• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 05:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Трофеусите – класификация или какво стои зад сложните имена.

Започната от Boby_, 17.10.2006 15:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Трофеусите – класификация или какво стои зад сложните имена с прости думи.

       Понякога е доста объркващо, когато човек за пръв път се сблъска с "описателно" име като Tropheus sp. "Mpimbwe" (Korongwe Bay) F0 или Tropheus brichardi (Malagarasi) F1. Това може да разколебае дори някого, врял и кипял сред цихлидите. Какво означават всички тези имена, съкращения, букви и цифри? Всъщност далеч не е толкова сложно.

       Нека започна от най-лявата част, която е и най-позната за всички – Tropheus. Научните (латинските) имена на всички видове като правило се състоят от две части – наименование на рода и наименование на конректния вид. Всички трофеуси са членове на рода Tropheus и първата дума в името им обозначава именно това.

       Нещата с втората дума вече са мъничко по-сложни, но не твърде много. Тя означава конкретния вид. Допреди няколко години бяха официално признати от науката едва четри вида трофеуси:

       Tropheus annectens
       Tropheus brichardi
       Tropheus duboisi
       Tropheus moori

   
       За нещастие на учените и за щастие на акваристите трофеусите са толкова разнообразни и имат толкова много разновидности, че три вида просто не стигат, за да се опише цялото това разнообразие. Заради това два от тези три вида бяха разделени, така че да отговарят по-точно на нуждите. От Tropheus moori се "родиха" още Tropheus sp. Black, Tropheus sp. Red и Tropheus sp. Ikola, а от Tropheus brichardi - Tropheus sp. Mpimbwe. Все още е малко спорно дали sp. Ikola не е част от sp. Black и дали изобщо трябва да се отделя sp. Mpimbwe от brichardi, но за да не усложнявам нещата допълнително, няма да се разпростирам върху аргументите за и против. Аз лично приемам, че в момета видовете в рода Tropheus са следните:
   
       Tropheus annectens
       Tropheus brichardi
       Tropheus duboisi
       Tropheus moori
       Tropheus sp. Black
       Tropheus sp. Red
       Tropheus sp. Ikola
       Tropheus sp. Mpimbwe


       Вероятно ви прави впечатление съкращението sp. пред четирите нови вида. Присъствието му там също е лесно обяснимо – то идва от английското species (вид) и обозначава това, че името на вида все още не е официално прието от науката, т. е. видът си няма официално латинско име, а въпросното (напр. Tropheus sp. Black) се използва, за да го наричаме все някак.

       За да се обозначи все пак близкородствената връзка между новите видове sp. Black, sp. Red, sp. Ikola от една страна и досегашния moori от друга, е въведено понятието комплекс moori, който включва тези четири вида. Рядко се говори за комплекс brichardi, включващ sp. "Mpimbwe" и brichardi, но според мен използването му не би било грешка

       За описание на повечето биологични видове латинското име, съставено от имената на рода и вида, е напълно достатъчно. Но при трофеусите разновидностите са толкова много, че просто няма как да ги разграничим една от друга само по името на вида. Затова се налага и следващата дума в името. Тя обикновено се записва в скоби и означава географския район, в който се среща тази разновидност. ТУК можете да видите интерактивна карта на ез. Танганайка.

       Понякога в името се промъква и "паразитното" съкращение OB. То отново идва от английски и означава orange blotch (оранжево петно). Всеки, който се е занимавал с малависки цихлиди, знае това, но OB разновидности има и при трофеусите, макар и само три-четири.

       Дотук разнясних накратко какво означават имената на трофеусите. Остана тази малка буквичка F накрая, последвана от цифра (обикновено 0, 1 или 2). Тя всъщност не е част от името, а значи нещо съвсем друго – колко поколения преди тези конкретни риби техните предшественици са били уловени от дивата природа. Така например F0 означава дивоуловени риби, F1 – първо поколение (т. е. децата на F0) и т. н. в същия дух. Смята се, че най-добрият избор са риби F1, защото дивите имат затруднения с адаптацията към условията в аквариуми, по-малка продължителност на живота и висока смъртност, свързана със стрес. F1 от друга страна са израстнали в аквариум, като същевременно са максимално близо генетично до дивите си родители. Поради това трофеусите (а и не само) поколение F1 са най-желани от акваристите, но и най-скъпи.

       Списъкът с райони, в които се събират риби, продължава да нараства. Нараства и броят на разновидностите трофеуси – откриват се нови почти ежемесечно. Вероятно казаното по-горе за конретните видове няма да е в сила още дълго – някои от "временните" ще получат пълно латинско наименование, други пък отново ще се "разцепят", но това не е толкова важно. Със сигурност мога да кажа едно – принципът, по който се дават и тълкуват имената на трофеусите, няма да се промени в близко бъдеще.

