• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 18:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зелена скалария

Започната от raiko, 04.07.2011 02:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dimo _ss

Поздравления и от мен! *BRAVO* Успехи за напред ! *bg*

Илко Димитров

Първите зелени скаларии в света са от Райко Славов от България *privet*........., това само по себе си нарежда Райко сред най-великите в света, когато мога да си направя 400л аквариум знам какво искам да има в него, Райко, наистина, шапки долу  *privet*, не се бъзикаме, никой от хората писали тук, не се бъзика с това че си постигнал нещо което никой друг на планетата не е успял.

Borko7

Райко, мерси за разясненията отосно ефекта на гена. Вече ми стана ясно.
А иначе бях следил спора в със Стив, но сега разбрах и основите му. Успех в работата. Въпреки, че сте сами в Бг забелязах, че имаш подкрепа на Кен Кенеди и др. важни имена в ТАФ2, така че все пак не си сам. Вярвам, че "bg" ще стане толкова популярно и използвано колкото и "pb", дори и неофициално. Само ти остават да направиш още няколко 1000 кръстоски :) Успех!
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

diskusi233

Супер скалари!!!
Много добре са се оформили браво.
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

raiko

Сега вече мога да покажа крайния резултат от някои кръстоски.
За да получа F2 поколение от кръстоската между зелена скалария и дивата форма (Манакапуру) използвах този чифт(от F1) :




Понеже bg е рецесивен ген не се забелязва фенотипна изява в поколение F1 (защото гена е в единична доза).  В поколение F2  25% от рибките са хомозиготни (bg/bg) и вече се появяват нови фенотипи. Това са някои от F2 поколението:






















Вече получих и F2 поколение от кръстоската между зелената скалария  и синята (Philipine blue) скалария. Понеже и двата гена са рецесивни, едва  1/16 от поколението  им (6,25 %  )  имат  в двойна доза и двата гена. Чифта (от F1) , който използвах за да получа F2 поколение е този:


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2m2yn47.jpg&hash=47d956e9992db18e9cc43e9d50d1b06f299ff1c9


При F2 вече може да се види ефекта на синия ген върху зелената скалария. Цветовете стават по-блестящи:











А това е дивата форма (silver) от същото поколение, които имат в двойна доза и двата гена:





















wwladoo

 *BRAVO* *privet*---Браво Райко---супер са... *bg*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

raiko

Мерси, Владо!
Основната цел на тези кръстоски е освен да се видят възможните нови фенотипи, които се получават от новия ген, също така да се разбере дали новият ген  се намира в някой от познатите генни локуси или се намира в нов локус. Засега резултатите сочат, че рецесивния ген - bg  се намира в нов локус.  Скоро ще разберем какъв ще бъде резултата от взаимодействието му с пушения ген - Sm. Теоретично е възможно гена  да се намира в пушения локус. Това ще стане ясно в близките седмици, когато получа поколение от този чифт:







Новият ген предизвиква доста голям интерес. Преди около месец с мен се свърза издателя на английската версия на акваристичното списание Amazonas - Matt Pedersen. Това списание се разпространява в над 100 държави. Мат ме информира за желанието му да напише статия за генетиката на скалариите и потърси моето съдействие относно тази част на статията му, в която ще публикува информация за новият Bulgarian Green ген - bg.   Ще очаквам с нетърпение следващия брой на списанието (Януари- Февруари), за да прочета завършения вариант на статията:

http://www.angelfish.net/VBulletin/showthread.php?t=30318

raiko

Кратката версия на списание Amazonas (януари - февруари 2013 г.) вече е качена в интернет. Трябва да се признае на автора, че за пръв път се прави толкова подробна статия за генетиката на скалариите.  На страници 56-57 е публикувана информацията за българския зелен ген (Bulgarian Green - bg):

http://edition.pagesuite-professional.co.uk/reef_to_rainforest.aspx?eid=7b978cec-83d8-428e-9a2e-56c13504f6bf

rakim

raiko евала...прослави България в този бранш,а списанието е доста интересно наистина.
540л Южна Америка

kamos

Браво Райко
Дай на ЛС имейл да ти пратя снимки на твои скаларии от зелените.
Храня ги с тетра дискус и станах доста особени на цвят...
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

CET-89

Поздравления, Райко!!!  *privet*
@kamos, дай тук де ...  d005

raiko

Благодаря ви!
Ще продължа с експерименталните кръстоски за установяване същността на новия ген. Радостното е, че името bg- Bulgarian Green започва да придобива известност.

raiko

Цитат на: raiko - 13.12.2012 22:57
Мерси, Владо!
Основната цел на тези кръстоски е освен да се видят възможните нови фенотипи, които се получават от новия ген, също така да се разбере дали новият ген  се намира в някой от познатите генни локуси или се намира в нов локус. Засега резултатите сочат, че рецесивния ген - bg  се намира в нов локус.  Скоро ще разберем какъв ще бъде резултата от взаимодействието му с пушения ген - Sm. Теоретично е възможно гена  да се намира в пушения локус. Това ще стане ясно в близките седмици, когато получа поколение от този чифт:







Родителите на този чифт са:
мъжки : (D/Gm - bg/bg)
женска: (+/g - Sm/Sm)
Главният въпрос е дали гените bg и Sm (Smokey) се намират в един локус. Ако тези два гена са в различни локуси, то генотипа на чифта от горните снимки е:
(D/+ - Sm/+ - +/bg) X (D/+ - Sm/+ - +/bg)
Ако предположим, че bg и Sm се намират в един и същ локус, то генотипа на този чифт е:
(D/+ - Sm/bg) X (D/+ - Sm/bg) .... ,ако това е така, то поколението на този чифт трябва или да има в двойна доза bg : (...... - bg/bg) или да има поне един пушен ген: (..... - Sm/bg), (..... - Sm/Sm).
На по-долните снимки ще покажа част от поколението на този чифт. Както може да се види, рибките от първите две снимки нямат пушения ген а също така не притежават в двойна доза bg.  Това отхвърля хипотезата, че новият ген - bg се намира в пушения локус.
: 07.08.2013г 02:02ч

Стоян Михов

08.08.2013 17:15 #73 Last Edit: 09.08.2013 15:28 by Стоян Михов
Здравей Райко, виждам че опитите продължават. Аз имам няколко въпроса изчетох темата тук и в англоезичният форум и доста се затрудних в интерес на истината, терминологията, наименования и т.н. не са точно от генетиката, в същото време се ползват същите термини и става каша, но както и да е де.  

