• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какви растения да отглеждаме в нашия аквариум ?

Започната от svetlio3390, 10.05.2011 23:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svetlio3390

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fcko49.jpg&hash=80a63540ef5bc11a1b538f46d339e2ca1e2c5ce1

Тъй като предлагаме доста видове аквариумни растения, не искаме да има недоволни и разочаровани клиенти. Ще дадем някои разяснения съвети и препоръки, които да ориентират-особено начинаещите акваристи. Не претендираме за изчерпателност и може би ще повторим някои безкрайно продъвквани неща,но ще се опитаме да синтезираме накратко най-важните положения.
-   Откакво имат нужда растенията : На първо място – дъно, където да се засъдят. Това не важи за папратите – Микрозориум и Волбитис, както и за плуващите растения на повърхността – ричия, пистия и др. Дъното трябва да бъде от силикатен пясък с размер на частиците  от  1 до 5 мм. Без калциеви включвания (Миди, Коралов пясък). За да бъде дъното хранителен субстрат за растенията в него трябва да живеят нитрифициращи бактерии, които разграждат екскрементите на рибите до азотни съединения, лесноусвоими от  растенията.  Достатъчно е по една малка рибка на 2л. вода, (Неон или Гупа пр.)една средно голяма (молитезия, барбус,хелер пр.) на 5-10 литра вода, за да имаме дсотатъчно обогатяване на дъното с хранителни вещества.
-   Други основни фактори за развитието на растенията са : светлина, топлина, CO2 и минерални вещества (макро и микро елементи). Тези фактори трябва да бъдат в определена пропорция и максимално стабилни във времето. Ако само един от тях е под нивото на другите, той става лимитиращ. Ако например имаме чудесно осветен аквариум с CO2 и не торим, доста бързо ще съсипем растенията. Ако пък гледаме дискуси при 30 градуса в недобреосветен аквариум резултатът за растенията ще е същия. Такива аквариуми са небалансирани за отглеждане на растения. Избодъд е очевиден – или от всичко по-малко, или по повече, но пропорционално.
Може условно да разделим аквариумите за отглеждане на растения на три вида: бавни,средни и бързи.
1.   Бавният аквариум е слабо осветен (0,15-0,2  w/l), с умерена температура (22-24), без CO2 система- разчитаме на CO2 от дишането на рибите и други естествени процеси. Торенето е слабо от 1/3 до 1/10 от препоръчваната доза или липсва при достатъчно количество риби.
В такъв аквариум успешно се отглеждат: Анубиаси, Папрати (Микрозориум, Болбитис и др.), повечето видове криптокорини, някои видове ехинодоруси, мириофилуми със зелени листа, бакопа,синема, някои лудвиги, хигрофили и др. Като правило избираме растения с по-тъмнозелени листа, те неса така светлолюбиви.
2.   Среднобърз аквариум е с осветление 0,3 до 0,5   W/L , температура  24-26 градуса, със или без CO2 система, умерено торене (съобразено с количеството растения и наличието на CO2).
В такъв аквариум могат да се отглеждат практически всички видове растения, включително и най-бързорастящите и тези с червени листа. Важно е така да се аранжират, че да достига светлина до всички светлолюбиви растения, а на анубиасите и папратите да се осигури известна сянка. Ако има достатъчно риби, те осигуряват нитрати и фосфати за растенията. Добавя се само универсален тор с  Калции, Магнезии, Желязо и микроелементи – Например ,,Aquaformula Standart", "Feropol (JBL)" и др подобни.
3.   Който притежава бърз аквариум вероятно знае как да го поддържа. Понякога обаче се допуска една грешка – при по високите нива на торене, релулярната подмяна на на вода е наложителна  (1/3 седмично), за да не се получи натрупване на калции, магнезии над допустимото. Много важно е условията в аквариума да са стабилни. Регулярно да се подменя част от водата, осветлението да се включва през часовник- таймер за 8-10 часа. Да не се пренаселва аквариума с риби, да се почиства дъното с леко сифонранем да се мие филтъра редовно.
Какви грешки се допъскат: Много хора изобщо не ползват торове, което е грешка, трябва да се изпозлват и то да се тори редовно, защото желязо и микроелементи напрактика не могат да се осигурят нито от чешмяната вода, нито чрез храната за рибите. Инвестицията е нищожна в сравнение с резултатите. Друга често срещана грешка е силното аериране с въздух, който гони CO2  от аквариума. АКо не е пренаселено с риби помпчката за въздух може да се пуска през часовник-таймер само нощно време.
Грешка е да се мисли, че 3-4 стръка растеня бързо ще се разрастнат и ще напълнят аквариума. Колкото повече засадите, толкова по-добре ще тъгнат. Затова за нов акварум е препоръчтелно да купите повече евтин бързорастящи растения отколкото 2-3 скъпи. Така се намаляват  условията за развитие на вредни водорасли.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F1r6c0g.jpg&hash=cf63e7b5f251d888409a94ffbe8eb3f1c2004c1f