• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 13:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум JUWEL vision 180 L

Започната от Стан, 17.02.2005 15:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Искате да кажете, че има някой по-скъп от Краси!!!???
Е, това да го видя, не вервам :-)

ivo

Имам предвид, че 2300 лв. за аквариум са си множко, освен ако не е от 1000 литра нагоре..
Шкафовете после  лесно се нагаждат според размера на аквариума (конкуренция му е майката  :lol:  - все пак има толкова мебелни фирми).
По-добре да се плаща за по-голям литраж (или за два аквариума), отколкото тази цена за един, не мислите ли?

stanko

ако аквариумат ти е гол без растения на 180 литра с ваншен филтар спокоино можеш да гледаш 12-15 дискуса в аквариум 55галона около 200 литра имах цяля година 18  взех ги с диаметар около 3 см  вече са му 15-18 и имам поколение от тях като са по големи групи не се карат за храна и няма доминирашта риба при ято от 4-5 рибока наи силната си избира да тормози наи често втората по големина и като им дажаш храна се опитва да я пази
за дискуси се запаси с лекарство за  хексамита и за ватрешни паразити при мен се появиха едновременно и двете при младите риби

Стан

Ехаааа, много съвети. Благодаря. Значи, купх си 6 дискуса около 6см.-1 син диамант, 1 марлборо, 2 панди и 2 тюркуаз. Най- голямия е синия , но следващия по големина /единия от тюркуазите/ го подбутва от време на време, но нищо сериозно. Купих и 30 обикновени неони- мисля , че и те се чувстват добре. Нагревателя според мен е добър 200 w Jowel и държи без проблем 28/29 градуса. С растенията съм още в самото начало, дори пъвоначално купих 2/3 бр. изкуствени, че иначе много празно вътре. Това мираж ли е или ?!? Колкото ги гледам повече вторачено, толкова по- малки ми изглеждат дискусите. Зная ,че някъде във форума имаше писано за магнитните чистачки за предно стъкло, но пак да попитам: Има ли проблем за рибите? Може ли да седи във водата тази чистачка или да я свалям през седмицата. Сменям водата всяка седмица и се надявам дискусите да израстнат здрави и щастливи. Апропо, това лекарство за хексамита и за ватрешни паразити нали може да се намери в зоомагазините? :oops:

discus

Цитат на: "Стан"Ехаааа, много съвети. Благодаря. Значи, купх си 6 дискуса около 6см.-1 син диамант, 1 марлборо, 2 панди и 2 тюркуаз. Най- голямия е синия , но следващия по големина /единия от тюркуазите/ го подбутва от време на време, но нищо сериозно. Купих и 30 обикновени неони- мисля , че и те се чувстват добре. Нагревателя според мен е добър 200 w Jowel и държи без проблем 28/29 градуса. С растенията съм още в самото начало, дори пъвоначално купих 2/3 бр. изкуствени, че иначе много празно вътре. Това мираж ли е или ?!? Колкото ги гледам повече вторачено, толкова по- малки ми изглеждат дискусите. Зная ,че някъде във форума имаше писано за магнитните чистачки за предно стъкло, но пак да попитам: Има ли проблем за рибите? Може ли да седи във водата тази чистачка или да я свалям през седмицата. Сменям водата всяка седмица и се надявам дискусите да израстнат здрави и щастливи. Апропо, това лекарство за хексамита и за ватрешни паразити нали може да се намери в зоомагазините? :oops:

Kато за начало смяната на водата за млади дискуси трябва да е всекидневна а не седмична, примерно 20 процента дневно :D

Стан

Този съвет за всекидневната смяна на водата определено ме притесни- Благодаря все пак. Ще започна от днес. :D Всекидневна смяна на водата - прясна Софийска става ли? Аквариумът е 170/180 литра. До каква големина трябва да стигнат за да се премине на седмична смяна на водата?

Хунта

Веднъж седмично е малко като става дума за дискуси. По всички форуми и сайтове където има препоръки за гледането им съветват по-честа смяна на водата.

На моите им сменям всеки ден ... и се чустват отлично :)

discus

Цитат на: "Стан"Този съвет за всекидневната смяна на водата определено ме притесни- Благодаря все пак. Ще започна от днес. :D Всекидневна смяна на водата - прясна Софийска става ли? Аквариумът е 170/180 литра. До каква големина трябва да стигнат за да се премине на седмична смяна на водата?

докато станат на 1-1,5 година т.е. докато се развиват трябва честа смяна на водата иначе може и да не порастнат до нормалните си размери, възрастните дискуси могат и с по рядка смяна на водата примерно 2 пъти на седмица. Ако си само с вътрешен филтър смяната е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, ако имаш добра биологична филтация смяната може да се редуцира

Стан

ОК! Започва се с честата смяна на водата, но както написах по- горе трябва ли да престоява столичното пиво :D

Стан

raven, мерси за информацията.Нали съм новобранец и докато видя, че имам ново съобщение....пропуснах уикенда.

ivo

По въпроса за престояването на водата - ами то си е задължително по принцип. Не можеш да наливаш директно от водопроводната мрежа, т.е. никой не ти забранява, но последствията може да са катастрофални. Нека да престои поне 24 часа, а защо - прочети за това в сайта  :roll:

discus

Цитат на: "ivo"По въпроса за престояването на водата - ами то си е задължително по принцип. Не можеш да наливаш директно от водопроводната мрежа, т.е. никой не ти забранява, но последствията може да са катастрофални. Нека да престои поне 24 часа, а защо - прочети за това в сайта  :roll:

при смяна на 10-15 процента от водата , проблем няма да има от гледна точка на хлора по- голямият проблем е температурата на водата

ivo

Хлора наистина не е сериозен проблем, но виж това, че водата е под голямо налягане и в нея има растворени много газове само по себе си е проблем.
Би трябвало да се изчака поне 1 час за да може този 'въздух' да се отдели.

На мен лично температурата ми е наистина по-голям проблем - трудно успявам да подгрея новата вода за да я изравня с тази в аквариума.

Стан

Благодаря за навременната информация. Предполагам на всички е голям проблем трупането на галони, кофи и др. пособия, които чакат 24 часа престой по домовете ни. Другия основен проблем наистина е температурата. По този повод, разлика от 2/3 градуса при доливане на 15% вода всекидневно дали е предпоставка за стрес на дискусите?

ivo

Специалистите (а ние не се броим за такива) препоръчват разлика в температурата не по-голяма от 2'C до 3'C максимум.

При мен се е случвала разлика и до 5 градуса.

Similar topics (5)

55199

Публикации: 6
Прегледи: 4451

3937

Публикации: 20
Прегледи: 16597

2540

Публикации: 15
Прегледи: 6951

6518

Публикации: 11
Прегледи: 6616

49494

Публикации: 4
Прегледи: 3318