       Вместо финал нека разтълкувам името на една от любимите ми разновидности трофеуси и кажа какво точно означава Tropheus sp. Black (Siyeswe Bay) F1. Това са рибки от род Tropheus, принадлежащи към комплекса moori, към вида Black (все още ненаименован официално от науката), произхождащи от района на залива Siyeswe и отдалечени едва на едно поколение от дивите си предшественици.
       Ето, не е сложно.  :wink:

       П. П. Макар в горния текст да говоря конкретно за трофеусите, описаните принципи на даване на имена не се отнасят само за тях, а имат далеч по-универсално приложение.

Boby_

Написах тази статия, защото доста хора ми задават въпроси относно имената на трофеусите, а и на африканските цихлиди като цяло. Дано внеса малко яснота в темата.

Приемам всякакви поправки, допълнения, коментари и мнения.  :wink:

doncamillo

Браво.
Благодарение на Ники си облагородих аквариума с доста качествени М'буна повечето от които F1,като поотраснат ще има снимки
420л Малави М'буна F1
400л Малави Утака
190л Танганайка

cihlidi_fan

Да, браво на Боби, че се нае да напише една такава стаийка! Много е полезна, всичко е кратко, точно и ясно.
Цитат...благодарение на Ники си облагородих аквариума с доста качествени Тангаийски повечето от които F1...
:lol:  :lol:
П.С: Хубаво е тази статия да се направи "Важна" ?  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

aquamalawi

За старанието добре, но е изпуснат един от четирите основни вида  upset

Boby_

Цитат на: "aquamalawi"За старанието добре, но е изпуснат един от четирите основни вида  upset

Разбира се, прав си. Вчера спретнах статийката набързо, без да ползвам източници, което си е лош подход - човек винаги забравя по нещо.  
Поправям пропуска моменталически.


П. П. Между другото, чисансетата са ред, а не муури.  :wink:

aquamalawi

..............а пък с"red" се обозначават някои раси на Tropheus moorii, така че....

aquamalawi

И още една малка грешка, в биологията латинско название комбинирано със съкращението sp. значи некласифициран по настоящата номенклатура екземпляр, например: раса, порода, евентуален подвид или предполагаем(но недоказан) нов вид.
От горното следва че в момента трофеусите са само 4 вида.

Boby_

Цитат на: "aquamalawi"И още една малка грешка, в биологията латинско название комбинирано със съкращението sp. значи некласифициран по настоящата номенклатура екземпляр, например: раса, порода, евентуален подвид или предполагаем(но недоказан) нов вид.
От горното следва че в момента трофеусите са само 4 вида.

Тц, не си прав за това.
Със съкращението sp. се означава новооткрит или новосформиран, но все още ненаименован ТАКСОН.

Таксон от своя страна е термин, който описва член на дадена таксономична категория (вид, род и т. н.). В този смисъл подвидовете, расите, породите, разновидностите и т. н. не са таксони, такива са единиците от вид нагоре, ако мога така да се изразя.

Следователно видовете трофеуси в момента са 8, а sp. Red не са от вида Tropheus moori, а са в самостоятелен вид, част от комлекса moori (който също не е таксон, а е понятие, въведено за удобство).

На практика във всеки един момент един от четирите неописани от науката вида може да бъде отделен или върнат в първоначалния, но докато това не стане, видовете са осем.

Каквото и да си говорим, разликите между moori от една страна и sp. Red и sp. Black от друга са толкова големи, че просто не могат да се слагат под общ знаменател дори за целите на акваристиката.
Разликите не са само в окраската. Различава се формата на устата, различава се дори поведението на трите вида (например sp. Red са по-плахи, особено докато са млади, а sp. Black са по-агресивни и т. н.).


Между другото (малко извън темата), попаднах на едно интересно четиво за "таксономичната историята" на рода Tropheus.     Името на автора не ми е познато, но статията си струва да се прочете.

botzi

Boby и ако тази статия я допълниш със снимки няма да имаш равен :lol:
punk

aquamalawi

Тц, ти не си прав.
Не става въпрос за нищо новооткрито а за недоказани по научен път съмнения относно принадлежността на дадени екземпляри.
Ако беше доказано че става въпрос за нов вид, то той автоматично се вписва в съществуващата йерархия и определителят му маха sр.-то и слага видово име по свое желание.Например Tropheus Bobii(вместо "RED") :lol:  :lol:  :lol:
В  биология такава "неопределеност" е често срещано явление, особено при видове организми подложени на въздействие на различни видообразуващи фактори за дълги периоди от време. Просто се получават много раси, най-често на географска или някаква екологична основа, и понеже определянето на принадлежността им е тежка работа с неясен край, оставя се за бъдещите биолози и се слага съкращението sp.
За почти всеки такъв вид обаче ще се намерят авторитетни учени които да го дърпат към тази или онази таксономична група, което естествено не може да се случи с доказан и описан нов вид.

aquamalawi

А относно големите визуални и поведенчески разлики най-добрият пример са породите кучета.
Не знам как ще стане, но по принцип чихуахуа :shock:  и дог :lol:  могат да се размножат и да дадат плодовито потомство(точно като при трофеусите), което е едно от основните доказателства че става въпрос за един и същ вид.
М/у другото в тази връзка е известната теория че всички малвийци съвсем до скоро (от еволюционна гледна точка) са били един вид.
Лично аз съм 100% сигурен в това, особено след като(благодарение на Ники) видях кръстоска м/у зебра и джаксъни.

