• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 09:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хранене на Африкански цихлиди (превод)

Започната от minimalistic, 18.01.2007 08:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

minimalistic

Преведено от http://www.cichlid-forum.com/articles/feeding_african_cichlids.php

Хранене на африкански цихлиди

Независимо дали сте начинаещи или се занимавате от години с Американски цихлиди, този материал съдържа възможно най-важната информация, която някога ще прочетете за тези изумителни животни. Като казах това, нека да започна.

Цихлидите могат да бъдат категоризираи в 4 групи, всяка с уникални хранителни нужди:

   а. Carnivorous: Тези риби нападат другите риби, особено малките на други видове.
   б. Herbivorous: Тези риби са тревопасни и се хранят, скубейки алгите от скалите.
   в. Omnivorous: Тези риби имат разнообразие в диетата, ядейки едновременно растителни, ?INVEREBRATES? и малки рибли.
   г. Micro-predators: Тези риби ядат малки безгръбначни като артемия и планктон.

Важно е да разберете към коя група принадлежи вашата рибка и да я храните съобразно нея. За пример, Tropheus-ите от езерото Танканика са тревопасни. Ако ги храните с много замразена, жива или суха храна прекалено, те може да не я понесат добре и да се подуят, което обикновено приключва със смърт.

Казвайки това, трябва да добавя, че тревопаснните риби все пак имат нужда от някакво ,,месо" в тяхната диета, и месоядните риби имат нужда от някаква растителна материя в тяхната. Те трябва да бъдат давани като допълнителни, а не като основен продукт на диетата.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cichlid-forum.com%2Fphotos%2Fart_feeding_african_cichlids_01.jpg&hash=390c85db77e44c5d56cb1a2197bd0ae75d75034e
Много храни за цихлиди са добри възприемливи за всички цихлиди, били те безгръбначноядни или тревоядни. Това което вие трябва да правите, е да внимавате за храни с много мазнина. Специално трябва да избягвате каквито и да е продукти от топлокръвни животни.

Нека се опитам да обясня защо.

Рибите са хладнокръвни животни, което означава, че тяхната телесна температура се повишава и понижава в зависимост от околната среда. Те ползват мазнина както за резерв, така и за ресурс на енергия. Също както хората, те имат масни запаси в техните тела. Но тези мазнини трябва да имат ниска точка на топене така, че да могат да бъдат използвани ако водата около тях е студена (както е през зимата). Топлокръвните животни пък скадират мазнина, която има висока точка на топене. Ако храните вашите рибки с мазнини от топлокръвни животни, те няма да могат да мобилизират тези мазнини за енергийни нужди. Следователно, с времето те ще се натрупват в черните им дробове, водейки до цироза на черния дроб.

Аз ползвам късчета Spirulina за всичките си рибки. Spirulina обикновено се продава в магазини за здравословна човешка диетична храна заради нейното блестящо качество. Тя съдържа високи нива на лесно усвоими антиоксиданти, включвайки chlorophyll, beta-carotene и  phycocyanin. В допълнение, тя също има високи нива на желязо, витамин В-12 и хром (полезни за обмен на захари). Освен това Spirulina е 65-70% протеин, Следователно не трябва да давате на вашата риба много замразени или рибни храни, опитвайки се да им осигорите протеини.

Разнообразие също е важно да има. Не е необходимо да храните с няколко различни марки храна, ако имате качествени люспи или таблетки. Аз храня моята тревопасна рибка главно със Spiulina в допълнение със замразен грах, салата, спанак и подобряващи цвета люспи/таблетки на рибна основа. Рибоядната си риба отново храня със Spirulina-базирани люспи (или таблетки, в зависимост от размера на рибите), допълнени с люспи от скарида, скаридени топчета и krill.(бел.ред.:за подледното изречение не съм сигурен). Spirulina е тяхната основа (70%). Стремя се да избягвам замразени и живи храни – те не са необходими за африканския цихлид според мен.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cichlid-forum.com%2Fphotos%2Fart_feeding_african_cichlids_03.jpg&hash=8fc4476e1dc3dc3cb5d8e22765db333111179775
Ако имате рибка с жълто, оранжево или червено, трябва да запомните да я храните с храни, богати на пигмент. Храните, които се продават са добри в доставянето им. Като се консумират пигмените, те всъщност се отлагат в кожата, затова, ако тяхната диета не включва тези важни пигменти, те ще покажат загушено оцветяване. (Бел.: заглушеното оцветяване може също да бъде признах за стрес: друг доминиращ мъжки или лоши качества на водата.).

