваристи-фотографи.
Нека всички да ме извинят, ако пропускам някого, но аз не знам да има дори един такъв в България. Затова конкурсът не е и няма как да е обективен. Това обаче не означава, че няма смисъл от него. Ще изброя накратко къде виждам аз ползата от този и подобните му конкурси:
1. Популяризация - да покажем рибите си, да покажем какво сме постигнали. Може пък някой да ги види и да му харесат. Дори един нов акварист да види снимките и да се запали, си струва усилията.
2. Мотив за снимане - за много хора един такъв конкурс ще е стимул да снимат и да се развиват. Разделът за фотография съществува от известно време и изводът е, че много малко хора споделят снимки на обитатели с другите. Конкурсът им дава повод и стимул да снимат, така те трупат опит и стават все по-добри.
3. В чисто емоционален план всеки конкурс си е едно състезание, интересно както за участниците, така и за наблюдателите.

Мога да изреждам и още ползи, но мисля, че това са основните.

Колкото до чистосъдречното ти признание, че конкурсът те дразни, за съжаление с нищо не мога да ти помогна.

:wink:

Boby_

А, yoshko, пропуснах да добавя още нещо. Дори от фотографска гледна точка обектът на снимката е изключително важен. Една перфектна в техническо отношение фотография на тривиален обект, на която й липсва послание, ще бъде оценена като слаба дори от професионални фотографи.  :wink:

yoshko

Е, че има някакъв стимул да се прави, има. Но въпросът е там, че има как да се направи поне малко по-обективен и да се стимулират оценяващите (за които и аз не смятам, че има много компетентни) да се аргументират по-добре. Колкото и човек да не разбира, може да се напъне малко и да се помъчи да даде някаква оценка за качество на снимката. Нали е хубаво да се стимулира не само снимането, но и оценяването и виждането за фотография. Как иначе си мислиш, че може да се стимулира участник да участва отново, ако губи точки за снимка с аргумантация от сорта на "просто не ме кефи тази риба". Това твърдо смятам, че трябва да се допуска само в раздела за коментар на обекта. Не може да се приема такъв аргумент за оценка на самата снимка и нейното качество. Просто оценяващите трябва да се замислят за обективността на оценката си и да разберат, че има разлика между "харесва ми рибата" и "харесва ми качеството и идеята на снимката". И това им мислене има как да се стимулира и да се развива като се въведат по-стриктни изисквания за коментарите - просто да си отговарят на раздела, в който се правят. А това няма да ти е трудно да го следиш и да изискваш друга аргументация и преосмисляне на оценката в съответната категория, преди да приемеш за валиден гласа на оценяващия.

И още едно нещо според мен трябва да се коригира за в бъдеще. Не трябва да има изискване за 300 мнения (ако не бъркам броя), за да може да се участва или гласува. Какъв е смисълът от това ограничение, още повече, когато всеки може да гарантира за участник без много мнения. Би трябвало всеки член на форума да може да участва в конкурса, и без това не е професионален  :wink:

NikolaV

Цитат на: "Boby_"
Ако искаме горе-долу обективен конкурс за фотография, трябва да гласува жури от фотографи-професионалисти.
Ако искаме горе-доул обективен конкурс за акваристика, трябва да гласува жури от акваристи-професионалисти.
Ако искаме обективен конкурс за акваристична фотография, тогава ще се наложи да гласува жури от професионални акваристи-фотографи.
Нека всички да ме извинят, ако пропускам някого, но аз не знам да има дори един такъв в България. Затова конкурсът не е и няма как да е обективен. Това обаче не означава, че няма смисъл от него.
Съгласен съм с тебе Боби. Но и Yoshko е абсолютно права.
По-точно ако гласуваха хората посочени от Боби и двамата щяхте да сте прави. Но когато гласуват любители какво очаквате? Аз лично точно това и очаквах.
Какво е сбърканото в конкурса обаче според мен. Поради правилата за гласуване има 5-6 човека гласували. Не сме толкова "адвансд", че да гласуваме като жури. Ако гласуването е анонимно и само с оценки, без коментар участниците ще са повече. Да, няма да е обективно. Да, ще има страшните за някои "фантоми". Да, ще има двойки. Голям праз!!! Лично аз предпочитам ако участвам да ме оценяват 200 човека без коментар, отколкото 5. Аз лично за това и не гласувах. Не ме е срам от мнението ми, просто не го мисля за правилно.

