Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Цихлиди => Темата е започната от: vasconi78 - 08.11.2015 22:16

Заглавие: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: vasconi78 - 08.11.2015 22:16
Здравейте,

Преди няколко дни забелязах, че една рибка (lab caurelius)е "надула" бузите. Тъй като отдавна искам да си отгледам собствено поколение, прегледах теми във форуми свързани с това. Във всички такива теми, които прочетох се предлагат два варианта - "изтръскване" на рибката или отделяне на женската в отделен аквариум. Първия вариант не искам да опитвам тъй като се страхувам да не нараня рибката, а за втория се коментира, че при връщането й в аквариума може другите да започнат да я гонят. Никъде не срещнах вариант за отделяне на рибката в родилка, която ще бъде във същия аквариум в който е в момента и след това ще бъде върната отново в него.
Мислите ли че едно такова отделяне в родилка е добър вариант?

Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: Ivan_S - 09.11.2015 00:09
Би могло, след 20-ти ден от хвърлянето. Целта е женската сама да пусне малките в родилката. Тръскането не е кой знае каква философия. Имай предвид, че подгониш ли женската да я отделяш след 20-я ден, рискуваш рибата да изплюе малките, преди да успееш да я хванеш. Да я отделяш по-рано за мен е мъчение за рибата да стои в такова тясно пространство като родилката. Най-добре изгледай няколко клипа как се тръскат и при малко повече внимание първия ти път ще е успешен :).
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: geshi - 09.11.2015 07:19
И аз съм за тръскането, както каза колегата не е трудно.
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: getsata73 - 09.11.2015 08:04
Хващаш я ,което не е лесна работа и я пускаш в една плоска кутия от сладолед например .Кутията да е наполовина с вода ,приготвяш си клечка за зъби ,С палеца и показалеца на лявата ръка хващаш рибата зад хрилете и я задържаш на едно място .С дясната ръка и клечката за зъби буташ долната челюст на рибата надолу ,докато отвори уста .Може вместо клечка за зъби и с нокът ,но това като посвикнеш .Рибките ще тръгнат да излизат,ако затвори устата пак я отваряш и така докато спрат да излизат рибки  .Ако  почне да пляска  НЕ стискай ,а  я пусни и я хвани отново .След като свършиш веднага я върни в аквата .САМО първият път е трудно !
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: Ivan_S - 09.11.2015 11:19
... и никога не пипай рибата със суха длан, винаги трябва да е мокра. Колкото и странно да звучи, със суха длан можеш да я "изгориш". Все пак телесната им температура е 25-26 градуса, колкото е водата в аквариума. Ако я хванеш с длан, която е колкото телесната ти температура - ок. 37 градуса, това ще е топлинен шок за рибата. Не мога да определя какъв е еквивалентът, ако е човешки организъм, но предполагам е същия ефект както лятото, когато си на климатик на 20 градуса и излизеш навън на 35 градуса.
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: Caxapa - 09.11.2015 11:29
Ванка, прав си но според мен сухата ръка още действа като шкурка за тялото на рибата което и нанася поражения по тялото. В общи линие  НЕ пипайте рибките със суха ръка!
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: vasconi78 - 17.11.2015 08:55
Да се похваля. Снощи се престраших и "изтръсках" женската. Излязоха 10 бр. Може и повече да са били, но не исках повече да тормозя рибката.
Благодаря ви на всички за съветите
Заглавие: Re: отделяне на носеща женска в родилка
Публикувано от: Ivan_S - 17.11.2015 11:40
Браво и честито! Сега резултатът трябва да го документираш със снимки, иначе не ти вярваме :-P :-D.