• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете да стартирам моя първи цихлидарник

Започната от Ivo_9, 26.04.2013 11:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карган

Цитат на: Ivo_9 - 06.05.2013 10:02

Сега всичко е подготвено, след 2-3 дни ще слоjа растения малко и ще пусна и втория външен филтър. Снощи пуснах нагревателя при вода 15 градуса и днеска след 6-7 часа погледнах, че са стигнали 19. Нагревателят е Йегер (май била добра марка) и на него пише напълно потопяем, за аквариуми до 300 литра и е само 150 вата ( :-|). Много странно, но ще видя дали ще мога да поддърjам 24-25 градуса с него и ако не стане, ще търся нов.



Стойностите за обема на аквариума при Jager са изчислени при стайна температура 21 градуса и желана температура до 26 градуса. При по-голяма разлика между температурата на помещението и аквариума е по-добре или да замениш нагревателя за по-силен, или да си вземеш още един. 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Ivan_S

Присъединявам се към коментара на Карган и добавям:

Ако с нагревателя ще вдигаш температурата до 25 градуса, докато стане може и да се откажеш от акваристиката  :-D. Съвсем сериозно, това е уред, който поддържа зададена температура, а не загрява до такава, все пак не е бързовар, нали  ;-). Предлагам ти следното: Ако сега водата ти е към 20 градуса и е 200 литра, източи 50 л. и върни 50 л. обратно, само че загрети до около 40 градуса. Така средната температура трябва да се вдигне до около 25 градуса. Прибавяй по-топлата вода на МАЛКИ порции от по 5 л. например и разбърквай водата след наливането им (по-бързо ще се темперира целия обем и няма да има слоеве с различна температура). Макар да е малко вероятно да се получи такава температурна разлика и да се спука аквариума, все пак не си играй с огъня и внимавай. После нагревателя си го настрой на 25 градуса и да ти ги поддържа. Аз бих заложил и на някакъв допълнителен нагревател, особено за зимата и особено, ако има големи температурни разлики между помещението и желаната температура в аквариума. При 17-18 градуса в стаята, зимата пускам нагревателя на 27-28 градуса, за да държи 25 градуса. Айде, успех  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

сложих и втория филтър и се прецаках яко с него!  :duvar: нали го бях вземал вотра ръка, та го сплакнах - кошничките, корпуса... беше сравнително чист и запазен и не се сетих да почистя маркучите. И като го сложих в аквариума, направих си чисто новата водица пълна с някакви стари боклуци от друг аквариум! Направо ме е яд страшно много. Ето го иначе аквариума:





Дали ще слегнат тези боклуци? Като гледам течението, което прави единия филтър на повърхността, не ми се вярва :( Само ги разнася из целия аквариум, но ще почакам до утре вечер да видим какво е станало. Иначе на зеления филтър (Ехайм-а) трябва да му взема такава извита тръба да може и той да "духа" по повърхността.

Разположил съм ги така, защото отзад там са ми дупките за кабелите и мога да си затварям плътно капака. Иначе нали може да са така разположени? Въобще, който може да даде съвет какво да променя...

Ivan_S

Трябва да се утаят боклуците. Ако успееш да направиш U-течение, то ще вкара повърхностния слой вода в дълбочината на аквариума. Там вече работата трябва да свършат всмукателните тръби на канистрите. Ама при така сложени противоположно канистрите, не знам как ще ти се получи течението. Въобще не мога да се ориентирам накъде върви течението, май от ляво на дясно и го прави този сивия. Зеления освен да смуче вода и да я връща след филтрация, май друго не прави. Няма ли начин и двата филтъра да са от една страна, де да знам, така някак не ми се вижда ефективно. Ако така не се оправиш с боклуците, друг вариант е да изключиш канистрите за 24 часа, боклуците ще се утаят и можеш да ги сифонираш. Това, обаче, едва ли е решение, т.е. решение е, ама ако е за еднократно. По същия начин, като пуснеш храна, течението ще я разхожда из аквариума, ако не бъде изядена цялата. С една дума, такова трябва да ти е течението, че да може дори да вдига паднала храна или боклуци от дъното (моя филтър е такъв и честно казано дъното е като изметено). Това течение трябва да върти така водата, че боклуците да се засмукват от изходните тръби. Иначе нищо не правиш, само въртиш водата в горните слоеве.

Пусни във водата нещо леко, някакво парченце цветен найлон и го виж как се движи във водата. Играй си с входните тръби, които идват от канистрите и така ги позиционирай, че да въртят водата от повърхността към дъното (U-течение), а не линейно, в една равнина както май е при теб в момента.

П.С. Най-горният ляв камък го сложи прав или легнал до правия долу. Така както е легнал в момента, ако малко се подкопае най-долния камък може да се хлъзне и да се забучи в лявото стъкло. Само си представям ако е по-сериозен удара какво може да се случи. Ако ти харесва да е там камъка, тогава поне го приплъзни да се опре в стъклото, а не по някаква причина да се приплъзне със сила към него.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Мерси за съветите, Иване. Боклуците поулегнаха, има няколко големи които ще дръпна от дъното с маркуча. Определено ще трябва да поразместя филтрите някак си ,но пустата липса на опит :(( Ако бях помислил по-добре, щях да си го направя по-удобно преди да напълня аквариума. Сега ще видя доколко мога да подобря всичко, без да празня и местя самия шкаф.

четох в някакъв друг форум, че ако кръстосам филтрите, щяло да ми осигури наи-доброто и постоянно течение. ето цитат:

ЦитатRun them separately. But cross the inflow and outflow:

The inflow of filter1 sucks water from the left. The outflow of filter 1 discharges the water in the right side of the tank.

