• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Конкурс за снимки на аквариумни обитатели - КОМЕНТАРИ

Започната от Boby_, 27.03.2006 09:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Ето, че завърши пробният кръг от Конкурса за снимки на аквариумни обитатели.
Честито на победителите!

Благодаря на всички участници, както и на всички гласували!

Честито на победителите!  :wink:


Оценки на самия конкурс ще поставяме тепърва, но все пак изкам да кажа, че според мен пробният кръг беше успешен, макар че лично аз съм малко разочарован - очаквах по-голям интерес.

scroll_lock

понеделник сутрин, отново на работа и гледам форума.... Уоу!  :lol:
Не го очаквах честно казано :) Благодаря на всички. Моите лични поздравления за снимката на AQUASAUR  :) На мен много ми хареса.

yoshko

А пък според мен този кръг не е успешен и едва ли някой от следващите ще бъде. Аз нарочно не участвах, нито пък гласувах. Имах силни съмнения, че ще надделеят симатиите към рибите и участниците, а не към качеството на самата снимка. И то така и се оказа. Просто хората си оценяват основно симаптиите към рибите, а не толкова качеството на снимките. Доказателство за това, е че в коментарите за снимка са изтъквани аргументи за самите риби и на кой му били любимите. Е, ще ме извинявате много, но в един истински конкурс за фотография не мисля, че има място за оценка на рибата, а трябва да се гледа само качеството на снимката и композицията като цяло.

Много хубав пример е снимката на cihlidi_fan. Аз нямам претенции да разбирам от фотография и затова не бих се наела да давам оценки. Много снимки ми изглеждат добри, макар "разбирачите" да им намерят много недостатъци. Но при тази снимка специално има много още какво да се иска. Не е фокусирана, рибата е далече, и най-важното - снимката е много размазана и направо бих казала "омазана" при опита за допълнителна обработка. Но понеже е любим на много хора цихлид и е изпреварила снимката на anonto. А лично за мен двете снимки не могат да се сравняват като качество. И тук се абстрахирам от всякакви лични отношения с фотографа, защото нямат нищо общо в оценката ми. Но специално тази снимка много ми хареса и моето мнение може също да е оказало влияние на anonto, за да изпрати нея от няколкото набелязани. А виждам има коментари за това, че не бил един, а два обитателя. Това го нямаше като условие и не мисля, че би трябвало да оказва влияние на оценката. Дори смятам за много интересно това, че е хванат хубав момент между две различни риби, които понякога се бъркат една с друга.

И още един момент смятам за доста съществен в конкурсите. Не мисля за удачно да се приема обработка на снимките с Photoshop или която и да било друга програма за обработка на изображения. Като искате да се правите на истински фотографи, защо не се състезавате кой ще направи най-добрата снимка без обработка?

И понеже се отплеснах доста с коментарите, ще обобщя накаратко:
1) Boby_, не трябва да допускаш за валидни оценките за снимки, на които се коментира не качеството на снимката, а симпатията към обитателите (има няколко такива случая). За тази обосновка си има коментар за обекта.
2) Коментарът за обекта не смятам, че трябва да се взима изобщо при крайната оценка - все пак конкурса е за качествена снимка, не за най-хубава рибка. Или аз не съм разбрала смисъла на конкурса? Защото това за рибите си е въпрос само на лична симаптия и няма връзка с качеството на снимката. Как може да се допусне максимална оценка на недобра снимка, само защото рибката била хубава по принцип.
3) Не трябва според мен да се допуска допълнителна обработка на снимките.
4) Изобщо - да се определят строги правила за това какво и как да се снима, колко и как да бъда разположени обектите, какви ще са критериите на оценяване и т.н. И да не се допускат инфантилни коментари в оценяването, които да влияят необективно на крайното класиране.

Boby_

yoshko, личното ми мнение е, че наистина в критериите за оценяване качеството на снимката трябва да има по-голяма тежест. Но това мое лично мнение не се споделя от по-голямата част от потребителите тук. Дори самият факт, че изобщо присъства оценка на снимката от фотографска гледна точка, е успех. Виж резултатите от конкурса за аквариуми - имаше ТРАГИЧНИ снимки, които се класираха на почетни места само заради обекта на тях.
Това, че снимките (без изключение, в това число и победителите) в този пробен кръг са слаби и няма всъщност нито една снимка, на която бих поставил висока оценка, е съвсем отделна тема.

