• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос относно скаларийте ми в аквариума

Започната от Fauntleroi, 17.02.2007 23:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Fauntleroi

аз съм начинаещ в тази област, но брат ми имаше 100 литров аквариум и не искам да го погубвам.
Въпроса ми е:
в аквариума си имам: скаларий, молинезий и някакви други риби които не им знам вида (не ги намерих в сайта), но и те се бързи и се движат рязко. За скаларийте пише, че се страхуват от резки движения в аквариума, а молинезийте и тези според мен са такив, също така скаларийте като че ли избледняха.
Въпроса ми е: Някой може ли да ми помогне и да ми каже подходящ начин за излизане от тази ситуация? И много ли е опасно за скаларийте това, че има бързи риби, които правят рязки движение. Имах желание да гледам стадни риби, но не можах да намеря подходящи. Моля ви помогнете.

Благодаря предварително :-) :-)

P_A_N_T_E_R_A

ами попринцип не е хубаво наистина скаларийте да са със много бързи рибки,но какви по-точно са твойте ? щом не ги намираш в сайта ги опиши с няколко изр. това че са станали по-бледи може и да е заради друго...добре ли ги гледаш ? храна,температура,хигияна ? но като цяло може и да е от стреса,а той при скаларийте в твоя слу4ай е от бързите рибки....
изход от ситуацията според мен е или да отделиш скаларийте в друг аквариум с по бавни рибки,или да вземе повече скаларий,в смисъл да доминират като вид в акеариума.те са териториални рибки и като са повече мисля че няма да е проблем да има няколко по-бързи :)
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

NO CARRIER

 *offtopic
Кофти.
Въпросите са зададени зле, отговорът е още по-зле. Изреченията не започват с главна буква, за множествено число думите завършват на й...
Ммммм.... Дали темата не е подходяща за сметище, а?!

В детската си възраст гледах някакъв филм за "Малкият лорд Фаунтлерой". Когато играехме на филмо и аз споменавах въпросния филм, всички се бъзикаха, че няма такъв. Fauntleroi, я кажи от къде ти идва никът?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Fauntleroi

Ами освен наистина да ги направя групичка скаларий...

Относното вида на рибките, вчера един приятел ми даде една книга и до сега ги търсих рибата се казва: Ромбовидна тетра, ако я има в сайта извинявам се не съм я видял.

Въпрос: Ако скаларийте са доминиращ вид в акварума, прече ли ако има и друга групичка, но по-малко на брой бързи рибки?

Иначе никът ми е от книгата "Малкият лорд Фаунтлерой" хареса ми когато я четох, иначе "Черният Красавец" ми е любимата от детството, но не върви за ник. А за филм незнаех че има.

bigbeer

:) коко, все пак.. виж колко е часЪт в момента.. а и не съди хората по това, че не 'гонят шифта' ;)


Bass_Maker

Fauntleroi, имай в предвид, че Скаларията пораства много и не можеш да гледаш кой знае колко бройки в твоя 100 литров аквариум. Щом искаш да гледаш и други рибки... Изходът е Скалариите да са ти МАЛКИ, да речем 4 броя и да пуснеш стадни рибки да речем 10 броя. Доста срещано е стадото да е от Неончета, но те в природата са основната храна на Скалариите. Затова ти трябват малки Скаларии, които да не могат да изядат Неоните и да свикнат да живеят с тях. Така като пораснат заедно в аквариума няма да ги възприемат като храна, а кати съквартиранти :) и няма да ги папат. Ако си харесваш тези Тетри, които вече имаш, може тях да ги направиш 10 бр. и Неонки да не пускаш :) Молинезиите трябва да ги махнеш. Препоръчително ще е да си вземеш и малко дънни рибки, наприер 3 Коридораса и 2 Анциструса, да ти почистват :)
You cannot kill what you did not create...