Ако имате няколко рибки в един аквариум е важно да ги храните по няколко пъти на ден. Не продължавайте да ги храните толкова дълко, както преди, а намаляйте времето. За пимер, аз пробвах да храня моите рибки 3-4 пъти на ден, но само колкото могат да изядат за 20-30сек. или по-малко. Следвайки този ред, ще откриете, че вашите цихлиди ще станат ,,по-малко" агресивни. Запомнете, че цихлидите са алчни (т.е., запазващи територии) консуматори, те могат да изядат страшно много храна за 30сек.

Основната причина за агресията между цихлидите е храната. В природата, цихлидите се забелязват да да живеят в голяма гъстта. В резултат, те сесъстезават жестоко с други цихлиди от техния вид, за да намерят храна. Това го видях, когато два мъжки - Aul. Stuartgranti и Lab. Trewavasae споделиха една и съща територия. Силно агресивният и териториален trewavasae не възрази, че Aulonocara се навърта в неговата територия, но щеше неприятно да преследва двете женски trewavasae и другите подобно изглеждащи Pseudotropheus spp. из целия аквариум.

Както повече от добре знаете, Африканските цихлиди са строко териториални. Това е така, тъй като в природата те установяват територии, за да подсигурят оцеляването си в тези претъпкани басейни. С тяхната собствена територия, те имат точка, от която да пасат и да ловуват малки безгръбначни в пясъка или калта. Риби, които консумират същата храна са отбъсквани по очевидни причини. Женските са допускани в територията на мъжкия само, ако искат да се чифтосват. И мъжките от същите видове биват прогонени, защото те се надпреварват да се размножават с женските, като в добавка да се борат за същите храни (ред: и тук нещо не разбрах какво написах  ). Държейки вашите рибки добре нахранени, вие можете да контролирате и манипулирате агресията им. Ето защо ги храня по 3-4 пъти дневно. Или може да ги храните по-рядко, но по малко повече всеки път. Можете още да обуздаете агресията, зареждайки аквариума с много риби – по този начин нито една риба няма да понесе цялата щета и цихлидите могат да се изгубят една-друга в тълпата. Ако ще правите това, първо се уверете, че филтърът ви ще може да си свърши работата.

Вашите цихлиди винаги ще изглеждат ГЛАДНИ. Африканските цихлиди се тъпчат повече в робство, отколкото когато са в дивата природа. Нека обясня. В природата, повечето цихлиди разчитат силно на храни с повече фибри, като синьо-зелените водорасли и органичният детрит. Докато тези храни образуват разнообразието на тяхната диета, те доставят много малка стойност за грам. Следователно, тези цихлиди трябва да ядат продължително, за да удовлетворят метаболитните си нужди. Природата е установила този образец за хранене, така че цихлидите ще се опитват да правят същото и във вашия аквариум, въпреки превъзхождащата хранителна стойност на храните, които им давате, а да не споменавам и по-високото съдържание на протеин също. Докато това не описва дирекно хищниците, внимание требва да им се обърне, тъй като в дивата среда тези цихлиди ядат само случайно, рядко ловейки източници на храна с бгато съдържание на протеин. Следователно, природата не е установила граница върху тяхното поведение на хранене, така че тези риби знаят малко засищане (?); те ще преядат, ако им се позволи.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cichlid-forum.com%2Fphotos%2Fart_feeding_african_cichlids_02.jpg&hash=f44005bcac7c4c877cb5c64f70ca24e147f0c880
Позволете ми да повторя, че вашите цихлиди трябва винаги да изглеждат ГЛАДНИ. Ако те не показват нужда да бъдатнахранени, те са или болни, или преяли (а може и двете заедно!). Когато и да мина покрай аквариума, рибата ще се стрелне към края, при което аз винаги им давам рутинно. Тогава те започват да подскачат нагоре-надолу, мушкайки главите си нагоре през повърхността на водата. По-добре е да останат недохранени, отколкото преяли.Прехранването на вашата рибка е не само нездравослоно, но и неблагоразумно.Цихлидите, които са прехранени стават податливи на чревни нападения, които могат да прераснат в "Malawi Bloat" (,,Малавийско Подуване"). ,,Подуването" може да съкрати времето до смъртта до няколко гни, а вие дори да не разберете каква е причината.

