• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Скаларии

Започната от Aquamar, 08.03.2005 15:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aquamar

Ох, от къде да започна. Значи любимите ми рибки са скалариите, в момента гледам само една двойка от тях и миналата година установих че едната рибка е мъжка а другата женска поради това че ми хвърлиха хайвер. За мое очудване те хвърлиха на няколко пъти около 3 но и трите пъти неуспях да се справа с отглеждането му. Чел съм че двойката преди да хвърли хайвера чисти широк лист на растение и се грижи сама за хайвера. До тук всичко стана така както съм чел, хайвера се хазвиваше и двойката се грижеше за него събираше падналите топченца. Но на 4 ден след като започнат да се размърдват малко изведнъж за около 2 часа от хайвера нямаше никаква следа. Държа да отбележа че в аквариума имам само тези две рибки а дъното му е покрито със чакъл. Възможно ли е поради това че имам едри камъчета по дъното и малките да падат там и да загиват или като почнат да мърдат родителите ги изяждат. Също ако може някой да ми каже как примерно мога да различа мъжкия от женската скалария в магазина дали е възможно защото мнинието на всички познати е че няма как но аз искам мнението и на вас по опитните. Блогодаря на отзовалите се на помощ.

stoyan

така по жупроса разли4ават се само като хжурлят хаивера скалариите при мужката половата папила е по издилжена докато при женската има кру6овидна форма за6то не пробва6 да си направи6 лист от пластмаса и да го залепи6 на стуклото на аквариума те 6те хвурлят хаивера на него след това да го извади6 заедно сус 4аст от водата от аквариума и да го постави6 вув по малук суд като и вув него има аерация и температурата е както вув големия аквариум аз имах су6тия проблем като тебе и само така успях да извадя скаларии ако не6то не ти е ясно питаи не 4е много разбирам но 6те ти помогна с това което знам

STIKS

Залепи изкуствено листо (може да не е зелено, но да прави впечатление) на стъклото на АКВАРИУМА, в който живее чифта ти. Преди хвърлянето на хайвера (ще разбереш, като видиш, че чифта чисти листото) подготви развъден аквариум с температура на водата, като тази в основния (мека и нормална - около PH 7.0 или малко кисела Т=27-30 градуса С). Нека аквариума да е с чисто дъно. Така по-лесно се подържа чистотата в него.
След хвърлянето на хайвера, преместваш листото с хайвера в развъдния аквариум. Подаваш въздух от машнка за въздух чрез камъче поставено под листото. Струята от въздух не трябва да е много силна.
Следиш внимателно и почистваш неоплодения хайвер, който побелява (оплодения стои прозрачен).
След два-три дни малките се излюпват и падат на дъното. Там те остават неподвижни в продължение на 4-5 дни.
След това рибките започват да плуват, като все пак са доста трудно подвижни и се придържат към дъното. Тогава започва и храненето с жива артемия. Рибките растат доста бързо.
Подържай чистота в аквариума.
Сменяй често част от водата в аквариума.
Успех!

Мишо

Израсналата мъжка скалария има по-изпъкнало чело,изглежда с по-тъпа "муцуна" ,но при повечето по-едри южноамерикански цихлиди докато не "прошава" хайвера не може да си сигурен ,че имаш чифт :?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Живко

при скалариите всичко е относително и зависи от родителите.относително имам в предвид написаното до сега.
при тях има много странности,и абсолютно всички правила имат изключения.
споре мен в твоя случай трябва да оставиш родителите 2-3 дни да се грижат сами за хайвера,те умеят това по добре от всеки акварист.това при положение че си сигурен че ядат хайвера около 4-тия ден.после STIKS е обяснил какво се прави.
ако хайвера ти умираше по рано би могло да се каже,че става въпрос за симулация,чифт от две женски(лесбийки),или някоя от двете риби не става обикновено мъжкия.щом хайвера живее четири дни не е така.
ти казваш че хайвера се размърдал,това означава че чифта работи.просто трябва да откриеш как най-добре работи.
като пренесеш хайвера в люпилня добави във водата малко трипафлавин.аз винаги съм слагал на око.надявам се някой занимавал се скоро със скаларии да ти каже точната доза.
е...няма начин да не успееш.
Никой не се е родил научен.

Aquamar

Благодаря ви за отговорите и със сигорност ще ми помогнат доста някой ако има още информация която може да ми помогне нека да пише винаги ще съм доволен от нови знания благодаря на всички за оказаната помощ.

EviL

Т.к като съм зле с превода от руски ще ти бам информацията на руски

При разведении температура водьи обьично 28-30, но возможна 24. При расведении скаларий, так же как при содержаний, химически состав водьи существенной роли не играет, пригодна свежая водопроводная вода отстоявшаяся в течение суток.
В качестве для нереста используются кустьи амазонки , криптокориньи или листья комнатного растения аспидистрьи. Если заботу о потомстве берет на себя аквариумицт и в дальнейшем переносит субстрат с икрой в стеклянную банку, то достаточно одного листа растения. Елси же за потомством бъдът ухавиватъ производители, то необходимо помещать два листа, разположеньих в разньих участах аквариума, так как рьибьи преносят вьиведшихся личинок с одно места на другое. При етом листья должньи бьить разположеньи таким образом , чтобьи расстояние от их верхушки до поверхности бодьи составляло около3/4 бьисотьи тела скалярий.
 За несколько дней до нереста рьибьи очищают ртом поверхность листа от грязи.В ето время у них вснухают анальньие бугорки. За время нереста вьиметьивается в среднем 400-500 икринок, в отделних случаях до 1000. Свет на икру и мальков вредного действие не оказьивает. При разведение скалярий требуятся дополнительное продувание бодьи воздохом.Примерно  чрезе двое суток из оложенои икрьи вьиводятся личинки и вскоре родители преносят их на другой лист. На 7 сутки личинки преващаются в мальков , начина'т плавать и питатъся.

Надявам се да сам бил полезен! :lol: успех

STIKS

Всичко, което се написа е точно така включително и с типафлавина.
Ще допълня само, варианта родители - риби е по лесен :shock: ,  а родители - акварист е много по-количествено успешен. :wink:

Similar topics (5)

25941

Публикации: 6
Прегледи: 4638

7510

Започната от Martins


Публикации: 6
Прегледи: 4017

27511

Публикации: 28
Прегледи: 18346

43031

Публикации: 10
Прегледи: 5696