Boby_

Ограниченоето за 100 (а не 300) мнения за участие и гласуване в конкурса се наложи поради горчив опит, а освен това не е абсолютно.
Но така или иначе има вероятност то да отпадне съвсем.
Аз лично съм настроен доста авторитарно и с удоволствие бих "отстрелял" подобни неаргументирани гласувания, за които говориш, но не е там работата. Колкото по-стриктно и трудно е гласуването, толкова по-малко гласуващи ще има. Дори в момента те са цифром и словом 7 (седем), което е с три по-малко от броя на участниците. Ако дисквалифицираме 2-3 от тях, това ще означава останалите 3-4 да решават кой да победи, а не това е идеята.
Затова въпреки личното ми мнение, че е необходима максимална обективност, е по-вероятно нещата да се променят в точно противоположната посока.

AQUASAUR

Уважаеми колеги,
хайде нека не изостряме с негативни емоции това начинание... :wink:
Боби се напъва достатъчно и виждам, че при добро желание от всеки, да  доизкусури с мнение и предложение бъдещите критерии...
ще бъде взет под внимание  :!:
Просто нека всички проявим малко повече градивност, отколкото деструктинвост... :idea:  :wink:
А колежката ако си сложи за аватар ето тази чаровна снимка...
мисля,че ще избегне всякакви "обърквания" завбъдеще  :P  :lol:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.petshop-zoomania.com%2FCELEBRATION%2FCHRISTMAS%2520AQUA-CONCURS%272005%2Fyoshko.jpg&hash=643ba1a491667dedd0b4665177ac067d8d50e244

yoshko

А колкото до обекта - нямах точно тривиален предвид. Едва ли само цихлидите са интересен обект. Мисля, че всяка рибка може да е доста интересна, ако е снимана добре. Е, разбира се нямам предвид женска гупа или нещо подобно, което е доста невзрачно. Но не е нужно да е супер атрактивна риба, за да е хубава. На мен лично ботията ми харесва много повече от останалите риби, които участваха, но това мнение не се споделя от много хора предполагам. Но не бих казала, че не си заслужава вниманието да се снима, или пък че не би могла да се оцени подобаващо. Аз, ако бях гласувала, бих отдала все пак основното внимание на качеството и композицията на снимката, не толкова на симатията ми към обекта. И не смятам, че някой от обектите, които участваха е бил тривиален. Всеки си е красив по своему и поне мойта оценка би паднала основно върху цялостния ефект от снимката, пък и било с рибка, която ми е по-малко симпатична от друга.

И направо си мисля да гласувам следващия път, че защо изписах такива романи. Поне да ме е яд на конкурса по-малко, като зная, че има едно обектиовно мнение повече  :)

yoshko

Ох, сега видях пак си писал. Не казвам да отстреляш някои от коментарите, но да изискаш друга аргументация, която да отговаря на секцията, в която е направена. Всеки може да пусне повторна аргументация и тя да се публикува. За пореден път твърдо заставам зад мнението си, че не може да се оцени снимка с аргумента "не е нищо особено рибата", след като вече по този начин е оценена в секцията за обитател. Може със същата оценка да се даде просто по-добра аргументация, която да е свързана с това, което се оценява.

yoshko

Айде сега, Ицо, да видим колко ще се обръщат към мен в женски род. Защото предишния ми аватар си беше определено женски, но карай...

77

на следващият фото конкурс ще гласув за тебе :wink: мога и да се обоснова....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

yoshko

Ми да взема да участвам освен, ако Boby_ ме допуснe след толкова коментари  :P. Като се напъхам в аквариума като русалка ще видите обитател тогава  :D  :wink:. Може да спечеля секцията за оригиналност.

Pac

Наистина много малко гласували! Очаквах да са много повече, нали всеки се пише разбирач. Иначе повечето оценяващи (включитлено аз) нищо не разбираме от фотография и са се получили крайно субективни оценки. Затова и класирането е едно... Коментарите на някои хора са наистина само за отбиване на номера. Изобщо изискването на коментари отказва много хора от гласуване и май е по-добре без него (макар принципно да е идейно). Дано следващия път конкурса да е на по-високо ниво. И най-вече нека хората които разбират да оценяват, да не се оставя журито да е предимно от аматьори като мен. Моите оценки изведнъж се оказаха много важни с тези общо 7 гласували. Мислех си, че гласът ми ще е просто капка в морето, а то...

Boby_

Цитат на: "yoshko"Ми да взема да участвам освен, ако Boby_ ме допуснe след толкова коментари...

