• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мбуна цихлиди за 380л аквариум?

Започната от loronng, 10.05.2016 16:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

loronng

Здравейте, може ли да препоръчате мбуна цихлиди за 380л аквариум? Колко и какви видове? И ако е възможно да ги напишете с латинските им имена. Аквариума е с размери 144/50/54 дшв. С два канистъра, осветлението планирам да е общо около 3м лед лента(смятате ли, че ще е достатъчно).
Благодаря предварително!

Ivan_S

По-лесно ще е да си набележиш видове, а после да коментираме кои с кои и по колко може :). Предполагам допускаш колко комбинации от Мбуни могат да се направят при избор измежду поне 1200 вида малавийски цихлиди и накрая нито една комбинация да не ти допадне. За това, харесай си видовете и тогава ще видим какво може и какво не може.

П.П. Добре дошъл в това поприще. Определено няма да скучаеш с тези цихлиди.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

Примерно:

Melanochromis cyaneorhabdos, Maingano
Labidochromis caeruleus
Metriaclima lombardoi
Pseudotropheus saulosi
Pseudotropheus Acei Itungi
Cynotilapia afra "Cobue"

Но както казва колегата ти трябва да си набележиш, че вкусове всякакви.

loronng

Melanochromis joanjohnsonae,
Labidochromis Hongi,
Labidochromis caeruleus,
Cynotilapia afra white top/ cobue,
Melanochromis johannii
Metriaclima greshakei
Pseudotropheus saulosi,
Pseudotropheus socolofi,
Melanochromis cyaneorhabdos( Maingano),
Melanochromis auratus

Какво мислите за тези може да предложите и нещо друго. И нещо друго може ли да пусна и някой peacock?

trifon ynev

Ако слагаш примерно по 7-8 бр. от вид ще трябва да съкратиш видовете,че ще стане много риба в този обем(особено като пораснат след година).Избери си примерно 6 вида от изброените които може да намериш в бг. и си готов.Помисли и за сериозна филтрация.
Успех в начинанието!!

nicco

За осветлението трябва да стане при 20вата на метър две дължини,при мен е така но аквариума е по-тесен,даже и растения има,за всеки случай може да предвидиш по-мощен адаптор ако се наложи да добавиш лента.Мъжките алонокари са страхотни,но като съм ги гледал с мбуна и не се оцветяват както трябва,същата риба преместена при хаповете след 20 дена не може да я познаеш.Тегава работа с тях.
За този литраж 40бр. е оптимално,като е добре половината да са в жълтата гама.Относно видовете всеки си търси своята комбинация.Може би 2-3 вида по 7-8бр. и останалите по по-малко.Ауратосите за мен са проблемни, копат яко и разгонват другите риби, иначе само някоя женска за цвят е добре.Гершакея като стане на размер е просто уникален, център на аквариума.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Ivan_S

Аз лично съм любител на видовите аквариуми и като нищо бих направил един такъв обем само с 1 вид. Напоследък доста ми допада Iodotropheus sprengerae. 25-30 бр. от тях според мен биха се развили перфектно в твоя обем. Всъщност от много време, засега само на теория, обмислям сходен обем аквариум само с 2 вида риби (общо 22-25 бр.) - единият разбира се е йодотрофеус, а втория - саулоси (каквито само отглеждам в момента). Виждал съм комбинацията и според моя вкус е чудесна. Иначе от изброените от теб като комбинация бих разгледал следните видове:

Labidochromis Hongi,
Labidochromis caeruleus,
Metriaclima greshakei,
Pseudotropheus saulosi,
Pseudotropheus socolofi,
Melanochromis cyaneorhabdos( Maingano)

Можеш да видиш също още нещо от класиката - Pseudotropheus demasoni, Metriaclima estherae / OB. Подкрепям колегата Трифон Янев за по-малко видове. И на мен 5-6 вида ми се виждат ОК за твоя случай.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Cabral

Цихлидите са благодатни риби, каквото и да направиш няма да сбъркаш. Може да са няколко вида, може да са два, може и един, все ще седят добре.
От цихлидите съм имал само аератуси и крибензиси, като аератусите са ми любимите риби - много красиви, активни, мъжката и женската в различни цветове, е малко правели бели но само хубаво няма. Ако пускаш много видове сложи по-малко бройки от чисто сините и повече от синьо-жълтите (М/Ж).

Similar topics (5)

13782

Публикации: 11
Прегледи: 6137

5371

Публикации: 6
Прегледи: 5050

52152

Публикации: 5
Прегледи: 3523

37930

Публикации: 32
Прегледи: 14509

10628

Публикации: 14
Прегледи: 9317