• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

co2 проблем

Започната от mircho, 03.05.2009 23:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sandetohaha

Извинявам се за ПРАВОПИСНИТЕ грешки . Ако може някой да ми каже по темата .(несъм добър по Български език, пък и бързах сношти и несъм видял какво съм написал) :-[

petkob

Идеята е, че втората бутилка действа като буфер и ако филтърът засмуче, ще засмуче чиста вода вместо мая.

Какво значи бавно? Ако са големи мехурчета, и едно на 2-3 секунди е предостатъчно. Само че ако излети, без да се е разтворило, си е загуба, затова се вкарва в нещо, което да го разбие на по-малки. Другият начин да му помогнеш водата да го усвои е да му увеличиш пътя към повърхността, при което се смалява многократно, докато стигне догоре.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

sandetohaha

Разбрах как стоят нещата с шишето . Искам да попитам СО2 дали трябва да се спира и кога . Подхранва ли водораслите и те да растът защото забелязвам
засилен растеж, а  това не е много добре .  :duvar:

petkob

Нощем растенията не фотосинтезират, а дишат, тоест консумират кислород и отделят CO2 също като рибите. Въпреки това господстващото мнение е, че е по-добре да не се спира нощем подаването на CO2, за да нямаш големи вариации в киселинността, тъй като при разтварянето му се образува въглеродна киселина. А за да не се натрупа прекалено много CO2, просто трябва да имаш добро аериране, което бездруго е задължително, и ще спиш спокойно нощем, без да го спираш.

С водораслите проблемът е по-сложен. Те използват CO2 както и растенията, но вероятно в твоя случай растежът им опира до прекалено много светлина. При всички случаи справянето с тях не изисква спиране храната на растенията, а доброто й балансиране - торове, светлина и CO2 и растенията ще ги усвояват преди водораслите.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dido

Растенията няма начин да усвояват хранителните вещества преди водораслите. Структурата им е такава, че усвояват много бързо храна от околната среда (и губят резервите също толкова бързо).

petkob

И на мен ми изглеждаше антиинтуитивно по-сложно устроените организми да са в състояние да изпреварят по-простите в усвояването на храната, затова подобна идея не би ми се родила в главата. Това е тезата на Том Бар, който е ако не най-големият, то сред най-големите капацитети в областта. Не успях да открия статията, в която го бях прочел, но намерих друга, където се споменава същото:

The nutrient levels are great for plants, they out pace and out grow algae
when feed a stable diet, algae are better able to deal with dramatic
changes while it takes much more time for plants to get established.


http://www.aquariacentral.com/forums/showthread.php?t=24575

В оригиналната статия, ако не ме лъже паметта, той твърдеше, че няма научни доказателства за алелопатия в аквариумите и при балансирано хранене растенията спират развитието на водораслите именно защото ги изпреварват в усвояването на хранителните вещества. Сега съжалявам, че не я отбелязах, но ако попадна пак на нея, ще я запазя.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

sandetohaha

Благодаря ви много за исчерпателните отговори . Аз понеже сам с 50 л аквариум и с 2 пури по 18W едната аква стар и сам и с големи риби (трихогастери - 2 )и затова сигурно имам водорасли и си визимам там едни хапчета против тях, ама онзи ден им истече срока и нес ще си купя други да видя какво ще стане.

petkob

Както ще прочетеш в много подобни теми, хапчетата са за моментно справяне с водораслите, те не отстраняват причината и затова дори да махнеш водораслите, щом спреш да слагаш хапчета, пак ще се появят.

От значение са не само литрите, но и височината, в случай че искаш да осигуриш светлина за растения на дъното. Съвсем различно е дали си на 30 или на 60 см височина, например. От още по-голямо значение пък са часовете, през които осветяваш аквариума.

Не разбрах какво си искал да кажеш за отношението на големината на рибите към темата.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dido

08.05.2009 23:52 #23 Last Edit: 08.05.2009 23:55 by dido
Цитатът, който си дал не твърди, че растенията усвояват хранителните вещества по-бързо от водораслите. Точният превод е "изместват/надвиват" водораслите. Така и става в растителните аквариуми от един момент нататъка. Обяснението за това явление обаче не е особено издържано научно - т.е. въобще няма такова  :-D

П.С. - Том Бар не му връзвай особено - той си е шаман както всички останали в това хоби ...

mircho

Благодаря за всичките мнения, вклиучвам се толкова касно защото имах проблеми с PC и нямах нет.
Искам само да помоля за още нещо ако е възможно. Може ли някой да пусне снимки на начина по който е вкарал со2 в аквата, било то през филтъра или по друг начин. Защото там ми излязоха проблемите на мен.  *thanks
Хеви метъл с висок октан

petkob

Ако на outpace не пише, че означава "изпреварвам" и то като първо значение, аз бих върнал речника в книжарницата и си поискал парите обратно.   *ROFL*

Иначе фактът, че се спори, показва, че няма единно становище по въпроса, тъй че на никого не можем да се доверим безрезервно, но Томас Бар все пак не е лаик - има формално образование по водна биология и ботаника. Контролът на алги и фунги в големи басейни му е работата и чак на последно място хоби. На мен лично ми е интересен, защото не е фанатик, а експериментира и с бързи (технологични - с много светлина, торове и CO2), и с бавни (да ги наречем екологични - без смяна на вода, торене и пр.) аквариуми.

mircho, мога да ти снимам моята система, но тя е купешка - от съботния пазар. Видя ми се супер скъпа - 45 лв., но като се запознах с другите цени се поуспокоих. Бутилката изглежда по-прилично от тези от кока-кола и се закача удобно на стената на аквариума, но най-ценен е диспенсърът, какъвто не бих могъл никога да си изработя сам с двете си леви ръце. Той е като стълба, която толкова забавя мехурчето CO2, че ако влезе долу с 5-6 мм диаметър, горе излиза с 2, тоест над 95% се абсорбират, без риск помпата да засмуче от бутилката. Затова не мисля да слагам буферна бутилка.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dido

14.05.2009 22:10 #26 Last Edit: 14.05.2009 22:14 by dido
Цитат на: petkob - 14.05.2009 13:49
Ако на outpace не пише, че означава "изпреварвам" и то като първо значение, аз бих върнал речника в книжарницата и си поискал парите обратно.   *ROFL*

Така е - това ти написах по-горе по повод некоректния ти превод на outpace->усвояват:

Цитат на: dido
Цитатът, който си дал не твърди, че растенията усвояват хранителните вещества по-бързо от водораслите. Точният превод е "изместват/надвиват" водораслите.

Similar topics (5)

56240

Публикации: 5
Прегледи: 3756

20588

Публикации: 8
Прегледи: 5103

44147

Публикации: 26
Прегледи: 10029

55817

Публикации: 0
Прегледи: 2814

19223

Публикации: 5
Прегледи: 3970