Стига да успееш да влезеш в аквариума и да останеш под вода за достатъчно време, че да направи някой добра снимка, съм готов да те призная за пълноправен аквариумен обитател с всички произтичащи от това последствия.   :lol:

А по-сериозно за конкурса - наясно съм, че винаги ще има недоволни. Затова и коментираме и обсъждаме, готов съм да помисля над всяко мнение, стига да има конструктивно зрънце в него, така че чакам и още неизказали се, които искат да променят това.  :wink:

AQUASAUR

yoshko, чудесна идея... :P  punk
и щом Боби "няма нищо против"...във въображението ми веднага заплува нещо такова...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.4coolpics.com%2Fpics%2F0005%2F019140005951.jpg&hash=bb136ae2000eb4b6c63fca571014405506f663d6

пък после що "вотове" ще трябва да обработва Боби...те така си му изкарай яда...:twisted:

а ако си нямаш такъв, че и по-голям аквариум...  :roll:  при мене има... :D  че даже и златна рибка за компания ще ти намеря къде къде по-хубава...fishsmile
а  пък и какви майсторски снимки правяяяяяяяяя....  :lol:


РС. Шегувам се, разбира се...не съм такъв човек...а и надявам се, че приятелят ти, като жена ми, не посещава този форум... :lol: :box

miTko

Цитат на: "77"на следващият фото конкурс ще гласув за тебе :wink: мога и да се обоснова....
И аз, но не е там работата....

Yoshko тъй като споделям по-голямата част от твоите схващания, предлагам ако има следващ конкурс да си в журито :!: , хем Боби няма да се притеснява, че може някой да го обвини в манипулации! :blush
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Оставете щуротиите настрана.
Според мен, гласовете бяха малко поради няколко причини:
1.Необходимостта от обосновка.
2.Необходимостта от ръчно попълване на форма за гласуване.
3.Минимумът от 100 мнения.

За следващия конкурс (ако има) обещах на Боби, че ще направя форма за автоматизация на гласуването, за да елиминираме точка 2. За останалите - решавайте вие. ;-)
Наистина, след като няма награди, точка 1 и 3 може да отпаднат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

NO CARRIER, ако го направиш, много ще улесниш нещата.  :wink:

С оглед на очертаващите се съществени промени ролята на журито за следващите кръгове на конкурса ще се сведе до това да прецени дали някоя снимка отговаря или не на условията, а това не е кой знае колко. Това е вярната посока според мен.  :wink:

scroll_lock

Ако можех аз да гласувам снимките на AQUASAUR  и anonto биха били на първо място. Единственото , което мога да коментирам по снимките е от фотографска гледна точка, тъй като се занимавам с кино и имам поне малко поглед върху фотографията като изкуство. Субективно мнение обаче винаги ще има когато става въпрос за изкуство. Затова и трябва да се оценява от възможно най-много хора.  
Обаче коментари от типа "този кръг не е успешен и едва ли някой от следващите ще бъде."  е едно от нещата да си намразя страната /държавата/ и да искам да избягам от нея възможно най-бързо. Такъв подход към нещо , което някой се опитва да направи направо ме побърква.
От всички оценяващи най-голямо впечатление ми направиха оценките на Dido :) Може би защото съвпадат доста с моите виждания. А и поне има познания за поне най-основните фотографски закони :) А ти yoshko , защо не гласува ? Или искаш конкурсът да се казва "Снимка на Меланохромис"  или "Снимка на ботия" за "да се определят строги правила за това какво и как да се снима, колко и как да бъда разположени обектите"

Pac

Мен лично най много ми хареса снимката на Bunz, за съжаление тя беше доста зле оценена като цяло. Иначе като оценяващ най-много ми хареса Longanlon, може би защото имаме сходни виждания.

yoshko

Аз не гласувах, защото нямам 100 мнения. Но и като зная какво става накрая, това беше другата причина. Просто има много какво да се отработва по тези конкурси, за да си мисля, че си заслужава труда да се гласува. Сори, но така мисля.

А колкото до това да се махнат коментарите, от една страна е добре, но от друга не е. Вярно че има хора, които не могат да се обосноват и това им пречи да гласуват, но нали за това е в крайна сметка конкурса - за да може всеки да види мнението на останалите и да прецени какво може да поправи в снимането си. Но за съжаление са много малко хората, които биха могли да дадат обективно мнение. Така че предлагам, ако отпадне обосновката, то да има поне място за коментари, които да са строго желателни. Така, който чувства, че може и иска да даде мнение и съвет, да може да го направи. Аз лично смятам, че обосновката е много важен елемент.

