• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Страхливи Цихлиди

Започната от marto180, 23.08.2015 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marto180








Здравейте! От 2 месеца имам аквариум и с голям интерес чета форума. Преди около 10 дена реших, че ще гледам африкански цихлиди в един 70 литров аквариум с размеди д/ш/в 65/25/45. Сложих камъни за укрития в едната част, а в другата имам няколко растения и взех от един зоо магазин 6 малки цихлида от неясен вид. В магазина също не знаеха какви са и че още са малки за да им бъде определен пола. На сляпо взех 2 сини и 4 жълти. Аквариумът е във фитнес зала и има движение покрай него по цял ден. Проблемът който имам е че това движение плаши рибите. Когато няма никой покрай тях те плуват свободно, но дори при най малкото забелязано от тях движение, всички изчезват между камъните. Казаха ми че им трябва време и ще свикнат, но от 10 дена вече не виждам никакво подобрение. Ще съм благодарен ако ми дадете някакви съвети  :-)

jabeto

Рибките са малки и не са свикнали с толкова движение около тях,а вероятно има и музика във фитнеса и ако тя е силна,това също може да допринася за стреса.След време би трябвало да свикнат,но трябва да помислиш за по-голям аквариум,защото този им е прекалено малък и няма да се развият както трябва.За тези 6 рибета поне като минимум един 100-120 литра. :-)

marto180

Замислил съм се за по голям. Може би 200-240 литра. Но все още са малки и мисля че за момента им е добре. След месец-два ще гледам да стартирам нов по-голям. Не съм забелязал да реагират на силна музика или трясъци. Само на движение покрай тях. А то е доста често. Благодаря за бързия отговор :)

geshi

лабидохромис церелеус и дамасони са ти дребосъците, а растенията ще бъдат изядени.

marto180

Благодаря! От това което чета за двата вида, разбирам че няма да пораснат над 10 сантиметра. Струва ми се, че ако им направя 200 литра аквариум, мога да пусна още няколко рибки, за да докарам съотношение между мъжките и женските 1:3. Поне така чета че ще е добре за тях. И се замислям да взема 1-2 сома Synodontis. Надявам се да нямам проблем с тях, понеже имах 2 анциструса, за които човекът в зоо магазина ме уверяваше, че няма да има никакъв проблем да живеят със цихлидите, а дадоха фира за нула време.

geshi

лабидохромисите стават по големи от дамасонито, а за анцистросите не виждам проблем да са в един аквариум с африканци аз винаги съм имал.

marto180

И от магазина така ми казаха, но при мен нещо не се получи. Имах два малки анциструса, по около 3-4 см. и още на втория ден извадих единя умрял без почти никакви останали по него перки. Вчера извадих и другия в същия вид.

marto180

Здравейте! Рибите значително се отпуснаха, вече плуват по спокойно. Пак с известна доза предпазливост, но тя сигурно скоро ще отшуми. Но ми се появи друг проблем и реших да не отварям нова тема, а да питам тук. Единия от сините ( по дребния) от няколко дни отказва да се храни. Иначе плува, активен е. Но когато пусна храната той не проявява интерес, а другите я излапват за нула време. Какво може да му е?

Ivan_S

За да не яде рибата, причина може да е стрес, да е запечена или да показва първи признаци на блоут.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

най вероятно е носеща женска, те не ядът докато са с пълна гуша. Дай снимка.

marto180

06.09.2015 09:20 #10 Last Edit: 06.09.2015 12:05 by marto180





За тази риба става въпрос. Все още не се храни. Мисля че е много малка за да е носеща  *dontknow*

Публикациите са слети: 06.09.2015 12:05

Чудя се се дали да започна лечение за Малави блоут. Симптомите са точно тези описани като първоначални за болестта. "Болестта започва със загуба на апетит. В началото рибите налапват храната, но я изплюват, без да я преглътнат." Огледах я и не забелязах да има други от симптомите като зачервяване и подуване, така че ако е това я хваам в начален стадий.

Ivan_S

По 2 таблетки Флажил на всеки 40 л. вода, два пъти дневно + на всеки 24 часа по 1 пакетче английска сол на всеки 80 л. Ако ще правиш третиране срещу блоут, аз тази схема ти предлагам. При мен е давала резултат. Курсът е минимум 5-7 дни. Според мен е лоша идея рибата да стои отделена. Третирай, ако ще третираш, целия аквариум. Намали храненето. Следи за дълги, слузести, безцветни изпражнения. Ако няма такива, може да се допусне, че рибата е запечена. В тази връзка с какво храниш рибите, по колко и колко често?
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

marto180

Не съм забелязвал изпражнения от тази риба. Храня ги 2 пъти на ден със Sera Granugreen. Пускам една щипка от храната, която я излапват за секунди, но ми се струва че дъвчат и преглъщат по няколко минути след това. Ако започна с лечението и се окаже грешна диагнозата, това ще навреди ли? И какви трябва да са смените на водата през този период?

Ivan_S

Личният ми опит с Гранугрийн е негативен, рибите въобще не я харесаха тази храна. Доста е твърда. Това няма значение в случая. Щом твоите я харесват, нека я ядат, но според мен е хубаво да я комбинираш и с друга. Независимо, че рибите са растителноядни, ако прекалиш с фибрите, може да се запекат.

Ако проведеш курс с Флажил и английска сол, пък се окаже друго, не мога да ти гарантирам дали ще има някакви последствия. Мога само да твърдя, че рибите приемат без проблем по-високи дози Флажил. Върху здрави риби няма отражение, върху болни от друго заболяване, не мога да кажа какво би станало. Английската сол ще ти внесе магнезий в аквариума, който е необходима добавка и естествено присъства в ез. Малави. Освен това е естествено слабително, което би трябвало да помогне, ако рибата е запечена.

Ако третираш с Флажил, правиш по 50% смяна на вода в края на всеки втори ден.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

marto180

Благодаря много  :-) Имам само една болна риба, значи рискувам само нея. Мисля да започвам курса, пък дано се оправи. Ще се поинтересувам каква друга храна да им взема. Продавачката от зоо магазина ми каза да им давам от люспите на гупите, което не ми се стори добра идея. Сега ще разгледам за други храни за цихлиди.

Similar topics (5)

26331

Започната от ryca_pryca


Публикации: 7
Прегледи: 4491

3937

Публикации: 20
Прегледи: 16569

42985

Публикации: 4
Прегледи: 3755

51381

Публикации: 6
Прегледи: 4184

2170

Публикации: 112
Прегледи: 39036