• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помогнете да стартирам моя първи цихлидарник

Започната от Ivo_9, 26.04.2013 11:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivo_9

Здравейте на всички, купих си аквариум Juwel Rio 240, -> 120 x 40 x 50 cm. Много искам да започна да си гледам някакви цихлиди, но имам няколко проблема, които правят избора ми по-труден. Първото нещо е, че (четейки общите статии за начинаещи) се ориентирах към грунд 2-4 мм и си го поръчах 2х 25 кг, чакам го утре да ми го доставят. Второто е, че водата където съм аз е доста твърда, гледах данни от 2011 че е била 19 GH.
И сега се получава така, че макар да съм още в началото на правенето на аквариума, вече май не мога да гледам дискуси заради твърдата вода, а не мога да гледам африкански цихлиди, заради по-едрия грунд. Макар, че пише че е със заоблени краища за да не предизвиква наранявания по рибките като ровят.

много ми се иска да си взема няколко африкански цихлидчета, като четох че, някои Малави-та са май най-подходящи за начинаещи акваристи като мен. От друга страна, ми се иска да имам малко зеленина при тях. Гледах и аквариуми, където има гигантска Валиснерия, за мен ще е перфектна - не дърjа на разнообразна и гъста растителност, просто на места няколко такива Валиснерии, които поне да крият в ъглите филтри, нагреватели и т.н.

Та стигаме полека до същността на въпроса. Моjе ли да направя цихлидарник, като вътре има споменатата Валиснерия на места и моjе би едно-две анубисчета. Грундът ще е подходящ за растенията, но тези 2-4 мм грунд голям проблем ли ще са за рибките?

Също, съобразно със зеленината и липсата на опит при мен, ще се радвам да препоръчате 2-3 вида рибки за споменатия акварiuм.
Разчитам много на всякакви мнения, защото, колкото и да се опитвам да си намеря информацията по форумите, ми е малко разпокъсана и в крайна сметка не съм сигурен. Мерси предварително на всички. Ако съм пропуснал някаквао инфо, питайте, мога и да снимам празната аква ,но не вярвам да има някакъв смисъл

Caxapa

Насоките и предпочитанията си ги изложил в  темата си. Това може и да търпи промени до същинското стартиране на аквариума. Като начало само искам да ти дам съвет да спазиш съветите които са дадени в темите за начинаещи акваристи. Тоест..подреди аквариума, монтирай техниката и насади растенията. Едва след две седмици размисли пред един празен аквариум от към риби /обитатели/  може да ти хрумне друга идея какво ще плува вътре. Целта е да завъртиш азотния цикъл в началото  за да може рибите да се чустват прекрасно в аквариума ти. Успехи!

Ivo_9

Да, разбира се, благодаря за бързия отговор! Ами мисля, че съм се решил за някакви Малави-та с малко растителност, стига това да е  изпълнимо. Затова чакам и вашите отговори, конкретно с този грунд и споменатите растения.

Мерси за напътствията, Сахара! В никакъв случай няма да пускам рибките по-рано от  няколко седмици.

kamos

Малави и растения - не че е невъзможно, но ще е доста трудно.
Сложи под грунда подложка от фибран или депрон поне 0,6 см , а най-добре 2 см дебела. Причината е че африканските  цихлиди доста ровят грунда и има опасност камъните да спукат дъното.
Личния ми избор си е към езерото танганайка- има месоядни негови представители, което не ядат растенията и са доста атрактивни. Неолампрологус брихарди и лелеупитата са такива.
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=600
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=604
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=525
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ivo_9

здравей, Антоне! :)

мерси за отговора, искам само да те попитам, дали бих могъл да сменя Neolamprologus brevis с други от този род, например Neolamprologus cylindricus? Причината е, че ми се иска да пусна по-едри рибки, да са около 10 см оримерно, както са Neolamprologus leleupi. Дали би било удачно?

Какво мислите и за Саулоси-то? Би ли било подходящо да се комбинира с още един-два вида в аквариум като моя и с кои видове евентуално? Би ли изръфало по-твърди растения като споменатата Валиснерия и Анубиас (извинявам се, ако не е написан правилно)?

Нищо не казвате и за грунда? Да разбирам ли, че той е не толкова определящ ? Мерси на отзовалите се и се надявам, че не дразня с непрестанните си въпорси? Просто искам да направя аквариума максимално близко до представите си, но и същевременно да не страдат горките рибета, заради моята незапознатост. Та, пишете, пишете колкото може, повече! :) Ще снимам и аквариума след като сложа грунд, камъни и евентуално няколкото "по-грубички" растения.

Поздрави!

