• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нова аква 112 литра с рамирези

Започната от Nebunu, 15.12.2016 13:31

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Nebunu

Здравейте,

Някое съвет относно стартиране на аква 112 литра с рамирези? Колко мога да сложа, според интернета може около 10 бройки, какви растения, грунд, едно друго. Имам вътрешен филтър EVO EF03 1300l/min, 2 пури Т8 и нагревател забравих каква марка беше 100W. Гледал съм рибки до сега обаче не толкова претенциозни, в момента имам 50 литров с около 15 рибки вътре. Благоддаря.  *bg*

kuk93

Рамирезите са чувствителни риби и обикновено не се слагат първи. Избери си някакви пасажни рибки с тях - 10-15 бройки, които да пуснеш след като се завърти азотния цикъл. Месец по-късно може да добавиш примерно 4-5 рамирези, гледай да малки, защото по-лесно привикват към водата. След време от тях би трябвало поне 1 чифт да имаш. Растенията според това колко ти е мощно осветление, но може да слагаш например ехиндоруси и други южноамерикански растения.
П.С. За 112 литра не се ли замисли за външен филтър?

Nebunu

Аз няма да бързам изобщо с рибките, ще изчакам 2-3 седмици за цикъла, след това ще пусна. И без това мислих да комбинирам с малко неони или други пасажни. Значи 2 чифта рамирези 2М + 2Ж и малко пасажни ( 10-15 бройки ). Първо да започна с пасажните о след това рамирезите. Бъншен филтър искам, за момента не ми се дават 100 лева. Но ще взема в един моемнт. Грунд за растенията? Колко дебел и какво да слагам. С акавата дойде около 4-5кг бял+черен комбинация. 2-5мм размер. Ехиндорусите гледам че има много видове http://www.aquaportal.bg/Plants/index.php?letter=6. Мисля да комбинирам и с малко големи камъни.

Мерси.

elemiko

Здравей,

Най-вероятно ще те скастрят, че си цитирал друг форум за растенията.
Моите рамирезита (мъжко и женско) ги пуснах около 45 след стартирането. Подкрепям, че ако ги вземеш малки е по-добре.

kuk93

Най-добре към 25-30 ден да пуснеш постепенно пасажните, а към 45-50, ако всичко е наред, може да пуснеш рамирезите. На малките рамирези пола не може да се определи, затова просто си избираш 4-5-6 и след година се надяваш да си имаш чифт. :-D За растенията, кажи колко W ти е осветлението и каква е височината на аквариума.   
Рамирезите предпочитат мека вода, но като са малки могат да се адаптират. Ще е хубаво да вземеш такива израстнали във вашата вода.

Nebunu

2 пури по 18W 6500k имам. Височината е 40 см.  По добре тогава да имам търпенйе с рибките. Пасажните като брой ок ли е, 15? все пак не искам да изглежда празен аквариума.

Деян

За пасажни мога да ти препоръчам C. pygmaeus или C. hastatus. От тях 15-на бройки ще направят чудесно пасажче, а и не са претенциозни рибета. Моите много обичаха да плуват срещу течението на флейтата  :-D Трябва и да им осигуриш някое по-тихо място, без течение. Слабички са и не издържат постоянно да ги лашка като в пералня.  :-)

Nebunu

Благодаря колеги. Другата седмица почвам да се оборудвам с грунда, камъни, и.т.н. Като стартирам ще пусна една снимка.

Деян

Чакаме да го видим в развитие.   *DRINK*

Nebunu

забравих да кажа че нямам шкаф.... :-| И това търся в момента. Имам оферта от един майстор за 150 лева  размера е 40x40x80. Много ми се струва.

Amev

Пак май бъркаш размера , дава се дължина х широчина х височина. Какъв размер ти е аквата ? Така както си написал тършиш щкаф висок 80 см за аквариум куб 40х40

Nebunu

Извинявайте, аквата е 80 см дължина, 40 височина и 40 ширина. Шкафа разбрах че трябва да е висок 80 см  за да е на нивото на очите когато седниш. Финално, шкафа трябва да е 80 дължина 40 широчина и 80 височина.

kuk93

Освен коридораси можеш и пасаж тетри да пуснеш. Осветлението ти е достатъчно за всички непретенциозни растения. Въпрос на вкус е дали ще спазваш биотопа.

