• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 01:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Да се похв&#

Започната от etg, 24.06.2004 09:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

etg

Maylandia estherae 'blue&red'  женската беше "забременена "  по всички нормативи.  8) Мъжкия изкопа половината аквариум и се скъса да гони другите.
Сега съм в размисъл дали да ги вадя или да я оставя да ги поноси. :?
Ауратуса ми ги износва до последната рибка, но пък йоханито и аулонокарата не успяха.

Boby_

Цитат на: "etg"Maylandia estherae 'blue&red'  женската беше "забременена "  по всички нормативи.  8) Мъжкия изкопа половината аквариум и се скъса да гони другите.
Сега съм в размисъл дали да ги вадя или да я оставя да ги поноси. :?
Ауратуса ми ги износва до последната рибка, но пък йоханито и аулонокарата не успяха.

Първо браво!   :lol: Това си е най-готиното в гледането на малавийци.
Предполагам, че си наясно с плюсовете и минусите на ваденето на хайвера, съответно на оставянето, но ако искаш, можем да го коментираме - имам доста опит в това отношение.

etg

Дилемата ми е следната.
От август миналата година всеки месец изкарвам ауратуси вече самият аз не знам колко са (раздавам, продавам).
Досега никога не съм ги вадил веднага след оплождането, не яде въобще , достатъчно агресивна е и никой в аквариума не я закача, изкарвам ги готови за " ядене"(шегувам се )  за хранене.
Но йоханито и аулонокарата ги задържаха около 2 дни само.
А много ми се иска да се справя с друга рибка стига тия  ауратуси.
Последните два пъти  въобще не ги вадих и в момента на принципа на естествения подбор 5 бебета плуват из аквариума при това се справят много добре, даже имат време да се бият по между си :lol: симпатяги.

Boby_

Мда, дилемата "Да вадя или да не вадя?" съществува. За съжаление у нас няма достатъчно развит пазар, няма и достатъчно на брой любители на цихлидите. Но все пак се намират. А се появяват и нови.  :lol:
Според мен е добре първите едно-две хвърляния младата женска да се остави да си износи хайвера, даже и да не изкараш нищо като рибки. Може и да го извадиш още сега, разбира се - това по никой начин няма да и навреди.
Аз лично вадя хайвера, даже и да не искам малките. Според мен това намалява стреса и рисковете за майката. Другите два варианта са да я отделиш с хайвера в самостоятелен аквариум и да я оставиш в общия. В първия случай връщането на рибката в общия аквариум, при положение, че тя не е яла примерно две седмици, си е рискована работа, да не говорим за другите отрицателни последствия от самото гладуване. Ако пък я оставиш в общия аквариум, е много вероятно мъжките да гонят поотслабналата рибка и да и навредят сериозно. Казваш, че женският ауратус се оправя, но има и недотам силни и агресивни видове, при които това не е така. Освен това рибата се стресира въпреки всичко.
Ваденето на яйцата (или "изтръскването" на рибката, както е популярно да се казва) от своя страна също има минуси - женските, които редовно се "изтръскват", след няколко такива процедури практически вече не могат да отгледат сами потомството си. Освен това самата процедура е стресираща за рибката и има шансове тя да бъде физически повредена. С времето се натрупва достатъчно опит, за да не е проблем това - сега знам къде точно да натисна, колко силно и с каква честота, за да изхвърли рибата сама яйцата си, без да се налага насила да и отварям устата. Процедурата в момента ми отнема не повече от минута-минута и половина. Но в началото не беше така - имало е изцъклени очи, пречупени плавници, обелени люспи, абе тормоз за рибката.
Накрая мога да ти кажа, че ти си решаваш - и двата варианта си имат привърженици и противници. Лично според мен ваденето на хайвера е по-малкото зло.  :wink: Успех!

etg

Какво ползваш за инкубатор :?:

Boby_

Ползвам обикновен стъклен буркан.
Ето схемичка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffree.bol.bg%2Fcichlid%2F%2Fscheme.jpg&hash=d74c91140cebb2f1a686fe4170a784c1dacd0e10

Similar topics (4)

10798

Публикации: 5
Прегледи: 3364

10223

Публикации: 15
Прегледи: 6481

33999

Започната от enosisii


Публикации: 3
Прегледи: 2578

1641

Публикации: 13
Прегледи: 6176