• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Цихлиди, които не хапват растения

Започната от Martins, 02.10.2006 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tty

Ако ви притеснява Крибензиса, погледнете към апистограмите. Богат "асортимент", голяма част се намира по бг пазара. Спокойно можете да си намерите заместител като какаду-то например.

abaro

Цитат на: "tty"Ако ви притеснява Крибензиса, погледнете към апистограмите. Богат "асортимент", голяма част се намира по бг пазара. Спокойно можете да си намерите заместител като какаду-то например.
Сериозен въпрос - какво и кога и къде си виждал в България нещо различно от Apistogramma cacatuoides. Силно се интересувам.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

jark

Цитат на: "deportivo"Добре тогава, а можете ли да ми кажете кой от двата вида ще е по добре да взема за да се чувстват добре
Ми... просто въпрос на предпочитание. При мен положението е следното:
-в 60 литров имам 2 рамирези + 4 скаларии + 3 анциструса - никакви ядове рибките кротки, растенията цяли
-в 140 литров 6 крибензис ( Pelvicachromis pulcher ) - всичко пуснато при тях бива пребивано - пускал съм рамирези, скаларии, плати, барбуси, забрички, неони. Само анциструсите не ги закачат в момента там щъкат 6. Рстенията здрави.

Pelvicachromis pulcher са ми любимци въпреки войнствеността си - много динамични и красиви риби.

Успех в изборът.

cihlidi_fan

Цитат на: "jark"
Цитат на: "deportivo"
-в 140 литров 6 крибензис ( Pelvicachromis pulcher ) - всичко пуснато при тях бива пребивано - пускал съм рамирези, скаларии, плати, барбуси, забрички, неони. Само анциструсите не ги закачат в момента там щъкат 6. Рстенията здрави.

Pelvicachromis pulcher са ми любимци въпреки войнствеността си - много динамични и красиви риби...


Гледай сега: Явно не си много навътре с цихлидите и техният характер и нрав.
Ако искаш да сложиш някаква нова рибка в аквариума, то трябва да преместиш/промениш нещо в него, за да може крибензисите да си мислят, че са на ново място и да си загубят "владенията" . Казваш, че пребиват всичко, което сложиш.  :roll:  Това е така, защото слагаш рибките тяхната територия и те ги бият, за да ги прогонят. По принцип цихлиди не се препоръчва да се гледат с други рибки, освен ако не са цихлиди. Макар, че има доста хора които гледат крибензиси с други рибки. Така, че не е невъзможно за осъществяване.
Пробвай така както ти казах: Размести им малко камъните, или там каквато декорация имаш и веднага след това сложи новите рибки. В моят аквариум има само 2 камъка.  :roll:  Не мога да ги местя, ами ги вдигам за 1 мин и после пак слагам. За тази минута рибките вече "не са на себе си" .  :twisted:  :lol:
Пробвай и пиши да кажеш какво е станало!
Успех!
П.С: Сори за оффтопика, но исках да помогна.  :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

jark

Здравей cihlidi_fan.
Рамирезите ги сложих заедно с крибензисите - те ми бяха в старият аквариум ( демек няма първозаселници ). След няколко дни видях агресивността на крибензисите към рамирезите и 2-рите ги пуснах в 60 литров, който пуснах спецялно за тях.
След няколко дни взех 8 скаларии ( 4 голями и 4 малки ), бях взел и растения ( 4-5 коренчета ), първо посадих растенията и после ги пуснах. Не беше пак приятна картинката ...... 4 продадох и 4 преместих в 60 литровият ( не ми се продаваха ).
Казаха ми, че може да сложа 4 хелери, 2 плати и 4 барбусчета тетразона + няколко нови камъчета и следователно по-голяма пещера. Ми..... подарих ги на едно съседче.
Последната ми проба бе с неони и даниота. Крибензисите се сдобиха с корен и ........  жива храна  :(  -  2 даниота без перки и очи  :cry:  и  липсваха 3 неончета. Това за време от 1 денонощие. Останалите ги дадох на същото съседче.
Заедно със скалариите пуснах и 3 анциструса ( към 1,5-2 см ) - те единствено не бяха закачани. Вчера взех още 4 и проблеми няма - без каквито и да било размествания.

В момента тези хищници са с големина - най-малкият е към 2 см, а най-голямият към 5 см. Храня ги ( както и тези в 60 литровият ) с 4 вида храни на Sera ( Discus, Vipagran, Flora, San ), понякога им давам жив тубифекс. Като има давам по 2-3 пъти на ден по малко.

