• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скалария

Започната от astra, 01.03.2007 23:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

astra

Здравейте, знам че вече има една тема за скалариите или много теми, но аз съм новак в отглеждането на рибки и искам да споделя, че много ме разочарова невежеството на хората които продават риби. :-( Купих си две скаларии защото ми харесаха, казаха ми че не могат да живеят с други риби освен със някое сомче. Купих и два малки анцитруса и след два дни те умряха. Видях че единия беше наяден. Много ми беше мъчно. Кажете ми моля, могат ли скалариите да живеят с анцитрус. Едната ми скалария е много агресивна и постоянно кълве другата. :'(

puhcho

Първо грешен раздел,
второ ще ти отговоря,би трялвало да могат,били споделил калко см е сомчето?

rookie_gyn

Могат, без значение колко см е сомчето/анциструс/, важното е за него да има достатъчно укрития-камъни, корени, растения. Колко литра ти аквариума? Ако е големичък може да псунеш още две скаларии, така агресията ще се радели. А и има вероятност не скаларията да е наяла анциструса, а след неговата смърт-неговия побратим да го е къснал.

Stas

Скалариите могат да се бият помежду си, ако са две женски или две мъжки.

astra

02.03.2007 21:59 #4 Last Edit: 02.03.2007 23:58 by NO CARRIER
По темата за скалариите от вчера - не мога да определя дали са от еднакви или различен пол, но едната е малко по-едра от другата. Имам чувството че едната постоянно е стресирана и забелязвам че опашката и е накъсана. Мисля че и гние, прочетох че това се случва от стрес и пренаселване на аквариума. Моят аквариум е 30л, исках само поне едно сомче още да има. Сомчетата които купих бяха малки 3 см. Едното умря още на втория ден, другото след това...?...

Кирилизирано от NO CARRIER

DarKness

Малък е този аквариум за 2 скаларии, а анциструсите са умрели поради други причини.
Приятелката ми има в нейния аква скалария и наскоро взехме 1 анциструс около 2.5см.
Честно да ти кажа, като видях какъв е мъник и как го гони, мислех че ще изкара 2-3 дена, но вече е 2-ра седмица и е в цветущо здраве :-)

А умре ли рибка, всички други почват да наяждат трупа, така че....
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

mejdupraznika

И моя анциструс умря имам също скаларии вземам да се усъмнявам в тях .Едно аверче ми го даде анциструса беше на година и половина две... и имаше дупка на коремчето  :'(

rookie_gyn

Скалария не може да убие анциструс на година и половина. Друга е причината за смъртта.

astra

Imah problem naistina s ednata skalaria. Smenih agresivnata s druga, ednakva po razmer na pyrvata. Vojnata stihna... *JOKINGLY* Sega plahata predi skalarija goni novata si priatelka (priatel) v ygyla. Ne e kato predishnata situacija, pak ima kylvane, no ima i mnogo interesni predstavlenija po sinhronno pluvane ot vreme na vreme.
Imam edin nov problem. Ednata ribka ot vreme na vreme se trie v nagrevatela. Samo ot vreme na vreme, da kazhem vednyz na dva dni ili ne znam... Tova priznak li e za bolest?   Drugata ribka ne go pravi ili pone ne sym ja vizhdala. 
Normalno li e ribkite da otivat na vodnata struja i da stojat tam za njakoj i drug moment? Ne go pravjat postojanno. Mislja da kupja edno lekarstvo na SERA Omnipur. Ste navredi li ako gi lekuvam bez da sa bolni?

NO CARRIER

10.03.2007 17:05 #9 Last Edit: 10.03.2007 17:07 by NO CARRIER
astra, това е второто (поне аз съм видял две) ти писане на латиница. Ако имаш проблеми с писането на кирилица, пиши тук, за да опитаме да помогнем. Ако просто те мързи да четеш как се прави или да цъкнеш на синьото бутонче вляво, то не си добре дошла при нас.

За останалите: една забележка е повече от достатъчна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

astra

Здравей, който и да си ти модератор! Забележката ти (Ви) звучи ГРУБО. Дайте  инструкции на такива като мен, които са много нови в този форум да прочетат условията и правилата за членство във форума, преди да започнат да пишат в него. При регистрирането ми не намерих място, където ясно да има правила.
Намеренията ми винаги са били добри и с цел да извлекат други читатели полза!!!!!!!!!!  Дължите ми извинение!

Emsi

Ето тук са написани правилата:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6258.0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

NO CARRIER

Цитат на: astra - 11.03.2007 16:55
Здравей, който и да си ти модератор! Забележката ти (Ви) звучи ГРУБО. Дайте  инструкции на такива като мен, които са много нови в този форум да прочетат условията и правилата за членство във форума, преди да започнат да пишат в него. При регистрирането ми не намерих място, където ясно да има правила.
Намеренията ми винаги са били добри и с цел да извлекат други читатели полза!!!!!!!!!!  Дължите ми извинение!
Когато си се регистрирала, всички правила са ти били пред очите и ти си се съгласила с тях. Това, че си ги прескочила без да им обърнеш внимание, не е повод за извинение. Регистрирана си на 1ви март, а сегашните правила са в сила от 15ти февруари. Съгласно старите, писането на кирилица също беше задължително.
Освен това, горе в новините, също има препратка към правилата. Да не говорим за подсещащия текст вляво от полето за писане на отговори - Ако нямате кирилица използвайте бутона вляво от надписа за да настроите вашата клавиатура по удобен за вас начин.
Сигурно аз съм виновен, че не ти е направило впечатление, че всички останали пишат на кирилица, а само ти не? Хайде, за т.13 изобщо няма да се заяждам, защото е ясно че не си я видяла изобщо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

astra

Имам скалария с разклонени "мустаци".  *JOKINGLY* Не знам как се наричат дългите сензори под главата на рибата. Та само краищата се разклоняват на две. Рибата си счупи едно от разклоненията преди известно време и то сега стои обърнато нагоре. Няма ли да падне самостоятелно и да израсте отново? Как да и го махна?

botan

Тези мустаци се наричат коремни плавници или по-точно нишковидни коремни плавници!Според мен не са разклонени,а се е скъсала ципичката между лъчите й.Нищо няма да късаш ако трябва те сами ще си паднат.

Similar topics (5)

45222

Публикации: 1
Прегледи: 1910

15380

Публикации: 10
Прегледи: 6236

42659

Публикации: 4
Прегледи: 3322

6302

Публикации: 9
Прегледи: 4802

38574

Публикации: 13
Прегледи: 6166