• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 11:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скаларията хвърли хайвер моля за помощ.

Започната от niki26, 22.02.2011 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niki26

Имам 3 скаларии 2 черни и една бяла (също така имам 2 малки Лепещи Сомчета!) :
Първата: http://prikachi.com/images/923/3015923X.jpg
Втората: http://prikachi.com/images/920/3015920r.jpg
Третата: http://prikachi.com/images/911/3015911d.jpg

От няколко дена гледам ,че скалариите ми се гонят (заедно са от няколко месеца) и днеска се загледах и видях странни бели балончета по единият камък в аквариума ми.

Ето и странните балончета:
1. http://prikachi.com/images/939/3015939z.jpg
2. http://prikachi.com/images/942/3015942S.jpg
3.http://prikachi.com/images/944/3015944L.jpg ( в това положение седи няколко дена с мъжката скалария до нея)
Това да не би да е хвърлен хайвер ? :) и какво точно трябва да направя ,че след време да имам малко скаларийки (това са ми първите скаларии и първите хайверни риби за това ви питам как да ги отгледам.


П.С. Дано да ме разбрахте за какво говоря и погледнете снимките ако може :)

ceko

това бялото,според мен е хайверът който няма да се излюпи,тоест не оплодения.първо да се излюпи другия,оплодения и трябва да храниш малките с артемия салина,много важно е като започнат да плуват малките от начало да не гасиш нощем осветлението,успех *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.org%2Fub3yubpcf%2Fuk_GRe_He.gif&hash=fab23b0277348359ae200ce5eefc4c477c5a3876

niki26

Топчетата на хайвера са бели но има и доста прозрчни.Да разбирам ,че просто така ги оставям без нищо да правя докато не се родят малките  :-D Хайвера го видях днеска.И сега лампата светната ли да е ?

ForMe

За няколко дена успях да разгледам форума, обстойно и видях че има доста полезни теми. Има тема и за размножаването на скаларийте. Да ти отговоря, защото явно те мързи да потърсиш. Осветлението не трябва да се изгася. Рибките нямат шанс да опазят малките от други рибки затова трябва да преместиш другите обитатели на аквариума. Родителите ти са млади и мисля че няма да се представят на ниво но това не ти пречи да опиташ. След всяко следващо хвърляне родителите ще стават все по грижовни. Белите зрънца са неоплоденият хайвер добре е да бъде отстранен за да не заразява другия оплоден хайвер с гъбички. Ако и нещо друго те интересува пиши едно Л.С. да ти дам скайп да ти разясня нещата.  :coffee:
Само слабите риби плуват по течението.

Caxapa

За да не спамим и да отваряме нова тема искам да попитам тук специалистите по скаларии. От седмица а може и повече забелязах една от скалариите ми да се заседява все по-често в единия край на аквариума-200л. Оглежда повърхноста, листата и се пери на останалите 3 които уважително пазят дистанция. Една от групата обаче се престрашава от време на време да застане редом с този/тази страж но скоро сякаш му омръзва и се измъква към групата пак. Говоря за НЕГО понеже е с изпъкнало чело. Оглеждам от няколко дена нещо да шава, да има хайвер  или каквито и да е признаци на малки но нищо не откривам.  Не съм забелязал някоя от всичките риби или въпросните които ме съмняват да са двойка да почистват листо, камък или каквото и да е било в аквариума. Рибата не е болна или каквото и да е друго притеснение по нея. Храни се нормално, даже е лакома като всички други в аквариума. Разгонвам е от местото  но след малко застава отново там и не пуска никой да припари.  Ежи се-разперва перките, спуска се но  не като при хелери,бети или други агресивни рибки. Големината на рибите е приблизително около 5 до 7 см. в диаметър без перките. Давайте мнения  и препоръки на какво се дължи това странно поведение на рибата.
Благодаря предварително на всички отзовали се.

MeTogu

Скалатиите са териториални риби,нищо чудно този вече добре оформен мъжкар да си брани територията.Може и да се чифтоса с някоя от другите скоро.За сега няма от какво да се тревожиш.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Тази риба която пази територия по описания на колеги е оприличавам на женска а от време на време една с изпъкнало чело се приближава но скоро се отказва и пак се подрежда до другите две в противоположния край на аквариума. Много странно "далдисва"- тази която оприличавам на женска и все оглежда листата.  Като почне с огледа обстойно проверява всяко листо в почти целия аквариум и пак се застопори в нейния ъгъл. Нито една от тях не е дебела(признак на хайвер) Само брани територия и нищо повече.  *dontknow* Боциите и САЕ-тата са много нахални но и те внимават и почти веднага напускат ъгъла без много церемонии.

MeTogu

Може да са млади още?Пусни снимки да ги видим.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Имам ги от Септември или Октомври. Утре и снимки, че сега е тъмно(нощ) в аквариума.

Similar topics (5)

21557

Започната от karyna


Публикации: 0
Прегледи: 3532

678

Публикации: 2
Прегледи: 3725

6733

Публикации: 4
Прегледи: 2548

17723

Публикации: 3
Прегледи: 2561