Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Цихлиди => Темата е започната от: DicH - 18.03.2005 14:07

Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: DicH - 18.03.2005 14:07
Здравейте, имам малък проблем. Аз по принцип не гледам риби, но мъжа ми замина и сега ми се налага да се грижа за неговите аквариуми. Та крибензисите са хвърлили хайвер и сега имам малки рибки, а не знам как да се грижа за тях. Дайте ми съвет моля. Засега изкарах всички останали обитатели на аквариума и оставих само семейството
Заглавие: Re: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: Boby_ - 18.03.2005 14:14
Цитат на: "DicH"Здравейте, имам малък проблем. Аз по принцип не гледам риби, но мъжа ми замина и сега ми се налага да се грижа за неговите аквариуми. Та крибензисите са хвърлили хайвер и сега имам малки рибки, а не знам как да се грижа за тях. Дайте ми съвет моля. Засега изкарах всички останали обитатели на аквариума и оставих само семейството
Щом нямаш опит (пък дори и да имаш), според мен е по-добре да не правиш нищо повече. Това, че си отделила останалите риби, е добре. От тук нататък пускай в аквариума все същата суха храна, с която храниш останалите рибки, само я стривай добре с пръсти. Не вади майката и бащата - крибензисите са добри родители. А щом си извадила останалите рибки, как им осигури нормални условия? Да не се окаже проблемът в тяхното оцеляване, а не в това на бебетата?
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: DicH - 18.03.2005 14:32
Не мисля. Останалите са барбуси и две сомчета. Да си призная барбусите ми са най-антипатични. До колкото ми е известно те не са капризни риби. Имаме и един аквариум със цихлиди и там има друга двойка крибензиси. Добре, че те не са се размножили, защото не знам какво щях да ги правя.
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: Boby_ - 18.03.2005 14:41
Цитат на: "DicH"Не мисля. Останалите са барбуси и две сомчета. Да си призная барбусите ми са най-антипатични. До колкото ми е известно те не са капризни риби. Имаме и един аквариум със цихлиди и там има друга двойка крибензиси. Добре, че те не са се размножили, защото не знам какво щях да ги правя.

Щом е така, значи едва ли ще имаш проблеми. Остави нещата да следват своя естествен ход и не се притеснявай. Рибките ще се оправят.
Само един въпрос - филтрацията във втория аквариум достатъчна ли е, за да поеме допълнитените рибки?
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: DicH - 18.03.2005 14:54
Ама аз ги сложих в третия, в който има 1 гупа майка с 3 пораснали бебета. Включих им помпичка, която имах в резерв. Друго трябва ли им?
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: Boby_ - 18.03.2005 15:15
Цитат на: "DicH"Ама аз ги сложих в третия, в който има 1 гупа майка с 3 пораснали бебета. Включих им помпичка, която имах в резерв. Друго трябва ли им?

Гледай да им даваш по-малко храна, докато са там. Помпичката каква е? Комресорна или роторна (потопяема изцяло)?
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: DicH - 18.03.2005 15:22
Не знам. От най обикновените- външна и пуска въздух с един маркуч. Да попитам, а колко време трябва да гледам отделно крибензисите?
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: Boby_ - 18.03.2005 15:37
Цитат на: "DicH"Не знам. От най обикновените- външна и пуска въздух с един маркуч. Да попитам, а колко време трябва да гледам отделно крибензисите?
Компресорна помпичка значи. А на края на маркуча има ли дунапренена гъба поне?
Трябва да гледаш малките така, докато не поизрастнат. Относителен отговор е, но не мога да ти дам по-добър - не знам какво ще ги направят барбусите. Може би някой с повече опит с барбуси ще може да ти отговори.
Заглавие: Развъждане на крибензиси
Публикувано от: DicH - 19.03.2005 22:21
Мерси за отговорите.
Барбусите хич не ги харесвам и нямам намерение засега да ги връщам. Те са много досадни и заядливи рибки. Не са мой тип.
Има гъба. Даже днес купих съвсем нова. Май се чувстват чудесно поне засега.