• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Червеногърба скалария ("Manacapuru")

Започната от walkabout, 20.10.2009 11:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

walkabout

Здравейте!
Наскоро се запалих по този вид скаларии и тъй като не открих подробна информация за тях във форума, се разрових в интернет и попаднах на една интересна статия на немски. Реших да я преведа и да я постна.

ЧЕРВЕНОГЪРБА СКАЛАРИЯ ("Manacapuru")

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.u2u.idv.tw%2Fstone%2Fphoto%2FDiscus%2FPterophyllum%2520scalare%2520Red%2520back-2.jpg&hash=1071db129da8d777cdb28271ca5a8891d09158bfhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.akva.sk%2FphpBB2%2Falbum_pic.php%3Fpic_id%3D23630&hash=c0d12efb8587c789b35558314033b217a5192419

Вид: Pterophyllum scalare
Научно наименование:  Pterophyllum cf. scalare ,,Lago Manacapuru"
Друго наименование: Червеногърба скалария

Показатели на водата:
pH: 6.0 - 7.5
dH: 1 – 15 °
KH: 1 – 10 °
t °: 26 – 29 °C

Големина на аквариума: 120х50х50 (300 литра)
Обитавана област: Средния слой на водата.
Размери: 15 см., но това се отнася за размера от главата до края на опашката. Скалариите бързо достигат височина от над 25 см., измерено от горния до долния плавник.
Пределна възраст: Около 15 години.
Полови разлики: Няма такива. Сигурен знак е, ако се наблюдава гениталната папила при чифтосване.
Размножаване: Като при другите скаларии.
Произход: Червеногърбата скалария произлиза от езерото Манакапуро. При тези скаларии става въпрос за дива форма.
Храна: Гранулирата храна, замразена храна от бели и черни комарни ларви, артемия, водни бълхи.

Начин на живот:

Червеногърбите скаларии са спокойни аквариумни обитатели.
За компания се избират мирни рибки и преди всичко такива рибки, който не се събират в устата на скалариите. Така че например малките неони не са за препоръчване. Червените неони са малко по-големи и с тях не би трябвало да има проблеми. Трябва да се внимава с температурата. Тя трябва да е поне 26 градуса, за да се чувстват скалариите добре. Разбира се, има и много хора, които отглеждат скалариите си при под 25 градуса.

Много важни за отглеждането на тези скаларии са изборът на аквариум и неговата подредба. Има безкрайни дискусии по темата "минимален размер на аквариума".  Няма да обсъждаме отново. Като минимален размер за отглеждането на една добре работеща двойка се счита 120х50х50. Естествено и еднометров аквариум (100х50х50) би свършил работа, но тогава би било добре за скалариите да го делят само с още една двойка дънни рибки. Важно е да се съобрази и височината на аквариума и тук гореспоменатите 50 сантиметра са долна граница. Включваме 5 см. грунд и 5 см. от повърхността на водата до ръба на аквариума и остават 40. При това положение на една 25 см. висока скалария и остава място за плуване нагоре и надолу само 15 см. Ако бъде избран аквариум с височина 40 см., това място намалява на 5 см.!!!

Предпочита се отглеждане в група пред това да се вземе готов чифт. Така от групата могат сами да се оформят двойки, да запазват своя територия, а след развъждане отново да живеят хармонично с групата. Това обаче може да се случи само в доста по-големи аквариуми. Авторът на статията отглежда своите (5 среден размер и 2 малки) в 540 литра (150х60х60).

Грундът при отглеждането на червеногърби скаларии е от второстепенно значение. Тъй като тези красиви животни често биват отглеждани с различни сомове, е по-добре в интерес на последните да се използва пясък или дребни камъчета (0,8 - 1,2 мм).

Когато вече сме осигурили подходящи аквариум и грунд, сме на прав път. В аквариума не бива да отсъстват в никакъв случай препендикулярни разграничения. Това може да се постигне чрез високи корени или някои видове високи растения (напр. Echinodorus). Разделението трябва да бъде постигнато така, че при люпене на яйцата двайката да може да отделя и да пази своя район.

Скалариите не посягат на растения. Храната се дава заедно с тази на останалите риби. Растенията биват взети под внимание едва при хвърлянето на хайвера. Преди това листото бива почиствано.

Стомашно-чревния тракт при скалариите не е толкова подчертан, както при растителноядните. Всичко, което попада в устата на скалариите бива проворено дали става за ядене. Ако не -  рибите го изплюват.

Моите скаларии са ненаситни. Веднага щом вляза в стаята, те застават на мястото, където обикновено им давам храната и чакат. Храня ги с гранулирана храна, по-рядко със суха или замразена храна, артемия, комарни ларви или водни бълхи. Добри опити направих и с хранителни таблетки.

Развъждане

За развъждането трябва да се обособи хубава, хармонична двойка в групата. Първоначално двойката почиства листо на ехонодорус (или друго вертикално препятствие напр. корен). Женската прикрепя яйцата едно до друго на листото. Непосредствено след полагането мъжкият застава над яйцата и ги опложда. За това той има максимум 2 минути, иначе сперматозоидите няма да могат да проникнат в яйцата. Едно хвърляне е от порядъка на 200 до 500 зърна. Сменяйки се, мъжкият и женската застават над яйцата и ги "облъхват" с гръдните си плавници. Яйцата, които побеляват или не се развиват биват сортирани от родителите.

Малките се излюпват след 2 дни. По това време те още са прилепнали към листото. Те се виждат и познават по движенията, които правят с опашката си. Малките, които падат от листото биват вдигани от родителите и връщани обратно на него. Понякога се наблюдава и смяна на листото. Родителите събират малките в устата си и ги изплюват на съседното листо. След още 5 дни ларвите вече са използвали жлъчното мехурче и малките рибки вече плуват свободно. След 3 седмици вече започват да приличат на скаларии, оформят се перките.

