• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 02:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дайте съвет как да процедирам с дискуси

Започната от beonedge, 01.10.2013 20:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Нека да уточня само , че не мога да твърдя че тубифекса е причина за проблема с първите дискуси . По-скоро смятам че обема на аквариума им дойде в повече и затова се изпокриха . Както и да е , понеже виждам че се включват и хора с опит в отглеждането на тези риби , ако желаят нека коментират следното - от фермата от която купих втората партида , ме посъветваха след месец да занеса един дискус за дисекция (дори ми подариха един за това ) и евентуално (най-вероятно ) ще се наложи лечение от паразите (плоски или кръгли червеи ако съм разбрал правилно) .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

DJER

 Да по вероятно е стреса и големия обем с малко риби да се получи така(говорим за дискуси ;-)).  Наскоро приятел взе от мен 16 дискусчета, които ядат абсолютно всичко какво им се предложи и ги пусна в съд около 560 л. Почнаха да се крият и да залиняват повечето, еденици дръпнаха двойно, но и той стигна до извода, че ще вземе още та да са в конкуренция и прояждат по бързо и не изостават. При мен където са младите и по нагъсто храната за много кратко време свършва(особено сухата, на каймата по задържат).  Големите си риби ги храня по малко и те по бавно си изяждат порциите, което е нормално за мен. Винаги е добре да се прави профилактика за паразити, лепят ги от всякакви месни храни според мен или си ги прехвърлят от големи на малки и си ги имат постоянно, отключват се , като се стресират и им падне имунната система. Това по скоро е за хрилни паразити. Преди години си хранех с тубифекс без проблеми, но беше и по чист, дори при развъдните двойки слагах, от доста време не е така. Има период от артемия на кайма докато минат е добре с тубифекс да ги подхраниш за по бърз растеж(говорим за рязан такъв), но и това вече не е проблем с пасирана кайма и от 10-я ден  почват да я ядат.

tao

Най вероятно рибите са третирани.
Съмнявам се обаче да е превантивно.
Предполагам , че искат да разберат какви са резултатите.
Не си храни дискусите с тубифекс.
Гледай да ги научиш да приемат такава храна, каквато винаги можеш да им предоставиш.
Това са специализираните за тази цел гранули , люспи и домашно приготвените храни с телешко сърце, скариди, миди и риба (най-добре сьомга).
Ако една или две седмици останеш без тубифекс и си ги научил да се хранят само с тях , бъди сигурен , че до друго няма да се докоснат.
Тези риби са машини за ядене , но са страшно консервативни в това отношение.
Две седмици глад им се отразява много негативно.
Съвсем отделен е въпроса от към здравословната и хигиенична част , когато се хранят с червеи.
Едва ли е нужно да навлизам в подробности.

DJER

 Ако привикне на тубифекс или хирономус, трудно ще го накараш да яде друго, най вече сухи храни, напълно съм съгласен с теб. За сьомгата мога да поспоря, тя е мазна, не че не я ядат, но води до проблеми с водата(от опит ти казвам , с ежедневни смени съм) по добре по суха риба от рода на Хек.

tao

Да прав си.
Сьомгата е мазничка , но пък има антаксантин.
Ако се слага по малко , проблеми няма.
И аз го казвам от опит.

Трябва да пробвам и хек някой път.

raiko

По-правилно е рибата да не е мазна... например хек, риба тон.. Стреса от големия аквариум може да бъде намален ако намалиш (или изключиш) временно осветлението му. Също така временно можеш да пуснеш в аквариума група от млади скаларийки, покрай тях и дискусите може да преодолеят стреса и да започнат да плуват в целия обем на аквариума.

tao

Да Райко, това със скаларийките работи много добре,
Да ви кажа аз как процедирам когато имам подобен проблем със ''срамежливи'' дискуси
През първите дни им пускам жива дафния , която ги изкарва от ъглите и други там укрития.
Рибите се разплуват перфектно и за няколко дни се адаптират към  обема на аквариума.

Рибата тон е една от най мазните риби и на световния пазар  цената й се определя именно от това .Колкото е по-мазна , толкова е по-скъпа.

beonedge

Да , това за скалариите го четох , но казват че може да предизвикат "discus plague" ...примерно тук http://www.fishlore.com/fishforum/discus-fish/31824-would-discus-fishes-safe-angels.html пишат "...Angelfish have an aggressive nature that is not compatible with discus because discus get easily stressed out. And on a more serious note they can cause the "discus plague." Discus can carry certain parasites that can actually kill angelfish and vice versa. the weird thing is that this plague only effects these type of fish being put together" Доколко е вярно - не зная , но реших да не пробвам този вариант .
За жива дафния - стига да се намери отнякъде , звучи като добра идея :)
PS относно дисекцията , идеята е следната - първите риби е възможно да са имали паразите (дали от хранене или от стрес - все пак изкараха близо 3-4 месеца почти без да ядат)  . Ако е така , то новите ще станат гостоприемник на паразитите (независимо дали се хранят или не) и затова препоръчват лечение , преди да са се почвили симптомите
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

4720

Публикации: 15
Прегледи: 8950

13014

Започната от futa


Публикации: 19
Прегледи: 9664

4842

Започната от assensi


Публикации: 2
Прегледи: 3488

47067

Започната от svere


Публикации: 1
Прегледи: 2019