• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 20:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Цихлиди малави защо умират

Започната от kazakoff, 15.10.2013 13:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kazakoff

Здравейте от август гледам малави взех 7  три двойки мъжка женска и едно салоси само и по малко от другите което не е правилно знам но само то беше в магазина и ми хареса другите са лабидохромус каерелус,соколофи,и мпанга рибите са около 8 10 см за 2 месеца умряха 4 ри умират през ноща вечерта им няма нищо и сутринта ставам или са умрели или берат душа видимо няма бели петна или нещо нередно тази сутрин намерих мпангата едвам диша на дъното и корема и беше много надут а при другите които умряха корема им си беше наред.Аквариума е 150 литра филтрацията е 2000л/ч температурата 25 27 градуса грунда 4-5мм имат осветление храната е тетра про алгие но от време на време рядко им давам тетра фил водата я гледах с тестове на сера 5 в 1 мисля че бяха нитрити нитрати ph твърдост  всичко е ок.Възможно ли е да се убиват нещо имам и 2 гибицепса при тях единия 5- 6 см другия 30см на малкия в средата му е изядена опашката а на големия е наръфана така да се каже.

Niikii

Ако имаш възможност покажи снимки. Възможна да са имали Malawi Bloat, щом е имало такива с надути кореми. Прочети в интернет малко повече за Malawi Bloat.

georgymit

Два месеца е дълъг период. А с какво ги храниш? Смени храната ако е необходимо.

Ivan_S

+1 за Malawi Bloat. Африканските цихлиди са предразположени към това заболяване и само трябва да са налице няколко фактора, за да го отключат. Това им е слабо място на иначе издръжливите цихлиди. Имат деликатна храносмилателна система и предразположение към чревни проблеми. Освен това почти 100% съм сигурен, че има стрес в твоя аквариум. Африканските цихлиди не формират двойки и не се гледат по двойки, а на колонии - за всеки мъжки, 3-4 женски. Бройката за твоя съд е ОК, но ако бяха рибите само от 1 вид. Освен това смърт има и при системен тормоз от някоя риба над някоя от останалите или върху няколко от тях. Обикновено съзряващ мъжки или доминиращ е причината за подтискането на другите риби (главно мъжки) и тяхната смърт. Умират обикновено от изтощение и срив на имунната система. Обърни внимание кои риби са ти в най-добро състояние и как се държат.

Като цяло стресът е убиеца, ако мога така да кажа, на африканските цихлиди. Под стрес включвам всичко - неподходящи параметри на вода, обитатели, храна, режим на активност, укрития и т.н. Всичко това може да доведе до блоут или срив на имунитета. Изходът обикновено е фатален.

На твое място бих си харесал 2 вида максимум и бих оформил 2 колонии с по 5-6 риби. Ако причината за загубата на рибите не е блоут, рискуваш с това темпо накрая да останеш само с 1 риба - доминиращият мъжки.

По отношение на храната, храни с такава предназначена за малавийски цихлиди, а не просто за цихлиди. Неправилното хранене е една от причините за блоут. Цихлидите са лакоми риби и нямат праг на насищане. Колкото им даваш, почти толкова ще се тъпчат. Ако няма агресия в аквариума и параметрите на водата са наред, почти 100% е сигурно, че това е причината за смъртните случаи. Храни по малко, колкото ще изядат веднага. Никаква храна не трябва да пада на дъното. Това означава, че им даваш много и вероятно преяждат. Аз лично моите ги храня само сутрин и вечер, като храненето продължава около 10-15 мин., от които само в първите 5-6 минути подавам храна. Останалото време оставям, ако нещо е паднало, да го съберат от дъното. Дори и да останат малко гладни е много по-добре, отколкото да преядат.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

kazakoff

да може би агресията е причината защото соколофито е шефа в аквариума гони мъжкия лабидохромус и тази мпанга която умря днес хапе сомовете .Мпангата умря с надут корем само , другите риби който умряха не сам имали нищо видимо.Мъжкия лабидохромус непрестанно преследва женската  опашката и е наръфана и стои в един ъгъл вертикално почти по цял ден  мпангата която умря  и тя по същия начин от няколко дена стоеше все до нагреватела и не ядеше а соколофито гони всички  :-D.Тези риби ще дам на един приятел които има няколко аквариума да ги раздели и да ги гледа а аз ще си взема 20 30 броя по 2 3 см от един най много два вида и да се надяваме че всичко ще е ок

Ivan_S

Ами ... май лека-полека ще стигнеш до причината за проблема. Аз имам 2 мъжки и подчинения докато порасна колко бой е изял, само той си знае, но оцеля. Между другото 20 риби за твоя аквариум ще са множко. Ориентирай се към максимум 12 или 15, но вече ще си на ръба на пренаселването. Имай предвид, че при повечето малавийски цихлиди има вътревидова агресия и когато имаш по 2 бройки от вид, тормозът ти е гарантиран. Създай укрития за рибите, защото ако няма къде да се сврат, преследваните ще бъдат постоянно преследвани и накрая ще загинат от изтощение. Вземай мерки бързо, ако питаш мен, защото както ти казах вече, ще останеш с 1-2 вилнеещи мъжкаря и накрая ще остане само един от тях. Предполагам, че целта не е да гледаш "Шотландски боец" в аквариумен вариант ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

kazakoff


Similar topics (5)

6088

Публикации: 4
Прегледи: 2885

52020

Започната от metcheto


Публикации: 5
Прегледи: 4299

34610

Публикации: 3
Прегледи: 3186

6632

Публикации: 3
Прегледи: 2915

30693

Публикации: 11
Прегледи: 7352