• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 17:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стрес при скаларета

Започната от houngan, 17.07.2008 23:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

houngan

След 15 дневно отсъствие скаларийте ми са станали изключително плашливи. Хранят се нормално, но с уговорки- при резки движения се завират в растенията по дъното. По време на отсъствието ми са хранени нормално, осветлението е било изключено и не е имало никой в стаята - възможно ли е да са отвикнали от човешкото присъствие. При вибрации(ходене, затваряне на врати) също се шмугват по растенията. Водата си е сменяна нормално(изключвам повишени концентрации на ЦО и НО2/3).
Моя довод е че са отвикнали, но вече 3 дена не свикват. Преди когато съм в стаята само плуват към мен и искат да кльопат.  :duvar: :duvar:

pitar92

Според мен си прав нещата ако не се оправят до още 2-3 дена тогава му мисли.

rakim

Според мен нямаш грижи.По принцип са си плашливи риби,пише го дори в описанието им като вид.И моите са същите,а са вече на половин година.Естествено това не им пречи да изглеждат страхотно :-)
540л Южна Америка

ico

Ако осветлението е било изключено с дни, може сега светлината да се явява сресиращ фактор. Както писаха по-горе, скалариите са плахливи риби и нещо малко им трябва за да почнат такива номера. Пробвай за няколко дни ,да затъмниш част от аквариума и ако стоят в засенчената част...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

pitar92

Моите само като ме видат отиват на повърхноста за храна ,а като им посо4а място на стъклото с пръст и се субират там а са малко на половин година най-много(3-4см)

houngan

Мойте се оправиха горе долу, хапват с апетит от ръката, но при вибрации пак се шмугват по дъното. Явно са отвикнали от човешкото присъствие. И аз като посочвам с пръст ходат нагоре надолу  *CRAZY*

Similar topics (5)

419

Започната от Igi


Публикации: 2
Прегледи: 2351

35699

Публикации: 2
Прегледи: 3773

678

Публикации: 2
Прегледи: 3727

22869

Публикации: 13
Прегледи: 7145