• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 05:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на Малави аква - зебележки и препоръки

Започната от dimple, 12.01.2014 22:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dimple

Здравейте, интересно ми стана как доста хора си купуват аквариум и после мислят кой ще живее в него или поне с такова впечатление останах от повечето, което успях да изчета в прекрасния ви форум и безкрайно полезен. При мен стана обратното.... Видях ги и ги познах... Африканските цихлиди. Последствие реших да стесня кръга и избрах Малави.... Да, не съм решил точно кои и по колко, но за това има време. Поръчах си като за начинаещ "Juwel Rio 180" аквариум, който включва 200 вата нагревател и вътрешен филтър 600 л/ч, като допълнение към оригиналната филтрация си взех и външен филтър "Tetra EX 400" и така общия обем на час стана 1000 литра. Дреболиите (аксесоари, пособия, консумативи) няма да ги изброявам.

Петък - 10.08
Доставка, сглобяване, монтаж, избор на място, почесване по празната глава и други подобни :)

Събота - 11.08
Разопаковане на филтрите, миене на грунд, скали, аранжиране, трабопроводи, кранчета, клапи, тетки, съединения и подготовка. Това ми отне цял ден... Не си чувствам ръцете....

Неделя (днес) - 12.08 - ден 1
Стартиране - пълнене с вода (145 литра реални, останалото е 25 кг. 3-4 мм. пясак и скали). Температура 26 градуса, pH 8, GH 15, NH 10. Водата е мътна за сега. Не съм слагал никаква химия. Сложих голям корен.

За сега е това, живея в Русе и в радиус 5 километра имам изобилие от варовикови скали, а и водата си е твърда тук. От към тази позиция мисля, че няма да имам проблем с подръжката на твърда вода.

Първи впечатления - пуснах и помпичката за въздуха и малко ме дразни, че като се пукат на повърхноста пръскат лампите и капаците. Тетра филтъра мисля че не работи добре... Едвам тече (въздух няма със сигурност - обезваздушавах го 2 часа). По въпроса за тетрата му сложих разклонения и кранове за източване направо през него, което е сигурно, че ще стане на принципа на скачените съдове, но и исках и да го пълня през него от тубата направо както е на земята обаче нещо не става.... Или е много слаб или нещо не работи или аз греша.

Благодаря предварително за коментарите,

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F01%2F13%2F8u4ase4u.jpg&hash=70717b0bb00b621a7631ceae0faabd8caa7f8797


Sent from my iPad using Tapatalk

Ivan_S

Като за начало добре. Делвата и това до нея, ако е корен, според мен трябва да ги извадиш. Не се вписват особено с малавийското дъно. Грундът, макар да не мога да преценя добре от снимката, ми се вижда едричък. Можело е да е една идея по-ситен, за да може рибоците да го копаят.

Не казваш колко литра е аквариума, но ако съдя по модела, вероятно е 180 л. Аз бих сложил канистър 700-900 л./ч., даже 1000 л. Вътрешния ми се струва ОК. С една дума филтрацията в цихлидарника никога не е в повече. Така че колкото повече, толкова повече :). Времето ще покаже дали трябва да смениш някой от филтрите. Тетрата сигурно си работи, но за този аквариум по мое мнение е слабичък. Ако беше около 1000 л./ч. само той, щеше да е друга бира и наистина щеше да обръща по-видимо водата. Нищо де, ако трябва ще сложиш по-мощен вътрешен за механична филтрация и течение, а външния ще остане за биологичната (каквото прави всъщност, де).

Сложи си някакъв фон на аквариума, особено когато вземеш рибите. Цветовете им ще изпъкнат, ако фонът е тъмен.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Аквариума 180 литра, събра 145 реално вода и като се има предвид че това са 1/3 от предвидените скали, ще извадя може би около 20 литра. Грундът е 3-4 мм. Задължително ли е да е дребен и задължително ли е да им се даде възможност да копаят? По принцип не се стремя към биотоп. Делвата остава - питайте жена ми що, а по повод на корена.... Да го махна щото е лошо за рибите или защото в Малави няма корени и не пасва? Препоръка за канистър? Бекграунд ще има тъмно син или черен, или пък постер черна гранитна скала. Също и каманака в аквариума ще е до горе почти.
Благодаря


Sent from my iPad using Tapatalk

sVGNsali

Здравей.
За рибките ще си трая, ще вметна една идея за канисътър:
Eheim, JBL и китайци.. Важно е пълнежите да са качествени. При първите са точно такива, при вторите биват, при третите не (говорим за включените в комплектите)
Както е казал и колегата, щом са цихлиди се цели в максимума дебит на канистъра, който може да понесе джоба.
Аз имам JBL и съм доволен.
"..., а по повод на корена.... Да го махна щото е лошо за рибите или защото в Малави няма корени и не пасва" - аз в цихлидарници корени не съм виждал, а освен това май свалят твърдоста на водата.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

grivata

Според мен делвата е излишна, и грунда като че ли е много едър...въпрос на вкус все пак!  :-)
Аз имам доста по-голям корен при цихлидите и си стои екстра, изровили са си супер укрития под него и от двете страни!
И някакъв тъмен фон отзад може би...

