• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Развъждане на Данио

Започната от NO CARRIER, 09.03.2005 19:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tetra

Дребнолистните растения на дъното се явяват като инстинктивен  стимулатор за хвърляне на хайвера при почти всички видове хайверни и раждането при живородни риби. Това може  би е заложено в инстинкта и за самосъхранение, където дребнолистните дънни растения служат като охрана на хайвера преди да се излюпи и убежище за новородените рибки, който в началото са лоши плувци. При Трихогастрите  и другите лабиринтови риби на който хайвера им изплава дребнолистните растения задължително трябва да са плаващи.Това правило важи особено за проблематичните риби които без това условие почти не хвърлят хайвера си . Специално за Даниото бих казал, че въобще не е проблематично те винаги хвърлят хайвера си без значение дали има дребнолистни растения или не. Времето за излюпването на хайвера е относително и зависи от температурата на водата при по висока се излюпват по бързо. Толеранса е голям защото без значение от това дали ще е 21 или 26 градуса хайвера на даниото винаги се излюпва без проблем, но времето за което ще се излюпи е различно.
Спазването на горепосочените правила е желателно единственно с цел отработването на нещата за да можем да преминем към едно по високо стъпало в размножаването на по трудните и не приспособяващи се хайверни рибки. Даниото просто е първото стъпало при изкачване високите кули на акваристиката. Иначе най елементарният начин за захранването му е твърдо сварен жълтък стрит в чаша вода и прецеден над мивката през две сита едното по едро захващащо едрите не разтрити частици и отстраняването на тези които биха били големи за да бъдат изядени, и под него съвсем ситно, захващащо най дребните частички жълтък и пропускащо мътилката, която би размътила водата. След това най дребното сити го преплакваме през течаща вода за да отстраним разтворената мътилка и остане единственно миниатюрни частички, след което внимателно  преплакваме една малка част от него в аквариума. Целта е да не остава не изядена храна защото водата бързо се замърсява, а чистенето и е доста комплицирано като се има в предвид миниатюрното разплакващо се стадо. Стадото се храни често както всички бебета и трябва да плава след храна но и да няма остатъци?.! Преди всяко хранене най напред с тънка шлауфка събираме всички отпадъци по дъното, ето защо е желателно аквариума да е напълно празен без никакви предмети по дъното и каквито и да е растения за по доброто отстраняване на всички отпадъци и неизядена храна. Аквариума периодично доливаме със стабилизирана и зряла вода взета директно от добре функциониращ вече аквариум. При първа възможност преминаваме на жива храна, гаранция за успех и избягване на риска от замърсяването на водата от оставаща не изядена храна. А това е зоопланктона, които ловим от язовирите и други големи басейни. Артемият също е вариант излюпвана при по голяма концентрация на солта, при което излюпените ларви са с значително по малки размери, с концентрацията на солта можем да излюпваме артемия с желаната и големина.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F54av16wij%2F012_O.jpg&hash=ebe3876e40c4c26cc8396e09f380b6a8c3ffdd25

stefanx3

На колко дена след първото хвърляне на хайвер, рибата хвърля отново?

si76

tetra, благодаря за изчерпателния отговор! В крайна сметка реших да махна растенията преди да се излюпи хайвера. И правилно, както се убедих после - то си е една локва, докато растат малките и по-добре нищо да няма. Трудно се поддържа чистотата, особено като храниш и с жълтък, а аз макар да имах готови инфузории, добавях и жълтък. Стривах го в лъжичка с вода, както някой посъветва по-назад в темата, и капех с капкомер от сместа.
А за температурата вече от опит мога да кажа, че при 26,5-27 градуса, започнаха да се люпят на 36-ия час, а последните се излюпиха около 48 часа след хвърлянето на хайвера. За мен беше важно кога ще се случи, за да мога да наблюдавам процеса на излюпване. Преди четвърт век /като сметнах и се уплаших  *CRAZY*/ развъждах коридораси и имам много хубави спомени от излюпването точно. Няма такъв кеф - да гледаш как се ражда живот!  :-)
Иначе моите бебета данио вече са на 37 дни, повечето са готови за общия аквариум, но пуснах само най-едрите 7 бр. преди няколко дни и се справят прекрасно.
stefanx3, зависи много от това как храниш рибките. При обилна и жива храна, узряват по-бързо, може и за 2 седмици. Но ако храниш със суха храна - според мен след месец поне. Наблюдавай коремите, като се подуят женските - готови са.

ttoo

Здравейте. Можели на 2я ден от излюпването,вече да търсят храна? Гледам 10ина постоянно плуват до повърхността и нито се лепят на стъклото нито падат на дъното.

