• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дайте съвет за аквариум с Рамирези

Започната от marta, 20.07.2017 11:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marta

Здравейте, след дъъъъълга почивка от акваристиката (роди ни се дете), след 5 години отново стартирахме аквариума.
Ето инфо за него - 120л (80см дълъг) Акуаел с капак, осветление, потопяем филтър + помпа, нагревател и така всичко си е комплект. Смених "гъбата" на филтъра с нова.

Естествено всичко както си е реда - грунд, растения, дървета, полезни бактерии, изчакване 14 дни преди поставянето на рибите, смяна на 30-40л на седмица вода и т.н.т.

Избора на риби не беше мой, но какво да се прави :)

След тези 14 дни взехме 6 рамирези, 3 от обикновените и 3 сини (уж трябваше да са 2 мъжки и 4 женски, по един мъжки на вид), но се оказаха 4 мъжки и 2 женски.  В аквариума по огромното желание на дъщеря ми има и 2 ампуларии с огромен размер и 2 ансцитруса малки. Растенията са от бързо растящите и некапризните, защото няма субстрат и въглероден диоксид.

Та така, всичко си беше наред, докато 2-те женски не си харесаха по един мъжки (тъй като мъжкте преобладават предпочитам да си мисля, че женските са си "избрали"). Единия чифт окупира единия край на аквариума, другия чифт - другия край. Останалите две мъжки обитават средата и горните слоеве на водата и постоянно ама постоянно всички се бият! За сега няма жертви - перки, рани или риби, но сякаш въобще не исках да се получава точно така. Естествено знаех, че са териториални, но трябваше да има повече женски риби в аквариума за тази цел.

Снощи единия чифт хвърлиха хайвер между филтъра и стената на аквариума, върху грунда. Пазеха си го, но ампуларията просто мина като танк и го изяде вечерта. Аз съм леко сантиментална на тази тема и вече бях купила люпилник и смятах като се излюпят рибките да ги местя там и да люпя артемия, но така и не се стигна до там. За което съм изключително натъжена днес. Виждам, че рамирезите са безсилни пред охлювите, но дъщеря ми май най-много харесва тях от всичко друго в аквариума и просто май няма шанс да ги махна.

Тъй като явно няма да опазваме хайвера се чудя поне как да огранича боищата. Мислих за няколко варианта:
- да залеся малко по-обилно (в момента имам 4бр растения (не им запомних името))
- да купя още 2 женски (по една за всеки от останалите мъжки)
- да махна 2-мата мъжки и да остана само с двата чифта
- да сложа камъни (сега съм само с корени)

Честно да си кажа, аквариума изглежда малко пуст само с тези 6 рибки, които са млади, но и аз обичам едновидовите аквариуми и не бих сложила други риби вътре. Даже ми минава мисъл, въпреки пустотата да оставя само единия чифт риби в аквариума. Проблема е какво ще кажа на детето, както и това, че ще трябва да търся на кой да ги подаря, защото надали ще ми ги вземат обратно в магазина.

Тааа, давайте всякакви съвети.

п.п. Забравих да напиша с какво ги храня - по един път на ден 6 гранулки храна за дискуси (мисля е на тетра) и по две таблетки спирулина (уж за сомовете, но я ядат и рибите и става голяма война). Гледам всички риби да ядат и да не остава храна по дъното.

Слагам и снимка на аквариума. Фона да не ви прави впечатление, но не се залепи добре и в момента няма как да мръднем шкафа. Не забравяйте, че съда е само на 3-4 седмици и има още много къде да се развива.

Boromir

Честито за новия — стар аквариум ! За отговора на проблемите си се сетил сам, варианта е да има достатъчно укрития за всички и още малко растения ! Успех с аквариума !
Shrimp Breeding Lover

Tony_JB

Залесяване задължително за да успокои нещата,ако си от София мога да ти подаря растения: Хигрофила и Нимфоидис Тайван имам в изобилие.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

karadaliev

Аз имам същият като размери и литраж аквариум (варианта на Diversa) и също гледам цихлиди джуджета в него и нямам твоите проблеми. Мисля, че е точно, защото моят пък е напълно обрасъл с растения и рибите винаги могат да застанат някъде дето направо не виждат останалите :).

От друга страна не се притеснявай, че са малко рибки за аквариума - рамирезите стават прилично големи (около 7см) и предвид колко са тумбести изглеждат доста едрички за аквариума.

marta

Благодаря на всички за отговорите.  *DRINK*

В деня, в който писах, другата двойка хвърлиха хайвер. Махнах временно охлювите, но след 24 часа хайвера отново го нямаше (тук предполагам, че родителите са виновни, защото редовно забравяха за него, през повечето време се редуваха кой да е при него, но...), въпреки, че оставях леко осветление нощем.
След това залесих повече аквариума, не е чак "джунгла" все още, но имам опит от преди и знам, че скоро ще стане.
Та не знам дали е заради растенията или, че просто никоя от двете двойки скоро няма да има хайвер, но сякаш рибите се помириха. Сега плуват като на пасажче, само двата мъжки (оженените двама) се спречкват от време на време.
Вече съм убедена, че имам 2 женски и 4 мъжки и все си мисля, да ги направя 50 на 50, за да се чувстват добре всички.