Ivan_S

Ми ... аз отглеждам само саулосита, аквариума е видов. Рибите са относително кротки. Макар да са сред най-дребните малавийски цихлиди, като решат да са злобари, добре конкурират и по-едрите. За растенията ... не знам, никога не съм слагал. Може би ще ги оплюскат предвид на това, че си падат по зеленото. Спирулина много обичат, а тя е зеления. Грундът да е важен, колко да е важен .... аз съм сложил коралов пясък (да държи рН-то и твърдостта). Засега нямам оплаквания. Твърдост не съм мерил, рН-то засега кове на 8. Женските хвърлят редовно, да речем, че това е показател, че са им ОК условията. Това мога да споделя на този етап  :-).

П.С. За твоя аквариум 2 колонии от по 7 саулосита и демасонита смятам, че ще си живеят добре. То тази комбинация си е класика направо. Смятай ги 1 м / 3-4 женски. Ако сложиш тези 2 вида заедно ще имаш разнообразие от син и жълт цвят. Но твоя аквариум позволява и по-едри видове да отглеждаш, те са толкова много.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Мерси много за мнението! Честно казано, нямам и амбиция да отглеждам повече от 2 или максимум 3 вида. Иначе не храня много надежди за растенията като цяло, но на места бях чел, че видове с твърди листа и стебла може и да оцелеят и да се развиват. Затова ми хрумна за гигантската Валиснерия (ще ме извините, че не и знам истинското име), както и за Анубиас-а. Може да помисля някак си да наредя камъчета плътно около стеблата за да не ровят точно там и да ги изкарват рибките.

А иначе демасонита-та не са ли едни от най-големите пакостници? Не знам дали съм готов за такива рибки  *dontknow*

Още веднъж, страшно много съм благодарен на всички и нека и други хора с опит да изкажат мнение. Всяко мнение е повече от желано!

Ivan_S

За наименованията на растенията - правилни са. Правилно е и, че точно тези две растения се счита, че издържат на набезите на малавийските цихлиди. И да наредиш камъчета около корените им, едва ли ще помогне. Животинките си копат. Ако се амбицират, че точно там ще има пещера, някакво място за почивка или пък място за хвърляне на хайвер, смятай, че ще бъде "изметено" всичко наоколо докато ти лъсне стъклото на дъното. И мъжките, и женските копаят като мъжките са по-усърдни. Скоро коригирах малко дъното на аквариума и като извадих камъните които лежаха непосредствено върху грунда, видях че всичко около тях е изкопано. Буквално всички камъни бях вкопани в дъното поне с около 3 см., отколкото бяха в началото. Е, намерих си начин да контролирам това слягане. Сега рибите пак си копаят, но до определено положение. За повече не съм им дал възможност  :-). Пак си имат пещери и тунели, но няма шанс пак да слегнат камъните. Всъщност веднага след пренареждането и смяна на вода, 2 женски хвърлиха хайвер  ;-). Ако искаш растения все пак си мисля, че трябва да ги засадиш зад масивни камъни, които рибите не могат да подкопаят и да стигнат до корените им. Въобще така ще трябва да ги изолираш, че да не могат да докопат грунда около тях. За листата ..... каквото сабя покаже - може да ги пасат, може и да не ги, кой знае. Bolta, ако се включи, може да сподели опит. Той има цихлидарник с растения. Нека сподели опит.  ;-)

Та, ако имаш предвид всичко това, като казваш, че демасонитата са пакостници, да, такива са, ама то всички африкански цихлиди са такива от тази гл.т. Иначе демасонитата са доста агресивни за калибъра си. Явно компенсират размера си със злоба  :-D. То и за това се гледат в по-големи групи от по 8-10-15 индивида. Няма място за шашкане и притеснение. Всеки, който е започвал с такива риби, не е бил готов :-). Никой не се родил научен. Сега поне има много инфо, чети всичко на каквото попаднеш и трупай мнения. Освен това има хора с много опит в тази област (даже са тук във форума) и могат много да ти помогнат. Чети, мисли, като възникват въпроси - питай. Сигурен съм, че ще намериш разбиране в този форум и нещата ще тръгнат. Успех  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

ПМП

Грунда да не те притеснява!И моя при Малавийците е с подобни размери и не им пречи никак,пак си копат.Ако засадиш валиснерия,гледай да не е близо до някой камък а по-на открито!Така няма да я изравят.Анубиасите е по-добре да го прикрепиш върху камъните.Саулозитата обичат да си гризкат и от 2-те растения,особенно по-новите листа но общо взето не ги унищожават напълно.Както ти споменаха и по-нагоре има вариант и да пуснеш Танганайци(аз имам Неолампрологус-и).Те са относително дребни и не вредят на растенията в другия ми аквариум.Там зеленината е доста повече.Успех!

