• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво мислите за SAMSUNG PRO815

Започната от itilien, 22.07.2006 20:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Та чудя се дали да си купя такава машинка. Цената е 1000 лв
http://www.dpreview.com/news/0506/05060202samsung_pro815.asp

Нещото, което не ми харесва е, че не е огледално-рефлексен. Хубавото е, че дисплея е 3,5 инча. Оптиката също е с доста голям обхват - 28мм-420мм.

Имаше и някакъв пентакс за 1200, огледално рефлексен, с фокусно разстояние 28 - 55 мм. Ама не му запомних модела.

Какво ще кажете за този самсунг. Големият дисплей дали може да компенсира това че не е огледално рефлексен ?
Въпроса е, че искам да го взема на лизинг, но до 1000 лева условията са доста по-опростени, а при по-голяма сума ще ми е доста по-трудно.

Joro Vn

От промоцийката на Техномаркет!
Имам познат, който го ползва повече от година. Бих казал, доста професионално- освен друго, снима и насекоми /пеперуди/ по всяко време на денонощието и на най- разни места. Доволен е от машинката. Може и да започнеш с него работа като частен детектив- идеален бил за целта :wink: .


BLKnight

Itilien: големия дисплей не може да компенсира факта че не е огледално рефлексен - по дисплей, колкото и да е голям, забрави за ръчно фокусиране. Пък и нали все пак основната екстра на SLR-то са сменяемите обективи...

Ако това е първия ти сериозен фотоапарат, според мен става.
Но си прочети ревюто на бай Phil Askey докрая :)

itilien

Ох, точно и аз от това се притеснявам, че големия дисплей едва ли ще замени огледално-рефлексността да го наречем :).  Иначе може да се каже че съм запознат до известна степен с фотографията. Преди около  7-8 години, като бях в 10 клас попрочетох няколко книги за фотография и тогава снимах с един Зенит. Преди около 3 години обаче си взех един скапан Umax AstraPix, 1,3 mpx , който е баси скапаната сапунерка, ама дори с фиксирания му фокус успях да направя някои нелоши снимки.
www.inner-turbulence.hit.bg - ето тук в секция фотография може да видите бая снимки с тая сапунерка правени... да не ви обяснявам макротата как съм ги правил - с една допълнителна леща от микроскопен окуляр, поставена пред обективчето, чието макро беше около 20 см.
Мен и друго ме притеснява , че на тоя самсунг няма да се вижда нищо в дисплея ако слънцето ми пече отзад или отзад-острани.
Аз погледнах пентакса, за който казах че не си спомням модела и ми направи впечатление, че като се погледне през визьора, самия образ не е много голям... тоест площта, върху която се проектира образа ми се стори малка, в сравнение с един зенит да кажем.

chandler

това, че слънцето може да попречи да видиш ясно обекта на дисплея е много възможно при силно слънце. Това важи за всеки дигитален апарат. Затова хората са сложили и визьор. Ако не можеш да видиш на дисплея кво снимаш, гледаш през визьора - той не лъже.
chandler

itilien

В случая говорим за неогледално-рефлексен апарат. През визьора няма как да видиш дали си фокусирал където искаш и както искаш.
Видях още един проблем - няма оптичен стабилизатор, и според едно ревю, въпреки хубавите думи на самсунг, че при голямо ISO шума е малък, това не било така. Следователно дългите фокусни разстояния няма да могат да се позват успешно.

BLKnight

не сравнявай визьорите на съвременните евтини dslr-ки с този на зенита, освен ако не са едноцифрен EOS :) (М/у другото според мен пентакския визьор си е слънце в сравнение с Canon 350D примерно)

за стабилизатора и шума не мисля че трябва кой-знае колко да се притесняваш - поколения фотографи са снимали от статив със 64 ASA диапозитив?

Пък и щом си снимал със зенит... сетил си се да направиш проксарна леща от микроскопския окуляр... рисуваш добре... човече, действай, фотоапаратите не правят снимки, снимките ги правят тези зад апаратите.

miTko

Цитат на: "itilien"Та чудя се дали да си купя такава машинка. Цената е 1000 лв
http://www.dpreview.com/news/0506/05060202samsung_pro815.asp

Нещото, което не ми харесва е, че не е огледално-рефлексен. Хубавото е, че дисплея е 3,5 инча. Оптиката също е с доста голям обхват - 28мм-420мм.