Нека да обобщя и аз:
1. Валидни са всички оценки, които отговарят на правилата. Това, че нечий коментар не ми харесва или че не съм съгласен с него, не е причина да го "отрежа".
2. Коментарите не участват във формирането на крайния бал, те са там само за да покажат, че гласуващият има нещо предвид, а не поставя оценка просто ей така, наизуст.
3. Допълнителна обработка има още в момента, в който снимката е направена - всички цифрови апарати имат вграден софтуер. Това докъде ще се простира тази обработка, си е работа на автора - няма снимка без допълнителна обработка във всеки случай. Ако не ти харесва колко много е обработвана снимката и колко е неестествена, гласуваш със слаба оценка за нея със съответния коментар и готово.
4. Правилата са определени. Да решаваме колко и как да са разположени обектите означава да си направим конкурс за натюрморт. Прочети си сам тази точка от коментара и ще видиш колко абсурдно звучи.

Boby_

А колкото до местата на cichlidi_fan и anonto, грешката беше моя - разменил съм ги неволно и чак сега забелязах. Класирането се основава само на бал и всъщност мястото на anonto е 4-то.
Извинявам се за грешката, вече е оправена.

yoshko

Boby_, не искам да се заяждам, но не си съвсем прав.
1) Твърдо не смятам, че може да се приеме за валиден коментар за снимката мнението на коментиращия за рибата - нали затова е секцията коментар за обитател. Едното няма нищо общо с другото.
2) Самия коментар не участва във формирането на крайния резултат, но участва оценката, която е аргументирана с него. И тук отново се връщаме на точка 1) - оценява се качество на снимка по симатии към обитателя на нея. Е това си е чиста проба инфантилност.
3) Прав си за обработката от самия апарат. Да, тук съм съгласна, че е най-добре оценяващия да намали оценката поради правещта му впечатление прекалена дообработка.
4) И тук не съм съгласна с теб. Защото беше изрично казано в правилата, че не трябва да е снимка на голяма част от аквариум, но може да са повече обитатели. И по тази причина не е добре да се намаля  оценка на снимка, която отговаря на условията. Но и тук нещата пак опират до лично мнение, което по никакъв начин не може да се избегне. Прав си, че не опират до правилата нещата.

Но като цяло мнението ми е, че този конкурс не е формулиран правилно. Ако основното и най-важно нещо е това, до каква степен допада обитателят на оценяващите, то не правете конкурси по фотография (които предполагат качествено снимане), а за най-симпатичен аквариумен обитател. Просто фокуса е съвсем различен. Така винаги ще печелят едни и същи хора, или поне един вид риби, защото е явно предпочитанието към цихлидите, които аз изобщо не харесвам. По тази логика можех да гласувам със слаби оценки за класираните на първите места, само защото не ми харесват рибите, нищо, че самите снимки са много добри. Не виждам смисъла нещо в целия конкурс по пътя на тази логика. Защо според теб хора с аквариуми, които разбират доста от фотография не участваха в конкурса, нито пък в оценяването???

И се чудя още откакто ги почнахте, кога ще се откажете от тези конкурси, защото изобщо не са обективни и това е твърде очевидно и много дразнещо, поне за мен (а сигурна съм и за много други хора).

И още нещо - аз съм жена, което е видно и от аватара ми!!! Стига сте се обръщали всички към мен в мъжки род  :evil:

AQUASAUR

Ами, да ни е честит първия успешно проведен наш форумен Фото-контест !
Честито на колегите победители !
Предлагам да няма сърдити и обидени... :evil:  :cry:  :wink:
нека приемем това начинание с повече позитивност и градивно да доизглаждаме нещата по отношение на бъдещите критерии... :idea:
Вярвам, че рано или късно...ще достигнем до оптималните
и този конкурс ще се превърне наистина в една атрактивна арена, достойна да ни отсрами в световен аква-мащаб... 8)  :P  :bg
Ха, наздраве  :beer

Boby_

:lol: Първо извинявай за объркания пол - логично е обаче да предположиш, че с прякор Йошко ще се обръщат към теб като към мъж, мен лично именно това ме заблуди. Както и да е.