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

dimple

 Ден 2
Водата продължава да е мътна. Цвета на матилката за мен е бял (както се вижда на снимката, така е и на живо)

Външния филтър ще бъде сменен, но още не съм решил с какъв, моля за още предложения. Делвата остава, както и корена щом не е проблем за рибите и нека не коментираме акваскейпинга и как изглежда аквариума на на външен вид. Въпросите са ми основно за удачното и правилно създадената среда за този вид цихлиди, като отново питам за грунда дали е лошо за рибите да е 3-4 мм. или просто не ви харесва? Въпреки това не искам да бъда разбран погрешно и всяко ваше мнение е важно за мен дори и за аранжирането.


sVGNsali

За грунда:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=konkurs&cono=7&cid=22
Там ще видиш таз годишният победител в конкурса - биотопен аквариум. Грунда си е пясък - може би фракция около 1.5- 2 mm?. Вдъхновение ще получиш, колегата ple6iviq_oi е направил много красив аквариум.
А и google би ти помогнал доста => "cichlid aquarium" В раздел изображения има страхотни аквариуми и техни снимки.
Аз имах много мътна вода, но си беше кафеникава, от грунда. 2-3 смени, в рамките на седмица и се оправи - при работещ канистър и растения. А ти няма да имаш зеленинка, изчакай още ден два и ако не се оправи, смени водата - 20% може би.
И трябва да решиш за канистъра естествено - с хубави пълнежи и вата в допълнение трябва да се избистри.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Водата ще се избистри с времето, не се шашкай. Така е при всеки нов старт. Както си подредил аквариума, вкл. с делвата и корена, рибите ще си живеят. Дали е създадена правилната среда ще разбереш като измериш параметрите на водата. Ако отговарят на изискванията на рибите, значи си направил всичко както трябва ;).

За грунда. Става и толкова едър. Принципно в характера на африканските цихлиди е да ровят. Те и с това се отличават от повечето риби. Така си разчистват места за хвърляне на хайвер, така си правят укрития. С по-едър грунд може малко да им е по-трудно ровенето, но бъди сигурен, че няма да ги откажеш, доста са упорити когато решат да променят нещо от пейзажа  :-D. Освен това, ако се спреш на по-едри видове, тази едрина може изобщо да не ги впечатли. Един от мотивите за по-ситен грунд е, че в цихлидарниците общо-взето няма растения и при по-едра фракция детритът се задържа в грунда и няма кой да го усвоява от там. Когато е ситен грунда, боклуците не минават в него и се засмукват от филтрите. Цихлидите си цапат и за това колкото по-малко боклук се задържа, толкова по-добре. Но фракция 3-4 мм. не е болка за умиране. Времето ще покаже и ще установиш дали да го сменяш.

Не се притеснявай как си бил разбран, всичко е точно. Тук си говорим и обсъждаме, иначе няма смисъл от форума. Поне от моя страна е така  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Канистъра е поръчан - "EHEIM eXperience 350". Имам 10 кг. кварцов пясък, ще го сипя отгоре върху всичко щом приключа с каманите, в момента в аквата са само 1/3 от тях. Новото е, че ще сложа и растения дулбоко заровени и затиснати с камъни от тези, които пише че евентуално могат да отцелеят ;) двата вида - не им помня имената. Като редя останалите скали ще махна около 50 литра вода. Дано после се обистри. Другото което исках да питам е - като махна съществуващия външен филтър, как да го сахранявам? Ще го ползвам за малак карантинен аквариум или живот и здраве бебета в бъдеще.


Sent from my iPhone using Tapatalk

getsata73

Добър избор са малавито, много жизнени и красиви рибки. Филтрацията ти я бива, за вътрешната подредба- както на теб ти харесва.Не бързай с рибките, изчакай ,защото такава бяла вода имах и при моята 1-ва аква и края бе трагичен  :-(
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

dimple

Рибките ще ги има след около 30 дена... Мисля да изчакам 36 дневния цикъл.

benzol

Здравей
Ако ще слагаш кварцов пясък препоръчително е да е с фракция 0.8-1.2мм,според мен не изсипваи ситния върху едрия остави си само единия (за предпочитане кварцовия) .За корена зависи какъв е но по принцип понижават PH, а някой може и да потъмнеят водата.Относно филтъра който искаш да махаш-остави ги и двата да работят такс после по лесно ще стартираш другата аква без да чакаш 30 дена.За растенията колкото и дълбоко да ги забучиш в пясъка почти на 100% съм сигурен че ще бъдат изровени,и пак трябва да ги заравяш докато един ден не ти писне.Относно рибите ще може да гледаш 2-3 вида от по малките общо 12-14 рибета.

