• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 03:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

CO2 таблетки за нано аквариум 25 литра

Започната от spark, 29.03.2014 18:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Без да се ангажирам с мнение предоставям превод на част от постовете в споменатия форум. Не преведох всичко а по-важното според мен, материала е доста дълъг а съм уморен :(

Отделни мнения:
CO2  и O2 могат да съществуват разтворени във водата независимо един от друг. Добавянето на CO2 не изгонва кислорода. Рибите и бактериите продължават да дишат кислород, наличието на CO2 ( в приемливи количества)  не им влияе.
CO2  е токсичен във въздушна среда,  например избени помещения, тъй като измества кислорода така че се задушавате от липсата на кислород, не от повишения CO2.
Рибите страдат от високи нива на CO2 във водата, дори ако водата е наситена с кислород поради това че CO2 навлиза в хрилете им като по този начин не допуска кислорода.
Тук трябва да се тревожим за влиянието на CO2 върху гумените уплътнения на филтъра. CO2 се разтваря в гумата правейки я по-мека или по-твърда в зависимост от типа гума. Ето защо пожарникарите използват Тефлонови пръстенови уплътнения а ние се налага да ползваме специални маркучи за CO2.


ЦитатCO2 убива всичко което се нуждае от кислород за да оцелее...това би било същото като филтъра започне да се запушва ако не се почиства редовно, намалявайки притока на кислород към nitrosonomas (Те окис-ляват амоняка до азотиста к-на 2NH3 + 3O2 -> 2 HNO2 + 2H2O) и nitrobacter (Nitrobacter бактерия играеща важна роля в азотния цикъл като оксидира NO2 във NO3 в почвата). Биологичния филтър се нуждае от 4.3мг. кислород за да превърне 1мг Амоняк във Нитрат

Ceg4048 - Expert/Moderator
Това е грубо опростяване на сложен физиологичен процес.
Първо, предположението че разтворения във водата CO2 по някакъв начин влияе на разтворения кислород е неточно. Разтварянето на всеки газ във вода няма нищо общо със наличието на който и да е друг газ във същата вода.
Второ , много от нитрифициращите бактерии, като nitrosomonas са всъщност хемотрофични аутотрофи, което означаваче те могат да извлекат въглерод по същия начин по който го правят и растенията чрез поемане на CO2 и използвайки това CO2  в процес  цикъл на Калвин прозивеждат глюкоза. Други микро-организми в аквариума и филтъра са хемотрофични хетеротрофи, което означава че те не могат да се снабдят с въглерод от неорганичния CO2 , така че те вземат този въглерод от органични карбохидрати ,които са замърсители в аквариума и които също така се произвеждат и изхвърлят от рибите и растенията. Има огромно разнообразие от микроби в аквариумната вода, в отпадаците и филтъра. ТЕ не се влияят от CO2  по начина по който се влияе фауната. Токсичния механизъм на CO2 , наречен хиперкапния е функция на начина по който висшите организми придобиват кислород, предимно, но не единствено на фунционирането на хемоглобина (или хемоциян в някои инвертори). CO2 чрез начина по който намалява кръвното Ph пречи на процеса чрез който тези протеини носители на кислород се свързват с кислорода и намалява способността на кръвта да пренася кислород. Бактериите и Archaea (организъм без клетъчно ядро) не използват този механизъм и следователно са неподатливи на този омаломощаващ ефект.
..........
В мястото на вкарване на газа,  ако концентрацията на CO2 се увеличи, тогава ще се развият повече обичащи CO2 бактерии отколкото в останалите части на филтъра.. При по-ниско Ph съотношението NH3<->NH4 се измества надясно, така че се получават по-ниски концентрации на отровния NH3. При всички положения здравите растения ще поемат тези NH3/NH4+ така че няма значние че някои бактерии са по-малко ефективни при ниско pH. Ако има повече кислород получен от растенията, а също така повече CO2 и хранителни вещества то ще има по-голяма популация на бактерии. Бактериите също така се нуждаят от Фосфат, Калий и Желязо  и всички тези елементи се доставят в изобилие когато дозираме водата в аквариума. Бактериите не са единствените обитатели на водата във филтъра. Архаеа са друга форма на живот, която вероятно върши повечето работа във въглеродния цикъл, а също така и в азотния цикъл.



От всичката тази сложна материя разбрах само че при подаване на CO2 директно в филтъра микро-фауната се променя, но не умира и не спира нитрифициращите процеси.
Да не забравяме и констатацията че това е перфектен начин за разтваряне и дистрибуция на въглеродния двуокис, равномерно в целия обем на аквариума.

П.П. ако ви звучи твърде сложно за разбиране - не сте единствените  :-P

sVGNsali

Ти остави разбирането и асимилирането на материята, но моите поздравления за труда и мерака при превода.
Прочетох и оргиналната версия, и не без помоща на google схванах нещата, в смисъл на думичките. Но твоя превод е класа напред.
От всичко изложено, може ли да се заключи, че през нощта или в периода, в който не светят лампите, при работеща аерация и константно (не намаляме) количеството подавано СО2, същото няма да се повлияе от аерацията (увеличаване на количеството О2 в аквата) - като концентрация? Защото аз, когато аерирам, понамалям от винтилчето броя на мехурите.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

spark

след като флейтата на филтъра ми е потопена, трябвали да вкарвам кислород или този от растенията е достатъчен? :-)

Penta

Аерацията причинява движение на водата от дъното към повърхността (един вид като да клатиш бутилка с кока-кола) , като по този начин спомага за изваждане на въглеродния двуокис от водата и преминаването му в атмосферата. Ако през деня рибите са се чувствали добре, подаването на въздух през нощта ще компенсира кислорода от растенията и пак ще са ОК.  Подаването на въздух през нощта е препоръчително не само за рибите, но и за подпомагане на бактериите окисляващи органичните отпадъци. А някои акваристи смятат за добре поддържането на постоянно ниско pH и не спират CO2 нощем.
А относно въпроса на spark - зависи колко риби има в аквариума и дали произведения през деня от растенията кислород ще им е достатъчен.

spark

Цитат на: Penta - 23.04.2014 07:30
Аерацията причинява движение на водата от дъното към повърхността (един вид като да клатиш бутилка с кока-кола) , като по този начин спомага за изваждане на въглеродния двуокис от водата и преминаването му в атмосферата. Ако през деня рибите са се чувствали добре, подаването на въздух през нощта ще компенсира кислорода от растенията и пак ще са ОК.  Подаването на въздух през нощта е препоръчително не само за рибите, но и за подпомагане на бактериите окисляващи органичните отпадъци. А някои акваристи смятат за добре поддържането на постоянно ниско pH и не спират CO2 нощем.
А относно въпроса на spark - зависи колко риби има в аквариума и дали произведения през деня от растенията кислород ще им е достатъчен.
При мен ако спра подаването на CO2 през нощта PH играе а това е по опасно, като се замисля въздуха, който ще вкара помпата е трудно да разтвори достатъчно кислород. Въпреки, че нивата на CO2 според теста са достатъчни, растенията не кипят

Similar topics (5)

41868

Започната от S_mo


Публикации: 1
Прегледи: 2488

43336

Започната от pqko


Публикации: 3
Прегледи: 3280

20557

Публикации: 10
Прегледи: 12254

38760

Започната от amrasel


Публикации: 9
Прегледи: 7820

48943

Публикации: 1
Прегледи: 14201