Fauntleroi

Bass_Maker мерси много !!! Скаларийте са ми на 3/4 дена от магазина. Това значи ли че са малки нали ?
Неонките са добра идея ще направя така. Молинезийте защо да ги махам? Няма да им е добре сами ли?
Тетри не мога да намеря, но и без това не ми допадат особено.
Ако може да ми препоръчаш някое растение ще съм ти благодарен, в аквариума за сега имам Номафила и Явански мъх (знам, че е вреден за растенията но ми харесва много :))

NO CARRIER

Яванският мъх не е вреден за нищо. Много ефектно стои закрепен върху камък или корен.
Ако искаш да направиш т.нар. биотопен аквариум, ще трябва да подбереш растения и риби от съответния район. Ако просто искаш да си направиш аквариума интересен и да му се радваш, можеш да сложиш каквото искаш в него, съобразявайки се с изискванията на гадинките и китките.

Рибите избледняват по две причини: Когато са болни/стресирани или вечер, след като изгасне осветлението.

Ще ти препоръчам да изчетеш статиите тук и тук.

Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Bass_Maker

Големината на рибките не се определя от това кога си ги купил, а от РАЗМЕРИТЕ им :) Под малки имам предвид 3-4-5см диаметър. А Молинезиите ги махни, защото са живородки. Някак си не им е мястото в аквариум със Скаларии и Харацини :) Не си пасват. Ако все пак си ги харесваш и искаш да си ги задържиш имай предвид, че мъжките Молинезии много обичат секса и спукват женските от гонене. Затова е хубаво да са 2 женски с 1 мъжки, за да се разпределя гонитбата и така тормозът да е по-малко :)
You cannot kill what you did not create...

Fauntleroi

NO CARRIER определено ще ги прочета: 1во са ми интересни 2ро съм принуден   :-)
Идеята за форума е разкошна !!! Не съм виждал по смислен форум и по изпипан от този браво на хората, които отговарят и се грижат за него  *OK* *OK*

Bass_Maker  *thanks много. Молинезийте наистина ще ги махна, а те бяха 3 мъжки с 1 женска (бременна на всичкото отгоре), което мисля, че е факт, които допринесе за смъртта и   :(

Останаха 3 мъжки, но сега ги гледам по тялото си имат някакви странни сини петна, не мисля, че е болест, защото предния ден сложих 50 капки Метиленово Синьо, но днес сутринта попмпата не работише... От какво е незнам, надявам се да намеря отговора тук.
Мерси много за съветите, скаларийте са малки ще взема неончета ще се пробвам да подредя аквариума добре, ако имам още въпроси надявам се отново да получа отговорите им с такава скорост и убедителност.

Мерси много на всичко :) *DRINK* *DRINK* *DRINK*

Bass_Maker

You cannot kill what you did not create...

ribar4e_95

ми и мойте скаларии избледняха казахами  че е от температурата на водата те изискват по висока температура (поне аз така знам) към 30 градуса това е което знам за скалариите и то4но искам и аз да попитам нещо  :-) начи купих си мъжка и женска скалария и на женската корема и ту спада ту се надува толкова мн като 4ели 6е се пръсне слагам им храна сера микрогранули  и има слагам по малко нали достатъчно за всички риби тя се храни нормално ама нали корема и ме притеснява в зоомагазина ми казаха че била бремнна ама секи ден да ражда и пак да забременява не ми се вярва плс кажете ми нещо


Модедит Стас: Моля да пишеш на български език - изреченията започват с главна буква и завършват с препинателен знак, има букви "ч" и "ш", а не се ползват "4" и "6". Прочети си поста преди да го пуснеш!
Гледам ВИП Брадър и пожелавам на всеки
влязъл в тая къща да остане там во веки
и ако някой ден окончателно откача
ще се окича с експлозиви и взривя във НДК!

Similar topics (5)

31526

Публикации: 4
Прегледи: 3656

3966

Публикации: 26
Прегледи: 14865

52239

Публикации: 6
Прегледи: 4555

45872

Започната от margarita


Публикации: 4
Прегледи: 2915

42993

Публикации: 1
Прегледи: 3024