• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 22:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Конкурс за снимка на аквариумни обитатели (IX кр)-КЛАСИРАНЕ

Започната от Boby_, 17.03.2008 08:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_


Завърши IX-тият кръг на КОНКУРСА ЗА СНИМКИ НА АКВАРИУМНИ ОБИТАТЕЛИ!
Ето крайното класиране в него:


Победител: Boby_
Заглавие: Мистър и Мисис Смит
Средна оценка: 7,81
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fkonkurs%2Ftemp%2F175.jpg&hash=3466769d38a816544e26440ee063a2a24ec628f0


Второ място: glorious
Заглавие на снимката: Родители
Средна оценка: 7,57
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fkonkurs%2Ftemp%2F185.jpg&hash=6d2735e3427867147b0b22b79797837762298bff

Трето място: anonto
Заглавие на снимката: WILD DISCUS - SYMPHYSODON AEQUIFASCIATUS MANACAPURU
Средна оценка: 7,05
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fkonkurs%2Ftemp%2F186.jpg&hash=9e80ab7f3e1967e26baf14a11640705133a7c241


Участниците извън тройката се подредиха така:
3.   cardin 6,95
4.   Borgot 6,90
5.   miTko 6,48
6.   Ilianidis 6,45
7.   }|{opukc 6,10
8.   don_misho 6,09
9.   malomir 5,91
10.   botan 5,77
11.   Violeta 5,23
12.   spetsa 4,95
13.   Krasi* 4,32
14.   kamos 3,81



Тук можете да видите всички коментари на гласувалите.

Основната заслуга за успешното протичане на конкурса всъщност е на NO CARRIER - именно той предостави мясотото за качване на снимките, създаде формите за автоматично гласуване, за пресмятане на оценките, за коментарите и изобщо цялото програмно осигуряване на конкурса е негово дело.



В конкурса гласуваха (по реда на гласуването):

Boby_
bazabaza
igenov
tsvety
borgot
}|{opukc
Stef
kamos
zlostar40
gospodinov
_777_
vastho
stas
le6o
HanibalKing
akvaristat
barbus
jojo
blagoy
miTko
glorious
puhcho


Анулирах два гласа - на потребител simone_ и на Хелера-91. Причините, макар и сходни, бяха различни. simone_ е регистриран след началото на конкурса, така че формалните правила изискваха анулиране. При Хелера-91 анулирането дойде по моя лична преценка - казвал съм и преди, ще повторя и сега, че няма да допусна гласуване с десетки за някои фаворити, докато се гласува с единици за други не според качествата на снимката, а според личността на гласуващия. Класиране, базирано на подобни критерии, би унищожило конкурса, затова си позволих да изтрия гласа на Хелера-91. Предупрежеднието си остава и за други желаещи - оценките на simone_ бяха подозрително подобни на тези на Хелера-91, което ме кара да се замисля дали да не върнем изискването за минимален брой мнения във форума, за да се отървем от фантомни регистрации, направени специално за гласуването.

Вече можете да комeнтирате всичко, свързано с конкурса - участници, класиране, организация и т. н.
: 17.03.2008г 08:08ч


Сега вече мога да коментирам и самите снимки и участници. Много ме радва нивото - далеч по-високо е от това на всички предишни конкурси. Личният ми фаворит, страхотната снимка на Borgot, за съжаление остана извън тройката, но отправям личните си поздравления към автора! Колкото повече гледам снимката, толкова повече ми харесва.
Не искам да коментирам индивидуално гласувалите, но не мога да не се спра на опита на Стас да въведе някаква обективност. Стасе, извинявай, но вместо да обективизираш критериите си, си ги докарал до висотите на субективността, особено по отношение на оценките за качество на изображението, които са меко казано странни. :-) Не се сърди, всеки си има мнение и твоето си тежи, но няма как да се съглася с него. ;-)
Още нещо за финал - повече гласуващи ще повлияят по-добре върху конкурса. Малкият им брой показва не особено голям интерес, а това до известна степен обезсмисля усилията.

Поздравления на всички участници, този път бяхте страхотни! :-)

glorious

ихаа, вторo място, това ми е най-доброто постижение до сега, но не съм убеден, че ми е най-добрата снимка  :-[ .не съм на 100% сигурен, пак ще проверя, но май снимката е без светкавица, ех ако беше....ех ..., хайвера е прегорорял  *SORRY* няма как или поне аз не знам как, светлината идва отгоре, той е бял, за да са добре растенията и рибите жертвам него :(

стасе, доста ми хареса предложението ти, може би тук обаче идва твърде професионално.

лично смятам,че на боби снимката е много много добра,страхотна динамика, има детайл, не разбирам ниския рейтинг, с който се е класирал на първо място, няма дори и 8  :karamse:

Stas

:)
Боби, досега не съм гласувал в нито един конкурс. Не мога да давам оценки просто ей така!
Когато се оценява една снимка според мен трябва всеки един да си има критерии. Едва ли, обаче това е така в този конкурс. Аз си имам критерии и този път реших да отделя малко повече време, за да обясня, съобразно критериите си, защо съм гласувал така. Естествено, че всяка оценка е субективна! Нали я давам аз все пак! И въпреки това при мен 10-ки няма! И 9-ки също. Сложил съм една 9-ка нарочно, защото иначе щеше да е наравно с тези, които имат оценка 7,5, а не е честно. Затова ми се искаше да не е 10-бална системата, а 20-бална. Това би дало по-добра точност.

Не мисля, че има друг гласувал, който да се е обосновал по-добре.