Не искам да се казва снимка на ботия или нещо подобно. Но понеже ме издразниха адски много някои коментари по снимките и затова. Не може да се оценява качество на снимката на база на симпатия към рибката. Ето това най-много ме ядосва - че повечето хора дават високи оценки на някоя снимка, само защото рибата е хубава, без да гледат, че самата снимка далеч не е такава.

Boby_

yoshko, кои точно са тези конкурси? Аз нямам нищо общо с организацията на други конкурси, освен на този. Тук говорим за него - ако имаш да казваш нещо за други конкурси, не му е тук мястото.

Иначе за коментарите си права - изключително важна част от идеята на конкурса са и трябва да ги има. Въпросът е, че явно трябва да се отделят от самото гласуване.

yoshko

Ох, стига сте ме заяждали сега за това, че споменах и останалите конкурси. Просто и там има доста за критикуване, макар да не му е тук мястото. Това беше между другото.

Идеята ми харесва за този фотографски конкурс. И аз искам много да се науча да снимам и бих се пробвала, но някак си не виждам особено обективни оценки, които някой би могъл да даде, за да си взема поука за следващата снимка. Просто повечето коментари нямат и грам опит за изказване на някакво мнение. Не е трудно човек да се опита да се обоснове за дадена оценка, пък макар и понятие да си няма от фотография.

niky

Цитат на: "yoshko". Като се напъхам в аквариума като русалка ще видите обитател тогава  :D  :wink:.

Следваш конкурс ще има със сигурност, вече е ясно :D

yoshko

ЦитатРС. Шегувам се, разбира се...не съм такъв човек...а и надявам се, че приятелят ти, като жена ми, не посещава този форум... :lol: :box

Не се притеснявай, Ицо. Не зная, за жена ти, но моя приятел постоянно кисне във форума  rofl. Добре, че има чувство за хумор  tooth.

П.П. Дали ще направя 100 мнения до следващия конкурс в тази тема???

killiman

Върти ми се една идея в главата...Да се разделят критериите за гласуване на две - основни и допълнителни. В основните да са фотографските стойности на самата снимка - осветление, композиция и други неща от фотографско естество, а в допълнителните - обекта на снимката. В основните максималните оценки да са от 1 да 10, в допълнителните от 1 до 5. Така на гласуващите, на които не им харесва сниманата рибка ще им се попречи да намалят драстично оценката и на самата снимка. И обратното - феновете на даден вид рибки няма да могат да надуват излишно оценките.

anonto

Dido, какво е това правило при кадрирането 1 – 1 – 1?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

dido

Правило при композицията на кадъра. Разполагаш обектите, върху които искаш да акцентираш, на специални места в кадъра:

http://graphicssoft.about.com/od/glossary/l/blruleofthirds.htm

Това разположение най-често гарантира "спонтанно" насочване на погледа към правилното място, като погледнеш фотографията. Всъщност композицията на повечето от снимките, които би харесал "без да знаеш защо", вероятно е подчинена на това правило. Доста от старите качествени СЛР-и "имат" разграфен по този начин визьор - за да си целиш директно обекта на праилното място в кадъра.

Това правило между другото се вързва с концепцията за златното сечение и хармоничние пропорции.

Ilianidis

Цитат на: "killiman"Върти ми се една идея в главата...Да се разделят критериите за гласуване на две - основни и допълнителни. В основните да са фотографските стойности на самата снимка - осветление, композиция и други неща от фотографско естество, а в допълнителните - обекта на снимката. В основните максималните оценки да са от 1 да 10, в допълнителните от 1 до 5. Така на гласуващите, на които не им харесва сниманата рибка ще им се попречи да намалят драстично оценката и на самата снимка. И обратното - феновете на даден вид рибки няма да могат да надуват излишно оценките.
А защо примерно на края на конкурса да не може да има двама победители по същата логика?!Така няма да има сръдливи.Като при мис България...една взима купата,друга взима награда за излет,трета в елитен курорт и т.н.Така ще има първо място за майсторска снимка без нзачение аквариумния обитател и първо място за елитен аквариумен обитател.Може малко да е несериозно,но на фона на различията в интересите  и предпочитанията ми се струва доста логично.И без това става дума за морални награди,а не предметни.Разликата м/у двете е доста голяма и не би трябвало една на друга оценките да си повлияват.Може да имаме перфектен екземпляр,но колкото и да ни се иска да го запечатаме.....не всеки умее и има тази възможност.