Ivo_9

мерси, момчета! гледам да попивам всичко, което ми казвате :) сложих "подложка" жърху дъното, както Антон ме посъветва. Утре или в неделя ще сложа грунда. Мисля да изсипя всичките 50 кг, за да имат малките гадове повече за ровене и да стигат по трудно до дъното. Според вас добра идея ли е? Пак да напомня, дъното е 120 x 40 см. Поръчал съм и едно "Сера Флоредепо" дето се слага под грунда и уж дава нужните хранителни вещества на разстенията в критичния начален период в нов аквариум. Не знам дали има смисъл за аквариум, в който растенията никога няма да са на преден план, но .. поредната необмислена постъпка, както и да е, ще сложа малко на местата, на които ще има зеленко. Надявам се, че след няколко дни ще мога да го снимам пълен с вода и със засадени разстения и вече да започва биологичният цикъл вътре :)

Още веднъж, благодаря на всички дотук, дали съвети - в най-скоро време ще излезнат сигурно пак хиляди нови в-си :)

Caxapa

Похвално е, че се вслушваш в съветите на колегите. Предполагам, няма проблем да намериш видео спотове на които да видиш как ровят грунда  желаните ти рибки и как пренареждат цялата аранжировка в аквариума ти. Успехи и дано намериш правилното решение за желаните риби от теб  *THUMBS UP*

Ivan_S

Цитат на: Ivo_9 - 26.04.2013 23:06
Мисля да изсипя всичките 50 кг, за да имат малките гадове повече за ровене и да стигат по трудно до дъното. Според вас добра идея ли е? Пак да напомня, дъното е 120 x 40 см.

Ivo_9, 50 кила грунд си е цифра обем. Според мен 30 килограма, дори 25 са ти достатъчни за гадовете. Е, зависи пак какви риби ще пуснеш, ама надали ще ти се наложи да насипеш повече от 30 кг. Смятай: 120 х 40 х 6 = няма и 30 кг., а 6 см. по моите схващания са доста (аз се справям и с 4 см.). Колкото повече грунд, толкова по-малко вода  ;-). Колкото сложиш от грунда, толкова вадиш от обема вода. Сложи си примерно 5 см. грунд. Не знам, както казваш, че ти е едричък, ако насипеш дебел слой от него дали няма да стане много грубо и не много угледно. Ако намериш начин ти предлагам да вдигнеш дъното към задното стъкло, напр. 2-3 см. отпред, 6-7 см. отзад. Предлагам ти го, защото чисто визуално 40 см. дълбочина ми идват малко за 120 см. дължина (45-50 см. биха били по-близо до симетрията). Като вдигнеш малко дъното, поне визуално ще създадеш илюзия за по-дълбок аквариум. Като гледам, имаш доста грунд, насипвай. Просто си сметни колко ти трябва от него за цялото дъно, насипи го и плавно го издигни към задното стъкло. Понеже кораловия пясък е скъпичък, за да не насипвам ненужно от него, просто си подложих стиропор 2 см. и отгоре 4 см. от грунда. Идеална работа  :-).

За Флоредепо-то, ако ти е толкова мерак, слагай го, не знам що ти е, ама ако толкова искаш, сложи го, стига да не ти пречи за параметрите на водата. Щом ще пълниш скоро аквата, само да припомним: Ако искаш наливай бактерии, ако искаш недей (не е задължително). Бактерийките не пречат, даже напротив, но ти си преценяваш колко бързо искаш да се завърти азотния цикъл и колко скоро искаш да видиш риби в аквариума. Сполай ти  :-) *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Колеги, дали ще ми е достатъчен за моя аквариум филтарът Eheim 2224 (обемът е 700л/ч). Имам и допълнително един аератор, Eheim 200. Ето характеристиките, уж е 200 л/ч

http://www.eheim.com/en_GB/products/technology/air-pumps/air-pump-200

Дали мога да ги комбинирам някак си или ще ми трябва и един втори филтър, евентуално вътрешен?

Caxapa

Може и малко малък да дойде за 240 литра. На 200 литров съм с 2224  + един вътрешен. Аераторната помпа ти е с капацитет 200 литра въздух на час.  като е пусната на макс. С нея най много да направиш някоя въздушна стена но при добра нагласа на флейтата на канистъра ще докараш пак раздвижване на горните слоеве и обогатяването на водата с кислород.  Останалото да кажат колегите които гледат такива видове риби как и колко трябва да бъде филтрацията.

Ivo_9

днеска си намерих ползван още един филтър. Ехеим 2215 (620 литра на час). Нали няма да сбъркам да го взема като втори? Притеснявам се да не стане прекалено силно за този аквариум

ако го направя така, както съм го замислил, ще имам Ехеим 2224 (700 л / ч) + Ехеим 2215 (620 л / ч). Ако създам прекалено силна циркулация, как мога евентуално да намаля мощността?

И другото, което не ми е ясно - как да разполойа двата филтзра в акварюма, за да тавъртя водата както трябва, тоест наи-ефикасно?

Мерси предварително :)

Similar topics (5)

45882

Публикации: 4
Прегледи: 3011

35749

Публикации: 19
Прегледи: 8484

3528

Публикации: 11
Прегледи: 4956

56815

Започната от xfan


Публикации: 0
Прегледи: 1347

50089

Публикации: 7
Прегледи: 3757