• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

въпрос за цихлиди

Започната от julebg, 27.02.2017 15:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julebg

Здравейте! Подариха ми цихлида Pseudotropheus socolofi (Albino). В момента е не по-голяма от 3-4 см. Същата е в доста малък аквариум като за цихлида - около 40-50 литра. От една страна знам, че това е прекалено малък аквариум за нея, от друга страна се притеснявам, че може би не е добре за нея да живее сама. По всяка вероятност като поотрасне ще потърся накой, на когото да я подаря, но дали е добра идея дотогава да й взема 1-2 други риби за компания, същите като нея или например 1 Pseudotropheus acei и 1 Pseudotropheus acei? Лошото е и че нямам представа дали е женска или мъжка. Т.е. мислите ли, че при това положение е толкова зле за нея да живее сама няколко месеца? Съжалявам за тъпите въпроси, но ще съм благодарна за съвети  :-)

Ivan_S

По-добре я подари още сега. На достатъчен размер е да се смеси с други Мбуна, без да я считат за конкурент и е по-малко вероятно да бъде тормозена. Тези риби не могат да живеят сами, стресират се и залиняват. Ако я задържиш докато порасне, там където би попаднала след това, ако е при същия вид, може да я убият. Не е добре да й купуваш за компания други малавийски цихлиди, защото съдът е твърде малък.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

julebg

Разбирам :-( А ако евентуално му взема ето такъв аквариум http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/10603/resun-sm-800-akvarium-s-kapak-i-osvetlenie-s-obem-140-litra.html , това ще е достатъчно ли за него и още  2 цихлиди, за да не е самичък?

svetliopp

Пак е малък.
Този аквариум обаче става за десетина саулосита.
Щом искаш цихлиди.

julebg

Ами, не че искам толкова цихлиди, колкото се привързах  точно към тази и не ми се ще да трябва да я връщам в магазина или да трябва я подаря   :-(

Ivan_S

Соколофи в 140 л., трудничко, ако успеят да достигнат максимален размер ще са над 15 см. В такъв съд надали ще стигнат такива размери, което значи, че условията няма да са им оптимални. Друг вариант ти е аквариум със саулоси, както са ти писали вече, но видов аквариум. Аз отглеждам само саулоси и мога да ти разкажа за тях, ако те интересува нещо. Но щом не искаш цихлиди, по-добре намери друг дом на рибата. Това не са риби, които живеят по двойки или тройки. Имат по-различно поведение, агресивни са и т.н. Да, много са шарени и готини, но не са риби за начинаещи или пък за хора без подходящи условия за тях и траен интерес да отглеждат такива.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

julebg

Ясно! Добре, благодаря! Явно все пак ще трябва да се разделя с нея  :-(

Публикациите са слети: 01.03.2017 13:11

Ако някой има желание и възможност да я вземе и гледа в подходящи условия, нека ми пише!


Similar topics (5)

4706

Публикации: 8
Прегледи: 5704

45882

Публикации: 4
Прегледи: 3011

33567

Публикации: 2
Прегледи: 4286

15520

Публикации: 23
Прегледи: 12367

31332

Публикации: 8
Прегледи: 7256