Stas

Поздравления за първия фото-конкурс!
Като пръв е нормално да има трески за дялане. Надявам се, че ще стигнем до разумен вариант в крайна сметка.

Аз лично не участвах в конкурса, т.к. срокът ми дойде твърде кратък.
В гласуването също - системата за гласуване ми се стори твърде сложна, а и тези коментари... Може би трябва да ги има, но това, което прочетох е комедия! Еми така е като неразбиращи се опитват да дадат компетентен коментар. Въпреки, че от 15 години се занимавам с работа, която налага постоянно оценката на снимки, не мога да твърдя, че бих могъл да дам достатъчно компетентен коментар на конкурсна снимка. Само бих искал да отбележа, че композицията при снимане на аквариумен обитател не е това, което е имаме предвид при един пейзаж. В този смисъл коментарите на композицията и кадрирането звучат малко неуместно.

И Yoshko и Boby_ изложиха доста истини, които в крайна сметка се налага да бъдат обединени в една. Ами трудно ще да е, но... май трябва.

В крайна сметка трябва да победи най-пленяващата фотография!

abaro

Честит ви първи кръг на фотоконкурса - какъвто и да е той :cry: .
Не мога обаче да се възпра да направя една злобна забележка към организаторите/организатора. Огромната популярност сред участниците и най-вече сред гласуващите според мен се дължи на отчаяния опит да се върне историята назад, като предварително се поставят практически неизпълними условия - 100 мнения, обосновка на гласа (минимум 100 думи), бележка от ветеринар, снимка на рибката с фамилията и т.н. Според мен , а явно и според много други разсъждаващи предварително а не след това, е ясно че първи в историята е възникнал хаоса и след това на базата на опита са били създадени някакви правила. Иначе досегашната организация ми напомня много за видните съвременни български бюрократи ( веднага се сещам за един около 1.60 и за една госпожа с очила) които са много активни в работата си ама и всеки ден трябва да обясняват как и те мислели че така било по-правилно но конюнктурата в онзи момент налагала онова решение. :evil:
PS: Аз не гласувах защото освен снимката на бетата другите дори не ме заинтригуваха. Камо ли да седна да пиша обяснения за тях. Нищо лично към участниците, само фотография :wink:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Да, и за мен бетата беше фаворит, въпреки че не ми харесва муцуната й. Но като снимка конкуренция нямаше.

Boby_

Както явно вече всички сте забелязали, това, което се получи, беше конкурс за най-харесвана снимка, а не за най-добра. Ако някой се е надявал на чудеса от фотографско майсторство, е останал излъган. Целта е друга - да се стимулират потребителите на форума да снимат и да показват с удоволствие снимките си. Състезателният елемент е "солта", но не е самоцел.
Сред коментарите виждам и доброжелателна критика, и злобни забележки без конструктивен елемент. Като организатор на конкурса си извличам поуки за бъдещите кръгове.

killiman, аз също съм на мнение, че гласуването трябва да е по-сложно и оценката да е многокомпонентна, но този кръг показва явно, че мнозинството не желае да си прави труда да гласува така и трябва да им е лесничко, за да пуснат вот.  :lol:

abaro, нищо отчаяно няма в опита ми да огранича "фантомния" вот, напротив, получи се - всички гласували са реални потребители на форума. И ще те помоля ако имаш да казваш нещо по същество, да го направиш, а не голословно да ме сравняваш с определени индивиди от публичното пространство.

NikolaV

Цитат на: "Boby_"Както явно вече всички сте забелязали, това, което се получи, беше конкурс за най-харесвана снимка, а не за най-добра...
А, това е!!! По-правилно не може и да се каже. Каквото и да си говорим за правила, критерии и туй-онуй всеки ще гласува за най-харесваната от него снимка по неговите си правила и разбирания. Колкото и да си чешиме езиците на тая тема.

Bunz

Мдааа. Струва ми се, че конкурса трябва да се премести на друго място, може би в нова тема, да речем "Аквариумни обитатели", защото фотография, според мен и само според мен на този конкурс почти нямаше. Струва ми се, че хората бъркат "снимане" с "фотография" и оттам произтичат безсмислени дебати. Да "снимат" могат всички. Фотографията е и вид изкуство и е продукт на дългогодишен опит и най-паче трябва да има кой да те научи като как, аджеба се правят някои неща. На този конкурс, за другите нямам право на мнение, се случи именно това. Снимки, оценявани по това, доколко се харесва рибката като вид. Не съм забелязал оценка като фотография с изключение на тази на Ицо.

yoshko

Цитат на: "Boby_"Както явно вече всички сте забелязали, това, което се получи, беше конкурс за най-харесвана снимка, а не за най-добра. Ако някой се е надявал на чудеса от фотографско майсторство, е останал излъган. Целта е друга - да се стимулират потребителите на форума да снимат и да показват с удоволствие снимките си. Състезателният елемент е "солта", но не е самоцел.