dimple

Ден 3 - водатаю все още е мътна. Параметрите не са мръднали. Относно кварцовия пясък е с размер на готварска сол.

paolo6481

За 3 дни няма как да завъртиш цикъла и да се избистри водата.Можеш много да ускориш процеса със някакъв биоактиватор(умишлено не споменавам марки за да не стане реклама).Ако ще пускаш в аквариума Малави М,буна,просто забрави за растения!Колкото и да упорствувах да слагам нови,те все ги съсипваха.Това е от мен за сега.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

dimple

Събота и неделя приключвам с аранжирането, че имам една купчина камани още да слагам. Ще сменя водата и канистъра. Пълня го отново и вече слагам биоактиватор и някой друга профилкатчна химия и почвам да мисля за рибоците ;)

Мисля да пусна 2-3 гупи да кендзат малко да оправим биологията малко :-) какво мислите?

Основните заселници няма да пусна преди да съм сигурен с ваша помощ, че всичко е наред!


Sent from my iPad using Tapatalk

paolo6481

Гупите ще помогнат.Аз преди време пуснах 3 каракуди в аквариума за да ускоря прцеса.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Асен Евгениев

Цитат на: dimple - 14.01.2014 23:55
Мисля да пусна 2-3 гупи да кендзат малко да оправим биологията малко
Ефектът няма да се усети, пусни повече.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dimple

Хахаха... Не очаквах такава подкрепа за Гупите :))))) идеята за малки рибки за стръв също е добра. Те са мисля точно таранки (каракуди) както каза колегата.


Sent from my iPad using Tapatalk

Асен Евгениев

Цитат на: dimple - 15.01.2014 00:13
идеята за малки рибки за стръв също е добра
За новия си аквариум използвах лишанки. Значително по-евтини са от гупите,
а и ги оползотворих след това. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dimple

Значи 4 Гупи вече плуват, но не това е важното в случая. Дойде офертата за рибките по рано и трябва да ги поръчам сега и най- късно в неделя да си ги взема. По този повод сложих биоактоватор на тетра и ще попбързам с аранжирането и обистрянето на водата. Ще сменя част от водата и ще направя всички 5 анализа които мога в момента. В събота ще обсъдя с вас последно как е положението и в неделя ги вземам. Сега обаче ако може да ми помогните да ги избера. Рибките са 3-4 см. и ми казаха, че трудно ще се останови пола им.

Ето го и избора ми:

pseudotropheus tropheops
pseudotropheus zebra
pseudotropheus crabro
pseudotropheus snow white
haplochromis moorii
haplochromis livingstoni
haplochromis venustus
labidochromis caeruleus
tropheus duboisi
aulonocara stuartgranti

Дефакто от кой вид по колко според вас?



Sent from my iPad using Tapatalk

rollon

На този обем може да гледаш максимум 3 вида рибки по 1 мъжка и 3 женски,но имайки предвид размера на рибетата,няма как да ги улучиш по пол.Според мен почни с по-лесните и не толкова агресивни за гледане като каурелиус.Аз много съжалявам,че когато си вземах рибки не си направих видов аквариум или такъв само с 2 вида.Сега ми е пъстро в аквата,но се губи естественото поведение на рибите,да не говорим че размножаването е много трудно.

Ivan_S

В този обем аз бих направил опит за видов с аулонокарите, макар да стават големички. Но си мисля, че 7-8 бр. ще са ОК. Иначе трофеусите, ако аквариума ще е Малави, отпадат. Може пък видов с тях, ама ще е на ръба на обема. Можеш, както писа rollon, да пробваш с някои от М`буните, но аз лично бих заложил на 2 вида само и то на тези, при които няма риск от хибриди.

П.П. Аз съм с видов аквариум и rollon е прав, че при такъв аквариум една идея по-добре ще се види най-характерното за дадените риби, защото са си само те и ще се държат максимално естествено за вида си.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Цитат на: rollon - 15.01.2014 18:22
На този обем може да гледаш максимум 3 вида рибки по 1 мъжка и 3 женски,но имайки предвид размера на рибетата,няма как да ги улучиш по пол.Според мен почни с по-лесните и не толкова агресивни за гледане като каурелиус.Аз много съжалявам,че когато си вземах рибки не си направих видов аквариум или такъв само с 2 вида.Сега ми е пъстро в аквата,но се губи естественото поведение на рибите,да не говорим че размножаването е много трудно.

Цитат на: Ivan_S - 15.01.2014 18:34
В този обем аз бих направил опит за видов с аулонокарите, макар да стават големички. Но си мисля, че 7-8 бр. ще са ОК. Иначе трофеусите, ако аквариума ще е Малави, отпадат. Може пък видов с тях, ама ще е на ръба на обема. Можеш, както писа rollon, да пробваш с някои от М`буните, но аз лично бих заложил на 2 вида само и то на тези, при които няма риск от хибриди.

Кои предлагате за удачно от списъка ми?


