• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.12.2019 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима

Развъждане на крибензиси

Започната от DicH, 18.03.2005 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DicH

Здравейте, имам малък проблем. Аз по принцип не гледам риби, но мъжа ми замина и сега ми се налага да се грижа за неговите аквариуми. Та крибензисите са хвърлили хайвер и сега имам малки рибки, а не знам как да се грижа за тях. Дайте ми съвет моля. Засега изкарах всички останали обитатели на аквариума и оставих само семейството

Boby_

Цитат на: "DicH"Здравейте, имам малък проблем. Аз по принцип не гледам риби, но мъжа ми замина и сега ми се налага да се грижа за неговите аквариуми. Та крибензисите са хвърлили хайвер и сега имам малки рибки, а не знам как да се грижа за тях. Дайте ми съвет моля. Засега изкарах всички останали обитатели на аквариума и оставих само семейството

Щом нямаш опит (пък дори и да имаш), според мен е по-добре да не правиш нищо повече. Това, че си отделила останалите риби, е добре. От тук нататък пускай в аквариума все същата суха храна, с която храниш останалите рибки, само я стривай добре с пръсти. Не вади майката и бащата - крибензисите са добри родители. А щом си извадила останалите рибки, как им осигури нормални условия? Да не се окаже проблемът в тяхното оцеляване, а не в това на бебетата?

DicH

Не мисля. Останалите са барбуси и две сомчета. Да си призная барбусите ми са най-антипатични. До колкото ми е известно те не са капризни риби. Имаме и един аквариум със цихлиди и там има друга двойка крибензиси. Добре, че те не са се размножили, защото не знам какво щях да ги правя.

Boby_

Цитат на: "DicH"Не мисля. Останалите са барбуси и две сомчета. Да си призная барбусите ми са най-антипатични. До колкото ми е известно те не са капризни риби. Имаме и един аквариум със цихлиди и там има друга двойка крибензиси. Добре, че те не са се размножили, защото не знам какво щях да ги правя.


Щом е така, значи едва ли ще имаш проблеми. Остави нещата да следват своя естествен ход и не се притеснявай. Рибките ще се оправят.
Само един въпрос - филтрацията във втория аквариум достатъчна ли е, за да поеме допълнитените рибки?

DicH

Ама аз ги сложих в третия, в който има 1 гупа майка с 3 пораснали бебета. Включих им помпичка, която имах в резерв. Друго трябва ли им?

Boby_

Цитат на: "DicH"Ама аз ги сложих в третия, в който има 1 гупа майка с 3 пораснали бебета. Включих им помпичка, която имах в резерв. Друго трябва ли им?


Гледай да им даваш по-малко храна, докато са там. Помпичката каква е? Комресорна или роторна (потопяема изцяло)?

DicH

Не знам. От най обикновените- външна и пуска въздух с един маркуч. Да попитам, а колко време трябва да гледам отделно крибензисите?

Boby_

Цитат на: "DicH"Не знам. От най обикновените- външна и пуска въздух с един маркуч. Да попитам, а колко време трябва да гледам отделно крибензисите?

Компресорна помпичка значи. А на края на маркуча има ли дунапренена гъба поне?
Трябва да гледаш малките така, докато не поизрастнат. Относителен отговор е, но не мога да ти дам по-добър - не знам какво ще ги направят барбусите. Може би някой с повече опит с барбуси ще може да ти отговори.

DicH

Мерси за отговорите.
Барбусите хич не ги харесвам и нямам намерение засега да ги връщам. Те са много досадни и заядливи рибки. Не са мой тип.
Има гъба. Даже днес купих съвсем нова. Май се чувстват чудесно поне засега.