• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане на апистограми

Започната от botan, 29.10.2008 00:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Отглеждане на апистограми
от Дейвид Соарес

Когато за първи път започнах да се занимавам с апистограми (южноамерикански цихлиди-джуджета от род Apistogramma ) не знаех абсолютно нищо за тях. Когато си взимах , ги мятах в аквариума с някаква си вода и чаках да се случи нещо. Няма нужда да казвам, че нищо не направих. Доста рибки се споминаха онези дни. Не ги убивах в голямо количество, но пък и не успявх да ги размножа. Имах чифт A. nijsseni, които хвърляха често, на всеки 10 дена, но никога не бях виждал свободно плуващи бебета, през цялото време, през което ги имах.

Реших, че трябва да знам повече за тези рибки и така започнах да досаждам на хора по телефона и да чета всичко, което намерех за тези рибки и за условията на водата, в която живеят. Накрая научих достa, за да ги накарам да хвърлят хайвер. Също така разбрах, че някои неща от това, което бях научил бяха достатъчни, но не достатъчно добри.

Аквариуми:
В литературата има доста изписано за големината на аквариума и  как тя е свързана с апистограмите. В повечето книги порчетох, че големите аквариуми трябва да са за големите риби, а малките – за малките риби. Спомням си един ред , в който казваха, че апистограмите са перфектни за акваристите, които живеят в апартаменти, защото можело да се гледат в 10-15 литрови аквариуми. Е, това е вярно до известна степен. Разбира се, че можете да ги гледате в малки аквариуми,  те ще живеят и размножават там, но това, което няма да можете да видите, обаче e че апистограмите са териториални риби и пазят своите територии от прокрадващи се мъжки и заядливи женски.

Германския изследовател на цихлидите-джуджета, др. Уве Ромер, е открил изучавайки ги, че в природата тези малки рибки живеят доста на гъсто. Може би около хиляда рибки на плош от 9 кв. м, а един метър над дъното е покрито с паднали листа. Не може да наподобите тези условия в малък аквариум, но пък може в голям. Аз отглеждам рибките си в аквариуми от 115 до 567 литра.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finlinethumb32.webshots.com%2F25823%2F2326566040103192490S425x425Q85.jpg&hash=fa394719274fa20806e4aafa393d3aa881359343
Мъжка A. cacatuoides

Големите аквариуми осигуряват много предимства. При тях лесно се поддържа рН-то и твърдоста на водата. Също така и лесно се контролират амоняка и нитритите. И накрая, ще може да видите поведението на рибките почти каквото е и в дивата природа. Като пример аз съм имал 135  A. juruensis живеещи в 76 л. аквариум  и около 700 A. cacatuoides в 567 литров аквариум!

Разбира се, за да имате толкова много рибки в аквариума трябва подходяща среда. Аз постигнах това по следния начин.  Аквариумите ми имат много дървета, камъни и растения или дървета, камъни и листа. Спазвайте обичайните предпазни мерки с дърветата и камъните. Бъдете сигурни, че те са чисти /стерилни е най-добре/. Не използвайте варовикови скали, които могат да променят химията на водата. Растенията които използвам са Echinodorus tenellus и Ceratopteris thalictroides, но и всяко друго растение с което може да се справите е подходящо. За пещери в които могат да хвърлят хайвер рибките ползвам малки  1 ½" до 2" пластмасови саксии, които могат да се намерят в повечето специализирани магазини.. Те са по-евтини от другите саксии и също така може да вземете такива със зелен цвят, които се съчетават с околната среда на рибките. В повечето случаи, обаче, рибите ще се чифтосват на камък или пън. Въпреки това, сложете пещерите, рибите ще ги харесат независимо от това.

Вода:
Най-важното нещо в аквариумите с апистограми е качеството на водата. Има три неща за водата, които трябва да са точни: твърдоста, рН-то и чистотата. Аз съм доволен от водата, която получавам от чешмата.  Тя е снежна вода, точно от Каскадната планинска верига в Орегон.  Добра е, но не достатъчно за апистограмите без никакви нагласяния (100ррm твърдост и рН 6.5). Все пак, тя минава през осмотичен филтър. Йонизира добре водата, но не харесвам, това, че трябва да го презареждам и да сменям смолите, когато се изхабят. Но поради хубавата ми вода мога да използвам мембраната на осмотичния ми филтър дълго време.

