• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на дискуси, Споделено от Andrew Soh

Започната от mejdupraznika, 29.05.2011 00:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mejdupraznika

Размер на аквариума
--- Размерите ще ги впиша утре.
Стените на аквариума
Има общо 5 страни аквариумът. Дъното и 3 от стените трябва да бъдат боядисани или покрити с цвят съобразен с вида дискуси които ще размножавате. Като цяло цветът е светло синьо или небесно синьо. Изцяло бели могат да бъдат използвани за целите на размножаване на много светъл цвят дискуси, без тъмни пигменти или черно по тях. Пример за това е албиносът. Също така е важно да се създаде контраст между стените  и цвета на родителите. По правило стените трябва да са малко  по-бледи от родителите. Не става въпрос за цвета а за тоналността. Ако отглеждате дискус като Албиносът, Бял, Златен или Pigeon  ще имате по-голям успех ако цветовия тон на стените е по блед от този на родителите. Малките са привлечени от към по тъмните и по контрастни цветове. Те мразят цветовете като бледо червено , жълто и чисто бяло, чустват се несигурни. Успех с червени , бели или жълти родители се реализира само ако родителите са постоянни и търпеливи. Тези грижовни родители ще продължават да кръжат около малките насърчавайки ги да се хранят с тяхната слуз. Можете също да съдействате  и чрез намаляване на височината на водата като така оставяте на малките по-малко свободно пространство.
Сянка
Всички осветителни тела, независимо дали са природни или изкуствени , не трябва да 'хвърлят' сянка в аквариума. Дискусите обикновенно са срамежливи. Родителите ще вземат такива тъмни области като сигурно убежище и ще се опитат да се скрият там. Това ще доведе до забавяне на хвърлянето на хайвера, по-нисък процент оплождане тъй като мъжкия може да се стресира , или младите мъжкари да не искат да излязат от сянката.  Дори по време на излюпването , родителите са склонни да останат в сянката, отказвайки да хранят новоизлюпените. Те обаче ще се опитват да съберат всички малки, който се опитват да отплуват надалеч.
Осветление
Най-добре е да има меко осветление вътре в стаята за разплод която да е включена 24 часа дневно. Ако предпочитате, може да поставите малка синя крушка висяща над всеки аквариум. Това ще ви позволи да светнете след хвърляне на хайвера,  а и през ноща родителите да могат да виждат яйцата или малките , да събират отдалечилите се от групата , да събират тези от земята. Другото предимство да имате такава светлина през ноща е за малките - те по- лесно да откриват родителите си , да стоят с тях и да се хранят при необходимост.
Основа за хайвер
Осигуряване на обект или субстрат за хвърляне на хайвера е препоръчително. Това ще насърчи хвърлянето на хайвера. Без съмнение има някои дискуси, които предпочитат да хвърлят хайвера си върху стъкло, било то отстрани или долната част на аквариума, но те са малцинство. Все пак е препоръчително да оставите субстрат. Субстрат не се ограничава само до Амазонски растения, конус, ваза  или саксия. Той(конусът) трябва да стои изправен , да не е корозивен или да отделя токсини, и не на последно място той трябва да работи, а колкото до цвета на основата, червеникаво-кафят изглежда най-предпочитан, но и друг цвят трябва да върши работа.
Аерация

