• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 07:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Oткриването на Pseudotropheus demasoni

Започната от Boby_, 17.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Откъс от интервю с Ад Конингс, поместено в GCCA'S CICHLID CHATTER   - март 1999

С голям кеф преведох този откъс от интервюто на Ад Конигнс, в което той разказва как е бил открит Pseudotropheus demasoni. Надявам се и на вас да ви е интересно.  :lol:

"Дълги години публикувам книги и статии за малавийските цихлиди на немски. Някои други автори в Германия не харесват това и се оптиват да ме надминат. Един от тях, нека го наречем Андреас, дори  копира всичко, което опитвам, за да направя снимки на малавийски цихлиди.
Когато за пръв път отидох в танзанийската част от езерото, същата личност успя да пристигне там няколко седмици преди мен и нае лодка от същия ловец* на цихлиди, от който и аз.
В това пътуване бях заедно с Мартин Грийтс и Лайф ДеМасон - той притежаваше лодките, които използвахме. При Манда, точно в средата на нашето пътешествие, случайно срещнахме Андреас и тъй като срещата ни беше изненадваща, той не можа да скрие новите риби, уловени от него точно в района, който мислехме да изследваме. В надуваем детски басейн плуваха синьо-черни раирани мбуна, които много приличаха на мъжки Pseudotropheus saulosi. Андреас отказа да ни съобщи къде ги е открил, въпреки че гмуркачът, който беше уловил рибките, работеше за Лайф. Партньорът на Лайф в Танзания, Ерлинг, позволи на Андреас, който щеше да напусне страната след няколко дни, да вземе тези рибки със себе си у дома. Лайф беше много ядосан от това, защото Андреас използваше неговите лодки и неговите гмуркачи, а когато беше открита нова и интересна цихлида, той не можеше да се сдобие с нея. Дори по-лошо – някой друг щеше да развъди рибата и да направи пари от нея на европейския пазар.
Андреас и Ерлинг заминаха с парахода за порт Итунги, където беше рибната ферма на Лайф. Знаехме, че Андреас иска да посети кратерното езеро северно от порт Итунги и  двамата с Ерлинг щяха да липсват за няколко дни. През това време Лайф се качи на следващия параход (в онези дни имаше два рейса седмично) и също замина за Итунги.
Когато пристигнал във фермата си, открил дребните мбуна и пуснал няколко едри хищника в аквариума при тях, като се уверил, че не е останала нито една женска. Когато по-късно научил за това, Андреас се разстроил, но въпреки всичко решил да вземе останалите риби със себе си в Германия. Той отчаяно искал някой да кръсти тези риби на него.
Поради това, че полетът от Танзания е много по-дълъг, Андреас тръгнал да се прибира през Малави. На летището в Лилонгве обаче го посрещнал много строг чиновник, който му обяснил, че никой (без изключения) не може да изнесе живи риби от Малави. Въпреки всички молби и обясненуия, не разрешили на Андреас да вземе рибите на самолета. Затова той помолил Фреди, шофьор и организатор, също работещ за Лайф в Танзания, да  вземе рибите със себе си и да му ги изпрати следващата седмица, този път придружени с нужните документи. Фреди се съгласил. За нещастие по обратния път към Танзания колата на Фреди се повредила и му се наложило да остане за цяла нощ на високо плато, където температурата нощно време падала доста. Можете да се досетите, че на следващата сутрин рибите били мъртви. Така Андреас останал само с мъртвите образци, които взел със себе си.
През това време Лайф, Мартин и аз продължихме пътешествието си и също намерихме рибата, събрахме достатъчно екземпляри за образци, а също уловихме и живи рибки. Реших, че е добра идея бързо да дадем име на вида – кръстихме го на Лайф (който беше направил толква много за мен и за останалите акваристи, като направи танзанийските цихлиди достъпни), преди някой друг да е успял да публикува описание и да нарече рибата на Андреас. Това е историята на Pseudotropheus demasoni.

* б. пр. - "Ловец" тук се използва в смисъл на човек, който събира живи риби в езерото."

niky

Хе хе
Аз като ви казвам, че дойчовците са нещастници :lol:

Не че американците са много по назад.

Boby_

Цитат на: "Niky"Хе хе
Аз като ви казвам, че дойчовците са нещастници :lol:

Не че американците са много по назад.
Ама голямо надцакване е паднало, а? А това е едва един вид.  :lol:

niky

Само дето тия страни там тънат в мизерия, и рибите стават все по малко и по малко.

Не само аквариумните.

Boby_

Цитат на: "Niky"Само дето тия страни там тънат в мизерия, и рибите стават все по малко и по малко.

Не само аквариумните.

Да, за голямо съжаление е точно така. Всеки ден изчезват видове. И трите големи африкански езера са застрашени, но Виктория е най-зле - там почти не са останали местни риби.

stanko

за боби проверих колко струват рибките demasoni дребно тук в наи големят магазин има 630 акварима 7$ за рибка с големина 6-8 см

Similar topics (5)

5438

Започната от DarKness


Публикации: 9
Прегледи: 4434

10250

Публикации: 5
Прегледи: 3284

37324

Публикации: 1
Прегледи: 4221

5392

Започната от doncamillo


Публикации: 34
Прегледи: 16170

49047

Публикации: 2
Прегледи: 2683