Raykov72

Да , щом плуват значи търсят храна
60 литров 50д/30ш/40в реални 50 литра, с две х23 W енергоспестяващи стартиран на 19.март.2014

tetra

 Храненето при хайверните риби става след разпалването и напълното прибиране на коремчето и. Ако искаме да се подготвим за по капризни рибки при който захранването и става само с жива храна не е лошо да изпробваме този вариант при Даниото. Най лесният начин е да отидем до някой язовир и със много ситна цедка, (взета от силоновите сита, които са няколко вида за фино, грубо и полугрубо брашно, вземаме от всички видове, на мелниците, те използват големи рамки и когато част от него се скъса го изхвърлят цялото). Правим дълъг чорап от най дребното сито,подобен на ветропоказателите на летищата само ,че го зашиваме отзад. Движим под формата на осмици и уловеният материал преценяваме в кофичка с вода. По най бързият начин я носим в къщи и пускаме въздух да се продухва. Като я отнесем в къщи, прецеждаме една четвърт  от водата през две сита така като вече сме правили с жълтъка. Това което остане в едрата цедка храним чифтовете хвърлящи хайвер или го връщаме обратно в кофата за да се размножава, а това което остане в най дребното сито храним разпалващото се стадо. При захранването с зоопланктон стадото расте с часове, водата не се замърсява процента доживели да оцветяването, което се смята за критично в развитието на всички хайверни рибки е голямо.  *privet*

ttoo

Благодаря за отговорите,нямам възможност на язовир(а и кой знае ко ще наловя там),но с прецъден жълтък гледам вече пълнят тумбаците.Просто се учудух,и там ми беше въпроса как на 2я ден почнаха да търсят храна? Температура 27-28/28,5 може би от нея така бързо се раздвижиха....

tetra

Като начинаещ акварист много трудно преодолях комплекса си да не  заразя рибите си с някоя зараза от природните водоем. Навсякъде където четях авторите много внимателно ни предупреждаваха за тази опасност. В днешно време когато акваристиката се превърна от хоби в печеливш бизнес и комерчните насоки в акваристиката диктуват правилата тази тема е още по широко застъпена. Дори нещо повече при морската акваристика търговците на живи камъни и други атрибути поставят като враг номер едно използването на каквито и да е неща направо взети от морето, като, че ли те ги вземат от Луната?
Трябваше ми доста време за да осъзная, че в опита си в аквариума да създавам еко система,  в никакъв случай не може да се доближи до тази в природата каквито и уреди и системи да използваме. Всичко живо е възникнало благодарение на стабилната еко система създадена в природата, ние можем единственно да я разтушим но в никакъв случай да създадем изкуствено по добра. Огнището на зараза е стотици пъти по вероятно да възникне в аквариума ни отколкото в природата. Няма по здравословна, евтина и естествена храна за нашите любимци от зоопланктона, спомагащ за стабилизиране на еко системата в аквариума и основната хранителна верига на всички водни животинки в природата.

Georgi92

Здравейте! Рибите след три дни ще направят 9 месеца, но са доста малки може би на половина на старите. Та чудя се дали да ги пускам вече при големите или има опасност да бъдат изядени?

Caxapa

Цитат на: Georgi92 - 29.06.2015 10:23
е дали да ги пускам вече при големите или има опасност да бъдат изядени?
Щом не влизат в устата на големите можеш да ги пускаш в общия аквариум. При добро хранене и условия, няма да има агресия между старите и мадите риби.

tetra

При размножаването на хайверни риби трябва да разполагаме със следните видове аквариуми; За хвърляне на хайвер, малки аквариуми от 1-3 литра при малките рибки, където хайвера по добре се опложда . Разпалващ  аквариум, вече по голям аквариум където излюпените ларви се разпалват и захранват. Аквариум за отглеждане,  наподобяващ общият колкото по голям толкова растежа на малките е по бързо.
Ако не разполагаме с такива аквариуми следва малките по най бързо да ги прехвърляме в общият без значение, че някой ще бъдат изядени, защото ще имаме гаранция, че останалите ще израснат правилно. Ако малките ги отглеждаме в малък аквариум те ще си останат малки, защото се приспособяват към условията в които сме ги поставили.