Аерацията в аквариума за разплод трябва да бъде сведена до минимум, за да не предизвиква силно водно течение, когато малките започнат да плуват свободно въздушния поток може да се увеличи постепенно. Добра практика е да се поддържа относително чиста вода в аквариума за разплод. Можете да постигнете това чрез източване на отпадъците и боклуците от водата ежедневно. Някои селекционери предпочитат да имат гъба-филтър. Но не всички поощряват този медот защото новоизлюпените малки може да заседнат във филтъра. Премахването на гъбата след излюпването или точно преди свободното плуване, също не е препоръчително, тъй като някои родители може да се почустват застрашени и да унищожат всичкия хвърлен хайвер. Около 2 часа след като яйцата са поставени на конуса, можете да източите боклука и да направите частична смяна на водата, ако състоянието на  и не е идеално. Яйцата могат да бъдат изложени над водата за няколко минути, така че не се притеснявайте, ако нивото на водата спадне под яйцата по време на източването. Повторното пълнене трябва да се направи бързо , но не трябва да предизвиква силно течение, за да не се отделят яйцата. Използвайте дланта си да смекчите вливането на водата. Яйцата ще се излюпят на 60ия час след оплождането. Сменете водата толкова пъти колкото е възможно в рамите на последните 12 часа преди те да започнат да се излюпват. Пазете аквариума чист, най-вече дъното. Следващата смяна на водата , е необходимо да бъде направена на втория или третия ден след като са започнали да плуват свободно. След това, всичко трябва да върви гладко напред, освен ако вашите родители не са здрави..
Ph и твърдост
Дискусите се размножават във вода с Ph 6.0 до 8.0 DH по-малко от 2, Micro-siemen под 150.   Без съмнение винаги ще има случаи на хвърляне извън този диапазон. С тези предложения по горе трябва да достигнете добри резлутати като цяло.
Съществуват много методи за стимулирането за хвърляне на хайвера. Един от начините е да се манипулира pH. Важно е да отбележим, че колебанията не трябва да са твърде драстични. Всичко , което е нужно да се промени pH  с 1 градус в определен ден. Обеснение на този метод. Да приемем , че водата си в първия ден е  pH 7.4 добавете доза от фосфорна киселина за да го свалите до около pH 6.4 . Ако сте начинаещ, принципа е  за всеки 100 литра вода 2,5 мл фосфорна киселина, това ще отрази спад с около 1 градус pH(все пак зависи от концентрацията на продукта) . За да направите проверка , използвайте pH метър. Изчакайте 15 минути, киселина да се смеси добре преди тестване. На втория ден, сменете цялото количество вода с отлежала вода или директно чешмяна водата ( добавете анти-хлор), но да не се добавя киселина. Стойността на pH се връща към 7.4. На третия ден, независимо дали сменяте водата или не, свалете pH отново до 6.4. На четвъртия ден, сменете водата стойностите отново на pH ще се 7.4. Продължавайте така, докато не хвърлят хайвера си. След като яйцата са положени и ако pH се случи да бъде 7.4, не понижавайте pH. Още промени ще ги объркат и те може да изядат яйцата си. Ако pH в този момент е 6.4 можете да го оставите така както си е , или постепенно да го върнете до 7.0- 7.4 . Това не е задължително да се прави веднага. НИКОГА НЕ РЕГУЛИРАИТЕ  pH по време на люпене. Ако го направите, може да се събудите на следващата сутрин и да намерите всички рибки мъртви.

pH 7.0 Е НЕУТРАЛНО
ПОД pH 7.0  Е КИСЕЛИНА
НАД pH 7.0 Е ОСНОВА

Метали и микроелементи
Чешмяната вода може да създаде проблеми при развъждането на дискусите, затова се прилагат различни методи за да се омекоти водата.  Използва се комбинация от чешмяна вода и обратна осмоза или дейонизирана вода. Няма стандартно съотношение за смесване тъй като различните области в рамките на една и съща страна могат да се различават във водния състав. Съотношението на сместа зависи от концентрацията на тежки метали и микроелементи. Рибите имат нужда от тях за да оцелеят, затова никога не трябва да се държат в чиста H20 или дестилирана вода.
Прилагам една табличка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F2vb4e3q.jpg&hash=b9cdad8333c0c778cee66094f8726a94173836af
Това са химичните и физичните характеристики на водата в Сингапур.