Аз като организатор на конкурса нямам никакви претенции за обективност - не може да се търси такава, когато гласува широка публика без някакво изискване за ценз.
Ако искаме горе-долу обективен конкурс за фотография, трябва да гласува жури от фотографи-професионалисти.
Ако искаме горе-доул обективен конкурс за акваристика, трябва да гласува жури от акваристи-професионалисти.
Ако искаме обективен конкурс за акваристична фотография, тогава ще се наложи да гласува жури от професионални акваристи-фотографи.
Нека всички да ме извинят, ако пропускам някого, но аз не знам да има дори един такъв в България. Затова конкурсът не е и няма как да е обективен. Това обаче не означава, че няма смисъл от него. Ще изброя накратко къде виждам аз ползата от този и подобните му конкурси:
1. Популяризация - да покажем рибите си, да покажем какво сме постигнали. Може пък някой да ги види и да му харесат. Дори един нов акварист да види снимките и да се запали, си струва усилията.
2. Мотив за снимане - за много хора един такъв конкурс ще е стимул да снимат и да се развиват. Разделът за фотография съществува от известно време и изводът е, че много малко хора споделят снимки на обитатели с другите. Конкурсът им дава повод и стимул да снимат, така те трупат опит и стават все по-добри.
3. В чисто емоционален план всеки конкурс си е едно състезание, интересно както за участниците, така и за наблюдателите.

Мога да изреждам и още ползи, но мисля, че това са основните.

Колкото до чистосъдречното ти признание, че конкурсът те дразни, за съжаление с нищо не мога да ти помогна.

:wink:

Boby_

А, yoshko, пропуснах да добавя още нещо. Дори от фотографска гледна точка обектът на снимката е изключително важен. Една перфектна в техническо отношение фотография на тривиален обект, на която й липсва послание, ще бъде оценена като слаба дори от професионални фотографи.  :wink:

yoshko

Е, че има някакъв стимул да се прави, има. Но въпросът е там, че има как да се направи поне малко по-обективен и да се стимулират оценяващите (за които и аз не смятам, че има много компетентни) да се аргументират по-добре. Колкото и човек да не разбира, може да се напъне малко и да се помъчи да даде някаква оценка за качество на снимката. Нали е хубаво да се стимулира не само снимането, но и оценяването и виждането за фотография. Как иначе си мислиш, че може да се стимулира участник да участва отново, ако губи точки за снимка с аргумантация от сорта на "просто не ме кефи тази риба". Това твърдо смятам, че трябва да се допуска само в раздела за коментар на обекта. Не може да се приема такъв аргумент за оценка на самата снимка и нейното качество. Просто оценяващите трябва да се замислят за обективността на оценката си и да разберат, че има разлика между "харесва ми рибата" и "харесва ми качеството и идеята на снимката". И това им мислене има как да се стимулира и да се развива като се въведат по-стриктни изисквания за коментарите - просто да си отговарят на раздела, в който се правят. А това няма да ти е трудно да го следиш и да изискваш друга аргументация и преосмисляне на оценката в съответната категория, преди да приемеш за валиден гласа на оценяващия.

И още едно нещо според мен трябва да се коригира за в бъдеще. Не трябва да има изискване за 300 мнения (ако не бъркам броя), за да може да се участва или гласува. Какъв е смисълът от това ограничение, още повече, когато всеки може да гарантира за участник без много мнения. Би трябвало всеки член на форума да може да участва в конкурса, и без това не е професионален  :wink:

NikolaV

Цитат на: "Boby_"
Ако искаме горе-долу обективен конкурс за фотография, трябва да гласува жури от фотографи-професионалисти.
Ако искаме горе-доул обективен конкурс за акваристика, трябва да гласува жури от акваристи-професионалисти.
Ако искаме обективен конкурс за акваристична фотография, тогава ще се наложи да гласува жури от професионални акваристи-фотографи.
Нека всички да ме извинят, ако пропускам някого, но аз не знам да има дори един такъв в България. Затова конкурсът не е и няма как да е обективен. Това обаче не означава, че няма смисъл от него.
Съгласен съм с тебе Боби. Но и Yoshko е абсолютно права.
По-точно ако гласуваха хората посочени от Боби и двамата щяхте да сте прави. Но когато гласуват любители какво очаквате? Аз лично точно това и очаквах.
Какво е сбърканото в конкурса обаче според мен. Поради правилата за гласуване има 5-6 човека гласували. Не сме толкова "адвансд", че да гласуваме като жури. Ако гласуването е анонимно и само с оценки, без коментар участниците ще са повече. Да, няма да е обективно. Да, ще има страшните за някои "фантоми". Да, ще има двойки. Голям праз!!! Лично аз предпочитам ако участвам да ме оценяват 200 човека без коментар, отколкото 5. Аз лично за това и не гласувах. Не ме е срам от мнението ми, просто не го мисля за правилно.

