• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на аквариум с риби от Малави

Започната от Лили Желева, 26.07.2016 14:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лили Желева

Привет, преди да започна искам да се извиня, че някои неща ще се повторят от други теми, но те или са стари или не намирам конкретния отговор, а и все пак това, че симптомите са сродни не значи, че болестта е една.
Та да си дойда на думата, започвам да гледам рибки от Малави и преди да се закупя нещата за интериора искам да се консултирам с вас. С какво разполагам за момента :
Аквариум 200 литра
Външен филтър Ехаим 2213 и 2013.
Вътрешен филтър Флувал 4плюс до 215 литра и дебит 1000 литра на час.
Осветление стандартно за аквариума  :-D две дълги пури  :-D
Нагревател, Термометър вътрешен и външен.
Какво мисля да правя, на едната къса и дълга стена да има 3Д фон сиво-черен с укрития
За грунда съм много объркана, защото на много места чета, а са толкова различни мненията....та дилемата е да е възможно най-ситния, които се продава или да е по-едър милиметър милиметър и половина. Другата дилема е да е светъл или смесен светло с тъмно, заради влиянието върху окраската на рибите.
Камъните, които съм купила са сиво-бели, релефни, но сравнително масивни, за което подложката с каква дебелина да е?
Не е задължително да ги слагам, могат да се сменят не е проблем, но варовиковите тук са доста рядко и цената им доста убийствена от порядъка на 10, 15 дм - 30, 40 евро.
Рибите към които съм се ориентирала са Мбуна, мисля за 5-6 вида по 1 мъжки на 4 женски.
Растения няма да има.
Общо взето въпросите са дали и трите филтъра да работят или е достатъчно само големия и вътрешния, грунда кой е по удачен, дебелина на подложката и вид за в самия аквариум. Рибоците дали са окей или ще е претъпкано.
И общо взето, ако нещо съм пропуснала ще се радвам, да споделите. А и да добавя, че опитата ми до момента се заключа в това, че като дете съм имала рибки гупи с няколко растения.
Поздрави и благодаря предварително :)

nicco

Здравейте и успех в начинанието.Относно фона аквариума е на минимума за тези риби така че поне страничната страна трябва да отпадне или рибите да са по малко, мисля че 20бр. за 200л. чисто вода е добре.Тези ехейми май са по 440л. , така че задължително двата с керамика плюс вътрешния.Грунда ако е под 1.6мм. лесно ще се засмуква от филтрите ако са ниско.Подложка 5мм. депрон под аквариума и под грунда .Надявам се че стъклото е 10мм. че иначе с тези камънаци
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

trifon ynev

Моя съвет е да не слагаш 3д фон в този литраж.Ще ти отнеме ценно място(естествено аквариум с 3д фон е по красив).
С какви размери е аквариума?

Лили Желева

Размерите са 100х40х60, 3Д-то го гледах днес е с дебелина около 5 см. Честно казано мисля, че си заслужава да намаля броя на рибите заради него. благодаря за отговорите.

Публикациите са слети: 27.07.2016 12:50

И сега се сетих за още един випрос по темата с жителите, ако сложа и скариди какво ще се поличи?

trifon ynev


Лили Желева

Ясно, значи без тях. Утре по план трябва да е напълнен и ще го снимам, да кажете дали е окей или нещо му е нужно.

geshi


Лили Желева

Не естестествено, ще изчакам поне 1-2 седмици. А относно тях, кой е до добрия вариянт да ги купя от магазин или от развъдчик. Тези от магазина са големи рибоци, а при развъдчика са около 3 см.

Публикациите са слети: 28.07.2016 11:18

Това ва рибоци от зоомагазина

trifon ynev

По важното е да са на един размер различните видове.