Макар че познавам  няколко компетентни акваристи занимаващи се с апистограми , които използват само осмозна вода за рибите си, аз я смесвам с чешмяната вода за да постигна желаната твърдост от 100 ррm. После прибавям натриев хидроген сулфат (NaHSO4) за да понижа рН-то до 4.5. Също така прибавям и торф във филтрите, както и листа от дъб или бук за да снижа рН-то. Обаче открих, че торфа и листата не снижават рН-то толкова, колкото искам и за това го снижавам допълнително с натриев хидроген сулфат. Накрая водата е с киселинност около 5.0-5.5 за по-голяма част от ми риби. Макар че, A. pertensis и A. iniridae предпочитат дори и по-кисела вода, около 4.5 рН.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finlinethumb45.webshots.com%2F30636%2F2291339070103192490S425x425Q85.jpg&hash=3e9b4840d87661a49fd7fbc1ebd8b1593f0b8a71
Женска A. cacatuoides

Чистотата на водата значи три неща: филтрация, смяна на водата и хранене. Аз предпочитам биологичната филтрация. Биофилтъра, които харесвам най-много е по мой дизайн. Повечето купешки филтри не разполагат с достатъчно площ за да поддържат аквариумите ми с апистограми чисти или заемат прекалено много място, ако имаш много аквариуми.

Филтрите, които използвам са направени, като със парчета стъкло отделям една част от аквариума , като тази част се превръща в ует/драй филтри. За пълнеж използвам пореста гъба и червена лава, която "расте" по пътя, по който минавам. След това слагам торф под слой камъчета. Сменям водата веднъж на седмица до девет дена с осмотична, в резултат на което водата в аквариумите остава хубава и чиста.

Хранене:

Храненето е най-простата част от заниятието. Храня апистограмите си само с бебета артемия два пъти на ден, по толкова колкото могат да изядат за 5 минути. Познавам някои акваристи  гледащи апистограми, които дори броят скаридките. Всъщност е много важно да не прехранвате рибките, защото артемията която остава неизядена много бързо умира и апистограмите има възможност да заболеят от бактериална инфекция причинена от мръсната вода.

Видове:
Сега, след като имате идея как да се грижите за апистограмите си неизбежно идват въпросите "Кои точно?" и "Колко на брой?" . Някои видове апистограми са много подходящи за начинаещи, като например Apistogramma cacatuoides, A. steindachneri, A. macmaster и A. sp. Schwarzsaum. Въпреки това, ако постигнете правилните условия в аквариума, няма да имате проблеми при отглеждането на повечето видове апистограми.

Апистограмите са чудесни риби, които могат да съжителстват чудесно и с други видове.
Много видове от нежните харациди и тетри могат да се гледат с апистограмите / наностомусите са идеални/. Макар и териториални апистограмите не защитават териториите си безмилостно. Едно нещо обаче трябва да имаме наум винаги, когато смесваме различни видове апистограми в един аквариум. Апистограмите се делят на различни групи в рамките на рода: група Regani, група Macmasteri, група Agassizi и т.н. Тези групи са съставени от видове , които са близкородствени.
В групата на A. agassizii се включват видовете A. bitaeniata и A. elizabethae.  А в групата на A. cacatuoides  -  A. juruensis и  A. luelingi. Ако смесите видове от една и съща група в общ аквариума може да се получат междувидови хибриди. (ДА СЕ ИЗБЯГВА НА ВСЯКА ЦЕНА!)

Заключение:
И накрая искам да кажа, че апистограмите са невероятни малки рибки и с малко грижа и осигуряването им на правилните условия, ще може да им се наслаждавате дълго време. Пробвайте, ще останете доволни че сте го направили!