Чифтосване
Уверете се, че сте поставили мъжки и женски в аквариума! Някои търговци на дребно мое да настояват, че това което ви продават е потвърдена двойка. Това е уловка. Две риби са двойка!! Две женски могат да снасят яйца, и един чифт мъжки също може да се ухажва помежду си. Това се отнася особенно за младите дискуси на около 10-14 месеца. Не се заблуждавайте от вашите дискуси и търговците на дребно.
- ЧЕСТОТА НА ХРАНЕНЕ  :
След като вече са в аквариума за разплод, храната трябва да се регулира на два пъти дневно, веднъж сутрин и веднъж вечер. Малко количество трябва да се дава на всяко хранене. Ако искате да глезите двойката си, може да ги нахраните допълнително час преди смяната на водата, така че да не се замърси аквариума.
След като започне полагането на хайвера, спрете да храните. Целта е да се гарантира , че водата е чиста. Не се притеснявайте, че ще гладуват, тъй като възрастният дискус издържа без храна с дни. Заради майчинският инстинкт, някои родители ядът по-малко по време на този период, докато малък процент от родителите отказват храна напълно. Важно е дъното да е без боклуци. Започнете храненето на родителите на втория ден след като малките започнат да плуват. Ограничете храненето до веднъж на ден за следващите 6 дни. Не забравяйте да  следите  за доброто качество на водата по време на този период. Водата с висока концентрация на амоняк ще предразположи създаването и разпространението на патогени и може да бъде смъртоностно за малките.

- ХРАНА ЗА МАЛКИТЕ :
Сред многобройните видове водна жива храна за малките, новоизлюпените морски скариди( artemia)  е най- предпочитана от гледна точка на хигиената .Тя трябва да бъде дадена на третия ден от свободното плуване. Артемията е по-добра от други сладководни живи храни  като водните бълхи, нарязан тубифекс, или нарязани светлочервени червеи по няколко причини. На първо място, артемията не носи никакви сладководни бактерии и паразити, с  изключение на възможността за солено водни паразити особено бактерията, Вибро холера. Тази бактерия може да се намери в далака на дискуса хранещ се с артемия или възрастна артемия. Така е защото далака на дискусите е с определена степен на соленост, както при повечето други сладководни риби. Без съмнение Вибро холера може да оцелее в далака само за кратък период от време, не се притеснявайте, тя не е активна и не може да се размножава в прясна вода. С течение на времето тя ще изчезне. На второ място, има достоверно проучване на темповете на растеж на новородени които се хранят с различна жива храна  и се е установило, че тези хранени с обикновенна жива артемия растът най-бързо. За да се насърчи по-добър растеж , накиснете артемията в Pro-growth(Може да се поръча по интернет, нещо много полезно) преди храненето на малките. Като начало , малко количество е нужно, количествтото артемия се увеличава постепенно докато малките растът. Живата артемия може да се изплозва през следващите 2 месеца заедно с други храни като телешкото сърце, свинското сърце, суха храна или червей(не трябва да бъде от сладководен източник) . Освен живата артемия, де-капсулирани яйца на морски скариди са добра алтернатива. Това е продукт, който е минал през химичен процес за да се премахне твърдата обвивка, която е негодна за консумация, така премахната оставя смилаемите мембрани непокътнати. Без съмнение доказано е , че живата е най-доброто решение в сравнение с други живи храни като де-капсурани яйца които са още по -хранителни. Единственият недостатък е, че те не са жива храна.

-ХРАНА НА РОДИТЕЛИТЕ:
Родителите са тези които имат нужда от добре оформена питателна храна, тъй като храната не е само за тяхните индивидуални нужди,, а и  хранителните вещества  за  постоянно производство на доброкачествени яйца, и също така да бъдат силни в родителските нужди. Колкото по-често има малки толкова повече са нужни хранителните вещества. Ако родителите са оставени само на стандартна диета, най-вероятно те ще са податливи на инфекции. Качеството на родителите ще се влоши, количеството на хайвер ще намалее. В допълнение към това качеството на хайвера ще пада надолу, нисък процент раждаемост и  по-висок процент на деформации.