Ivan_S

Моят цихлидарник е 100 л. и от собствен опит с малък за този вид риби аквариум (такъв е и 200 л.), препоръчвам да не се изхвърляш с броя видове. Според мен 2-3 вида е предела. В този обем можем да пуснеш 15-ина от "дребните" Мбуна. За по-едрите видове сама прави сметка колко вида и колко броя може. Аз съм любител на видовите аквариуми и за мен не е проблем да пусна 10-15 риби от един вид в твоя обем, но .......... хора разни ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лили Желева

Да и аз се спрях на 3 вида по 4. Ще ги взема малки, а с времето ще видя как вървят и ако се налага ще увелича аквариума (ако мъжа ми не ме запрати на двора заедно с тях  :-D) Все пак го правя за да радва окото, а не за експерименти.

geshi


Лили Желева

Labidochromis caeruleus
Aulonocoara Red FireFish
Demasoni

Ivan_S

Да не береш ядове с демасоните. В малък обем и малка бройка са много агресивни. Те принципно се отглеждат в по-големи групи, поне десетина, защото са много агресивни вътревидово, а и не се притесняват да посягат и на други видове. Церулеусите се водят кротки и по-големите им размери понякога вършат работа за спиране на агресията на други по-дребни видове.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лили Желева

А за така наречения делфин, мисля че латинското название  е Cyrtocara moorii, тук е просто delphinbarsche. Ако той не е подходящ, 3тата бройка ще е Вашето предложение.

geshi

Меланохромис Мангано не ти ли харесва? Тези делфини май стават големички.

Лили Желева

Да супер е, може и той да е, трябва само да проверя дали имат малки от него в момента.

geshi

Аците също стоят добре с лабидохромиси, соколофи също. Другият вариант е видов аквариум със саолоси или чилумба или м.ломбардой.

Лили Желева

Много идеи, но имам време да се чудя, относно видовия аквариум май не е за мен, трябва да има шаренийка :)

Публикациите са слети: 31.07.2016г 02:02ч



Публикациите са слети: 31.07.2016г 02:02ч



Публикациите са слети: 31.07.2016г 02:02ч



Публикациите са слети: 31.07.2016 02:10

Това съм свършила за днес. Има пещери и камъни, но трябва да ги отровя, че са засипани с пясъка и да сложа нагреватела. Но за днес не ми се дълдисва повече.

Лили Желева

Така в моето аквариумче от няколко дни наблюлавам, че едната миланохромис мангано не се храни и снощи по нощите открих, че устата и е пълна с хайвер или поне така си мисля аз. Самата и уста е доста издута и се виждат малки черни топченца. Греша ли или наистина са бебоци и какво да правя, да я отделя ли?

geshi

Хайвера е жълт по принцип, може би виждаш очите на рибките. От колко време носи? Можеш да я тръснеш или да я отделиш.

Лили Желева

Ами да кажем, че от седмица не я виждам да се храни. Но не мога да кажа с точност, аз мислех, че предава Богу дух 😄. Моля обясни какво значи да я тръсна? После ще направя опит да я снимам.

Публикациите са слети: 13.08.2016 13:25

Да се коригирам, гледах ищтръскването, но не ми е ясно клечката е за да си отвориустата ли?

geshi

Да, с клечката се отваря устата. На седмица не се виждат очички, предполагам е поне на две седмици. Ако не знаеш как да ги инкубираш (ако са още на хайвер), по добре просто я отдели.

Лили Желева

Голямо гонене пада с тази риба, да я хвана не успях, но мисля, че поне и цъкнах няколко добри снимки

Amev


geshi

Пусни една снимка на аквариума да го видим.

Лили Желева

Това ми е творението, флувала и единия ехайм са скрити, другия не успях. Но стана едно преселение, аз като купих рибите и мъжа ми решил и той да купе без да ми каже 8 малки лабидохромиса 4 жълти и 4 оранжеви. Та сега се чудя да ги подарявам ли или нов аквариум да правя.

Публикациите са слети: 13.08.2016г 20:08ч

А това съм им вэела като храна и една замразена за малави. Колора ми каэаха да го давам всеки ден заедно с новото. Но го давам през ден, както и замразената.

Публикациите са слети: 13.08.2016 20:57


Ivan_S

Рано е да тръскаш, най-рано след 10 дни. Подготви си инкубатор за малките и бебешки аквариум за тях, когато започнат да се хранят сами. Излишните лабидохромиси ги редуцирай. Бързо ще отеснее аквариумът, който имаш :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лили Желева

Да определено, водя преговори за един 500 литров, но моя мъж не му се чува нещо. А това с червения кеп, каква е идеята, цвета не ги плаши ли?