Некадърен превод с правописни грешки: Атанас Танев
Оригинален линк към статията: http://www.cichlid-forum.com/articles/apisto_care.php

}|{opukc

17.11.2008 20:42 #1 Last Edit: 19.11.2008 17:17 by }|{opukc
Apistogramma
Допълнение

Апистограмите са един от най-многобройните видове цихлиди. Те са малки джуджета-цихлиди, които живеят в райони на Северна, Южна Америка и Аржентина. Не обитават големите и мощни реки, а търсят малки реки, потоци, езера или наводнени гори. Обичат места, които са подходящи за криене, както и дъна с много потънали листа, стволове на дървета, пукнатини и пещери, най-вече в места, където ще бъдат в безопастност.
Апистограмите са много на брой видове, които са се обособили благодарение на т.нар. хидроложки бариери. Това са естествени препятствия, които пречат на свободното преминаване рибите в дълбоките, бързи канали, водопади, както и в различни по химичен състав води от реката до потока. Благодарение на това векове наред Апистограмите са се обособили в ендемични видове, които живеят в области, на по-малко от 500 км. Има и няколко изключения, само в т.нар. райони с бяла вода, там където Амазонка редовно залива големи райони при наводнението си, са се развили гъвкави и устойчиви видове като Apistogramma agassizii, които са удължили естествено си местообитание на разстояние над 5000 км.
Големият брой Апистограми може да се обясни с  теорията за ледниковото време. Предполага се, че  са много старо семейство цихлиди, които са преживели няколко ледникови периода. В това време на лед, когато морското ниво е било с 100м по-ниско, по-голямата част от Амазонка и другите реки са били ограничени в долините. Това е позволило да се обособят групи с различен генезис.
Джунглата се е отдъпнала в отделни райони и планините, където е падало достатъчното количество дъжд, подходящо за създаване на микроклимати. Такива отделни области са обособили много различни видове и подвидове. В периодите на разтопяване на ледовете (т. нар. interglacial), водите се връщат  отново в долините, и това дава възможност за разширяване в нови области. Затова днес ние имаме шанса да наблюдаваме голям брой видове Апистограми, в много различни области, и толкова различни едни от други.
По-голямата част от видовете предпочитат кисела и мека вода (cacatuoides, agassizi, borellii, hongsloi, macmasteri), която е много чиста и богата на танини с температура от 27-32 ° С, но някои видове предпочитат по-студена вода 22-24 ° C.
Апистограмите са цихлиди-джуджета, които могат да живеят в малък аквариум. За чифт Апистограми са  нужни най-малко 20-30л гъсто засаден аквариум. Разбира се, за да гледате много риби е нужен по-просторен аквариум. Както и при повечето други цихлиди, не са толкова важни височината и литрите на аквариума, колкото общата площ на дъното, тъй като това са териториални риби, които защитават своя територия. За предпочитане е на приблизително всеки 25-30 см. от дължината на аквариума да се гледа една женска, и на всеки 30-35 см по една мъжка риба. Първо проверете какъв вид Апистограма имате. За някои видове е известно, че лесно живеят в групи (borrellii, macmasteri, agazizzi), докато за други това е трудно или невъзможно. Това отново може да не е правило, и докато не опитате, няма да как да знаете дали вашите Апистограми живеят в група.
Въпреки това, аквариума трябва да бъде изпълнен с най-различни места, които да дават възможност да скривалища. Ако искате да имитират естествените им местообитания, на дъното на аквариума е необходимо да се постави слой от сухи листа. Препоръчително е листата да са от дъб или бук. В допълнение, освен, че дават възможност за криене те ще обогатят и водата на танин и ще се понижи нейната киселинност. Действието на листната маса е до един, два месеца и тогава започва да гние. Идва момента за подмяна. Може да бъде организиран и класически аквариум. На дъното е най-добре да се постави ситен бял кварцов пясък с фракция от 0,2 – 0,3мм, на  който малките цветни цихлиди ще дават силен контраст. Добре е аквариума да бъде аранжиран с множество камъни обазуващи пещери, корени и много растения. Това ще помогне за поддържане на оптималното качество на водата. Нека аквариума не е прекалено осветен, защото Апистограмите не понасят много добре силната светлина.
За да се намали стреса и прекомерната агресивност на рибите по време на размножаването, е добре в аквариума да присъстват и други риби: различни видове тетри и неони. Дискусите също могат да бъдат отличен избор. Подходящи почистващи риби са анциструси и коридораси. Тук трябва да се подчертае, че по-агресивни видове Апистограми по време на размножителния си период могат да създават големи проблеми на сомовете.

