Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Цихлиди => Темата е започната от: timeshoy - 03.06.2017 14:41

Заглавие: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: timeshoy - 03.06.2017 14:41
Здравейте!

От 3 години имам аквариум в къщи, започнах с 40л., после минах на 60л., сега съм с 200л., 20л., и 60л. От както си взех първият аквариум исках да гледам дискуси, но от това което прочетох ми казаха, че не са за начинаещи, и искат доста голям обем.

До началото на тази година гледах африкански цихлиди. Оказаха се доста корави риби, за година и половина нямах никакви жертви и редовно женските "носеха". От началото на тази година гледам еквиденс ривулатуси. Човекът от който ги взех каза, че като сменя водата директно с чешмяна, но темперирана. Не съм го пробвал, защото я сменям веднъж седмично и я оставям да престои в туби за няколко дни.

Меракът за дискуси не си отива обаче. Иска ми се да кажа, че съм доста по-опитен в хобито, от когато започнах да гледам рибки. Искам да задам малко въпроси на опитните колеги, занимаващи се с дискуси.

Аквариумът ми е 200л. със филтрация 3000л./ч. (след като купих първия канистър, попаднах на няколко добри оферти за външни филтри 2-ра употреба и сега съм с 3бр. :) ).Всичките са пълни с керамични "рингове". Тези условия подходящи ли са за отглеждането на дискуси? Ако не, какво да променя?

Знам, че при отглеждането на дискуси са желателни по-чести смени на водата, но ако продължавам да съхранявам водата в туби, става доста трудоемко. Някой практикува ли смяна на водата директно с чешмяна (от Варна съм)?

Друго голямо притеснение е поддържането на температура от 28о   през зимата. Вие как го правите? Обмислях за сложа на гърбът и на страниците на аквариъмът тънки листи фибран или стиропор с цел частична топлоизолация.

Извинявам се за дългият пост, но меракът ми е голям, също и страхът. Все пак идеята не е да си правя експерименти с рибите, което би било неморално и доста финансово неизгодно.

Ще съм благодарен за всеки съвет по темата.
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: Tony_JB - 04.06.2017 00:38
Не мисля че ще имаш големи драми с Дискусите ако си постоянен.
Вода сменям направо с маркуча от чешмата,защото се чудя на 700 литра как да престои.
Температура с един нагревател  300 вата на Ехайм си е ОК при мен, така че и това няма да ти е драма.
Филтрация имам 2 по 2000 на час.
Абе с две думи желание да има е най важното.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: asito - 04.06.2017 01:15
Аз не съм опитен с дискусите,от два месеца гледам 9 броя в 250л аквариум,с 25 неона,7 л201 и един обикновен анциструс.Сменям вода веднъж седмично,понякога на три дена.Засега става работата,растат добре.И аз съм с близо 3000л/ч,Имам и ув лампа,но не е задължителна.Според мен можеш да вземеш 7 подрастващи дискуса и да ги редуцираш до 4-5 като пораснат.Имаш мн хубава филтрация.Аз съм от Варна също,сменям директно от чешмата,но слагам подобрител seachem prime.Ако са в отопляема стая няма проблем зимата,ако не са,то два нагревателя по триста вата ще са ок.Ако пък изолираш две или три стъкла на аквариума с фибран или стиропор,май ще можеш и с един нагревател да минеш.На мен грунда и фона са ми черни,това не е ок за дискусите,в смисъл че стоят по тъмни и някои имат черни точици,това от мимикрията им.На мен не ми пречи,но ако искаш да са в пълния си блясък трябва светъл фон и грунд.Дискусите не обичат силно течение,хубаво би било да им пуснеш и помпа за въздух.На 29 градуса най добре да ги гледаш ако искаш други рибки и растения.Аз имам ехинодоруси и се развиват засега.Дискусите искат и по често хранене,моите ги храня поне по три пъти дневно,понякога  пет,шест.Ако те няма през деня,може да решиш проблема с автоматична хранилка.А,също е хубаво да ги храниш с разнообразна храна.Хубаво е да вземеш дискуси от Варна или от място с твърда вода.Задължително искай да видиш дали ядат суха храна.Да не са с тънки кореми,да не дишат учестено,да не са с мътни очи,и двете им хрилни капачета да се отварят нормално,както и другите признаци за здрава рибка ,които предполагам знаеш.
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: YanaS - 06.06.2017 10:31
Поздравления за мерака но докато не започнеш ще е само мерак.Аз от 20г гледам дискусия и няма проблем при 30-31 градоса на водата,само е лошо за растенията.За тези риби трябва да имаш 60-70л.  на риба да се развиват добре.Те са стадни по природа.Ако вземеш повече бройки малки няма проблем в началото.но ще изолират един докато умре от глад,после друг  и така докато остане един мъжки и една женска освен ако не е много голям аквариума да има къде да се крият.За водата 10л всеки ден от чешмата 1/3 веднъж на седмица.Във Варна водата е същата като при нас,аз съм от Бургас.Като пораснат може и не всяка вечер.В Варна им много добра ферма за дискусия ако вземеш от там щети обяснят без да те излъжат не като търгашите.Почвай смело ще се учиш непрекъснато,кефа няма цена.Успех.
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: Boromir - 24.07.2017 02:11
Обема от 200л ще ти стигне за няколко дискуса, но най-важно е да запомниш няколко прости неща и  ако ги спазваш всичко ще е наред !
1 Поддържай добра хигиена в аквариума с редовни ежеседмични смени на вода !
2 Поддържай постоянна температура (29-31градуса)!
3 Старай се Ph на водата да е в рамките 6-6.5!
4 Давай им добра храна !
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: timeshoy - 02.01.2018 14:05
За много години!

Първо да се похваля. От няколко месеца съм с нов 330 литра дълъг аквариум, изработен от Антон. Много съм доволен от качеството на изработката. Мисля, че вече няма да е проблем в такъв литраж да гледам около 5-6 дискуса. За сега в него си плуват американски цихлиди, които мисля да разпродам и да си взема дискусите. Като купих аквата сложих черно фолио на гърбъ и съм със смесен ситен грунд черно и бяло. Чувал съм че това може да доведе до "пепъринг" на дискусите, демек да станат на ситни черни точици за да се сливат с околната среда. Може ли да се избегне това, ако само сменя грунда с бял/светъл или ще трябва да сменя и фолиото?
И къде е тази ферма за дискуси във Варна? Имат ли сайт или страница във фейсбук?
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: asito - 02.01.2018 15:50
Май само с грунда ще стане.Пламен Теодосиев продава във Варна,както и Владо.Контакти ще намериш в базара ,пиши дискуси Варна
Заглавие: Re: Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.
Публикувано от: timeshoy - 02.01.2018 16:28
Тукмо се връщам от Мола, говорих с Пламен. Той каза, че е хубаво да сменя И фона. Което означава, че... ме чака доста работа. Трябва само да намеря, кой да ми купи американците...