Публикациите са слети: 14.08.2016 13:54

Рибока си е хвърлил малките, незнам дали вече не са изядени или са скрити някъде, защото е даста агресивна и гони другите от определени места. А има даста недостъпни места ща мен.

Amev

За червения кеп , имаше тука теории от колеги ,че не го виждат ... На опаковката пише - вие го виждате , но рибите може би не ;)

Лили Желева

Аха, без да ги разбирам много нещата ми се струва търговски трик, но чудеса много по този свят. Гледам, че не се плашат от ръката ми, дори идват към мен

Ivan_S

Цитат на: Лили Желева - 14.08.2016 12:56
Рибока си е хвърлил малките, незнам дали вече не са изядени или са скрити някъде, защото е даста агресивна и гони другите от определени места. А има даста недостъпни места ща мен.

Има 3 варианта женската вече да не носи:

1. Рибата е млада, това й е първо хвърляне и от неопитност може да го е глътнала или изплюла;
2. Хайверът не е бил оплоден. Случва се, ако рибите хвърлят за първи път или пък някой им пречи (други риби, силно течение и т.н.). Неоплоденият хайвер бива изхвърлен от женската някъде към петия ден. Принципно, ако женската задържи хайвера 5+ дни, при нормални условия, рибки ще има;
3. Била е стресирана от другите обитатели или пък от бъркане в аквариума. В такива случаи също плюят хайвера или го гълтат.

Разбира се, всички тези причини може да действат и в комплект. Лично аз, когато женска хвърля за първи път, я оставям да износи поколението, докато сама го пусне. Не я тръскам. Има теория, че може да не се научи да носи хайвер и винаги трябва да бъде тръскана, въпреки че носенето на хайвера им е генетично заложено.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лили Желева

Последната вечер когато я наблюдавах, се виждаха рибки, черни в устата и, дори как си ги намества. Но се криеше в нишата до филтрите, където 3дто ги крие. Най-вероятно аз съм я изплашила. А предния ден чистих филтъра, та няма как да го разбутвам сега, пак стрес, а от стената не мога да видя. То ще се чуе. Предполагам, че е дошла с тях защото имаше едно малко рибе в кофата като ги пусках в аквариума

deeto2

Здравейте нов съм и проблемите почнаха .преди около месец купих 70 литров и купих един папагал и 3жълти и една синя риба..човека каза че ще живеят заедно без проблем ..а в аквариума от които ги взех бяха около 30 и надали беше повече от 50 литра и бяха привидно наред. Да ама при мен синята изкълва едната жълта и почна да тероризира другите ...но от две седмици една от жълтите почна да се оцветява и да става много агресивна и постоянно взеха да се бият с синята ..до седмица ще слепя новия им дом около 220 литра ще е ..но дали ще оцелеят ? Мога ли да направя нещо повече..температурата е около 25.5 .имат доста укрития ..какво да правя..върнах се при търговеца поне да питам как се казват жълтите били йохани а синята не помнел ..пускам снимки ако някои има идея каква е синята риба -която се обезцвети вече..а впрочем ги храня 3пъти на ден .така че да изядат всичко за около 3-4минути ..някакви идеи ?
https://s22.postimg.cc/g7kwdqn0x/20161128_190449.jpg





https://s15.postimg.cc/ofgmizfsr/20161128_190434.jpg

geshi

Прелича ми на Псевдотрофеус соколофи, но малко ми и лилавее, така, че....

http://www.cichlid-forum.com/articles/p_socolofi.php

Яправи си темичка, защото пишеш/м на колежката в темата.

trifon ynev

В 70л. цихлиди не се гледат(както си се убедил) особено Мбуна.В 220л. ще им е далеч по добре.Направи ги по 6-7 от вид и агресията ще спадне до колкото е възможно при тези риби.

Similar topics (5)

38107

Публикации: 8
Прегледи: 4044

843

Публикации: 44
Прегледи: 18886

34766

Публикации: 14
Прегледи: 6742

56476

Публикации: 7
Прегледи: 3709