Има няколко други добри причини защо няма да искате да храните вашите цихлиди твърде много.

Тревоядните цихлиди имат дълги чревни трактове, и затова е доста често срещано да имат чревни проблеми. Това е характерно най-вече за Мбуна, чиято храносмилателна система е предназначена за зеленчукова материя. Те имат дълги черва (4 пъти дължината на тялото), предназначени да извличат протеините и въглехидратите от твърдосмилаемите водорасли. Кравите и другите копитни използват няколко стомаха, за да смилат тревата. Мбуна от друга страна прави това само с един стомах и много дълго черво. Затова, добра идея също е да оставите вашите рибки да погладуват – дайте им свободен ден – това позволява на червата им да се прочистят. Бъдете внимателни, когато правите това, защото гладните Цихлиди са агресивни цихлиди.

Втората причина, поради която няма да искате да прехранвате е защото нивата на нитратите в аквариума ви ще се покачи твърде високо. Нивата на нитратите в аквариума са също директни показатели колко много ги храните. Ако филтриращата система на вашият аквариум не може да свърши работата, която й е поставена, хранейки вашите риби няколко пъти на ден, може да искате да намалите количеството храна или броя на рибите, които да задържите.

Искам да се върна към темата за храненето на вашите рибки с правилния вид храна. Разлагането на неправилно смляна или неправилно изхвърлена храна може да дразни чревната стена и да стресира рибата, давайки на паразитите-нападатели упора. Това може да се случи, когато основно тревоядно, изстъргващо водорасли цихлид (като Tropheus и Pseudotropheus spp.) се храни с високопротеинови храни, каквито са червените червеи или храни на таблетки и люспи съдържат големи количества рибна храна. В това отношение е важно да се избягват определени храни и да се ползват други. Цихлидите не подбират какво е добре за тях и в какви количества, затова е наша задача да контролираме тяхната диета и меню. След всичко не бих се изненадал, ако Tropheus алчно пият бензин, ако му се даде. И така, само защото го харесват, не значи, че е добро за тях.


ХРАНИ, КОИТО ДА СЕ ИЗБЯГВАТ:

Tubifex. Това  е тънък, червен червей, който живее в тинята на реките, и обикновено е събиран от замърсени реки. Давайки Tubifex на вашите рики, вие ги излагате на риск от заболявания, които тези червеи може да носят.

Ларва на червен комар (известни като червени червеи). Храних рибките си с червени червеи без никакви инциденти; както и да е, знам някои неща, които са против тях. Забележете, че аз ги храня с тези червеи много малко – само колкото могат да изядат за 30сек.

Говеждо сърце. Рибите са неспособни да използват мазнина от топлокръвни животни за енергийни нужди. В резултат тези мазнини се натрупват в черния дроб и след време завършват с разрушаването му. По тази причина, месо от каквито и да било топлокръвни животни и специално говеждо сърце, е лошо за вашите рибки.

Всички храни, предназначени за Американски цихлиди.. Тези храни са много опасни за Американските цихлиди, защото двата вида риби имат също различни хранителни нужди.


ХРАНИ, НА КОИТО ДА НАБЛЕГНЕМ:

Храна на таблетки(?). Някои таблетки се подуват като се пуснат във водата, затова ще трябва да ги накиснете малко преди да ги дадете на рибките. Не искате те да се подуят в корема на рибката, защото може сериозно да разширят, дразнят или запекат техния храносмилателен тракт.