Boby_

Не знам на каква точно информация градиш тезата си, но външните белези от много отдавна не са единствен критерий за създаване на нови видове.
Причините за това са много - аналогия, конвергенция, паралелизъм, хомология са само някои от тях.  
Критерият за създаването на плодовито потомство също издиша сериозно - вече има други инструменти. Не знам дали знаеш, но дори част от мулетата, които уж са стерилни, всъщност не са - някои могат да се размножават успешно. Същото важи за повечето малавийци, които отдавна са самостоятелни видове. Там дори е възможно създаване на плодовити хибриди между видове от различни РОДОВЕ - прекрасен пример за хомология.
В момента се води яростен научен спор за това какво точно е определението за вид. Надделяващата теза е, че само и единствено разликите в ДНК могат да са отговор за това, а не морфологичните признаци.

Но нека се върна на централната тема. Това, че съкращението sp. е използвано за някой вид, означава, че има достатъчно доводи в полза на това той да бъде отделен, но все още не е дочакал официалното си наименоване, нищо повече. Tropheus sp. Red е отделен вид - официално и практически не е част от moori. Това трябва да е пределно ясно. Новородено, което все още си няма име, но това не значи, че не съществува.

Съзнавам напълно, че тезата е спорна. Виждам също, че имаш голямо желание да се хващаш за буквата. При положение, че този същият спор се води и в научните среди в последното десетилетие и няма признаци да отшуми или да бъде окончателно решен, не виждам как бихме могли тук да изчистим нещата с няколко постинга или с повечко червен шрифт, както явно си мислиш.

Нека обаче посоча и още един аргумент, ако тези не са ти достатъчни. Този път не научен, а чисто практически. За целите на акваристиката е значително по-удобно трофеусите да бъдат разделени - описателната стойност на Tropheus moori (Chisanse) е нищожна в сравнение с Tropheus sp. Red (Chisanse) - много често на едно и също място в езерото се събират различни видове трофеуси от комплекса moori. Заради това описването им по използвания от теб начин може да е недостатъчно и дори подвеждащо.
Пак казвам, заради неокончателния статут на sp. Red употребата на Tropheus moori (Chisanse) не е грешка, просто е неуместна, при положение, че разполагаш с по-ясно и по-точно наименование.

Boby_

Нека кажа няколко думи и за близкото родство между видовете в Малави (а и в Танганайка) - това е далеч по-интересно от терминологичния спор, който водим.

Абсолютно си прав, че всички видове цихлиди в Малави имат общ предшественик. Не просто общ, а и доста скорошен при това. Вид, който е попаднал в "девственото" езеро и е еволюирал много бързо, за да заеме свободните екологични ниши. Чудесен пример за една сравнително нова еволюционна теория, тази за нарушеното равновесние (punctuated equilibrium).
Казано с две думи, според застъпниците на тази теория еволюцията не е бавен и непрекъснат процес, а е по-скоро стъпаловидна - дълги периоди на застой са следвани от пероди на бърза промяна и формиране на нови видове. Еволюцията не е равномерна. Тези скокообразни изменения (нарушаване на равновесното положение) са предизвикани от външни факори - промяна на средата, повишаване на радиоационния фон и т. н.
В случая с Великите африкански рифтови езера нещата стоят точно така - те са се сформирали сравнително скоро в геологически смисъл, след като разломните пукнатини са се напълнили с вода. Попадането на един или няколко вида цихлиди в тях им е позволило да еволюират много бързо и само за няколко милиона години да заемат всички свободни екологични ниши, като така хищниците в Танганайка (напр. фронтозите) са близкородствени (членове на същото семейство)  с жертвите си (циприхромиси, парациприхромиси и др.).
Изобщо в африканските езера виждаме бясна еволюция в действие. Това размива границите между видовете и прави определянето им изключително сложно. В крайна сметка кое е само цветна разновидност и кое - начало на формиране на нов вид? Съмнявам се, че някой може да даде точен и достатъчно аргументиран отговор на този въпрос.
Което ме връща към горните мнения - заяждането ти на тема sp. Red и moori е абсолютно излишно.  :lol:

aquamalawi

Ок, спирам, че то няма край....(примера за хомология ме убеди :shock: )

Boby_

Цитат на: "aquamalawi"Ок, спирам, че то няма край....(примера за хомология ме убеди :shock: )

Оценявам жеста!

Този спор наистина може да се води до безкрай, като си повтаряме едни и същи доводи, казани по различен начин. Факт е, че има две различни позиции, като и двете са почти еднакво защитими и аргументирани.

Спирам и аз дотук.

Поздрави!

Similar topics (5)

15759

Публикации: 2
Прегледи: 2659

9737

Публикации: 7
Прегледи: 3904

4255

Публикации: 0
Прегледи: 2133

58486

Публикации: 1
Прегледи: 2479

24589

Публикации: 13
Прегледи: 6413