• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 22:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

metriaclima estherae с хайвер.

Започната от timeshoy, 13.11.2016 19:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

timeshoy

Здравейте.

Имам metriaclima estherae с хайвер, днес я оделих в родилка (тези пластмасовите,  които ги продават за живородките).  От няколко дни ми направи впечатление, че рибата не се храни и е с подута уста. Днес с много мъки успях да я хвана и да я сложа в родилката. Отворих й устата и видях, че още е с хайвер, а не с рибки. Не знам от колко дни е така.

Въпросът ми е дали няма да изяде малките си след като ги изплюе, поради малкия обем на родилката? В момента, в който видя, че има малки при нея, ще я пусна пак в аквариумът. Да чакам ли сама да ги изплюе или да я проверявам периодично дали са се излюпили малките и да я "изтръскам"? Не знам дали това ще са й първите малки. Четох някъде, че първото потомство трябва сами да си го изплюят, за да се научат, а не по-нататък да ги гълтат.

Поздрави: Станчев.

Ivan_S

1. Африканските цихлиди не се държат отделени, когато носят хайвер. Връщането им в общия аквариум може да им коства живота.
2. Женските не се проверяват от време на време, а се тръскат след определено време - след 5-ти ден, ако ще се инкубира хайвера в инкубатор, след 10-ти ден, ако малките ще се доразвият сами в по-голям инкубатор.
3. Да, ако изплюе малките има вероятност да ги изяде, макар първоначално все още да действа майчинския инстинкт и може отново да ги събере в устата си.
4. Да, има теория първото поколение да се остави женската сама да го изплюе. Иначе гълтането на малките може да стане, ако женската бъде стресирана, не толкова, че не се е научила да носи хайвер.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

timeshoy

Днес видях, че на дъното на родилката има едно яйце. Докато оглеждах рибата, видях, че тя лапна яйцето и после пак го изплю. Дадох й малко храна и тя яде. Това ме накара да се осъмня, че е глътнала яйцата. Затова я хванах и й отворих устата, не видях никакви яйца или рибки. Какво бихте ме посъветвали да направя? Да махна рибката с надеждата да се излюпи яйцето и тя да не го изяде, или да я оставя с надеждата да не съм видял яйцата или рибките в устата й?

Penta

Ти като оня дето на всеки няколко часа изкоренява цветето в саксията да провери дали се е хванало.
Забий й един термометър в задника да провериш дали е в цикъл , белким роди повече малки  :-D
Остави ги на мира, цихлидите или си знаят работата или им трябва време да се научат .

Ivan_S

Колега timeshoy, остави рибата на мира. Върни я при останалите и брой този опит с хайвера за неуспешен. Тя или е глътнала хайвера, или го е изплюла (може и да не е бил оплоден и т.н.). Съмнявам се, че ще може да се излюпи хайверчето. Щом рибата вече приема храна, почти 100% сигурно е, че не носи хайвер (някои женски се хранят докато носят, но това е изключение). Сега си следи рибите, ако пак хвърлят хайвер, засечи 10-12 дни от тази дата и тогава направо тръскай рибата. Не я отделяй, не я гони да я проверяваш, не я стресирай, в противен случай никога няма да видиш малки рибки от нея. Тези цихлиди са устомътещи. Природата така ги е устроила и вероятно има решение за тях. Те си знаят работата по-добре от нас, хората. Ако, пък изтръскаш рибата към 15-ти ден, рибките са вече оформени и след 5-6 дни могат да се захранват. Това е. Не е кой знае каква философия, просто остави рибата на спокойствие и да действат природните закони. Ти се включи след 10-я ден от хвърлянето на хайвера. По-нататъшното развиване и оцеляване на рибките ще са твоя отговорност. Другият вариант е да ги оставиш на естествен подбор ... след време това е варианта, като няма къде да се отглеждат стотици малки :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

jorobetta

Да споделя моя опит, аз гледам малавийци от около 6 месеца и досега 3 риби са хвърляли хайвер и от трите съм имал малки. Винаги съм отделял рибите които носят в отделен аквариум тип родилка, но съм го правил винаги около 10-я ден след като забележа че рибата има хайвер в устата. И никога досега не съм имал проблеми с връщането на рибата след това в общия аквариум. Никога не съм тръскал рибите, а съм ги оставял те сами да изплюят малките и в същия ден връщам майката в общия аквариум, а малките от същия ден ги захранвам със спирулина на люспи.

Similar topics (5)

24588

Публикации: 8
Прегледи: 9450

2941

Публикации: 1
Прегледи: 5988

45908

Публикации: 13
Прегледи: 5213

6078

Публикации: 1
Прегледи: 3591

44534

Започната от Nazgh0ul


Публикации: 1
Прегледи: 1734