Sent from my iPad using Tapatalk

kamos

Не видях да имате подложка под грунда. Това може да донесе доста сътресения.....
При този обем на аквариума се ориентирайте най-добре към видов аквариум със саулоси или с лабидохромис. Втория вариант е риби от езерото Танганайка - например Нелампрологус Лелеупи или Брихарди. Трети вариант - речните африканци например крибензиси.
Който от трите варианта да избереш не ги смесвай!!Рибите от трите варианта имат различни изисквания към храната и аранжирането на аквариума.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ivan_S

На мен ми харесват Pseudotropheus tropheops. Един видов с 3 м. + 9 ж. може и да се получи добре. Като гледам мненията отиват повече към видов.

Ако искаш втори вид, може би комбинация с pseudotropheus snow white ще е добре. Тогава бройките намаляваш на половина по 1 м и 4 ж от вид ... или нещо от сорта.

Друг видов аквариум - 2-3 м+ 5-6 ж. aulonocara stuartgranti
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

rollon

Цитат на: dimple - 15.01.2014 18:34
Кои предлагате за удачно от списъка ми?


Sent from my iPad using Tapatalk
haplochromis moorii
haplochromis livingstoni
haplochromis venustus
Тези ти отпадат автоматично от списъка,т.к. изискват доста по-голям аквариум.Каурелиусът и зебрите понякога дават хибриди,а това също трябва да го имаш впредвид.

dimple

Имам подложка В аквариума под грунда 1 см. Нещо като фибран малко по меко. По дебело щеше да се вижда. Под аквариума Juwel са написали че не бива с техния шкаф.

Аулонокарата е aulonocara red peacock, а не както съм написал.

Мисля си за нещо от сорта:

Вариант 1
pseudotropheus tropheops - 4 бр. (1 мъжка + 3 женски)
pseudotropheus zebra - 4 бр. (1 мъжка + 3 женски)
pseudotropheus crabro - 4 бр. (1 мъжка + 3 женски)
pseudotropheus snow white - 4 бр. (1 мъжка + 3 женски)

Вариант 2
aulonocara red peacock  - 16 бр. (4 мъжки + 12 женски)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Antuni

С няколко думи колега аквариумчето ти не става за африканските цихлиди които си посочил особено от групата mbuna. А за групата на хаповете (Haplochromines) въобще не може да става дума. Можеш да опиташ с два от видовете които се сещам в момента. Като сложиш само едните не и двата вида.

- pseudotropheus saulosi 
- pseudotropheus demasoni

Като при вторите пак може да има жертви.
По скоро опитай с някакви Танганийски шелита. Например:

- Lamprologus multufasciatus
- Lamprologus ocellatus
- Lamprologus similis

Има и други но за тези се сещам в момента.

В крайна сметка аквариума си е твой. Но е и малък.
0899808552

rollon

Относно броят риби и големината на аквариума:

Това е 180 литра,до голяма степен зависи и от филтрацията.
П.С.Далеч съм от това да споря,камо ли с колеги много по-напред от мен в хобито.Просто поствам клипа  :-)

BOJO

Като никога съм съгласен с Антон. Аквариума е малък за мбуна.

Това са видовете които са ти предложили:
pseudotropheus tropheops - много агресивни мбуна, категорично не. Накрая ще остане само 1 мъжки. 
pseudotropheus zebra - също като горния вид, не става за този обем. Освен това чистите линни са дефицит.
pseudotropheus crabro - огромни мбуни, размера им не позволява отглеждане в този литраж
pseudotropheus snow white- това си е псевдотрофеус соколофи албино доколкото разбирам.
haplochromis moorii - не, големи и агресивни хап. Това са така наречените "делфини"
haplochromis livingstoni - не, достигат до 30 см.
haplochromis venustus - не, достигат до 30 см.
labidochromis caeruleus - да, видов аквариум. примерно 8-9 лабидохромиса. Трявба внимателно да избираш , в БГ е пълно с калпави линии и хибриди.
tropheus duboisi- не , категорично. Минималния аквариум е 300 л.
aulonocara stuartgranti- да , 1 мъж и 1 жена

Накратко : вземаш 3-4 алунокари и 10на церулеуса. Като пораснат ще редуцираш до 1м/1ж от алунокарите и 8 церулеуса , като ще гледаш да оставиш само 1 мъж.

Поздрави

dimple

Ами готов съм.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fnk74nt167%2Faqua.jpg&hash=9e0566b884076c5cff14e28a9e0d78edb825d8fa

Има ъпдейт на офертата и още мисля върху нея:

Pseudotropheus johanni
pseudotropheus socolofi
pseudotropheus lombardoi
pseudotropheus zebra
pseudotropheus crabro
pseudotropheus tropheops (snow white)
haplochromis moorii
haplochromis livingstoni
haplochromis venustus
labidochromis caeruleus
tropheus duboisi
aulonocara red peacock

benzol

На мен аранжировката ми допада,и послушай колегите за видовете риби,или видов или само два вида.Това го
казвам от опит аз бях събрал към  4-5 вида при мен в 130-140л сега ще си оставям само 2.

sVGNsali

 *THUMBS UP*
На мен много ми допадна, това което си направил колега, браво.
Лично мнение, синьото според мен върви на морските.. и тази делва ;)
Всичко друго е изпипано.
Успех и с рибките!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Асен Евгениев

Добре си го натоварил. Започваш със замах. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dimple

Купих всичките pseudotropheus. Като поотраснат ще избера кои да останат.




