• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

CO2 конценрация - невъзможна

Започната от BatV, 14.02.2017 14:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BatV

Ето от преди малко и ПХ:


Колко е точно ПХ не може да се определи, превдид вида на теста, но пак показва точно същата разлика като преди месец - 1,5 деления.   :coffee:

bustama

РН 6,5 Това ли е? Другото шише за какво е, какво показва? И в момента КН в аквариума е 10, така ли? Колко е ГТ? Мериш ли я? Имали промяна при нея, ако я мериш?

BatV

Отляво е аквариумна вода, отдясно водопроводна за сравнение и на двете снимки.

В момента в аквариума РН - 6,5 (водопроводна 8)  ; КН - 10(водопроводна 8) . 

Преди месец в аквариума РН - 6 (водопроводна 7,5) ;  КН - 12(водопроводна 8) .


Обща не меря, нямам тест.




bustama

Това, което ми прави вчепетление  :-D е, че имаш и промяна при водопровода. Странно е това рн на водопровода. Общо взето ако, тестовете показват вярно, но и да не показват вярно - един и същ тест отчита разлика при рн и на аквариума и на водопровода. Което не е добре. Като съвет, мога да те посъветвам, да спреш со2 и смените на вода. Виж след месец как са показателите на водата в аквариума и почни да следиш редовно рн и кн в аквариума. РН под 6,5 не ти трябва. Като се наложи да сменяш вода - сменяй до степента на рн, която е в аквариума. Или близка, за да няма голяма разлика в рн. Спри да се опитваш да си убиваш скаридите. КН 10в  аквариума... как така имаш толкова ниско рн.... добре беше да знаем ГТ.

Цитат на: evgeni200 - 06.04.2017 11:07
Аз друго казвам, карбонатна на горе...... пх на долу и ето тази концентрация на СО2.
Нещо не е точно в измерването :)


evgeni200, може би ключето е в ГТ.

Теста за КН най-вероятно не е верен. И напълно възможно и на РН.

evgeni200

Водопроводната е все 8 - Ок
Обаче растейки карбонатната пх пада.
Аз знам, че е на обратно тази зависимост  :-)
Принципно залагам, че тестовете не отчитат правилно.
От там идва и невероятната стойност за ЦО2.


Публикациите са слети: 06.04.2017 14:39

bustama, на този принцип работи и Валстад метода, кисел грунд и твърда вода.........какво се получава вече предполагам е ясно  :-)
Обаче при ниска карбонатна както е при мен и теб не работи или трябва да ги добавим във водата.

bustama

Остави метода Валстад. Въглерода само заслужава внимание. По - точно, неговото движение. *DRINK*

evgeni200

Точно там също има негово движение без да се добавя  *DRINK*

BatV

Нищо не променям по сетъпа каквото ще да показват тестовете.
Риби - жизнени, сариди - плодят се като хлебарки, растения - никакви проблеми.
Беше ми любопитно просто защо изкарвам такива стойнотси по таблицата. Както стана ясно и тя, както и тестовете са за коша. Вярвам само на очите си.

Пренаредих преди време и гледам да изчистя цялата органика до която мога да се докопам - вече имам достъп до целият грунд със сифона. Още няколко пъти по 50-60% смени и минавам на стария изпитан режим. *DRINK*

P.S.
Да добавя , че според мен тестовете може да не са точни като стойности, но са правдиви.
КН-то на водата от водопровода винаги е 8.
Разликата м/у водата в аквариума и водопровада /РН/ винаги е 1,5деления.
Честите смени на водата отсоро, минимализират действието на грунда и от 12 в момнта КН е 10.

Абе много задълбахме, хубаво не бях тествал вода половин година, за къв дявол ми беше да го правя преди месец....  :-D :-D

bustama

Щом според теб тестовете са правдиви, както се изрази - оства вариант кн да е висока от друго.
Тестове, аз в никакъв случай не бих хвърлили. Даже напротив, щях да си взема и тест за ГТ. Но на друга фирма, въпреки че... той цветово моя ме подлудява.
Ако  знаехме ГТ в аквариума ти, ще е по-лесно да си  представя КН 10, РН 6,5.
Както се песа в темата, мисля от petko ,  КН може да отчете фосфатна алкалност. Освен фосфатна, има хидратна, силикатна... Само че аз не зная дали нашите любителски тестове са способни на това. Даже, май отчитат само карбоната.

Amev

Абсолютно отчита само карбоната този за кх ;) при мен си докарах гх над 21дгр по тест , 800+ ппм по тдс ;) а кх си беше 2. От скоро слагам сода бикарбонат и го държа на 4-5 дкх ... но пък пх си е 6,7-,6,8 с доволно подаване на со2 , грунда е базалт основно ... сифон за 2 години не е виждал

bustama

Отдавна сме го коментирали това за сифонирането при растителните аквариуми. Въобще е не нужно.
КН - 4-5° е отлично и генералната също.
На колегата най-вероятно кн теста му е в грешка. Другото е, че рн теста, който ползва с това деление от 0,5... не е никак правдиво.
В момента при мен гт 5°, кн не съм мерил, щото вече не ми е нужно. Рн е м/у 7,2-7° с нонстоп подаване на со2, но разтварянето не е много добро. Растенията обаче растат бавно.

BatV, от кой град си?

evgeni200

Грунд при растения не се сефинира реално по този начин вкарваш повече органика във водата. Във водата има разтворена невидима органика(очите понякога са най-лошия тест). Правилно работещ грунд си преработва органичните вещества в него.

Amev

Идеята ми беше , че ви следа темата и това че аз поддържам това кх , един вид изкуствено ... и оттам че два течни теста (тетра и джбл) за кх мерат единствено карбонатите. Защото ако ви кажа какво и по колко съм бухал в аквата ;) ще ви стане лошо ... но факт е че при такава безбожно висока генерална , не съм имал никакви видими липси на магнезий , калий , калций и т.н.

bustama

Цитат на: evgeni200 - 07.04.2017 10:27
Грунд при растения не се сефинира реално по този начин вкарваш повече органика във водата. Във водата има разтворена невидима органика(очите понякога са най-лошия тест). Правилно работещ грунд си преработва органичните вещества в него.

Като си взех Амазонията преди години и след 3-4мес. от старта това чудо японско ме побърка! Имах толкова много мелании и ровеха в грунда и изкараха всичко що на тях не им харесва от него - много, ама много фина прах органика, която от филтрацията се носеше из съда. Е, резултата беше, че ми отне месеци за да си стабилизирам аквариумчето. Всяка седмица си чистих филтъра, беше страшно! со2 и той помагаше за всичко това.

Amev

Аз бях така в едно нано с проскейп ;) после в едни 60 литров , който накрая засипах проскейпа с инертен и вече всичко си е наред ;)