• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.04.2020 05:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Разпознаване на пол на саулоси

Започната от vasconi78, 30.12.2014 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasconi78

Здравейте на всички и Честита Коледа,
От около месец съм решил да отглеждам африкански цихлиди. Преди две седмици си закупих 5 саулосита и ми ги доставиха по автобус (т.е. не съм си ги избирал). При уговорките с продавача коментирах, че ако се различават да ми изпрати и мъжки и женски, но той ме убеди, че на тази възраст и при този размер не се различават все още. Когато ги пуснах в аквариума всички бяха изцяло жълти, което както съм чел е нормално за тази възраст на рибките. В момента обаче на всичките 5 рибки започнаха да се появяват по-тъмни вертикални раета, което ме навява на мисълта, че всички ще са мъжки. Въпросът ми е биха ли могли  да се различават при размер 3-3,5-4 см какъв пол са и просто са ми пратили 5 мъжки? Възможно ли е тези вертикални линии да са при всички малки и впоследствие да изчезнат при женските?
Прилагам и малко снимки с молба да ми кажете дали съм прав в моите разсъждения - т.е. рибките на снимките мъжки ли са или е рано да се разпознават. Извинявам се за недоброто качество на снимките.
И за да мога да видя рибките преди да ги купя (искам да си закупя още саулосита) можете ли да ми кажете дали има колега от Варна, който да отглежда и продава от този вид цихлиди.
P.S. не обръщайте внимание на обстановката в аквариума - този е временен,  до 2 седмици ще имат работещ 250 литров за тях.

Ivan_S

На 4 см. окраската започва леко да се променя. На по-малък размер само много опитен цихлидар би могъл да бъде по-точен в преценката и то пак няма да е сигурно. На по-малък размер разликите са по-скоро във формата на тялото и пак само много опитно око може да долови евентуално мъжка или женска риба. При твоите виждам със сигурност един мъжки. Ориентирай се И по яйченото петно на аналния плавник. Чертите не са 100% белег, че рибата е мъжка, макар обичайно да означава точно това.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

vasconi78

Много благодаря за отговора. Остава да чакам и да стискам палци, че продавача не ми е изпратил само мъжки рибки.