• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скалари с интересна мутация

Започната от Ani_, 18.04.2012 20:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ani_

Имам 2 скалара и искам да разбера пола им, също ми е интересно някой от вас виждал ли е подобна деформация като на моите рибки и би ли  се запазила тази мутация в евентуалното им поколение?
Качвам снимки само на бялата, защото другата се скри като видя апарата и още не се е показала...




aquarium.fan

Според мен това е дефект на рибата , а не мутация.

Caxapa

Това е дефект а не мутация. Имах една такава от последното люпило и е запазих  от интерес и от съжаление към рибката. Не успя да стане голяма  и се наложи да е изпратя в " в порцелановият доктор" заедно с още събратя и сестри.  Причини няма да излагма защо постъпих така  за а не спамя излишно но  се съмнявам да е от повреден хайвер или   нахапана от нещо. Когато забелязах моята, че е така беша  точно като отхапано  даже изглеждаше на  прясна рана. Помислих, че ще се оправи  и  продължих с метиленовото  синьо да третирам. Постепено раната като да заздравя но рибката си остана така с дефект.

xoxi

Това е скалария носорог *ROFL* *ROFL* *ROFL*
А сега сериозно това е дефект а не мутация.

Ani_

И двете ми скаларии го имат и няма нищо общо с рана,от малки са с деформация и вече са доста по-големи. Означава ли , че няма да се запази в потомството?

mejdupraznika

Може да се дължи на лошото качество на водата, високо ниво на амоняк или пренаселеност. Тези неща могат до доведът до този резултат. Това може да се е случило още при самото излюпване .

aqua bg

Правилно колега!
Дължи се на лошо качество на водата в периода между проплуването и 10тия ден.
www.varnadiscus.com - ферма за Дискуси

Асен Евгениев

Цитат на: Ani_ - 18.04.2012 21:44
Означава ли , че няма да се запази в потомството?
Да не би да ти харесват, че искаш и в потомството да се запази? :duvar:
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

easternalien

Колеги, за да не отрварям нова тема, да питам тук.
Някои от малките ми скаларии, се излюпиха без долни перки, плавнци не знам как точно се наименуват. Като тази, която съм оградил с червено мястото където би трябвало да ги има. Това също ли се води дефект?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi42.tinypic.com%2Fjrra6v.jpg&hash=4730c83ffe224b22e18d69a432ae191b44c58fe7

DJER


Caxapa

Понеже ми стана доста интересно дефект ли е или мутация се разрових в книги и гугъл. И може да се поспори  по този въпрос.
Според  някои това е мутация като ще се позова на частични извадки от уикипедия:
Мутациите представляват промени в генетичната информация на организмите, носител на която са молекулите на нуклеиновите киселини - ДНК и РНК. Причините за възникване на мутации могат да бъдат грешки при презаписването на наследствена информация в рамките на клетъчното делене, пряко въздействие на увреждащи фактори като радиация, химически вещества (мутагени) и вируси, нарушения в контрола на нормални клетъчни процеси в рамките на мейозата и дефекти в системите за поправка на генетичната информация. В многоклетъчните организми най-общо мутациите могат да засягат репродуктивните тъкани и да бъдат предавани в поколенията или да засягат соматичните тъкани и да останат единствено в рамките на индивида. Изключения от това правило се наблюдава при някои растения, които са способни да предават соматични мутации на своето поколение по полов и безполов път.
Малко сложно е за разбиране но там се споменава за пряко въздействие на увреждащи фактори като радиация, химически вещества (мутагени) и вируси,
От което следва, че можем да приемем този  случай за мутация. НО:
[color=green Педагогическа наука за развитието, възпитанието и обучението на деца с различни недостатъци.][/color] е обяснението на думата дефектология от което следва, че придобитият  или вроден дефект е  мутация вследствие някои фактори.  От което следва според мен че това е мутация но без  онаследяване от следващите поколения което отново ни довежда до въпроса не е ли това дефект. Та казуса е като яйцето и кокошката. Ще ми е интересно да чуя мнението  на колеги а още повече и на такива  които са учили медицина за да обсъдим  темата изчерпателно.

DJER

Колега ще споделя личен опит, след 6-7 г. инбридинги на разни такива форми на скаларии(перлени, трицветни и т. н.), за да постигна нещо(успях де) се получават повече от 50% с дефекти, къде без коремни перки, да не говоря за това че перлени и кои в голяма част са ,, парашутисти" (с нарушен баланс в плуването), така че такива са си дефекти определено(изроди) ;-).

Caxapa

Да де но дефекта е резултат на мутацията в  грешки при презаписването на наследствена информация в рамките на клетъчното делене, пряко въздействие на увреждащи фактори като радиация, химически вещества (мутагени) и вируси, нарушения в контрола на нормални клетъчни процеси в рамките на мейозата и дефекти в системите за поправка на генетичната информация. Като цяло дефекта в този случай е породен от мутация. В моя случай когато получих такива скаларии водата бе в перфектно състояние, храненето точно както си трябва и всичко останало. Съжалявам, че не водех записки като Ден 1-ви..температура на водата..параметри на водата и прочие но Всичко бе под контрол с изключение на два пъти когато закъснях с храненето по часовник с около два часа + съмнения за инвазия  на някой циклопс понеже захранвах и с инфузория. Рибето което имах  беше точно като някой да си бе отхапал парче от него-жива рана. Случая при колегата с липсващите плавници  доказва, че   това е мутация или по-просто казано израждане при близкородственост. Същото можем да наблюдаваме и при живородките с появата на сиамските близнаци. Майката природа рядко греши ако ние не и наложим своите  закони и  методи. Така например  американската дива котка или така наречената -Пума  на места е свита в резервати в които порадо липса на територия и разнообразие-разбирай ограничени  възможности  бащиа се съешват с дъщери, сестри и внучки от което  се израждат   новите поколения с по-малки лапи структура на кости и тяло като цяло   и тоюи вид е застрашен от разпадане и изчезване.
Дефект е индивида който го носи но си е мутация според мен в общ и глобален план!

Similar topics (5)

12816

Публикации: 4
Прегледи: 5482

51796

Публикации: 2
Прегледи: 2569

1026

Публикации: 14
Прегледи: 7550

53361

Публикации: 3
Прегледи: 2244

51032

Публикации: 2
Прегледи: 2983