И ЕТО ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС НА РАЗВЪЖДАНЕ(ANDREW SOH)
Положени над 300 яйца. Изглеждат добре оплодени, препоръчително е да третирате с метиленово синьо профилактично за предотвратяване на гъбички.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi56.tinypic.com%2Fwlvl79.jpg&hash=78f761fca9e15c568ef0381a25c5f7daad6df5b8


Добрите родители ще предпазят яйцата от водни насекоми и ще се въртят около тях за вентилация на яйцата и осигуряване на поток на кислород към малките и предотвратяване на депозиране на отпадъци. Добрите родители също ще обират развалените яйца за да избегнат растежа на гъбички.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi53.tinypic.com%2F2ag0s28.jpg&hash=40282552843cde69a343d977b8886f39314d92bc

След около 60 часа се излюпиха , това е нормалното време.

Малките растът:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi53.tinypic.com%2F155iidg.jpg&hash=57351a29926e92f8498407fa70b094be370d8a23

60 часа след излюпването малките плуват свободно, на този етап плуват между люпилнята и родителите си. Грижовната двойка ще се опита да направи сандвич като между тях остави малките предотвратявайки скитането им
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi52.tinypic.com%2F2itnci1.jpg&hash=7aea505edf32840680245629b5c0d7d8822dc8b6

На втория ден от свободното плуване направете пълна смяна на водата. Аератора първо трябва да бъде изкаран от аквариума. Всички страни особенно дъното трябва да бъдат старателно изчистени, но това трябва да бъде свършено много внимателно. В същото време допълнете с вода до максимума. След това изчакайте 15 минути водата да се утаи и малките да се съберът около родителите  си преди да започнете да източвате
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi54.tinypic.com%2Feulilw.jpg&hash=fae8d08dea65eea2b17aa7d95543148fc8d8fadc

Не се притеснявайте за нивото на кислорода, тъй като добавянето на нова вода носи със себе си кислород. След като повечето от боклуците са изхвърлени, продължавайте да добавяте вода, докато все още източвате. Може да спрете източването , след като видимоста на водата е добра. Добавете неутрализатор за хлор, ако използвате чешмяна вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi53.tinypic.com%2F29gg7wm.jpg&hash=1cb1ceb597dc7125d737849e2b3e3163df768b06

След смяната на водата гледката ще е супер. Стойката върху която са хвърлили хайвер може да се отстрани така че малките няма на какво да се върнат , освен на техните родители. Някой любители предпочитат да оставят конуса най-малко 5 дни, това си е лично предпочитание.

На третия ден от свободното плуване , малките трябва да се отбиват и е време да им се дава артемия. Не забравяйте да се дава само в малки количества . Твърде много жива артемия ще раздразни родителите. Във всеки случай няма да се изяде много през първите няколко дни. Възможно е водата да се влоши от големи дози артемия  да се замърси и помътнее. След 10-тия ден може да опитате да давате финно смлени храни сърца и т.н, родителите ще хапват и ще изплюват насърчавайки ги малките да хапват.


Ден петнадесети на малките, вече могат да бъдат прехвърлени в по-голям аквариум, оставяйки родителите да хвърлят хайвера си отново. Или ако нямате увереност, че малките ще оцелеят сами, можете да направите прехвърлянето по-късно да речем на 18-тия ден.
----
Понякога е препоръчително да се прехвърлят родителите в друг аквариум за разплод и да се оставят малките да отрастнат на по-голям размер, преди да се прехвърлят в по голям аквариум. При повече от 350 малки е напълно невъзможно да се оставят всички в един аквариум , дори ако те са само около 1 см. Нивото на амоняк ще се увеличи и може лесно да се достигне до смъртоносното което води до болести, инфекции и висока смъртност.
Разделяйки ги на по-малки партиди от 100 единици е препоръчително. Поддържайки всичко останало  непроменено, ако следвате гореспоменатата посока ви гарантира успех в отглеждането на дискуси. Най - общо, няколкото пречки  са заболявания, родителите да са хронично болни или недохранени. Други условия, които биха могли да повлияят на успеха са предозиране с хормони, стероиди, неестествен цвят на храната и генетични дефекти, водещи до стерелизация или деформация.