Хранене:

В природата са всеядни. Гледани в аквариум трябва да се хранят  с качествена храна. Жива, замразена или изкуствена храна, тя трябва да бъде подходяща за всички риби, за да са здрави, жизнени и готови за размножаване.
Важно е качеството на водата да е оптимално и постоянно, защото е известно, че Апистограмите са с много висока чувствителност към това. От съществено значение е азотният кръговрат, нивата на нитрит и амоний да са нулеви а нитратите да бъдат в много ниски граници. 20% седмично подмяна на вода ще бъде достатъчно, но водата за подмяна трябва да има същите характеристики на водата, която се подменя.

Размножаване

Повечето Апистограми правят гнездо в скални пещери. Когато мъжки намери подходяща женска, той я отвежда на ,,скришно" място, където тя обикновено полага 50-100 малки златисти или червеникави овални яйца. Необходимо е да се даде възможност за още алтернативни места за съхранение на яйцата. След оплождането на хайвера женската губи своя характерен жълт или блед цвят и става изключително агресивна. Ако е малък аквариума, е най-добре да се отстранят всички други риби - особено мъжките, защото женските в тяхната грижа за потомството могат да ги наранят и дори да ги убият. Първото оплождане често пъти се проваля, но това за повечето цихлиди е нещо обичайно.
Личинките се излюпват след 3 - 5 дни. При някои видове (от зоните с черна вода) за да се развиват яйца изобщо е необходима силна киселинност на водата (рН 4.8-5.0). Както и при другите цихлиди, майката на младите рибки, може да ги премести от едно гнездо на друго. Времето през което се грижи за тях е приблизително една седмица. Тъй като са много малки в първия ден от захранването е необходимо да се хранят с инфозории, а по-късно и Циклопс и Артемия. Колкото по-добре се хранят и колкото по-чести са подмените на вода, толкова по-добре малките рибки ще се развиват. Интересното е, че пола на Апистограмите се определя от стойностите и параметрите на водата. По-висока температура ще даде възможност са излюпване на повече мъжки, а по-високото рН, за по-голям брой женски. След 4 - 6 седмици двойката ще бъде бъде готова за ново поколение.

Разделение:

Тъй като има много видове Aпистограми, учените се опитват да ги разделят в групи.

І.Regani group - Видове: А. caetei, А. cruzi, А. eunotus, А. geifleri, А. gossei, А. moae, А. ortmanni, А. pleurotaenia, А. regani, А. resticulosa, А. taeniata, A . Urteagai и А. piauinsis.

ІІ.Commbrae group - Видове: A. commbrae, A. Inconspicua, A. linkei.

ІІІ.Agassizii group - Видове: A. agassizii, A. bitaeniata, A. gephyra, A. elizabethae, A. pulchra i A. paucisquamis.

ІV.Macmasteri group - Видове: A. guttata, A. hoignei, A. hongsloi, A. macmasteri i A. viejita.

V.Gibbiceps group - Видове: A. gibbiceps, A. roraimae i A. personata.

VІ.Steindachneri group - Видове: A. hippolytae, A. steindachneri i A. rupununi.

VІІ.Pertensis group - Видове: A. iniridae, A. meinkeni i A. pertensis

VІІІ.Borellii group - Видове: А. Borelli е още неописана група, както и Apistogramma Sp. Rio Paraguay III.

Това са общи сведения за семейството Apistogramma. Има много изключения, така че при закупуването на риба, проверете конкретения вид, условията за отглеждане и разплод. Ако нямате опит, нашият съвет към вас е да се стремите да отглеждате своите риби в сходни или подобни условия на тези в природата. Повечето видове са с произход от така наречените водоеми с черна вода - bitaeniata, nijsseni, elizabethae, gibbiceps. Те трябва да бъдат оставени на опитни акваристи.
По-малко взискателните видове е успешно да се отглеждат, само с малко повече грижи и подобряване  качеството на водата.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

44123

Публикации: 12
Прегледи: 5820

33370

Публикации: 6
Прегледи: 6758

18468

Публикации: 1
Прегледи: 2309

52919

Публикации: 11
Прегледи: 5907

39523

Публикации: 0
Прегледи: 2045