Първи въпрос: мутантния алел, който си успял да изолираш, в хомозиготно състояние поддтиска черния пигмент в люспите до степен да се вижда само зеленикавия отблясък в иридофорите, там където би трябвало да има черен пигмент. А черния цвят в останалата част на тялото, непокрита с люспи - плавници и т.н., си остава. Правилно ли съм разбрал?

Втори въпрос: Какви са взаимоотношенията с близкият му алел S?  

Трети въпрос: Успял ли си да изолираш чист bg/bg,  без S, ако да как разбираш че не е S/+? фенотипно май няма разлика между S/+ - bg/bg   и    +/+ - bg/bg?

Поздрави

Явно ще се посъберат въпроси докато отговориш :)

Четвърти въпрос: В поколението F2 от кръстоската между BSP и дивата форма (Манакапуру) имаше ли скаларии с дивият фенотип - с ивици?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

raiko

Здравей, Стояне!
Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15
....Аз имам няколко въпроса изчетох темата тук и в англоезичният форум и доста се затрудних в интерес на истината, терминологията, наименования и т.н. не са точно от генетиката, в същото време се ползват същите термини и става каша, но както и да е де....

Терминолотията и наименованията които използвам са възприети от TAS (The Angelfish Society). Официално приетите от организацията генни локуси са осем на брой. Доктор Джоан Нортън е основоположничка на генетиката на скалариите:

http://www.theangelfishsociety.org/phenotype_library_2007/NewIndex.html

Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15

Първи въпрос: мутантния алел, който си успял да изолираш, в хомозиготно състояние поддтиска черния пигмент в люспите до степен да се вижда само зеленикавия отблясък в иридофорите, там където би трябвало да има черен пигмент. А черния цвят в останалата част на тялото, непокрита с люспи - плавници и т.н., си остава. Правилно ли съм разбрал?

Да правилно си ме разбрал. Такива са досегашните ми наблюдения, но в последно време получавам единични риби при които се наблюдава зеленикаво оцветяване и в плавниците (опашката).

Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15

Втори въпрос: Какви са взаимоотношенията с близкият му алел S?  

Трети въпрос: Успял ли си да изолираш чист bg/bg,  без S, ако да как разбираш че не е S/+? фенотипно май няма разлика между S/+ - bg/bg   и    +/+ - bg/bg?

Ще обединя отговора на тези два въпроса, но преди това ще покажа с няколко снимки какво е положението в този локус без наличието на новия ген - bg. Гените в този локус определят броя на вертикалните ивици при скалариите.  Алелните гени в този локус са три:  + (дивия тип) при дивия ген броя на вертикалните ивици е четири (една през окото ,една при опашката и две междинни);  Z (зебра) това е доминантен ген при наличието на който броя на вертикалните ивици е по-голям (7-9 броя); S (Stripeless) този ген също е доминантен. При неговото наличие вертикалните ивици изчезват(изцяло или частично). Когато S e в хомозиготна форма (S/S) вертикалните ивици изцяло изчезват. Когато имаме комбинацията (S/+) се получава частично изчезване на четирите вертикални ивици на дивата форма (от тях се забелязват само отделни фрагменти). Когато имаме комбинацията (S/Z) имаме частично изчезване на осемте ивици на зебра скалариите- от тях остават само отделни фрагменти и рибите изглеждат като леопардови (clown angelfish)- първите пет снимки :
: 11.08.2013г 03:03ч
Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15

Трети въпрос: Успял ли си да изолираш чист bg/bg,  без S, ако да как разбираш че не е S/+? фенотипно май няма разлика между S/+ - bg/bg   и    +/+ - bg/bg?

В пост #64 от тази тема съм показал снимки на част от поколението F2 с дивата форма Манакапуру. Там могат да се видят (S/+- bg/bg) - ако се загледате внимателно се вижда фрагмент от ивиците на дивата форма. Също така съм показал и (+/+ - bg/bg). но съм ги означил като (bg/bg) - при тях при внимателно заглеждане прозират целите вертикални ивици на дивата форма. Освен това съм показал и (S/S - bg/bg) - при тях изцяло липсват вертикалните ивици- последните три снимки:
: 11.08.2013г 03:03ч
Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15

Четвърти въпрос: В поколението F2 от кръстоската между BSP и дивата форма (Манакапуру) имаше ли скаларии с дивият фенотип - с ивици?
Да разбира се. Имаше и рибки с изцяло дивия фенотип, затова и съм уточнил, че показвам част от поколението F2. Показал съм само новите фенотипи, които представляват интерес. Нужни са доста време и нерви за да се направят всички тези снимки, а аз все пак не съм фотограф.  :)

Similar topics (5)

42461

Публикации: 3
Прегледи: 3537

11913

Публикации: 85
Прегледи: 27106

51032

Публикации: 2
Прегледи: 2981

21684

Публикации: 3
Прегледи: 4593

9914

Започната от mp450


Публикации: 25
Прегледи: 16481