Храна на люспи(?). Не трябва да давате на рибките повече, от колкото могат да изядат за 2 минути, не 5! Аз обичам да храня моите цихлиди по няколко пъти на ден, така че те никога не се тъпчат с много храна. Така че им давам колкото могат да изядат за 30сек. Това е по-естествено, защото в дивата природа цихлидите ядат водрасли, планктон или безгръбначни (като скариди) през целия ден. Това също помага да се избегнат храносмилателните проблеми, които споменахме.

Замразена храна. Всички храни свисоко съдържание на протеин, каквито са KRILL(?), скариди, дафния, планктон, червени червеи и микро-червеи трябва да се използват умерено. И за растителноядните риби не трябва да се ползват постоянно. Имах лош късмет, давайки им такива храни и след като прекратих тяхната употреба, практически премахнах ,,подуването" от всички мои аквариуми през последните няколко години. Не вярвам, че са важни са създаването на красиви цветове и здрава рибка; както и да е, забелязах по-често хвърляне на хайвер като ги ползвах.

Ако възнамерявате да им давате замразена храна, правете го само като добавка към основната. Люспите и храните под форма на таблетки са идеални, защото са бързо смилаеми и не задръстват червата им. Spirulina е също много хранителна и богата на протеин. Когато храните със замразени храни е много важно да им давате само напълно размразени и натрошени храни. Агресивните Цихлиди могат и ще грабнат целия куб и на сутринта ще се събудят подути.

Храните могат да се размразят в съд с вода от аквариума. Можете да ги надробите с пръсти или клечка за зъби. Хранете само 1-2 пъти седмично.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cichlid-forum.com%2Fphotos%2Fart_feeding_african_cichlids_04.jpg&hash=954187c69064a9ce30145906a86b95ba93f37506
Най-безопасните храни за тревоядните са тези, които са растително базирани, като грахови зърна, тиквички, моркови, марули и спанак. Те са им нужни, за да могатда задържат пълния интензитет на оцветяването си, тъй като бета-каротинът, кантаксантинът и другите витамини съдържат. Също помагат за намаляване на чревните задръствания, понеже съдържат много влакна. Ако замразите тези храни и след това ги размразите, те ще омекнат и ще се консумират по-лесно. Също открих, че сваряването им ги омекотява и им позволява да паднат на дъното, въпреки че тази практика кара зеленчуците да загубят известна част от хранителната си стойност.


РЕЗЮМЕ:

Африканските цихлиди са красиви и интересни създания. Ако се грижим за тях правилно, те ще живеят дълъг и щастлив живот. Важно е да се размерат хранителните изисквания на цихлидите, ако искаме да се грижим правилно за тях. Освен това имаме възможност да им даваме подходящи храни в здравословни пропорции и интервали. Цихлидите са лакоми и могат да изконсмиратголямо количество храна за кратък период от време, затова ограничаването на количеството храна, която те изяждат до 30 секунди (или по-малко) е силно препоръчително.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg692.imageshack.us%2Fimg692%2F1680%2Fdsc07798.th.jpg&hash=a422d64c9e1202e19fdc542516d2b1a9d44f688b

Boby_

minimalistic, браво за превода!
Има нужда от малко редакция статията и когато намеря време, ще я направя.

dido

Извинявам се, че се бъркам в темата, но ето малко помощ:

- ?inverTebrates? е 'безгръбначни'.

Мисля добре е да замениш Carnivorous/Herbivorous и прочее с директните им значения на български - месоядни/растителноядни.

Boby_

Цитат на: dido - 18.01.2007 10:00
Извинявам се, че се бъркам в темата, но ето малко помощ:

- ?inverTebrates? е 'безгръбначни'.

Мисля добре е да замениш Carnivorous/Herbivorous и прочее с директните им значения на български - месоядни/растителноядни.

Дидо, не бъркай с пръст в раната, моля те. В момента съм на стр. 3 от 5 и се опитвам да редактирам статията. Ще има разлики, повярвай. ;-p

Boby_


Similar topics (5)

26331

Започната от ryca_pryca


Публикации: 7
Прегледи: 4494

4136

Публикации: 1
Прегледи: 2365

7999

Публикации: 14
Прегледи: 6082

50089

Публикации: 7
Прегледи: 3764

6038

Публикации: 1
Прегледи: 4725