Много точно казано. Точно това предизвика моите коментари. Аз мислех, че основната цел на този конкурс е да се стимулират участниците да си снимат обитателите, но не с идеята да се показват във форума, а с основна идея да се научат любителите фотографи да правят по-добри снимки. Нали за това се правят фотографските конкурси. И или аз не съм разбрала идеята, или просто това няма как да стане. Липсата на компетентни мнения, коментари и забележки беше това, което ме подразни толкова. Просто главно инфантилни коментари без грам смисъл и опит за размисъл върху снимките и качествата или недостатъците им. Пределно ми е ясно, че са малко хората, които биха могли да дадат по-компетентно мнение, но не е трудно всеки да се опита да си каже мнението, дори да не разбира от фотография. Лесно може да се каже какво ти радва окото в една снимка - уловен момент, поза на обитателя, качество (поне както ти го виждаш и разбираш), цветове, фокус и т.н. А то какво се получи в коментарите - само "хубава рибка" или "нищо особено", "грозна рибка".

Но явно коментирането не се нрави на по-голяма част от форумниците и ако простото "харесване" ще бъде критерий за оценка на снимките, по-добре да няма задължителни коментари, а просто да се оценява без обосновка - по симпатии. Но задължително да има място за коментар, за който желае да направи такъв и който чувства, че има какво да изкоментира по дадена снимка.

niky

Много приказки се изписаха още от първия конкурс във форума, но някои още не могат да проумеят:  Всичко на този свят е субективно.

Ама била супер снимка - добре, но на мен не ми харесва.
Ама тая цихлида била страхотна - може, но мен ме кефи да кажем афиосемион.
Трябвало да се оценяват снимките - сигурно сте прави, но ...красивата риба и на по кофти снимка е красива.

Както и да се направи, ВИНАГИ ще е субективно.
Затова аз ви предлагам да е с проста анкета, оценки от 1 до 10 и всеки който иска, да си коментира.
Другия вариант е, да участвате само в цихлиди форума, където всичко е супер, обективно, реално и ще бъдете оценени по достойнство разбира се :D

Stas

Мда, по-просто гласуване = повече гласували.

anonto

Цитат на: "dido"Правило при композицията на кадъра. Разполагаш обектите, върху които искаш да акцентираш, на специални места в кадъра:

http://graphicssoft.about.com/od/glossary/l/blruleofthirds.htm

Това разположение най-често гарантира "спонтанно" насочване на погледа към правилното място, като погледнеш фотографията. Всъщност композицията на повечето от снимките, които би харесал "без да знаеш защо", вероятно е подчинена на това правило. Доста от старите качествени СЛР-и "имат" разграфен по този начин визьор - за да си целиш директно обекта на праилното място в кадъра.

Това правило между другото се вързва с концепцията за златното сечение и хармоничние пропорции.
Мерси. Разбрах те принципно, но как се постига това. Има ли някакво точно правило къде да сложиш обекта, за да се получи този ефект или просто фотографа трябва да има усещане за самата снимка преди да я направи.
Принцип на третините – това същото ли е или нещо друго?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

NikolaV

Цитат на: "anonto"Принцип на третините – това същото ли е или нещо друго?
Да...
А и за горното си много прав - фотографа трябва да усеща нещета. Трябва си талант. Какъвто аз за съжаление нямам :-(

dido

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgraphicssoft.about.com%2Flibrary%2Fglossary%2Fruleofthirds.jpg&hash=c1295922aa414594250d291caac60284157108bb

Тук става дума по-скоро за кропване - демек как да кропнеш кофти кадрираната снимка, за да я докараш къмто това правило.

Едно време - когато фотографите са нямали фотошоп под ръка, правилното кадриране по време на снимане е било много по-важно, отколкото сега. Което ми напомня на еднa приказка - това е било по времето, когато корабите били дървени, а мъжете - железни  :beer

Similar topics (5)

8457

Публикации: 6
Прегледи: 3398

55660

Публикации: 6
Прегледи: 4419

6411

Публикации: 1
Прегледи: 2819

33043

Публикации: 8
Прегледи: 6866

3198

Публикации: 89
Прегледи: 49933