• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 11:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Умират ми рамирезките - химия или болест??

Започната от desunka, 24.05.2015 09:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

desunka

Здравейте, имам проблем с аквариума от около 2-3 седмици. Малко параметри:
54л, Т28-29градуса, залесен добре(микрозориум, 2 малки анубиаса, полянка), лампи: T4х18W,T4x20W, Външен филтър водопаден на Hailea, с керамика.Подавах CO2 с мая и захар, но го спрях защото рибките зазляха.
Химия: PH - с тест на SERA с капки - между 6.5 и 7, вчера в зоомагазина -тест на JBL лентичка - 6-6.5
       KH!!! - с тест на SERA с капки >> 2 !!, и в магазина показа много ниски стойности.
       Нитрати, Нитрити, Амоняк - О.К.
Риби - 3 саета (вече среден размер около 5-6см), 3 анциструса, 2 апистограми рамирези (мъжки едър и по-дребна женска).Имах 2 женски сини рамирези(но едното се спомина вчера, а другото очаквам днес) и един мъжки син. Вкарах по Великден и 6 бебоци на по 2 месеца (те са м/у 1.5 и 2см), пак рамирезита, защото нямаше къде да ги гледам.(може би се пренасели аквариума)
Опреснявам водата ежеседмично - 30%.
Та , от 2-3 седмици двете женски сини рамирезита започнаха да избягват храната, да се крият, свиваха перките, станаха вяли, без други външни проявления. От 3-4 дни едрият мъжки също почна да се крие, но го гледам че все пак похапва, но малко му се промени украската - обезцвети се.
Помагайте хора, да си спася другите красавци. Нямат белези на заболяване - освен плашливостта, обезцветяването и това, че не са много активни.От магазина, в който соворих с акварист, купих PH+ на JBL, но той освен карбонтата твърдост ще вдигне и ПХ, а доколкото знам американците предпочитат кисела до слабо кисела вода...И тук вече съвсем се обърках.......

DJER

 С какво храниш? Това може да е натравяне някакво или по скоро паразити.

dgrn

Аз си уморих едно рамирези или от много вода преминала през обратна осмоза- осакатена от елементи,или пък беше от това, че другата част от водата която добавям е направо от чешмата - не беше престояла, нито имаше някакви добавки за премахване на хлор и тежки метали. Та мисълта ми е ако си забелязал, че е след смяна водата да си направиш изводите.
"Видяла жабата,че подковават коня,та и тя вдигнала крак..."
http://cdn.fishki.net/upload/post/201508/12/1626758/gallery/Kbi2p8E.gif

stefan_doc

Много са капризни.
Аз втвърдявах водата със Сера минерал салт и НЕ им давах замразен хирономус, иначе трудно оживяваха...

desunka

Храня всеки ден(откакто малките са в аквариума) с Продак колор суха храна на люспи  и през ден с таблетки за сомчета,пак на Продак. Малките рибоци, докато бяха в отделен 6л. аквариум хранех с гурме гранулки с чесън и крил и още един куп неща(беше насипна в ЗооЦентъра), та сега я давам на всички в общия аквариум. Водата, с която подменям, е престояла поне 24ч.Сините рамирезки, които пострадаха, доколкото знам са вносни (Азия), за големия мъжки шарен рамирезко не знам откъде е, но бебетата, както и другата шарена рамирезка, са си нашенчета, а също така, тук е развъден и мъжкия син воален. Може би произходът има някакво значение за това как понасят водата...но все пак 3-4 месеца откакто ги имам, сините женски си живееха добре, едната снесе хайвер дори, другата не преставаше да се ежи и бие...Кво има стана за 2 седмици да се споминат... Сега, след смяна на водата сутринта, пак мерих стойности - ПХ - 7.5, нооо KH пак беше 2!!!!

stefan_doc

КН трайно можеш да вдигнекш по указания от мен начин, но gH се вдига два пъти повече.

desunka

Все още се надявам, че някой ХИМИК от форума, разбиращ и от американски цихлиди, би могъл да ми подскаже, какво се случва в моя аквариум...3 Дни след смяна на водата PH падна от 7.2 -7.3 на 6.8  (доколкото мога да определя визуално с теста на Сера с капки). KH пази ниво 2!!! Ако това е някаква индикация, ще ви кажа, че паразитните планорбиси (които може би са повсеместна напаст), се промениха - черупките им са белезникави, обезцветени, а и бройката им намаля (което е добре все пак...), както и бройката на рамирезите.

Георги

Аз бих намалил температурата на 25.
Относно водата - понякога при мен мирише по-силно и повече време от предишния месец например. Сложи нещо от рода на Biotopol преди смяната.
Другият вариант е да имат вътрешни паразити - щом отказват храна.

stefan_doc

Цитат на: desunka - 27.05.2015 08:17
......след смяна на водата PH падна от 7.2 -7.3 на 6.8  (доколкото мога да определя визуално с теста на Сера с капки). KH пази ниво 2!!!

Че какво е чудното за KH - то в София, в чешмяната вода си е от 0 до 1-2.

Similar topics (5)

32959

Публикации: 11
Прегледи: 6534

48030

Публикации: 6
Прегледи: 6392

48986

Започната от kaka_mara


Публикации: 9
Прегледи: 4771

53569

Публикации: 15
Прегледи: 9436

45222

Публикации: 1
Прегледи: 1910