• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за Лимоненожълт лабидохромис

Започната от mitaka_22, 07.01.2017 20:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitaka_22

Здравейте от седмица имам двойка Labidochromis caeruleus Лимоненожълт лабидохромис.Когато ги взех женската имаше хайвер който изплю  докато я ловяхме . При транспорта в  плика видях че имаше 5-6 зърна хайвер на дъното които е успяла да спаси  при улова  .Пуснах с двойката и хайвера  след 10тина минути женската пак го прибра в устата си .Но от няколко дена наблюдавам че женската се храни а мъжкият не и седи скрит въпросът ми е има ли вероятност той да го носи ?Устата му е затворена и не мога да видя .Аквариумът е 112л в който гледах 5 гупи и е доста залесен надявам се че не е проблем наредих допълнително камъни с като изградих множество укрития .Направиха две гнезда  които мъжкият поддържа.До преди няколко дена мъжкия плуваше свободно в  аквариума а женската се криеше сега е обратното .  В аквариум има и 5 коридораса
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

geshi

Мъжките не носят, има ли вероятност да бъркаш коя е мъжката?

Предполагам знаеш, че растенията ще заминат?

mitaka_22

Няма никаква вероятност да ги бъркам женската е два пъти по дребна .Растенията съм го отписал  даже се надявам да ги намалят малко че не искам да ги изхвърлям   :popcorn: . Предполагам  няма хайвер щом се храни ?
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

geshi

Някои женски се хранят и с хайвер, даже всички, но към края. Мъжкия ти се е стресирал нещо предполагам, за това се е покрил.

timeshoy

На този етап, няма хайвер. За такъв аквариум, мисля, че може да сложиш поне още един вид М'буна. Ако искаш да ги "стимулираш", мога да ти предложа следните, изпитани от мен, методи.

1. При смяна на водата в аквата, температурата на новата вода да е с 1-2 градуса по-ниска от водата в аквата. По този начин рибите си мислят, че бали дъжд. При мен, след почти всяка смяна на водата, след 2-3 дни имам женска с хайвер в устата.

2. Ако забележиш, че мъжкият вече не поддържа "гнездо", може да поразместиш грунда и декорациите в аквата. Това го стимулира отново да си направи свое "лщбовно гнезденце" и да кани мацките там.

3. Вземи още женски. Нека да са поне 2-3 женски на един мъжки. По този начин намаляваш агресивността на мъжкия спрямо отделната женска, а и имаш по-голям шанс да има женска с хайвер.

Помислил ли си за укрития, за евентуалните малки? Или ще я "тръскаш" женската?

Публикациите са слети: 08.01.2017 11:49

Цитат на: geshi - 08.01.2017 11:44
Някои женски се хранят и с хайвер, даже всички, но към края. Мъжкия ти се е стресирал нещо предполагам, за това се е покрил.

Моите ужавения, но аз съм на мнение, че "носеща" женска, не се храни, НИКОГА. Затова е добре, след като си сигурен, че яйцата, които носи са оплодени, да я изтръскаш и по този начин да не се стресира рибата. Все пак 14-тина дни без храна си е стрес за рибата. И след изтръскването да се погрижиш за яйцата.

geshi

Не ми се спори сега, но грешиш.
Женските се хранят за да захранват малките преди да ги пуснат.
Бих ти пратил и клип да видиш, но да не спорим на човека в темата.

timeshoy

Прав си, няма нужда от спорове. Въпросът на колегата беше дали женската има яйца в устата. Ако тя е "носеща" женска, тогава устата и е доста надута, по този начин ще разбереш дали ще имаш мъници в скоро време. ;)

mitaka_22

Благодаря за отговорите но друга женска ще ми е трудно да намеря аз тази двойка с връзки я взех .За друга двойка М'буна мисля че ще стане пренаселено .От малък град съм и  не се намират дори и в Разград  .Тази сутрин видях че преместили гнездото от другата страна на камъните .Ако мога да направя добри снимки ще кача довечера .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

