• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете да стартирам моя първи цихлидарник

Започната от Ivo_9, 26.04.2013 11:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Ако направиш една полянка отпред и хванеш мъхове върху камъните ще стане доста приятен растителен аквариум  :-P. Добре се справяш до тук, но на мен ми се вижда много зелено за цихлидарник, особено африкански  :-[. Но ... кой съм аз в крайна сметка, за да казвам кой как да си прави аквариума, важното е на теб да ти доставя удоволствие, все пак ти ще си го гледаш  *THUMBS UP*.

И везми сложи някакъв фон отзад - или 3D, или черен. Ако има страни от които няма да се гледа аквариума, сложи фон и на тях. Един въпрос - осветлението ти съобразено ли е с това, че ще имаш растения? Може да са издръжливи, може да са непретенциозни, може да са всякакви, но преди всичко са растения и им трябва определена светлина.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Мерси за съветите! Зеленината е доста като за цихлидарник, но това е някак си предпазна мярка, защото очаквам голяма част от нея да изчезне, когато има вече рибки вътре. :))))

Фон имам, направих си от хартия, но не съм го залепил, защото се чудя дали ми харесва с него повече или без. От една страна, на черния фон зеленината изпъква повече, рибките ще контрастират също, но от друга страна ми става някак си по-тесен аквариума, по-малък изглеjда. Затова не мога да преценя. Освен това ми се върти една идея: имам една пластмасова плоскост, която мога да слоjа и идеята е да си купя 2-3 спрея и да я напръскам някак си интересно с повече от един цвят, като естествено ще се стремя цялостно да е в тъмни нюанси.

Tenlive

Поздравявам те за аквариума!Идеята за пласмасовата плоскост за фон е много добра,защото можеш да си сменяш фолиото,когато и с,каквото поискаш.Относно подредбата на камъните ще ти кажа,че много пъти още ще ги пререждаш,но колкото повече се стараеш да има фуги и тунели между тях,толкова по неестествена изглежда подредбата им и ще изглеждат или като нахвърляни или като зид.Съветвам те да ги подредиш така,че да наподобяват монолит или случайно паднали един върху друг,може цепнатините между тях да не са много,но ще изглежда по-естествено.Повярвай ми,като понапълниш аквата с риби няма да имат нужда да се крият толкова много.Поздрави!

Ivo_9

Момчета, помагайте :)

Постоянно си променям мнението за рибите и като че ли ми се въртят постиянно няколко варианта. Ще ги споделя тук с вас и се надявам да получа много съвети от по-опитните.

Вариант 1 - моjе да се каjе, основният вариант: Хап-ове

Знам, че повечетто бихте ми препоръчали Мбуна, но Хапс много ми харесват! Освен това няма да ровят толкова в грунда, водят ги с по-спокоен нрав и като цяло мога да гледам по-малко риби, които стават обаче по-едрички, което за мен би било идеално

http://www.cichlid-forum.com/articles/cookie_cutter_75g.php
http://www.cichlid-forum.com/articles/cookie_cutter_55g.php

Според тези линкове има удобни конфигурации с Хап-ове като за моя размер аквариум. Моля да погледнете и да споделите какво мислите за дадените там прелойения, някакви идеи ако имате и други примерни популации.. Абе всяка помощ е добре дошла!  *privet*

Вариант 2 - първи резервен вариант - Мбуна

Тук няма какво толкоз да пиша, защото в тази насока прочетох повечко и получих доста съвети тук от вас. Ако се реша за Мбуните, ще взема 3 вида по 5-6 бройки. Тук плюсовете ще са много jизнените рибки, интересното поведение и наситените цветове. Минусите ще са евентуалното изравяне и опустушаване на растенията и моjе би агресията

Вариант 3 - втори резервен вариант - Апистограми

Тук не знам моето ПХ дали не е много високо, над 8 е при мен. Освен това не знам как мога да комбинирам различните видове, дали мога да имам повече от един мъjки и т.н.

Това са минусите, а плюсовете ще са че ше мога да залеся аквариума, а също че са поне на външен вид много сладурски рибки. :)

==============================

И все пак, най-много май ще се радвам на съвети относно Хап-овете. ;)

Поздрави!

Tenlive

Здравей,на мене ми се струва,че аквариума ти е малък за хапове,предвид факта,че стават доста големи.Според мене обемът е идеален за малавийци,но странното е,че имаш още съмнения като се има предвид,че подредбата на аквариума ти е за малавийци:).

Ivo_9

Мерси за мнението, явно никой не гледа Хап-ове в подобен обем, но все пак може и да се доверя на линковете от предния пост. Що се отнася до камъните, не е проблем за нула време да махна няколко и да разместя малко, макар и сега повече от половината пространство в аквариума да ми е свободно за плуване..

Както казах, не съм решил още. Ако не се информирам по-добре (работите отиват натам, понеже има много малко отзовали се със съвет), сигурно ще заложа на Мбуна.

Иначе какво ще кажете за следната комбинация, ако се спра на Мбуна:

Labidochromis caeruleus 5-6 броя
Melanochromis cyaneorhabdos Maingano 5-6 броя
Pseudotropheus socolofi 5-6 броя

Цветово комбинацията много ми допада и май няма да има проблеми със съжителството на трите вида? Само да сопълня, че всички рибки ще са подрастващи, 4-5 см на размер.

Как е този вариант? 

Tenlive

Комбинацията не е конфликтна откъм агресия и хибридизация според мене,макар,че няма да минеш само с тези три вида:).Защо не се регистрираш в този сайт http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php,пусни тема и ще получиш и други мнения,които биха ти помогнали за бъдещият избор.

Ivo_9

Благодаря ти, че се отзова толкоз бързо! :)

Чудех се и аз да пусна ли и там същите питания, но останах с впечатленията, че общо взето едни и същи хора са регистрирани и в двата форума. :) Както и да е, нищо не губя, може да питам и там.

Мерси пак!  *DRINK*

Tenlive

Напротив,там има много хора,които отглеждат хапове и биха ти дали по-компетентна препоръка,аз гледам малавийци мбуна в почти същият обем като твоят и ако имаш въпроси и мога да помогна ще ми е приятно да го направя.Поздрави!

ПМП

Гореупоменатата комбинация от видове М,буна е много удачна.Аз имам същата,но вместо Соколофи съм със Саулози.Нямам никакви проблеми с агресията и съжителството.

Ivo_9

много ви благодаря и на двамата, момчета! Сега тъкмо ще пусна и тема там, набързо ще преразкажа коленабията на начинаещия  :-D и ще видим какви съвети ще ми дадат колегите там :)

Similar topics (5)

52416

Публикации: 6
Прегледи: 4178

45258

Публикации: 10
Прегледи: 4628

23134

Започната от LuDiQa


Публикации: 9
Прегледи: 7022

2812

Публикации: 10
Прегледи: 5690

56130

Публикации: 14
Прегледи: 4787