• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СО2 система за начинаещи

Започната от pachoo, 11.10.2017 22:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Отворих темата защото хора като мен които не са се занимавали със такава система изглежда страшно и непостижимо.... В крайна сметка разбрах колко съм се набутал с моята, но мерака си е мерак. С тази тема искам да предпазя другите колеги от това да се набутат както мен, защото систематизирана информация как да си направиш система за СО2 няма.
  Реално ти трябва бутилка са СО2(около 66лв за 2литра бутилка) Редуцир вентил, клапан за отваряне и затваряне и дросел(за финно регулиране)(140лв в ЛД или Камоци) и един дифузер с брояч на балончета(20лв)....

NO CARRIER

Ако споделиш снимки и връзки към магазините, цена няма да имаш.  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

BatV

Ако целта е да не се набуташ, ситема със сода и л.киселина е още по изгодна.
За аквариуми до около 100л. е №1. Суровините струват стотинки... а системата издържа прилично дълъг период, регулирането също е много прецизно.


Nebunu

До 100 литра може и с една малка бутилка, 0,500 кг примерно. Близо година съм карал с такава система. Пълнене на всеки 2 месеца. А като цена излиза около 90-100 лева.

BatV


Много тудно е да се намери място, където да пълнят малки бутилки - винаги правят проблем, поради опасността при пълненето. В моя град например, категорично отказват бутилки под 5кг да се пълнят... от там и всички неудобства произтичащи от този факт.

СО2 с сода, спокойно ще изкара и два месеца, ако се направи в 2л. бутилки.
Въпрос на избор.

Да допълня, че подаването на СО2 е детска игра, независимо от източника на газ - мая, сода или бутилка със сгъстен газ. Звучи само трудно..

Успех на всички, които се престрашат!

Nebunu

Прав си за пълненето на малките, в Пловдив все още ги пълнят.

pachoo

Цитат на: NO CARRIER - 12.10.2017 08:16
Ако споделиш снимки и връзки към магазините, цена няма да имаш.  *privet*

Колега, за редуцира клапана и връзките не спестих пари и ги взех от Камоци(ЛД) във Варна - 120лв. А бутилка 2кг струва 66лв в Цикония пак Варна.
Мислех си за системи с мая и захар както и за колегата, която предложи, но от приятел знам, че точно мая и захар му е избила и му е направила целите стени...
За киселината не знам колко е безопасно, но все пак преди година направих грандиозен ремонт на този апартамент и реших да заложа на сигурното с бутилката и да знам че каквото и да стане няма да се наложи пак да се клепя с шпакловки и бои плюс това имам и 7 месечно дете, което ме накара да го направя както трябва...

trex700e

С две ръце подкрепям мнението на BatV за системите с киселина и сода за аквариум до 100 литра. Колкото до рисковете-тези с бутилка на мен ми изглеждат повече. Да не говорим, че човек се набутва изначало за системата, ходи да се разправя с пълнене и т.н. А на сглобените системи , докато им се нагодят нещата, е един малък, омотан в тефлон, ад. :) Имал съм всички варианти /за мен тези на Камоци са не по-малко греда от някое "банггуд" изпълнение и мега несигурни-не знам защо се е затвърдило мнение, че едва ли не камоци е сертификат за качество/ и ако ще залагам на такава система и да ми е спокойно-бих си взел тази на Сера,НО...струва едни сериозни пари.
На фона на всичко това -да инвестираш 40 лева, да слезнеш до магазина и да си вземеш няколко пакетчета лимонена киселина и 3 пакетчета сода/да не говорим колко ще поевтинее, ако си ги вземе човек от магазин за химикали/ и да кара два месеца с 50 литров аквариум...всеки може да си преценява.

sVGNsali

Какво правим с темперетурата при тия DIY системи с киселина? За мая и захар съм 100% сигурен че в студените месеци дори в отопляема стая 22-23 С, не става.
Е, аз имам СО2 под налягане, но темата ми допада..
Искам да кажа, че за мен, всеки химически процес, който не можеш да контролираш си е чиста проба-грешка.
И все пак, за ограничени бюджети и сравнително малки акви, лимонената киселина е решение.
По темата, моята система е 2ръка, от доверн човек, алуминиева бутилка, два манометъра, маркуче за Со2, ел.маг винтил и дифузер - 200лв
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

trex700e

Да, с малкото уточнение, че не става дума за DIY , а за популярните сетове за киселина и сода, като китайските D 201+501 -между 25 и 35 лева. За разлика от маята и захарта, киселината и содата се контролират по всеки показател,че даже и иглен вентил може да им се сложи , също така киселината и содата не са зависими от температура .
Другата разлика между маята и захарта и киселината и содата е, че при първата трудно ще "пробият" мехурчетата през купешки дифузер, но при втората изобщо го няма този проблем....опитвам се и не мога да намеря преимуществото на Цо2 бутилка-може би изпускам нещо,знам ли...разбира се, подчертавам, че аз визирам малки аквариуми,за големи съдове едва ли има как да стане,освен бутилка под налягане.

BatV

Присъединявам се към всичко казано от колегата trex700e. Всичко е точно както го е написал.

Други преимущества които се сещам са:
-компактни размери / аз например съм с 1л.бутилки, които спокойно се скриват зад 25л. аквариум./
-евтини суровини
-дълготрайност с едно зареждане /за разлика от маята/
-моментален старт /за разлика от маята/
-минимална инвестиция

pachoo

Съгласен съм с по-горните постове, но нека да кажа, че моя аквариум е 200литра.
Инженер съм медицинска електроника и съм виждал някой химични реакции, които не са благоприятни. Там с химията ми е тъмна индия и предпочитам да си заложа на дебелостенна стоманена бутилка за СО2 и нататък всичко както му е реда.
Камоци не е еталон за качество, но във времето на работа съм се убедил че италианците за сега са в едни от топ нивата на пневматиката. Каквото сложиш от тях няма мърдане. Не говоря само за Камоци.
Когато правих СО2 системата, за която беше като химия за мен не знаех какво трябва да се получи за това взех готова такава от колега, за да видя кое как става. После реших да отворя систематизирана тема какво ти трябва и какво да си нагласиш, за да не се набутваш излишно. (Ако някой иска 500гр бутилка за 50лв ще я продам като Цикония във Варна заредат по големи. Като бонус му обещавам и един дифузер на тропика, който е малко позапушен) *CRAZY*.
Не искам да обидя никой с този пост. Ако имам малък аквариум щях да се заинтересувам повече от системата на БатВ, но все пак тази система не е подходяща за моя литраж и моите желания....

Поздрави!

Similar topics (5)

57255

Публикации: 3
Прегледи: 4053

57390

Започната от Nebunu


Публикации: 2
Прегледи: 3259

51023

Публикации: 27
Прегледи: 11895

58478

Публикации: 0
Прегледи: 3117

54313

Публикации: 12
Прегледи: 5035