Възможно е да има грешки , толкова късно и толкова много не съм писал.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

venkov

Цитат
Осветление
Най-добре е да има меко осветление вътре в стаята за разплод която да е включена 24 часа дневно
Браво за статията.Чудесна е.Въпроса ми е под "меко" осветление какво се разбира?УВ луминисцентна да свети 24 часа удачно ли е?Благодаря  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

mejdupraznika

Приглушена светлина, излез през вечерта когато луната свети и ще разбереш, да не е открита светлина , а леко покрита(приглушена) , слаба , романтична.  :-D

venkov

Цитат на: mejdupraznika - 23.08.2011 20:52
Приглушена светлина, излез през вечерта когато луната свети и ще разбереш, да не е открита светлина , а леко покрита(приглушена) , слаба , романтична.  :-D
Това ми беше ясно,мислех че трябва нещо по-конкретно  *THUMBS UP* Благодаря за отговора  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

denieri

Здравейте,искам да питам дискусите имат ли полов диформизъм и дали и как може да се доставят по куриер? Благодаря предварително!

mejdupraznika

Цитат на: denieri - 06.09.2011 20:56
Здравейте,искам да питам дискусите имат ли полов диформизъм и дали и как може да се доставят по куриер? Благодаря предварително!
какво искаш да кажеш с диформизъм? 

Bolta

Цитат на: mejdupraznika - 07.09.2011 20:52
какво искаш да кажеш с диформизъм?  
Дали се разпознават по нещо мъжките от женските. Е, искал е да каже диморфизъм де. :-)

mejdupraznika

Не винаги се различават, обикновенно  при някой мъжки им излиза шип , ама неможе да се разчита защото и на женска сме виждали вече изникнал шип.  *ROFL* https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F19mmfb.jpg&hash=957d10f737511a5926d300482f1598820919a290 , също така и женска с по-голям размер от мъжкаря съм виждал . Такаче неможе да се разчита на външни белези, най-добре по пипетките.

wwladoo

Много често съм ги различавал и по гръдните перки но и там няма на 100 проц. гаранция,иска наблюдение и по поведението също може, но когато човек дълго време се е занимавал,иначе вече когато образуват чифт по яйце полагалото при хвърляне на хайвер е най-лесно(както и при скалариите)!!!!!! ;-) :-) Много често съм имал мъжки без шип накрая на гръбната перка,както и колегата е написал и в момента имам,такива мъжки----трудно е общо взето за начинаещ да определи пола,пък и не само за начинаещ!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

rosenn

Здравейте,
имам следния проблем.За втори път успявам да излюпя малки дискусчета,но и двата пъти не се закрепиха за родителите си.Моля,помогнете!

GoldyFishy

здравейте малко съм нов с дискусите но  наистина са много красиви. и само искам да попитам за хайвера. нали е добре оплоден когато стане толкова жълт, направо оранжев?

diskusi233

Цитат на: GoldyFishy - 17.02.2013 14:28
здравейте малко съм нов с дискусите но  наистина са много красиви. и само искам да попитам за хайвера. нали е добре оплоден когато стане толкова жълт, направо оранжев?

Неразбрах въпроса опитаи отново..  :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

tolbuhinskiq

Цитат на: GoldyFishy - 17.02.2013 14:28
здравейте малко съм нов с дискусите но  наистина са много красиви. и само искам да попитам за хайвера. нали е добре оплоден когато стане толкова жълт, направо оранжев?
Да.Оплоденият хайвер има кехлибарен цвят.

Similar topics (5)

33370

Публикации: 6
Прегледи: 6758

9331

Публикации: 10
Прегледи: 5339

48312

Публикации: 2
Прегледи: 2423

46524

Публикации: 18
Прегледи: 10850

27662

Публикации: 84
Прегледи: 35320