Ivan_S

Женските се хранят, когато носят хайвер, да, но към края на инкубационния период на хайвера (15-20-ти ден). Тогава женската започва да захранва рибките, но не се храни с хайвер. Може да погълне неоплоден хайвер, дори някоя от рибките, ако бъде силно стресирана. Обичайно неоплоденият хайвер бива изплют. Малките рибки също може да бъдат изплюти преждевременно, ако женската бъде стресирана. Най-добре намери още 2-3 женски. Втори мъжки не ти е необходим, нямаш достатъчно обем за 2 мъжки. Хвани тази, която смяташ, че е женската и я тръсни, вече трябва да има оформени рибки, ако изобщо има. Ако няма нищо, хвани и другата риба и провери и нея. Ако искаш малко да ги стимулираш за хвърляне на хайвер, направи няколко по-големи и по-чести смени на вода и смени храната с малко по-протеинова. Само внимавай с протеините, че много риби са си заминали с прехранване с висококалорична храна. Мбуна все пак са растителноядни и най-удачен е растителният протеин.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

Цитат на: Ivan_S - 08.01.2017 21:00
Тогава женската започва да захранва рибките, но не се храни с хайвер.

Да де, докато е с хайвер.

Ivan_S

Цитат на: geshi - 08.01.2017 21:53
Да де, докато е с хайвер.

Да, така вече звучи добре, че иначе излиза, че се хранят с хайвер :). Примерно аз съм имал женска, която си се храни през цялото време, докато носи пайвер. Естествено, това е изключение, но се случва, очевидно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

mitaka_22

Мерси за отговорите като се  постопли времето ще потърся някой колега който ще се наеме да ми изпрати една-две женски.Вече и двете се хранят може да направя опит да ги стимулирам за хвърляне на хайвер .До колкото разбрах от всичко изчетено до се женската дори и да носи хайвера няма да се грижи за малките след тяхното излюпване и представляват заплаха с мъжкият .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

Ivan_S

Тези африкански цихлиди са добри родители от гл.т. на това, че полагат грижи да се излюпят максимален брой рибки, като инкубират хайвера в устите на женските. Пуснат ли, обаче, веднъж малките рибки, в сила влиза законът на естествения подбор. Не съм виждал досега мъжка или женска да обръща внимание на малките, в см. да полага някаква грижа за тях. Щом видят да се мота някъде малка рибка се хвърлят групово и я изяждат. Без достатъчно укрития в аквариумни условия, при естествен подбор шансът да остане някое рибе е минимален. Така че, да, заплаха са за малките. За това повечето, да не казвам почти всички, които отглеждаме такива цихлиди, имаме по един или повече бебешки аквариуми, в които отглеждаме малките докато станат достатъчно големи, за да може да се пуснат при възрастните риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

mitaka_22

Разбрах благодаря за подробното обяснение  *thanks
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

mitaka_22

За да не създавам нова тема ще пиша тук .
В момента  имам две двойки от въпросните цихлиди ,но откакто съм ги взел до сега не са имали хайвер.Една-две седмици след като ги взех постоянно ровеха из аквариума и от тогава спряха .
За тези близо четири месеца нито веднъж не хвърлиха хайвер или да изкопаят някакво гнездо .
Давам малко информация ако може съвет къде бъркам че до сега не са имали хайвер ?
Аквариума е 112л стабилно залесен с растения и доста камъни   растенията ръстът като луди ,а рибите не ги закачат .Температурата на водата е 26 градуса филтрацията е два канистъра и един вътрешен филтър .Предишния път забравих да спомена че грундът е манаду  и от тук идват съмненията ми че може би това е проблемът .Всяка седмица сменям 20-30 % от водата която  е с няколко градуса по студена .Храня ги с гранулирана храна ,или люспи на сера ,а през ден със замразена .
Прави ми  впечатление  че не проявяват никаква агресия една спрямо друга ,а в аквариума има още 5 коридораса и 2 бети .
Когато ги взимах двойката имаше  хайвер в 40 литров аквариум с още 10тина цихлозоми .


Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

geshi

Нали знаеш, че са устомътещи?
За толкова време би трябвало да са имали.

mitaka_22

Да знам че са устомътещи  :-)
Но нито веднъж не съм видял женска с хайвер  ,а и всяка вечер женските се хранят по настървено дори от мъжките .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

geshi

Ако имаш възможност размести някой камък, при мен след всяко разместване някоя почваше да носи.

mitaka_22

И това опитах да не каже че преди месен пренаредих почти целия аквариум .
Доста прочетох и какво ли не опитах но ме съмнява дали не  е от грунда ?Чел съм че манадуто омекотява водата.
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

nikiK

Много странно е да няма никаква агресия по между и.....при моята група от 4 мъжки и 6 женски непрекъснато е съревнование, макар и не толкова агресивно. Това е може би най-кроткият вид Мбуна, но няма как да няма гонения!
Другото което е, че са най-плодовитите и лесни за гледане цихлиди и каквито и да са условията се размножават като зайци....освен ако не са от един пол. Пусни някоя снимка ако можеш да се видят какви са рибоците.

пп. Сигурно вече знаеш, че за да няма стрес и да се развиват нормално, тези риби се гледат на група от поне  5-6 бр. с преобладаващи женски. Няма такова нещо като ДВОЙКА при тях.
450 лит.  Ю.Америка- Геофагуси, Скаларии Манакапуру, Цихлиди джуджета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2Fbouk58j9z%2FDSC07050.jpg&hash=8c3a842af0d72cdf9aac794b1cd930ff0f55922a
260 лт.  Африка ез. Малави

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fdkblqd7a5%2FDSC07053.jpg&hash=990372686b1835fb091e9de8fc0bec78d164e9f4

geshi

Аз също имах само две м/ж, но с други мбуна и носеше постоянно женската, надали е това причината. Разбира се по добре е да са група както казва колегата. Снимай ги да видим.

mitaka_22

Довечера ще кача снимки че сега светлината не  е ок *THUMBS UP* .Направо са си две двойки като скаларии са .Нулева агресия една спрямо друга взимал съм ги по различно време и може би за това са се групирали по две ?Сигурен съм че има женска защото първата двойка която  взех имаше хайвер и от тогава нищо .Две мъжки и две женски са защото вторият мъжки ми го подариха със женската .Щяха да бъдат един мъжки с две женски ,а на никой не му се занимава да праща 1-2 бройки или само женски .

Публикациите са слети: 11.04.2017г 22:10ч

Ето няколко снимки и клип.Извинявам се за логото на програмата но махах звука на клипа











Публикациите са слети: 11.04.2017г 22:10ч

Не успявам да кача клипа за това ще дам линк
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

nikiK

Да, и аз мисля че са 2 на 2 като пол....Странна работа, гледал съм много от тези Лабидохромиси през годините ,но да няма агресия, да се движат по двойки и да не се развъждат толкова време...не ми се е случвало! *dontknow*
450 лит.  Ю.Америка- Геофагуси, Скаларии Манакапуру, Цихлиди джуджета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2Fbouk58j9z%2FDSC07050.jpg&hash=8c3a842af0d72cdf9aac794b1cd930ff0f55922a
260 лт.  Африка ез. Малави

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fdkblqd7a5%2FDSC07053.jpg&hash=990372686b1835fb091e9de8fc0bec78d164e9f4

Similar topics (5)

20318

Публикации: 7
Прегледи: 7228

39523

Публикации: 0
Прегледи: 2045

27759

Публикации: 2
Прегледи: 2557

37930

Публикации: 32
Прегледи: 14509

14770

Публикации: 16
Прегледи: 8907