Имаше и някакъв пентакс за 1200, огледално рефлексен, с фокусно разстояние 28 - 55 мм. Ама не му запомних модела.

Какво ще кажете за този самсунг. Големият дисплей дали може да компенсира това че не е огледално рефлексен ?
Въпроса е, че искам да го взема на лизинг, но до 1000 лева условията са доста по-опростени, а при по-голяма сума ще ми е доста по-трудно.

Сравни го с FZ30, издиша почти навсякъде:

ТУК
Разни мои АКВАРИУМИ 

itilien

Ами не видях къде издиша почти навсякъде. Видях само в няколко неща - оптичния стабилизатор, оптиката, която е по-маркова, по-бърза работа в RAW режим. Всичко друго при самсунга е по-добро - по-голяма матрица при същия брой пиксели, по-голям обхват на вариото в долната част (28 мм, в сравнение с 35 при панасоника), значително по-голям дисплей, напълно механично регулиране както на вариото, така и на фокуса (при панасоника регулацията на фокуса е пак с пръстен, но той контролира електромотор) и други неща. Но все пак ми се ще огледално рефлексен, мисля в момента за пентаксите.

miTko

Спецовете твърдят, че обектива на панасоника със сигурност е по-добър! А това 15Х без стабилизатор е като фасул без люта чушка...Заради тоя обектив ако тежи 200 грама над панасоника....мъка! Ще размахваш статива като манлихера, ако искаш да го ползваш това 15Х. :wink:
Това че матрицата е малко по-голяма, само по себе си не значи че е по-добра.Съвсем до скоро и аз си мислех така, но ме опровергаха и вече имам сериозни съмнения...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Честно казано, да дадеш 1000 лв. за сапунерка не ми се струва оправдано, била тя на самсунг, на панасоник или на сони. Разликата между тоя 815 примерно и един пентакс К100Д като цена е едва 100-200 лв., а като параметри... ехей, изобщо няма база за сравнение.  :wink:

itilien

Мда, точно за тоя пентакс става дума, сега ще ида да проверя дали беше такъв тоя от промоцията. Беше 1200 с обектив някакъв.  Само ще видя как ще стане номера с лизинга.

dido

Е на ако не слушаш мене слушай Боби  :D 815 е скъпа сапунерка Пентакс, облечен в корейска кожа - както ти казах  :D

А, и SLR-like няма такова нещо, не гледай рекламата. Или е SLR, или не е ;-)

itilien

Вече се отказах от 815-ката. Ще видим ако ми дадат кредит ще взема някой SLR.

dido

24.07.2006 23:37 #15 Last Edit: 23.03.2007 15:26 by dido
Добре е като проговори разума  :beer

За да те зарибя ще ти покажа чичо доктор и защо обичам Пентакс и Асахи с тази снимка (няма друг такъв обектив):

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdido.bajhui.org%2Fpics_aquarium%2FIMG_3483_s.jpg&hash=f5eae1b2813f233d9b0271f369bfb6c1b781798e

itilien

Хммм, гледам следните 2 машини:
Pentax *ist DL
Samsung Digimax GX-1L

Обаче и при двете не виждам оптичен стабилизатор. И EOS 350D и той май няма. Защо така ?

discus

Цитат на: "itilien"Хммм, гледам следните 2 машини:
Pentax *ist DL
Samsung Digimax GX-1L

Обаче и при двете не виждам оптичен стабилизатор. И EOS 350D и той май няма. Защо така ?

Защото IS се намира в обективите при DSLR :wink:

dido

Да, за съжаление у Canon и Nikon стабилизацията е чрез сензори и плаващи лещи в самия обектив. Това доста оскъпява обективите.

Pentax са избрали друг подход за стабилизация на изображението при новия K100D - сензорите са в апарата, самата матрица се движи по Х и У от микромотори. Така цялата гама от добрите стари обективи на пентакс идват с оптична стабилизация :-)

http://www.dpreview.com/reviews/specs/Pentax/pentax_k100d.asp
http://911.bg/a2/offers.asp?p=742785&parent=5601
http://911.bg/a2/offers.asp?p=969634&parent=5601

BLKnight

Само да вметна - itilien, ако си се ориентирал твърдо към ДСЛР, мисли направо за 350Д... Последния форумец май от *ист тръгна... и на Канон стигна :)

Пък и септември ми се струва че ще има раздвижване на ДСЛР пазара...