А по отношение на твоето изказване - мисля, че усещам нотка на обида, че не съм оценил на първо място твоята снимка! Не мисля, че е редно да го показваш! Все пак ако не си доволен е хубаво да замълчиш тактично. По никакъв начин не можеш да ме убедиш, че твоята снимка е на фокус, че това голямо нещо отляво е красиво като фон и че рибите се виждат колко са красиви... При теб има единствено ситуация, момент... Останалото съм го казал в коментарите. Виж, на cardin снимката е нещо друго - там няма ситуация, но като снимка е далеч по-напред.

Ако има още несъгласни с моя начин на гласуване - кажете го открито и повече няма да гласувам.
Ако е само Боби - приемам го като лична забележка.

Boby_

Цитат на: Stas - 17.03.2008 11:55
А по отношение на твоето изказване - мисля, че усещам нотка на обида, че не съм оценил на първо място твоята снимка! Не мисля, че е редно да го показваш! Все пак ако не си доволен е хубаво да замълчиш тактично. По никакъв начин не можеш да ме убедиш, че твоята снимка е на фокус, че това голямо нещо отляво е красиво като фон и че рибите се виждат колко са красиви... При теб има единствено ситуация, момент... Останалото съм го казал в коментарите. Виж, на cardin снимката е нещо друго - там няма ситуация, но като снимка е далеч по-напред.

Никаква обида няма, нищо подобно. В тази връзка изобщо няма да обсъждам моята снимка - нея я остави настрана, аз си знам какво съм направил - има си и фокус, и динамика, но няма да влизам в спор за това.

Просто ми стана изключително странно как оцени снимка на cardin толкова високо като изображение - и при пръв, и при втори поглед фокусът на тази на Borgot да речем е далеч по-точен и остър, композицията я няма никаква - рибка в центъра, вижда се дори ръбът на аквариума, което разваля цялата работа. Снимката е много хубава, разбира се - рибата е екзотична, а качеството не е чак толкова зле, че да я съсипе. Там е работата обаче, че ти даваш висока оценка именно заради липсващото качество.

Смея да твърдя, че съм се обосновал в оценките си далеч по-добре от теб. ;-)
: 17.03.2008г 12:12ч
Пропуснах да довърша - дали една система за оценяване е шестобална, десетобална или двадесетобална, е почти без значение, когато няма ясен критерий за оценка. Ясен критерий за оценка от друга страна не може да има, когато гласува широката публика, а ако има жури, то последната грижа ще е точно системата за оценяване, при положение, че журито по презумпция е компетентно и може да оцени и подреди снимките по-обективно. Идеята да гласува жури има обаче един съществен недостатък - трябва да има компетентно жури, а такова няма и няма как да се формира по ред причини, най-важната от които е, че тук има едва няколко човека, които боравят с фотографски термини, от тях един-двама знаят какво стои зад термините, а не знам дали има и един, който наистина да е наясно за какво говори. От коментарите от месеци насам това е повече от очевидно.

Stas

Снимката на Боргот е много добра, не отричам, но... На фокус е само корема на рибата, въпреки, че е в една равнина. Явно е ползвана светкавица и то 1 бр. + много отворена бленда. Растението с водораслото на него не ме кефи особено а като композиция - има нещо единствено в заглавието на кадъра, което обяснява какъв е замисъла.

Фокусът на снимката на Боргот НЕ Е по-точен и НЕ Е по-остър! Но това не е толкова важно. Тук можем да си направим чат и да си чатим до утре, без да стигнем до консенсус. (Правили сме го и преди ;))

На снимката на Кардин не й липсва толкова качество, колкото обработка. Вярно, много бунашка постъпка е да не отделиш 3 минути и да махнеш стъклото от кадъра. Както и да пуснеш един много лек Sharp... Ама Пешкова работа! Какво да го правиш! А можеше и пълен бал за качество да получи, ама не си е поиграл малко.

Между другото забелязвам и други неща, но да не задълбавам. Нека и другите да си кажат мнението.

Violeta

Цитат на: Boby_ - 17.03.2008 12:11
...трябва да има компетентно жури, а такова няма и няма как да се формира по ред причини, най-важната от които е, че тук има едва няколко човека, които боравят с фотографски термини, от тях един-двама знаят какво стои зад термините, а не знам дали има и един, който наистина да е наясно за какво говори. От коментарите от месеци насам това е повече от очевидно.

Така... след като темата е почистена от глупости да повторя това, което мисля, че е важно.
Смятам, че Боби не е прав. Жури можем да имаме и това се вижда по... дължината на постовете - неговите и на Стас (имаше и един на Ицо, но покрай прехвърлянето на форума явно е загубен). Няма да споря за компетентността ви, не разбирам от фотография, само искам да кажа, че ако ви е възможно да отделите няколко часа веднъж на 2 месеца - проблемът с журито е решен. Не се опасявам и от субективност - и тримата сте достатъчно сериозни и отговорни.
Този пост да се счита като съвсем сериозно предложение и се надявам да чуя и вашето мнение.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Stas

За жури не знам, но аз категорично смятам, че 10-бална система предполага много еднакви оценки на различни снимки. Няма достатъчно толеранс човек да си направи собствено класиране.

Similar topics (5)

4870

Публикации: 10
Прегледи: 5727

7944

Публикации: 2
Прегледи: 2563

9223

Публикации: 23
Прегледи: 11507

3054

Публикации: 48
Прегледи: 19058

6435

Публикации: 136
Прегледи: 63709