След няколко дни ще взема фотоапарата от познат да направя снимки ... може и в декорацията да ми е грешката.

aqua

@jark,
Това, което ти пише cihlidi_fan е златното правило при цихлидите, но аз правя и още нещо при добавяне на новодомци.
- "демонтирам" цялата декорация;
- изваждам старите питомци в нов съд за няколко часа;
- през това време аклиматизирам новодомците в титулярния съд;
- пренареждам декорацията;
- връщам старите питомци в съда.

Един единствен път не ми сработи тактиката и то поради факта, че площта на дъното не беше достатъчна за разделяне (< 0,25 m2)- резултат принцесите пребиха един юлидохромис, а и се гласяха да хвърлят хайвер.

Успех!

jark

Здравей aqua.
Да разбрах какво ми казва cihlidi_fan, както написах - при всяко пускане на нови рибки съм пускал по нещо ново, но до сега никога не съм ги вадил - гоненето по аквариума няма ли да им е много стресиращо, а и ще бъде голямо приключение тази гонидба.
Но миясля след седмица, 2 да ходя за нови камъни, освен тогава пак да пробвам, но този път както ти каза - да ги извадя за час-2. Като сложа декорацията и растенията ще пусна първо новите за към час, а после и крибензисите.

Виждам също, че cihlidi_fan се учудва от изборите ми за рибки. Ще ми препоръчате ли и вие някои. Мерси.

cihlidi_fan

Хмм... Като прибавяш нови неща, но не махаш старите, територията на крибензисите си остава непроменена.  :roll:  Тоест това не действа, трябва да промениш нещо което до сега е било в аквариума, да се почустват все едно са в чужда територия.
Иначе нали ти казвам, най-добре се гледат цихлиди - само с цихлиди.  :lol:  Избора е голям, гледай да не смесваш езерата.
Крибензисите не се намират в главните Африкански езера като Малави, Танганайка и Виктория. Мисля, че другите рибки живеещи в реките в които живеят крибензисите са лифалилитата (Hemichromis lifalili се пише май) . Иначе можеш да пробваш направо някои Малавийци, или Танганийци, но те съветвам 1-вите, защото другите са малко по-трудни освен за оглеждане и за намиране.  :cry:  А и са много по-скъпи. В 120л. ти аквариум можеш да вземеш някои М'буни. Зебри, цараелеуси и други.  :)
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

jark

Цитат на: "cihlidi_fan"Хмм... Като прибавяш нови неща, но не махаш старите, територията на крибензисите си остава непроменена.  :roll:  Тоест това не действа, трябва да промениш нещо което до сега е било в аквариума, да се почустват все едно са в чужда територия.
Значи това ми е грешката, аз разбрах, че трябва да има нещо ново :( . Значи ще правя опит за нова комбинация  :D .

ааааааааааааааа Hemichromis-ите много са готини, май ще се насоча към 1 двойка Hemichromis lifalili и 1 двойка Hemichromis bimaculatus. Какво ти е мнението. Така може ли по една 2-ка от 2-та вида, ще намеря ли в София такива?
Мерси.

п.п. сори за предните ми постове в които съм писъл с мисълта, че знам и че наспамих темата на момчето

cihlidi_fan

Аз съм отглеждал само лифалилита. Като гледам снимките лифалилитата и тези бимакулатуси изглеждат мноого еднакви.  :roll:  Тоест има шанс да се омешат, но за това не мога да бъда сигурен.
Иначе лифалилита можеш да си намериш. На пазара, Христо (AQUASAUR) продава (мисля) аз от там си ги бях купил. И за други магазини не знам, сигурно има. Не са чак толкова редки.  :wink:  Аз си бях взел 5 бройки 2 мъжки и 3 женски. Ако искаш ти си вземи 1 мъжки с 2 женски примерно.  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

jark

Май утре ще се запътя към пазара, ако времето е добро  :D  и ще мисля за нова декорация и подреждане и дано да има резолтат.

Similar topics (5)

4706

Публикации: 8
Прегледи: 5704

51435

Публикации: 23
Прегледи: 10730

42993

Публикации: 1
Прегледи: 3028

49601

Публикации: 28
Прегледи: 14059

22557

Публикации: 23
Прегледи: 11738