Maria fiki

Здравейте, пиша тук защото още не знам от къде се пише нова тема, а ми трябва помощ. Начинаеща съм с акваристиката. Имам 11 неонки, 2 данио, 1 хелер и 3 сомчета. Днес видях нещо като топче на камъчетата (може би хайвер) Възможно ли е някоя от даниото или някоя неонка да го е хвърлила там. Какво да правя сега, чувала съм че рибите си изаждат хайвера. След хвърлянето на хайвера кога се очаква да се появят малките?


asterix

Да се похваля и аз-от днес си имам малки.Много съм щастлив,това ми е вторият опит да изкарам малки-първият несполочлив.Женските които заложих са две розови,едната воална,разбира се една по една.А мъжките едно леопардово и едно обикновено.Засега малките рибоци са около 30,но ще изчакам с чистенето още ден защото има още хайвер макар и побелял(може да е от втората женска и да се излюпи по-късно).
Дано успея да ги закрепна и израстат малките.Ще давам жълтък и Sera micron да видим...Сложих да суша и банан за инфузия но там не съм сигурен,че ще успея.[emoji482]

Изпратено от моят Lenovo K33a48 с помощта на Tapatalk


tetra

Оплоденият хайвер е прозрачен, а неоплоденият бързо побелява и се покрива като пашкул от миниатюрна плесен неподобаващи бодлите на таралеж. Той веднага се отстранява, още преди да е нападнат, защото при по капризните риби обхваща и оплодения и унищожава всичко. Ето защо при повечето от хайверните риби както и при Даниото на една женска се пускат няколко мъжки, с което неоплоденият хайвер е малко.
От голямо значение е подготовката на чифтовете. За да може хайвера при женските да узрее а оплождащото млечице при мъжките да е достатъчно и качествено. Разделят се мъжките и женските, повишава се температурата, често се сменя водата и се хранят обилно с жива храна. През лятото най лесният вариант за снабавяне с жива храна  са ларвите на комарите които ни хапят. Достатъчно е да поставим кофа с дъждовна вода на сянка и след седмица ще е пълна с ларвите на комара.
Размножаване през зимата е по успешно, защото рибите са запазили вроденият си инстинкт за размножаване. А той е през зимата защото произхождат от южното полукълбо, и тогава там е лято.
След първото хвърляне на хайвера чифтовете веднага се разделят за повторно хвърляне на хайвер. Процента на неоплоден хайвер е най висок при първото, и след четвъртото и следващи хвърляния.
Чифта е готов когато корема на женските вече е подут, но не трябва да се забавя. Специално при Даниото не е много фатално но при останалите довежда до запушване на генеталите и неспособноста и за следващо размножаване. *DRINK*

asterix

26.08.2018 22:59 #629 Last Edit: 02.09.2018 15:57 by айла77
Привет.
Малките се оказаха 32 и вече хапват безпроблемно Sera Micron (в началото не я поглеждаха,търсеха си жълтъка).Но вече се качват на повърхността и явно я харесват а може и защото са гладни.Спрях да давам жълтък.Така и не успях да давам инфузория.Чудя се дали вече мога да им давам артемия? Повечето май ще са розови[emoji6]

Изпратено от моят Lenovo K33a48 с помощта на Tapatalk


Публикациите са слети: 02.09.2018 15:57

Артемията добре им се отрази[emoji6]

Изпратено от моят Lenovo K33a48 с помощта на Tapatalk


Similar topics (5)

11793

Публикации: 42
Прегледи: 25638

58651

Публикации: 1
Прегледи: 1809

59990

Публикации: 1
Прегледи: 1613

15567

Публикации: 19
Прегледи: 14686

57253

Публикации: 3
Прегледи: 3581