Boby_

Ограниченоето за 100 (а не 300) мнения за участие и гласуване в конкурса се наложи поради горчив опит, а освен това не е абсолютно.
Но така или иначе има вероятност то да отпадне съвсем.
Аз лично съм настроен доста авторитарно и с удоволствие бих "отстрелял" подобни неаргументирани гласувания, за които говориш, но не е там работата. Колкото по-стриктно и трудно е гласуването, толкова по-малко гласуващи ще има. Дори в момента те са цифром и словом 7 (седем), което е с три по-малко от броя на участниците. Ако дисквалифицираме 2-3 от тях, това ще означава останалите 3-4 да решават кой да победи, а не това е идеята.
Затова въпреки личното ми мнение, че е необходима максимална обективност, е по-вероятно нещата да се променят в точно противоположната посока.

AQUASAUR

Уважаеми колеги,
хайде нека не изостряме с негативни емоции това начинание... :wink:
Боби се напъва достатъчно и виждам, че при добро желание от всеки, да  доизкусури с мнение и предложение бъдещите критерии...
ще бъде взет под внимание  :!:
Просто нека всички проявим малко повече градивност, отколкото деструктинвост... :idea:  :wink:
А колежката ако си сложи за аватар ето тази чаровна снимка...
мисля,че ще избегне всякакви "обърквания" завбъдеще  :P  :lol:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.petshop-zoomania.com%2FCELEBRATION%2FCHRISTMAS%2520AQUA-CONCURS%272005%2Fyoshko.jpg&hash=643ba1a491667dedd0b4665177ac067d8d50e244

yoshko

А колкото до обекта - нямах точно тривиален предвид. Едва ли само цихлидите са интересен обект. Мисля, че всяка рибка може да е доста интересна, ако е снимана добре. Е, разбира се нямам предвид женска гупа или нещо подобно, което е доста невзрачно. Но не е нужно да е супер атрактивна риба, за да е хубава. На мен лично ботията ми харесва много повече от останалите риби, които участваха, но това мнение не се споделя от много хора предполагам. Но не бих казала, че не си заслужава вниманието да се снима, или пък че не би могла да се оцени подобаващо. Аз, ако бях гласувала, бих отдала все пак основното внимание на качеството и композицията на снимката, не толкова на симатията ми към обекта. И не смятам, че някой от обектите, които участваха е бил тривиален. Всеки си е красив по своему и поне мойта оценка би паднала основно върху цялостния ефект от снимката, пък и било с рибка, която ми е по-малко симпатична от друга.

И направо си мисля да гласувам следващия път, че защо изписах такива романи. Поне да ме е яд на конкурса по-малко, като зная, че има едно обектиовно мнение повече  :)

yoshko

Ох, сега видях пак си писал. Не казвам да отстреляш някои от коментарите, но да изискаш друга аргументация, която да отговаря на секцията, в която е направена. Всеки може да пусне повторна аргументация и тя да се публикува. За пореден път твърдо заставам зад мнението си, че не може да се оцени снимка с аргумента "не е нищо особено рибата", след като вече по този начин е оценена в секцията за обитател. Може със същата оценка да се даде просто по-добра аргументация, която да е свързана с това, което се оценява.

Similar topics (5)

42079

Публикации: 9
Прегледи: 6560

18935

Започната от MIRRO


Публикации: 0
Прегледи: 2651

918

Започната от Boby_


Публикации: 13
Прегледи: 8706

7372

Започната от bombadil


Публикации: 2
Прегледи: 2524

122

Публикации: 12
Прегледи: 6626