Sent from my iPhone using Tapatalk

spark

Доста добре се е получил аквариума. Успех с начинанието

Caxapa

Видеото не го гледах но от снимките си личи, че действаш доста добре подготвен.  Синия фон е добър. Не е казано, че трябва да е само за соленоводни аквариуми. Така по-добре изпъкват жълтите ти новодомци. Още веднъж..поздравления!

dimple

Зеленясаха ми камъните за един ден :( ? Смених храната на Tropical Malawi ?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan_S

Зеленясването на камъните е естествен етап от развитието на аквариума. Следващата фаза е да станат кафяви. Една от причините да зеленясат е липсата на растения, които да отделят фитонциди, които пък да поддтискат алгите. Друга причина е наличието на органика -> натрупани фосфати, неподходящо осветление, дълъг светоден. Възможни са и комбинации от всички тези фактори. Прегледах темата, но не видях какво ти е осветлението, колко часа свети, каква храна даваш, колко пъти дневно и какво количество.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

tao

Висшите растения усвояват нитратите.
Ако такива  растения липсват , закономерно вторите се повишават, което подпомага развитието на алги.
Водораслите и висшите растенията в повечето случаи са антагонисти.
Какви водорасли ще ''колонизират'' аквариума зависи от окислително възстановителния процес на водата. RH.
Каквито и да са те обаче , без  излишък на нитрати не биха се появили.
Органичните вещества не са причина за избуяването на алги ако процесът е затворен.
В африканските цихлидарници и в аквариумите с дискуси  където растения липсват или са в много малко количество ,редовната смяна на вода е ключовият момент.

benzol

Цитат на: tao - 09.02.2014 13:55
Висшите растения усвояват нитратите.
Ако такива  растения липсват , закономерно вторите се повишават, което подпомага развитието на алги.
Водораслите и висшите растенията в повечето случаи са антагонисти.
Какви водорасли ще ''колонизират'' аквариума зависи от окислително възстановителния процес на водата. RH.
Каквито и да са те обаче , без  излишък на нитрати не биха се появили.
Органичните вещества не са причина за избуяването на алги ако процесът е затворен.
В африканските цихлидарници и в аквариумите с дискуси  където растения липсват или са в много малко количество ,редовната смяна на вода е ключовият момент.
Едно въпросче,при мен има само кафяви,алги не мога да хвана(зелени),храня по 2 ден и светя по 16ч на какво се дължи ?
П.С. Съжелявам за спама в темата на колегата

tao

Причините могат да са много.
Основното за тези водорасли е , че се развиват във вода богата на силикати.
Много от скалите , грундът особено кварцовият пясък, самоделните 3Д фонове заради замазките, са богати на тези вещества.
Водата в зависимост от района също може да ги съдържа , както и силициевата киселина.
Има начин да се избавиш като използваш предназначените за това  филтърни субстрасти (Sera Марин Силикат клиър) и тем подобни.
Не винаги обаче кафявите водорасли , които акваристът си мисли , че ''има'' са наистина диатомни (кафяви водорасли)
В новият аквариум почти винаги се появяват  такива водорасли.
След време обаче те изчезват .
Ако останат и продължат да се увеличават , търси причината във веществата , които споменах

dimple

Осветлението ми е JUWEL High-Lite T5 lighting system 2х45 вата. Свети 12 часа дневно. Храня ги с Тетра Про Колор два пъти дневно по една нормална "щипка" (20 рибки - всичко се изяжда до 2 мин.), а сега почнах и с Тропикал Малави - едната сутрин, а другата вечер. Ще направя анализ на водата и ще постна резултатите. Смених 30% от водата след зеленясването, което е 2 седмици и 2-3 дена след последната смяна и пускането на рибките. Мисля, че причината е в смяната на водата.... буквално стна всичко зелено за един ден. Сложих алгастоп на тетра, но поради някаква причина хапчетата не са се разтворили вече 3-ти ден...

Ivan_S

Педлагам ти да намалиш светенето до 9 часа дневно и може би да изключиш едната пура. Освен това спектърът на пурите може и да не е най-подходящия за нерастителен аквариум. Можеш ли да дадеш линк към осветлението, от който да се види спектъра и колко келвина са пурите?

П.П. Оправям зеленясване със затъмняване. За 1 седмица се маха, но ако осветлението като качество и количество не е правилно + всички фактори описани по-горе, това е временна мярка и скоро пак ще ти зеленяса аквариума. Пусни някоя снимка на актуалното състояние.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple


benzol

Цитат на: dimple - 10.02.2014 19:24
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F02%2F11%2Fatyvy8ug.jpg&hash=9f53b6c5844319301b58be40eee0a32948168f53
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F02%2F11%2F6y4uzyme.jpg&hash=423ba5f18271058f00391e9d1a2d943e343d7b16

9000 келвина


Sent from my iPhone using Tapatalk
Според мен ги остави да си зеленясът така ще осигуриш на рибоците си малко естествена храна,а така или иначе друго зелено в аквариум с Мбуни не вирее  :-D

Ivan_S

9000К ОК, ама ако спектъра е в оранжево-жълтата, червена и синя част, това е осветление за растения. Според мен и в осветлението трябва да търсиш причини.

Sent from my Radar C110e using Tapatalk
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

9000 според мен е по към синьо, но от сайта не намерих такава информация.

http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Lighting/Lighting-Tubes/High-Lite-T5-Lighting-Tubes/Tube-High-Lite-Day-45-W-T5-45-W-T5-895-mm.html


Sent from my iPhone using Tapatalk

rollon

http://www.mmmfaq.com/wp-content/uploads/2011/04/Marijuana-lighting-spectrum.png
Това е относно спектърът.Иначе,просто намали осветлението значително,защото яко си зеленясал.Другият вариант е да сложиш временно роголистник да дърпа отпадните елементи :).По принцип си има и предимство това зеленясване,даже един пич си беше направил приспособление,чиято цел беше да зеленяса с водорасли,за да му дърпа нитрати и т.н.

benzol

Цитат.По принцип си има и предимство това зеленясване,даже един пич си беше направил приспособление,чиято цел беше да зеленяса с водорасли,за да му дърпа нитрати и т.н.
Аз затова му предложих да ги остави хем по красиво хем полезно

Ivan_S

Цитат на: dimple - 10.02.2014 21:12
9000 според мен е по към синьо, но от сайта не намерих такава информация.

http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Lighting/Lighting-Tubes/High-Lite-T5-Lighting-Tubes/Tube-High-Lite-Day-45-W-T5-45-W-T5-895-mm.html


Sent from my iPhone using Tapatalk

Да, 9000К е по-синкава светлина, т.е. студена. Но спектърът е точно, какъвто предполагах и който според мен е подходящ повече за развитие на растения ... макар алгите да не са висши растения. Спектърът на това осветление, без да съм го виждал на живо, вероятно предава хубавия цвят на рибите, леко туширан от студенината на пурите като цяло, но по- ми се вижда да е удачно за растения. Изключи едната пура и карай така да видим до къде ще стигнеш. Пък, ако искаш, остави си ги зелени камъните, рибите няма да се разсърдят, даже ще похапват понякога от тях ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Да ви кажа, взе да ми харесва само честото чистене на стъклата ме изнервя и местата покрай камъните, които не мога да достигна без разместване. Ще намаля светлодена.

Не мога да намеря труповете на две Гупи - това проблем ли е за качеството на водата на 150 литра?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Асен Евгениев

Цитат на: dimple - 11.02.2014 11:16
Не мога да намеря труповете на две Гупи
Отдавна няма трупове. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dimple

Проблема е решен. 3 анцитроса (мисля че така бяха) за 5 часа зеленото изчезна. По 7 лв. Ги вземах 6-7 см.


Sent from my iPhone using Tapatalk

benzol

Цитат на: dimple - 13.02.2014 03:51
Проблема е решен. 3 анцитроса (мисля че така бяха) за 5 часа зеленото изчезна. По 7 лв. Ги вземах 6-7 см.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Те успешно се справят и с кафявите
Пък ако са ти дали и от двата пола си сключил добра сделка :)

dimple

Сега малко детински ще си задам въпроса, но бих искал да имам зелени и червени рибки. Може ли да предложите нещо от Малави което се намира на пазара в България. Другите цветове ги имам вече. Също така има една цихлида дето е по разни рекламни етикети, черна с дебела жълта вертикална черта. Нея също много я искам. Мисля че и с червена съм виждал.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan_S

За черните с дебел жълт или червен пояс, вероятно говориш за Tropheus sp. "black" Kiriza, Tropheus sp. "black" Ikola, Tropheus sp. "black" (Pemba) и т.н. Те всички са Танганайски цихлиди и не са подходящи за твоя аквариум. От малавийските, евентуално аулонокари, но и те също не стават в случая, най-малкото, че стават едрички. Нека колегите да предложат нещо, аз като че ли нямам идеи  *dontknow*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Не съм ви показвал две неща. Едното е, че боднах едно растение по идея и подарак от един приятел (щото да го платя е тъпо след като ще го изядат) и другото е дежурно нощно осветление. 15 см. Синя поводна пура. Които са ходили в казарма, знаят как му се вика :)https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F02%2F15%2Favata2en.jpg&hash=58b93dd41579068eae92421f6ddb851a9d4732e9


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F02%2F15%2F9azu7y7a.jpg&hash=951ba7ee8f5f167088a35391c2e930e6305de3e0
Тази много я искам ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk

BOJO


Ivan_S

100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

След един месец.......

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F02%2F16%2Fqytavysu.jpg&hash=07c9b0a56fb5a397c9be358f1884da12ff348970




Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

Струва ми се, че ме излъгаха. Купих си вчера 2 женски Metriaclima Estherae OB и УЖ 1 мъжка, обаче нещо не вярвам за второто. Въпросната рибка е чисто наситено черна и ми я дадоха за мъжка на метроклимите. Можете ли да ми кажете дали е така и ако не, каква е тази цихлида?


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

Въпросната черна рибка се обезцвети, все едно и паднало черното. Без абсолютно никакъв цвят стана и съвсем леко и личат зебровидните раета..... Видимо рибката е добре, плува и се храни нормално. Както казва Криско "стрес нулев" :)

benzol

 Както казва Криско "стрес нулев"
Да,да ама не
Според мен точно сега е в стрес

dimple

А каква е дали някой знае? Гледам я, че си плува, закача се другите... Доста жива изглежда и нищо видимо притеснително няма. Днес правих анализ на водата и всичко е в нормите. Просто се обезцвети за една нощ.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Tigara

Може някоя друга да я е ступала и това е резултата :karamse:
120l Tanganyika
Altolamprologus compressiceps gold head Kantalamba
Julidochromis regani Kipili
Ancistrus sp.

dimple

Прави сте, рибката пак стана цялата черна и продължавам да не зная каква е.


Sent from my iPhone using Tapatalk

benzol

Рибките променят цвета си поради няколко причини
Лоши параметри на водата
Тормоз от други риби
По време на ухажване
Стрес (това може и да е от често бъркане в аквата,или пак от други риби)

dimple

Параметрите на видата са добри всичките. Тормоз не съм забелязал, но предвид това какви са е напълно възможно. За ухажване мисля че са малки още. Наистина ми е лпбопитно да разбера каква е самата риба...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan_S

Това ли ти е въпросната черна риба, че аз така и не разбрах за коя става дума  *dontknow*:

http://www.ems-vechte-aquaristik.de/html/pseudotropheus_crabro.html
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F07%2F25%2Fu7yrysad.jpg&hash=adaf3538eaa07dbdea9b50cfcb96b5586818fe3d

Моля помогнете! Всички риби изплуваха на повърхноста преди един час. Какво им стана изведнъж. Нищо не съм променял.

Благодаря


Sent from my iPhone using Tapatalk

dgwrite

При толкова много риби и високите температури, си иска сериозна аерация на водата. Липса на кислород. Виждам че излизат мехурчета въздух, най-вероятно са недостатъчни. Увеличи подаването на въздух или насочи филтъра да движи повърхността на водата.

grigor nakov

Отравянето с амоняк (NH3) е един от най-големите убийци в аквариума. То се случва най-често в нов (пуснат скоро) аквариум. Но също така може да се случи и в установен аквариум когато наведнъж са добавени много нови рибки, когато филтрацията спре поради изключено захранване или повреден филтър но също така и ако колониите нитрифициращи бактерии умрат вследствие на  проведено медикаментозно лечение или рязка промяна на параметрите на водата.
Симптоми:

- Рибите дишат задъхано до повърхността на водата

- Силно зачервени или лилави хриле

- Рибите са вяли и отпуснати

- Загуба на апетит


Смени половината от водата със чешмяна и добави стабилизатор за вода ако имаш,увеличи аерацията до мах...

dimple

Двата филтъра "духат" по повърхноста. Случи се изведнъж. Единствено което съм правил е, че ги нахраних преди инцидента. Ще умрат ли? :(


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F07%2F25%2Fzu2yva2y.jpg&hash=54b2704d563d4c153f19b30fdaa68720d020ffe9https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F07%2F25%2Fdahare9y.jpg&hash=9944d202382b9b6b987efec2b1771cbd282d54c9

Това са резултатите от сега.

Малко се раздвижиха.
Темп на водата 27,8

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F07%2F25%2Fyvu5ezuv.jpg&hash=2fda2b9caebc5d2e3b00e7190ad9f48e55da741d


Sent from my iPhone using Tapatalk

NO CARRIER

Интересно ми е днес какво е положението? Да не би да си прекалил с храната? Много прилича на липса на кислород, ама при два филтъра е трудно да се получи.

Аз бих свалил температурата на 26°. Ако не може с изключване на нагревателите, сложи вентилатор да обдухва повърхността на водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dimple

Оправиха се един час след последния ми пост, все едно нищо не се е случвало. Ако съм прекалил с храната това ли е ефекта?


Sent from my iPhone using Tapatalk

NO CARRIER

Ако остава неизядена храна, тя почва да гние и резултатът може да бъде същия. Но пък и водата ще се замъти.  *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

rollon

Аз съм забелязал,че като се прехранят рибите имат подобно поведение :).

dimple

Явно това се е случило, смених храната и не мога да свикна с дозировката.


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

Здравейте отново, моля да ми кажете тези две рибки какви са. Едната е въпросната черна риба която ви тормозех преди време, а другата ми е нова и май ме излъгаха че е малави. Благодаря.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F53bd5f387a0bf89b696621cb73f75e81.jpg&hash=0a49dca8e34414eb1a19ee205503508858328b8ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2Fa735ce45db1419a98340b13c7ec702e5.jpg&hash=a56cf7251b7e308a99b2624c4a1544f3bb4a01d6https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F781dd7d359312dba43f3efe17521d98f.jpg&hash=b8cee42e56ede154abc327f72f8c94ea84d38cb4https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F0d7d3227f802e95456ec3ddb318657ba.jpg&hash=a29a80986e3b752a227ceb8018ed389cd46c43d4


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

Здравейте отново, моля да ми кажете тези две рибки какви са. Едната е въпросната черна риба която ви тормозех преди време, а другата ми е нова и май ме излъгаха че е малави. Благодаря.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F53bd5f387a0bf89b696621cb73f75e81.jpg&hash=0a49dca8e34414eb1a19ee205503508858328b8ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2Fa735ce45db1419a98340b13c7ec702e5.jpg&hash=a56cf7251b7e308a99b2624c4a1544f3bb4a01d6https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F781dd7d359312dba43f3efe17521d98f.jpg&hash=b8cee42e56ede154abc327f72f8c94ea84d38cb4https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F14%2F11%2F27%2F0d7d3227f802e95456ec3ddb318657ba.jpg&hash=a29a80986e3b752a227ceb8018ed389cd46c43d4


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple

Здравейте отново, моля да ми кажете тези две рибки какви са. Едната е въпросната черна риба която ви тормозех преди време, а другата ми е нова и май ме излъгаха че е малави. Благодаря.


Sent from my iPhone using Tapatalk

dimple


dimple


dimple


dimple

Съжелявам незнам защо се доблираха. Нещо ми изписа гршка пък съм постнал. Моля някой да изтрие излишното. Благодаря


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan_S

Тъмната риба е мъжки интеруптус, другата ми се струва същата, но млад мъжки.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Ох, абе май не е същата и някак е доста различна като форма от малавито.


Sent from my iPad using Tapatalk

dimple

Смисъл първите две снимки е една и другите две са другата


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan_S

Така де, аз пак си казвам, че на последните снимки, които си публикувал, виждам интеруптуси - млад и възрастен. За неоцветената риба имам съмнения, но на такова ми прилича.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F4b7d562617653fce245773d037ec6eb0.jpg&hash=4284ca13820341157c503cfd5847f52ee586ad27https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F7b4d1488978c10083e7e313ae98073cc.jpg&hash=474322e63098729aa88e49a52ed0c055f6a3487ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F0050a40d49109dfa579e7ef18b878492.jpg&hash=3f12a994886f4a752bdd83e56c048833aab15ba5https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2Fb3f080903cac688ea74d27f981709752.jpg&hash=61df658ddb446852cf7975a3435853bc69a6eaf7https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F7d1146d6b877bf82b97b9d616b5ec264.jpg&hash=4458e124ef9198f2433a1ede41c5dc3c63955118https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F704ef01e0934c9c56029098704f4c1bf.jpg&hash=29422b876b3b60d884a54bfa3da3ac690751b66ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F01%2F27%2F30ba56b4c7d54020308fc8f93ed1b811.jpg&hash=bd9debd1f679c9f8a67eac12fc13ac7fad5bf412

Здравейте, просто исках да споделя промените

Уейв мейкър
Нов акуаскейпинг
Нов грунд - кварцов пясък 1-2 милиметра

Дано ви харесва :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

benzol

Като цяло не е лош,това по-средата ми прилича на дънер който според мен няма място там,нощното осветление също.Рибите и те трябва да спят.Камъните може малко да ги разредиш,в смисъл да ги направиш на две купчини от двата края и по средата да имат място за плуване.За сега това и да не се обидиш нещо това е мое мнение,а ти може да правиш с аквариума си какво то поискаш  :-D

SpowkeR

Доста добре се е получило само тази делва и корена не са за там , според мен няма смисъл от нощно осветление !!! Иначе камъните добре си ги подредил ,тази китка няма да оцелее дълго  :whistle: :-P
120 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi Coral Red - 10 бр
Ancistrus sp - 2 бр

Similar topics (5)

28369

Публикации: 8
Прегледи: 4655

51041

Публикации: 4
Прегледи: 2981

54992

Започната от pla.stenik


Публикации: 4
Прегледи: 2524

37059

Публикации: 29
Прегледи: 14368

58078

Публикации: 12
Прегледи: 4469