Stas

Цитат на: "dido"Добре е като проговори разума  :beer

За да те зарибя ще ти покажа чичо доктор и защо обичам Пентакс и Асахи с тази снимка (няма друг такъв обектив)...

И защо ги обичаш?
Заради липсата на фокус или?

itilien

И след тоя пост аз сядам пред монитора с голям пакет пуканки, за да гледам шоуто :))))

NO CARRIER

Аз пък ще ви кажа, че а видях някоя простотия или явна обида, или ще трия мнения или заключвам темата!  moderator
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

BLKnight

Стасе, аз много много не разбирам, ама всеки обектив си има фокус, а?

dido

На 1.4 обектива рисува меко и има плитък DOF, *** **** * ******, ****** ** ** **** *** ****  :D

NO CARRIER: Дидо, калиниките...

Stas

Цитат на: "BLKnight"Стасе, аз много много не разбирам, ама всеки обектив си има фокус, а?

Да, добре. Да обясня и аз като Симеон...
Имах предвид, че снимката не е удачен пример, иначе това, което казваш е така.

dido

И ти като Симеон не си разбрал за какво е примера, ама да ти обясня  :D

Интересното на тази снимка е бокето, или лявата и част. Твърде малко обективи могат да пресъздадат картината по този начин. Обективът на Пентакс е особено известен точно с това си качество.

Stas

Еми щом така мислиш... :)

Ilianidis

Мда,бях теглил некъде снимки на манекенки снимани именно по тоя начин,всичко е замъглено и само част от кадъра примерно миглите и окото или друга черта беше много яко отразена със страхотен фокус.Снимките бяха върхът.Неприятното е ,че не разбрах какъв фотоапарат беше направил тези страхотни снимки.

dido

Това, за което ми говориш, ми прилича на тилт-шифт обектив. Със много светлосилен обектив не можеш му докара добър фокус - винаги е мек максимално отворен.

Но да не измествам темата - исках да покажа на момчето, че Пентакс са едни от лидерите в тая област.

itilien

Благодаря на всички за мненията :) Само нещо не можа да стане добър спор между Дидо и Стас (много ги харесвам тия спорове :)) ).

Много се колебах дали да взема DSLR или скъпа сапунерка. След много четене на ревюта и мислене, в крайна сметка реших да е сапунерка. Много хора сигурно ще кажат че не си струва и затова ще кажа защо реших така.

Осъзнавам предимствана на SDLR-ите, които безспорно имат много по-нисък шум, по-добра възможност за работа в лоши светлинни условия, самия визор, възможността за смяна на обективите. Но, тук идва голямото НО. За да ползвам възможностите на DSLR трябва да имам минимум 2 обектива. Което само по себе си означава солидна сума за обектив/и. С китовия обектив с който вървят, било то пентакс или канон, общо взето се ограничават силно възможностите които мога да ползвам. Тъй като не мисля да се занимавам професионално с фотография, не ми се и влагат големи суми за обективи.

Затова крайното решение ми е Panasonic DMC - FZ30.
Предимствата заради които го предпочетох са: оптика Лейка, варио и фокус изведени на пръстени на обектива; бленда и скорост изведени на джог даяли; дисплей с добра резолюция (235 000 пхл) въпреки сравнително малката големина от 2 инча; 12Х зум, оптична стабилизация; не на последно място и възможност за снимане на видео, което си е  екстра. Недостатъците мога да ги преглътна. Мисля че фотоапарат от този клас може да задоволи изискванията ми и си струва 1100-те лева.

Сега остава да го тествам на практика, защото вече го купих :)

NO CARRIER

Ами хайде, честито!  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

cihlidi_fan

Честито и от мен!  :D  Чакаме снимки, няма така да минеш.  :twisted:  :lol:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Stas

Хайде успех!
Както каза BLKnight много е важно и задапаратното устройство.
Пък и ... търси момента! :)

Similar topics (5)

10421

Публикации: 5
Прегледи: 4347

4567

Публикации: 6
Прегледи: 4274

4775

Започната от tishovsx


Публикации: 6
Прегледи: 2934

9121

Публикации: 129
Прегледи: 49326

5468

Публикации: 2
Прегледи: 2909