• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рамирези в общ аквариум

Започната от NeLyTo, 06.01.2015 10:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NeLyTo

Здравейте, както вече оповестих на доста места из форума имам 54 литра аквариум. Гледайки и четейки тука (вие сте виновни, че все ме карате да чета  :-P) много се зарибих по рамирезите. Пише, че може да се гледат и в моя литраж, ама колко 1-2-3-4? Пише, че и в по-големи аквариуми може. Общо взето не намерих конкретика по въпроса ... Знам, че са цихлиди, но знам че не стават много големи. Та въпроса е колко рамирези мога да гледам в 54 литра, ако изобщо мога и въпрос номер 2 : Как биха съжителствали с молинезии и плати? За гупите разбрах - може да им изпапат опашките ... А растенията ще ми изядат ли?

Ivan_S

Максимум 2 двойки в този обем. Аз лично не бих ги комбинирал с молинезии и плати, най-малкото заради хабитатите им. Надали ще имат проблеми помежду си, но в това ли е въпроса? ;). Разгледай профилитие на рибите и така ще разбереш дали са съвместими. Като любител на видовите аквариуми, бих оставил само рамирезите в този аквариум, за да мога да се насладя изцяло на поведението им и всичко характерно за тях. Колкото повече видове в един аквариум, толкова повече съобразяване с индивидуални изисквания. 1 вид - пълна свобода за разкриване на характер, поведение, цветове. Аз съм на този принцип *privet*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo

Разбрано :) Много ти благодаря! Винаги си ми много полезен  *privet*
Ще се полюбувам на сегащното домочадие, понеже след лекуване на ихтио и какво ли не тамън се стабилизираха нещата, не ща да ги махам ...като ги налегне старост нерадост ще бъдат 2 двойки рамирези :))

Pukanka

Макар и в 200 литров при мене съжителстват две рамирези, доста неонки, две молинезии и към 5 сома. Разбират се чудесно помежду си и не съм виждала агресия.

sVGNsali

Здравей.
Имах 4 мъжки рамирезита в големия аквариум - 108/42/40. Солидно залесен. Съседи - ненони, галаксита, клиновидни разбори.
Рамирезитата бяха на максимален размери и да ти кажа, май им беше тясно. Гониха се постоянно, тартора винаги натикваше останалите в някой ъгъл. Имаха укрития, обособени зони.. но си бяха едри екземпляри. Е, умряха след време, но според мен все от старост.
Друго.. не съм забелязал да хапват от растенията. За тях трябва ситен грунд, защото го пресяват. Освен това са гегави, умират ей така без видими причини. Тук, по спомен, колеги са казвали да се избягва хранене с хироносмус.
За поведение към живородки нямам наблюдения.
Това, което мога да препоръчам е или да взимаш 4-5 малки и да видиш дали ще се образува чифт и да махнеш излишните в последствие или да вземеш готов чифт и да им се радваш. Скаридките са им храна, не стават като съседи  :-D
Това е, което се сещам за момента.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Цитат на: Pukanka - 06.01.2015 11:10
Макар и в 200 литров ...

Нали обърна внимание, че колежката все пак говори за 4 пъти ПО-МАЛЪК аквариум от твоя с молинезии, които принципно стават към 10 см, отделно питането за рамирези, които показват териториалност и агресия при размножаване. Трябва си обем ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Pukanka

Да, обърнах внимание и затова подчертах че моя е все пак 200 литров. При 4 пъти по-малък и с повече рамирези е рисково, предвид че рамирезите си разпределят територии и си ги пазят.

yavor_dz

Това са ми любимите риби - красиви и с много интересно поведение, но вече се отказах от тях. Наистина са смъртността при тях е доста висока, но може и аз някъде да греша в отглеждането им. В този обем една най-много две двойки, няма проблеми да се гледат с плати и молинезии.

Similar topics (5)

59249

Започната от ivanpz6


Публикации: 8
Прегледи: 4310

41577

Публикации: 1
Прегледи: 16464

14160

Публикации: 2
Прегледи: 3692