Та в аквариума в момента цари мир, рибите са много по-подвижни и плуват във всички части и слоеве на водата.

Предстои ни 14 дневна почивка. Ще има кой да ги храни, но не и да смени водата.
Според вас ако се хранят оскъдно през ден, а не всеки ден ще се реши ли проблема с водата за 14 дни?
Мога да уредя някаква малка смяна, но без сифониране, в плюс ли ще е или няма смисъл от това?

Аквариума е стартиран на 1-ви юли, рибите са сложени на 12-ти, до сега няма жертви и привидно проблемни риби.
По-добре ли е някой да ги храни през ден, отколкото да пускам от онези таблетки, които се освобождават плавно?

п.п. Миналия ми опит с оставяне на аквариума за 14 дни беше мнооого повече време след стартирането и нямах тези притеснения, а и рибите преди бяха по-малко капризни (последно бяха чифт ривулатуси в доста голям размер) :) Сега все още новите растения не са добре вкоренени, светлината ще е изключена, а от прозорците не влиза много през деня. Страхувам се да не почне гниене.

Tony_JB

Защо няма да работи осветление?
Сложи един таймер и решението го имаш. Аз ползвам такива,но не механични в Лозенец в едно магазинче бяха по 13 лева с настройките за всеки ден от седмицата може различни часове и т.н. да настроиш.
За смяната изобщо не мисля че е задължително да сифонираш при положение че е нов аквариум и няма натрупване,така че това също не мисля че ще навреди на отсъствието ти.
Аз при Дискусите сифонирам през 2-3 седмици или 1 месечно ако преценя че се е натрупало какво,само дето в 700 литра има много обитатели

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

marta

имам твърде малко време да намеря таймер, но ще се опитам да намеря
за смяната на водата - ок, ще уредя да се сменят 20л, въпроса е ако човека не иска, дали ще е сериозен проблем според вас?

Tony_JB

Ако не ги прехранва мисля че ще изкарат,но една смяна на вода все ще направи.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

marta

Здравейте, не съм писала отдавна. Откакто стартирах аквариума минаха близо 10 месеца.
Наскоро при премахване на едно огромно растение, рамирезите се "видяха" и се сбиха жестоко. В последствие останах с 2 мъжки по-малко. От 8 станаха 6 риби в аквариума.
Ето малко и история преди това:
Преди около 4м имах и потомство, което обаче на 3-тия ден щом проплува беше поизядено (излюпиха се, не успях да ги отделя, а преди това хайвера беше на грунда и не можах и него да махна), тайната на успеха беше да оставям лампите включени през ноща (е това ми костваше малко зелении по стъклото и някои листа, но с подходящите охлюви всичко отново заблестя). От тогава хайвер много, но малки повече не. Мисля, че се отказаха :) Дори от 1-2м не е имало и хайвер, обаче скоро очаквам (оправят си разни кътчета). Имаше оформени 2 двойки, но след смъртта на 2-та мъжки не знам дали едната от тях не се развали.

Та след загубата наскоро, аквариума съвсем ми пустее. Вярно, че 3-те мъжки, които останаха са сигурно на максимален размер, много красиви, имат си и 3 женски с тях, но все пак е доста пусто.
От известно време ми се въртят няколко мисли:
- да пусна още 3 рамирези, като ще гледам да са женски, но грешки стават много лесно като са по-малки рибите. Поне 3 мъжки съм купила за женски миналата година при стартирането.
- да пусна някакви други риби, но какви? Някакви подходящи, други джуджета? Ще се избият ли?
- да подаря рибките и да се ориентирам към други

Ето и една снимка, съжалявам за качеството. Наскоро премахнах огромно количество от един треволяк (този, който е в дясно отпред) и сложих малко повече бавнорастящи. Имам много идеи да оправя и пренаредя, но за целта трябва да махна рибите, да сменя поне 2/3 от водата, а като се размъти грунда може да й се влоши качеството. Ноо си мисля, че като от едно по-сериозно сбиване от стрес и минимални наранявания за 1 седмица умряха 2 риби, сякаш не смея на този етап :)
Беше много драматична тяхната смърт...



п.п. Страхувам се и да не вкарам някакви болести с нови риби, но това си е винаги риск, нямам карантинен аквариум

Similar topics (5)

33333

Публикации: 5
Прегледи: 3917

9815

Започната от ata_nas


Публикации: 14
Прегледи: 9803

60027

Публикации: 3
Прегледи: 4508

49818

Публикации: 8
Прегледи: 3984

5800

Публикации: 0
Прегледи: 2824