The inflow of filter2 sucks water from the right. The outflow of filter 1 discharges the water in the left side of the tank.

само трябва да видя дали са ми дълги достатъчно маркучите на филтрите, че да мога да ги кръстосам надлъйно зад гърба на аквариума

Ivan_S

Здарсти, Иво. Това, което си чел изглежда хитро решение. Дали е най-доброто, не знам, опитай го. То на практика възпроизвежда идеята на това, което ти писах по-горе само, че все едно 2 U-течения. Ако съм разбрал правилно идеята на кръстосването е Филтър 1 да засмуква от ляво и да връща вода от дясно, а Филтър 2 - обратно - засмуква от дясно и връща в ляво. Аз си го представям като 2 срщуположни течения. Не съм физик и не съм си правил такива експерименти ама дали няма да стане нещо като завихряне в средана на аквариума  *dontknow*. Щом хората са го тествали и казват, че е добре, може и така да е. Това за цихлидарник ли го предлагат или по принцип? Такава схема според мен ще прави много добра циркулация, но дали ще прави достатъчно течение като за цихлиди, не знам. Все си мисля, че двете течения ще се бият и ще се неутрализират в средата на аквариума. Нека по-опитните да споделят нещо по въпроса. Първосигнално на мен това ми идва  :-[. Я опитай всички тръби да ги сложиш в единия край, дали няма да се получи по-силно и по-изразено течение ...  *dontknow* ... нямам подобен опит, просто разсъждавам на глас така да се каже :). То пък ще се натрупат едни тръби и ще стане грозно. Давай с кръстосването, друго не знам какво да предложа.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

ами не пишеше, предполагам че го предлагат като вариант по принцип. Ще си поиграя и ще тествам да видя. Иначе и мен малко ме дразни с толкова тръби, но няма какво да се прави. Не ми се дават пари за един голям филтър и тепърва да търся купувач на тези двата.. ще пробвам с наличното.

ПМП

Нищо не кръстосвай!Намери си само една кривка за десния филтър и я насочи срещу левия!Тогава двете течения се срещат в средата горе,извиват надолу и се връщат към смукателите.Както е казал колегата ще станат 2 У-течения.Има такива изпълнения и ефекта е много добър.

Ivo_9

Мерси за съветите и на двама ви :) Кривката съм я поръчал, тези дни я чакам да дойде и може и да пробвам с двете течения едно срещу друго. Ето и снимка от днес. С телефона на тъмно я снимах и затова не е толкоз добра, но новото са Валиснерийките вътре :) Одеве мерих ПХ и КХ на водата, съответно 8,5 PH и 10 KH. Предполгам, че с рибки вътре и евентуално повечко растения, ще се променят малко ?



П.С. Иване, свалих камъка! Не стига, че е по-стабилно, ами ми и харесва повече така :) Мерси за съвета!

Ivan_S

Браво, напредваш и нещата определено започват да придобиват вид. Ако рН-то ти е 8.5, направо си перфектен, гледай да го държиш такова. Само имай предвид, че при по-високо рН по-лесно се образува амоняк, който е токсичен за рибите. Предполагам, че при теб ще започва завъртане на азотния цикъл и някои параметри на водата ще скочат (едва ли от водопровода е толкова алкална :)).

Радвам се, че идеята за камъка ти е допаднала. Сега ще си позволя още едно предложение, ако искаш го пробвай. Най- в дясно сложи един плосък камък върху двата, най-крайни, които образуват ъгъл. Така ще ги затвориши и ще стане пещера. Ако добавиш и по още един ред къмни и във двете формации (особено в лявата), мисля че нещата ще придобият още по-хубав вид. Разбира се спазавй пропорцията на камъните - по-едри в ляво и по-дребни в дясно, както си ги наредил сега. И последно, опитай да преместиш лявата формация по близо до задния ляв ъгъл и вдигай с още една идея височината, дясната формация придърпай към предния десен ъгъл и сложи още един ред не много едри камъни. Идеята е двете формации да са разположени по диагонал на дъното, като задната ще ти е фокусната точка, а малката отпред би трябвало да създава илюзията за дълбочина на съда. Е, това е от мен засега. Експериментирай, ако ти се занимава, мисля че ще ти хареса резултата :-) *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Колеги, 8 дни след пълненето на аквариума и пускането на филтрите и 3 дни след засяването на Валиснериййките мерих нитрити и нитрати.

NO2 <10 mg/l, NO3 < 20 mg/l

Знам, че тези стойности са в нормите, но дали мога да пусна скоро рибоци или да изчакам още?

Георги


Ivo_9

оф, имах предвид че са под 0,1 мг/л NO2 ..

http://www.aquarium-bbs.de/drta/bilder/ser-no2.jpg

ей по това картонче на Сера съм в най-лявото после, светлото. Затова се чудех дали мога да пусна обитатели вече, макар да са минали само 8 дни ?

Paskalev

Не бързай! Азотния цикъл е доста крехък все още и може да стане някой гаф
(rock)

Ivo_9

с триста зора овързах и малко Анубиас около няколко камъка, днеска сифонирах и дъното на места малко, защото бая боклуци се насъбраха с толкоз бъркане в аквариума, садене на растения и т.н. Някъде около 10% от водата я смених даже с непрестояла. Утре ще замеря нивата на нитрати и нитрити пак да видя как е спрямо миналия път. Ето какизглежда аквариума сега:





и тука отстрани ..


Similar topics (5)

52416

Публикации: 6
Прегледи: 4178

45258

Публикации: 10
Прегледи: 4628

23134

Започната от LuDiQa


Публикации: 9
Прегледи: 7022

2812

Публикации: 10
Прегледи: 5690

56130

Публикации: 14
Прегледи: 4787