Грижите на родителите могат да продължат до 6 месеца. Те още биват провеждани чрез потрепване с плавниците. Според правилото обаче малките могат да бъдат отделени от родителите след 6 седмици.

По време на грижите около излюпването се препоръчва да се постави някаква слаба нощна лампа в близост до аквариума, за улеснение на родителите. Пет дни след излюпването малките скаларии вече плуват. На първо време могат да бъдат хранени с микрочервеи или артемия (прясно излюпена). Добре е също да се хранят често и на малки порции.



* В това описание автора на темата използва много примери от своя опит с тези риби. Променил съм някои неща като например това, че почти цялата тема е написана в първо лице. Ако има грешки, ще съм радвам на корекции. Позабравил съм го този език.  :-)

Надявам се да съм бил полезен.  ;-) *YAHOO*

Поздрави!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

niky

Браво. Поздравление за усилията и желанието да помогнеш на всички ни.
Ако разрешиш, ще я добавим също и в сайта, при скалариите, като направим новия сайт скоро.
Разбира се, ще стои твоето име отдолу.

walkabout

Радвам се, когато мога да бъда полезен. Аз също чакам с нетърпение сайта.  *bg*

wwladoo

Браво колега за старанието по превода,рибите са чудесни и вече няколко месеца им се радвам!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

SashoPhoto

Поздравления за усилията и добре свършената работа!
Имам 5 от тези красавци, наистина страхотни риби.

ssg

Благодарско,много полезно четиво,и аз се бях запалил много по тях,ама и от тая статия се вижда,че в 100литра не може да се гледат,здраве да е,напред във времето може би........

SashoPhoto

Е чак пък да не могат в 100 литра!? Аз гледам 5бр в 130л, още не са пълен размер, разбира се. Ако имаш добра филтрация (Eheim), много растителност и чиста вода не виждам проблем да си гледаш един чифт в 100л.

rakim

Страхотна статия *THUMBS UP*Само има едно нещо,не свързано с преводача на темата.Моята педя е 24см,не съм виждал нито на живо нито на снимка,риба била тя и алтум по висока от 15см.Как ги пишат тези размери не знам....Вземете аквариума на Амано със алтуми и ги сравнете горе доло с големината на главата му,това са риби не по големи от 20см.По същия начин съдя и от снимките в нета,сравнявам с части от тялото на човека до рибите.Или са великани хората,или се преувеличава много с тези размери на манакапуру и алтуми.Има даже една снимка с алтуми, на която автора и собственик пише че са 40см риби!Е добре снимани са до конус за размножаване на дискуси и са по малки доста от него,тези конуси по 55см ли са?На Райко алтумите са вече към година и половина мисля,ако може да сподели информация и снимки за размерите им ще е супер :-)
540л Южна Америка

valnata

Аз съм виждал скаларии и то огромни. Не зная какъв вид са. Определено не бяха манакапуро. Бяха чисто бели. Сега ги няма в магазина в който ги бях гледал. Цената им беше 25 лева броя, но определено имаха 23 24,см. За пръв път видях толкова големи скаларии. Нека наистина който е виждал подобни риби да сподели. wladoo ми беше споменал че имало такива скаларии гигантски или гиганти не се сещам точно. И на мен ми е чудно с какво ги тъпчат, и как достигат такива огромни размери. Още ме е яд, че не попитах в магазина от къде са ги взели и с какво ги хранят. Сега вече нямат такива.

walkabout

Цитат на: rakim - 21.10.2009 21:22
Страхотна статия *THUMBS UP*Само има едно нещо,не свързано с преводача на темата.Моята педя е 24см,не съм виждал нито на живо нито на снимка,риба била тя и алтум по висока от 15см.Как ги пишат тези размери не знам....Вземете аквариума на Амано със алтуми и ги сравнете горе доло с големината на главата му,това са риби не по големи от 20см.По същия начин съдя и от снимките в нета,сравнявам с части от тялото на човека до рибите.Или са великани хората,или се преувеличава много с тези размери на манакапуру и алтуми.Има даже една снимка с алтуми, на която автора и собственик пише че са 40см риби!Е добре снимани са до конус за размножаване на дискуси и са по малки доста от него,тези конуси по 55см ли са?На Райко алтумите са вече към година и половина мисля,ако може да сподели информация и снимки за размерите им ще е супер :-)

Райко беше написал, че неговия чифт са по 25 см. Аз също не съм виждал, но ми се струва доста вероятно да достигат такива размери.

raiko

Цитат на: rakim - 21.10.2009 21:22
Страхотна статия *THUMBS UP*Само има едно нещо,не свързано с преводача на темата.Моята педя е 24см,не съм виждал нито на живо нито на снимка,риба била тя и алтум по висока от 15см.Как ги пишат тези размери не знам....Вземете аквариума на Амано със алтуми и ги сравнете горе доло с големината на главата му,това са риби не по големи от 20см.По същия начин съдя и от снимките в нета,сравнявам с части от тялото на човека до рибите.Или са великани хората,или се преувеличава много с тези размери на манакапуру и алтуми.Има даже една снимка с алтуми, на която автора и собственик пише че са 40см риби!Е добре снимани са до конус за размножаване на дискуси и са по малки доста от него,тези конуси по 55см ли са?На Райко алтумите са вече към година и половина мисля,ако може да сподели информация и снимки за размерите им ще е супер :-)


Днес щракнах няколко бързи снимки на алтумите(истинския Ориноко алтум). