• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на Малави аква - зебележки и препоръки

Започната от dimple, 12.01.2014 22:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dimple

Здравейте, интересно ми стана как доста хора си купуват аквариум и после мислят кой ще живее в него или поне с такова впечатление останах от повечето, което успях да изчета в прекрасния ви форум и безкрайно полезен. При мен стана обратното.... Видях ги и ги познах... Африканските цихлиди. Последствие реших да стесня кръга и избрах Малави.... Да, не съм решил точно кои и по колко, но за това има време. Поръчах си като за начинаещ "Juwel Rio 180" аквариум, който включва 200 вата нагревател и вътрешен филтър 600 л/ч, като допълнение към оригиналната филтрация си взех и външен филтър "Tetra EX 400" и така общия обем на час стана 1000 литра. Дреболиите (аксесоари, пособия, консумативи) няма да ги изброявам.

Петък - 10.08
Доставка, сглобяване, монтаж, избор на място, почесване по празната глава и други подобни :)

Събота - 11.08
Разопаковане на филтрите, миене на грунд, скали, аранжиране, трабопроводи, кранчета, клапи, тетки, съединения и подготовка. Това ми отне цял ден... Не си чувствам ръцете....

Неделя (днес) - 12.08 - ден 1
Стартиране - пълнене с вода (145 литра реални, останалото е 25 кг. 3-4 мм. пясак и скали). Температура 26 градуса, pH 8, GH 15, NH 10. Водата е мътна за сега. Не съм слагал никаква химия. Сложих голям корен.

За сега е това, живея в Русе и в радиус 5 километра имам изобилие от варовикови скали, а и водата си е твърда тук. От към тази позиция мисля, че няма да имам проблем с подръжката на твърда вода.

Първи впечатления - пуснах и помпичката за въздуха и малко ме дразни, че като се пукат на повърхноста пръскат лампите и капаците. Тетра филтъра мисля че не работи добре... Едвам тече (въздух няма със сигурност - обезваздушавах го 2 часа). По въпроса за тетрата му сложих разклонения и кранове за източване направо през него, което е сигурно, че ще стане на принципа на скачените съдове, но и исках и да го пълня през него от тубата направо както е на земята обаче нещо не става.... Или е много слаб или нещо не работи или аз греша.

Благодаря предварително за коментарите,

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.tapatalk.com%2Fd%2F14%2F01%2F13%2F8u4ase4u.jpg&hash=70717b0bb00b621a7631ceae0faabd8caa7f8797


Sent from my iPad using Tapatalk

Ivan_S

Като за начало добре. Делвата и това до нея, ако е корен, според мен трябва да ги извадиш. Не се вписват особено с малавийското дъно. Грундът, макар да не мога да преценя добре от снимката, ми се вижда едричък. Можело е да е една идея по-ситен, за да може рибоците да го копаят.

Не казваш колко литра е аквариума, но ако съдя по модела, вероятно е 180 л. Аз бих сложил канистър 700-900 л./ч., даже 1000 л. Вътрешния ми се струва ОК. С една дума филтрацията в цихлидарника никога не е в повече. Така че колкото повече, толкова повече :). Времето ще покаже дали трябва да смениш някой от филтрите. Тетрата сигурно си работи, но за този аквариум по мое мнение е слабичък. Ако беше около 1000 л./ч. само той, щеше да е друга бира и наистина щеше да обръща по-видимо водата. Нищо де, ако трябва ще сложиш по-мощен вътрешен за механична филтрация и течение, а външния ще остане за биологичната (каквото прави всъщност, де).

Сложи си някакъв фон на аквариума, особено когато вземеш рибите. Цветовете им ще изпъкнат, ако фонът е тъмен.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Аквариума 180 литра, събра 145 реално вода и като се има предвид че това са 1/3 от предвидените скали, ще извадя може би около 20 литра. Грундът е 3-4 мм. Задължително ли е да е дребен и задължително ли е да им се даде възможност да копаят? По принцип не се стремя към биотоп. Делвата остава - питайте жена ми що, а по повод на корена.... Да го махна щото е лошо за рибите или защото в Малави няма корени и не пасва? Препоръка за канистър? Бекграунд ще има тъмно син или черен, или пък постер черна гранитна скала. Също и каманака в аквариума ще е до горе почти.
Благодаря


Sent from my iPad using Tapatalk

sVGNsali

Здравей.
За рибките ще си трая, ще вметна една идея за канисътър:
Eheim, JBL и китайци.. Важно е пълнежите да са качествени. При първите са точно такива, при вторите биват, при третите не (говорим за включените в комплектите)
Както е казал и колегата, щом са цихлиди се цели в максимума дебит на канистъра, който може да понесе джоба.
Аз имам JBL и съм доволен.
"..., а по повод на корена.... Да го махна щото е лошо за рибите или защото в Малави няма корени и не пасва" - аз в цихлидарници корени не съм виждал, а освен това май свалят твърдоста на водата.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

grivata

Според мен делвата е излишна, и грунда като че ли е много едър...въпрос на вкус все пак!  :-)
Аз имам доста по-голям корен при цихлидите и си стои екстра, изровили са си супер укрития под него и от двете страни!
И някакъв тъмен фон отзад може би...

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

dimple

 Ден 2
Водата продължава да е мътна. Цвета на матилката за мен е бял (както се вижда на снимката, така е и на живо)

Външния филтър ще бъде сменен, но още не съм решил с какъв, моля за още предложения. Делвата остава, както и корена щом не е проблем за рибите и нека не коментираме акваскейпинга и как изглежда аквариума на на външен вид. Въпросите са ми основно за удачното и правилно създадената среда за този вид цихлиди, като отново питам за грунда дали е лошо за рибите да е 3-4 мм. или просто не ви харесва? Въпреки това не искам да бъда разбран погрешно и всяко ваше мнение е важно за мен дори и за аранжирането.


sVGNsali

За грунда:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=konkurs&cono=7&cid=22
Там ще видиш таз годишният победител в конкурса - биотопен аквариум. Грунда си е пясък - може би фракция около 1.5- 2 mm?. Вдъхновение ще получиш, колегата ple6iviq_oi е направил много красив аквариум.
А и google би ти помогнал доста => "cichlid aquarium" В раздел изображения има страхотни аквариуми и техни снимки.
Аз имах много мътна вода, но си беше кафеникава, от грунда. 2-3 смени, в рамките на седмица и се оправи - при работещ канистър и растения. А ти няма да имаш зеленинка, изчакай още ден два и ако не се оправи, смени водата - 20% може би.
И трябва да решиш за канистъра естествено - с хубави пълнежи и вата в допълнение трябва да се избистри.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Водата ще се избистри с времето, не се шашкай. Така е при всеки нов старт. Както си подредил аквариума, вкл. с делвата и корена, рибите ще си живеят. Дали е създадена правилната среда ще разбереш като измериш параметрите на водата. Ако отговарят на изискванията на рибите, значи си направил всичко както трябва ;).

За грунда. Става и толкова едър. Принципно в характера на африканските цихлиди е да ровят. Те и с това се отличават от повечето риби. Така си разчистват места за хвърляне на хайвер, така си правят укрития. С по-едър грунд може малко да им е по-трудно ровенето, но бъди сигурен, че няма да ги откажеш, доста са упорити когато решат да променят нещо от пейзажа  :-D. Освен това, ако се спреш на по-едри видове, тази едрина може изобщо да не ги впечатли. Един от мотивите за по-ситен грунд е, че в цихлидарниците общо-взето няма растения и при по-едра фракция детритът се задържа в грунда и няма кой да го усвоява от там. Когато е ситен грунда, боклуците не минават в него и се засмукват от филтрите. Цихлидите си цапат и за това колкото по-малко боклук се задържа, толкова по-добре. Но фракция 3-4 мм. не е болка за умиране. Времето ще покаже и ще установиш дали да го сменяш.

Не се притеснявай как си бил разбран, всичко е точно. Тук си говорим и обсъждаме, иначе няма смисъл от форума. Поне от моя страна е така  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dimple

Канистъра е поръчан - "EHEIM eXperience 350". Имам 10 кг. кварцов пясък, ще го сипя отгоре върху всичко щом приключа с каманите, в момента в аквата са само 1/3 от тях. Новото е, че ще сложа и растения дулбоко заровени и затиснати с камъни от тези, които пише че евентуално могат да отцелеят ;) двата вида - не им помня имената. Като редя останалите скали ще махна около 50 литра вода. Дано после се обистри. Другото което исках да питам е - като махна съществуващия външен филтър, как да го сахранявам? Ще го ползвам за малак карантинен аквариум или живот и здраве бебета в бъдеще.


Sent from my iPhone using Tapatalk

getsata73

Добър избор са малавито, много жизнени и красиви рибки. Филтрацията ти я бива, за вътрешната подредба- както на теб ти харесва.Не бързай с рибките, изчакай ,защото такава бяла вода имах и при моята 1-ва аква и края бе трагичен  :-(
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

dimple

Рибките ще ги има след около 30 дена... Мисля да изчакам 36 дневния цикъл.

benzol

Здравей
Ако ще слагаш кварцов пясък препоръчително е да е с фракция 0.8-1.2мм,според мен не изсипваи ситния върху едрия остави си само единия (за предпочитане кварцовия) .За корена зависи какъв е но по принцип понижават PH, а някой може и да потъмнеят водата.Относно филтъра който искаш да махаш-остави ги и двата да работят такс после по лесно ще стартираш другата аква без да чакаш 30 дена.За растенията колкото и дълбоко да ги забучиш в пясъка почти на 100% съм сигурен че ще бъдат изровени,и пак трябва да ги заравяш докато един ден не ти писне.Относно рибите ще може да гледаш 2-3 вида от по малките общо 12-14 рибета.

dimple

Ден 3 - водатаю все още е мътна. Параметрите не са мръднали. Относно кварцовия пясък е с размер на готварска сол.

paolo6481

За 3 дни няма как да завъртиш цикъла и да се избистри водата.Можеш много да ускориш процеса със някакъв биоактиватор(умишлено не споменавам марки за да не стане реклама).Ако ще пускаш в аквариума Малави М,буна,просто забрави за растения!Колкото и да упорствувах да слагам нови,те все ги съсипваха.Това е от мен за сега.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

dimple

Събота и неделя приключвам с аранжирането, че имам една купчина камани още да слагам. Ще сменя водата и канистъра. Пълня го отново и вече слагам биоактиватор и някой друга профилкатчна химия и почвам да мисля за рибоците ;)

Мисля да пусна 2-3 гупи да кендзат малко да оправим биологията малко :-) какво мислите?

Основните заселници няма да пусна преди да съм сигурен с ваша помощ, че всичко е наред!


Sent from my iPad using Tapatalk

Similar topics (5)

36955

Публикации: 3
Прегледи: 3250

53746

Публикации: 4
Прегледи: 3332

5109

Публикации: 36
Прегледи: 15845

6518

Публикации: 11
Прегледи: 6558