• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 00:12

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Цихлиди от Малави

Започната от bogo, 06.10.2005 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Не си разбрал точно какво имат впредвид кимбайците. Корала се разтваря, но БАВНО. Тоест няма да се разтвори веднага като содата, а ще седи с години предполагам. А натрошен корал преди бях взлел 1 шепа от Краси.
Взех го за малко по-различна цел - за буфер в аквариум, където подавам СО2, а без да искам постигнах почти перфектен аквариум за цихлиди :-)
А именно:
pH - 8.0
kH - 8-9
gH - 33
И то от софийска вода. Но също така добавях и англииска сол и калиев сулфат от време на време. Сигурно и това е повлияло доста.

Boby_

Цитат на: "petrovnik"
Цитат на: "Boby_"petrovnik, подходът с варовиковите камъни не е лош, но е бавен и трудно се поддава на контрол. По-добрият вариант е да се ползва нещо, което позволява точно измерване и дозиране.


Во право си Boby_. :)
Кај мене во Скопје водата е алкална и многу тврда. Обично повеќе од 18 KH и над 8 pH. Јас таква ја ставам во malawi аквариумот.

Во места кои користат планинска вода за пиење, каде што водата е премногу мека, сум видел дека во аквариумите ставаат креда (CaCO3, калцијум карбонат) која некаде сеуште се користи во училиштата за пишување на табла.
Таа прилично брзо се распаѓа во водата.
Со ова немам лични искуства, ниту мерења, но идејата ми изгледа вредна за експериментирање.  :wink:Иии, направо ти завиждам за водата в Скопие! В София е 4 dGH - калпава работа за малавийци, да не говорим за танганийци. Ръгам здраво магнезиев сулгфат и калциев дихлорид и пак не стига.  :wink:

Boby_

zaario, не мисля, че кимбайците са най-достоверния източник за информация на тема малавийски цихлиди.  :lol:  :lol:  :lol:

zariio

Някой ако знае къде в София се продават освен при Краси да си каже:D

aqua

Цитат на: "zariio"Някой ако знае къде в София се продават освен при Краси да си каже:D


Предимно и най-вече при Ники, от съботния пазар. А от изтеклата седмица той има и доста нови рибоци.

cihlidi_fan

offtopic  А за кои рибки става въпрос? :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus


zariio

Сори открих ги и затова изтрих въпроса :( Metriaclima lombardoi

keykey44

Здравейте, имам двойка малавийски цихлиди Cyrtocara moorii, женската от около 2 седмици на яде и предполагам че държи хайвер в устата си, преди това мъжкия я гонеше доста упорито.
Аквариума е 300 литра, в него има още 17 риби, видове: севериуми 6 бр, анцитрус 3, гибицепс 1, риба нож, фабио, 5 сомчета- клоун, тигров, зебров,
филтъра е JBL crystal profi green line
Как да разбера има ли рибки в устат си или има друг проблем с нея?
Въпроса ми е , женската да я отделям ли в друг аквариум (имам 54 литров с вграден вътрешен филтър, който мога да напълня с керамика) или да я оставя в големия и да ѝ отделя едно ъгълче с мрежа?

С какво се хранят малките като започнат да излизат от устата на майка си ако изобщо има малки?

Благодаря!pl86

22.06.2015 17:05 #23 Last Edit: 23.06.2015 08:08 by pl86
Здравей, 99%  съм сигурен че рибите от последните две снимки са Cryptoheros sajica, до скоро и аз имах такива, те са американски цихлиди и изобщо не мътят в устата, а хвърлят хайвер на плоска повърхност и го пазят. Особено от втората снимка съдя, 1:1 е с мойте които гледах.
Виж Cyrtocara moorii, имат много повече синьо и почти никакви други нюанси докато твойте са доста по лилави.

Ivan_S

Цитат на: keykey44 в 22.06.2015 17:05
Здравейте, имам двойка малавийски цихлиди Cyrtocara moorii, женската от около 2 седмици на яде и предполагам че държи хайвер в устата си, преди това мъжкия я гонеше доста упорито.


Твоите риби така ли изглеждат? Аз прилика виждам само в челото на рибата и донякъде в страничните линии.
Ако все пак имаш муурита, ще познаеш носещата женска по необичайно раздутите й бузи. Просто я сравни с мъжкия (бтв, принципно малавийските цихлиди се отглеждат в групи, не по двойки). Друг вариант е, ако искаш да запазиш малките, е да изтръскаш женската. Общо-взето рибата се хваща и във ваничка или друг съд с клечка за зъби, клечка за уши или нещо друго подходящо се разтваря устата й и се изтръскват малките, ако има такива. От там идва "тръскане" на женската. Щом казваш, че от 2 седмици не се храни и ако е с хайвер, то той вече трябва да е почти оформени рибки, които скоро ще трябва да започнеш да захранваш.

Това е, което мога аз да споделя и то при положение, че наистина имаш муурита :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)