Amev

Така вече е друго , отиваш в някой мебелен / кухненски / спални магазин с ролетката и мериш. Кухненските по стандарт са 60х30х80 и с една плоскост отгоре става. Аз два съм взимал за две акви такива по 50 лв. Послено една етажерка 25х30х80 за 20 лв взимах. После 4 нивилиращи крачета и си ти...

Nebunu

Еми така мислих и аз, даже утре пътувам към Румъния на гости при баща ми и мисля да взема най евтиния възможно шкаф и той да го укрепи от-вътре с една метална рамка. Това той може да го прави. Предполагам че така ще издържи на близо 150 кг.

Пасажни тетри със сигурност ще има, тези ми харесват:

Червеноноса тетра
Серпа
Червен неон, тетра кардинал
Стъклена тетра ( тези най много ми харесват )

Nebunu

Колеги,

Как ви се струват тези камъни? Вчера ги взех от прохода на републиката.

Деян

Тества ли ги за варовик?  :-)

NO CARRIER

Първият мисля, че е гранит. Ако не се лъжа и останалите не са варовик.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nebunu

Не съм още, понеже се прибрах снощи късно и ме мързеше много да слезна пак в гаража с оцета. Днеска ще ги тествам. За първият се притеснявам, помня че четох някъде че гранита не става, или мрамора беше? 

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nebunu

С първия да рискувам ли тогава? Според мен абсурд да е мрамор, не изглежда.

Публикациите са слети: 19.12.2016 10:37

Става ли този сън сън за 112 литра според вас? На добра цена е.

http://aquarium.bg/v-nshen-filt-r-sunsun-hw302-bg.html

NO CARRIER

Последният ако не се лъжа е габро и можеш да ги сложиш спокойно.

Погледни в гугъл и ги сравни.

http://tinyurl.com/gwjr8yx
http://tinyurl.com/z856jfx

За филтъра не мога да кажа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nebunu

Мисля че си прав за камъните, мерси.

Деян

Цитат на: Nebunu - 19.12.2016 10:18
С първия да рискувам ли тогава? Според мен абсурд да е мрамор, не изглежда.

Публикациите са слети: 19.12.2016г 10:10ч

Става ли този сън сън за 112 литра според вас? На добра цена е.

http://aquarium.bg/v-nshen-filt-r-sunsun-hw302-bg.html

За 112 литра ще си бачка чудесно. Вече за номиналната горна граница - 300л. съм доста скептичен. :) Виждал съм такъв на живо и си беше доста приличен, особено за тия пари.
Може ако го купиш чисто с експериментална цел да му измериш дебита, да видим близо ли е поне до тези 1000l/h.

Nebunu

Ще дам feed-back тогава, май ще го купя.

Публикациите са слети: 20.12.2016 08:32

Малко направи си сам CO2 система по стария начин предполагам, с мая и захър. За момента броя около 3 балончета на 2 секунди. Трябва да прочета още малко да видя колко е необходимо за моя аквариум. Аз и не разбрах, през ноща трябва да се спре или върви 24 часа?

Nebunu

Здравейте,

Снощи почнах да аранжирам аквата, моля за съвети и мнения. Нещо липсва, не съм на 100% доволен....

Публикациите са слети: 23.12.2016 10:22

Добавям само това че още не съм сфършил с грунда, не ми стигна снощи и днеска ще взема още 2-3 турби по 2кг. Искам да вдигна задното ниво значително, да създава по приятен ефект.

kuk93

Идеята е добра, но мостчето харесва ли ти? Не изглежда много реалистично. Иначе само големия камък вляво е малко по-голям от необходимото. С растения и мъхове ще придобие по-добър вид.

Nebunu

За моста доста се чудих, исках да видя как изглежда с него и без него и друго мненйе естествено. На края ще го махам. Големия камък е center piece на аквата, гледах да е 2/3 от височината на аквата. Него не искам да го махам по принцип. Определено ще изглежда много по добре с растения и мъхове, нямам търпение. Какво ти е мнението за един малък бонсай в дясно зад малкия камък?


Amev

Аз бих ти препоръчал да използваш еднородни камъни... идеята е добра

evgeni200

Подредбата на аквариум е индивидуална за всеки и съвети е трудно да се дават, но наистина използвай еднородни камъни.

Nebunu

Големия е различен вид от другите, като малкия имам още 2 обаче не са толкова големи. Аз искам един голям, за това го сложих него. Довечера ще пробвам пак още комбинации.

Нещо взе да ме притеснява шкафа, тои един шкаф изваден от кухнята кога сложихме съдомиялната, купих една плоскост за от-горе, залепих я и стана така както се вижда на снимката. Дали ще издържи? Аквата ще тежи около 150 кг на края. Трябва да прочета още малко, преди да го напълня с вода.

evgeni200

Ако имаш плоскости и няма да ти пречи сложи още един крак по средата където е най-големия натиск и си готов  :-)

Nebunu

Имам, остана ми материал доста. Това би трябвало да го направи достатъчно здрав.

Nebunu

Дали ще ми сфърши работа системата с мая и захар? Четох много по въпроса и мисля да пробвам. Все пак избрах само растения които нямат нужда здължително за ЦО2. Hirsuta, parvula, bacopa australis и monieri и мъхове ( това е за сега ).

Ще ползвам торовете на kuvert ( Profito ).

Чакам растенията да пристигат след нова година и го стартирам.

Деян

Тя за вършене, ще ти свърши работа (доколко устойчиво и рентабилно е друг въпрос). Само внимавай, защото регулировката на подавания CO2 е малко трудна. Веднъж съм пробвал с мая и захар, два часа по-късно рибите беряха душа по повърхността.... какво пък, значи идеално съм го разтварял.  :-D
*DRINK*

jikcata

Аз вече карам една година с мая и захар :)

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk


Nebunu

Това ми стана ясно и на мен че мога да отровя рибките. Тъй като стартирам сега, за момента рибки няма да има, но след месец ще сложа. Jiksata каква ти е рецептата и как регулираш дозата? Бройш мехурчита ли? Мерси.


jikcata

Не регулирам с нощо. Аз съм с 60 литра аква и с една двулитрова бутолка няма как да имам толкоз яко подаване че да изтровя рибите. Само веднъж имах проблем ,но навързах две бутилки и то лятото когато подаването е по силно заради топлото време

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk


Nebunu

Ами аз мислих да сложа една бутилка 1,5л с 2 чаши захар и 2 чайни лъжици и още една бутилка половин литър само с вода за малко регулиране и това е. За това не се сетих изобщо, че лятото е по топло и маята гори по бързо.

Публикациите са слети: 30.12.2016 18:55

Здравейте,

Днес стартирах аквата, мога ли веднага да сложа микро и макро по половин доза? ( седмичната доза ). Или да оставям растенията няколко дена да се адаптират първо?

Към колегата Деян, канистъра от сън сън 302 е нещо уникално, НЕ СЕ ЧУВА, много тих. Ще видим как ще се справи по нататък.

Nebunu

Малко ъпдейт. Открих и първите обитатели, нсй вероятно ги получих с растенията.

Nebunu

Здравейте,

От повече от 3 месеца не съм писал в темата, просто нямах време. Моята първоначална идея не е в действие в момента, имам предвид аквариум с рамирези. Аквариума мина през много промени от старта, от леко залесен до 90% залесен до средно залесен в момента. С рамирези пробвах малко обаче найстина са много чуствителни рибки, много бързо умират. В момента имам само една женска. Вчера и завчера работи УВ лампа понеже се получи бум на бактерий и водата стана като мляко. Мъчих се около 3 седмици да го стабилизирам без УВ-то обаче не можах. След 2 дена с УВ стана сълза.

Дано ви харесва.

Понеже не може да се каже че е аквариум с рамирези, ако админа реши че мястото на темета не е тука моля да я премести.

Similar topics (5)

15520

Публикации: 23
Прегледи: 12397

54569

Започната от hristol83


Публикации: 12
Прегледи: 5634

25649

Започната от septic


Публикации: 5
Прегледи: 4305

52239

Публикации: 6
Прегледи: 4558

49238

Публикации: 94
Прегледи: 26808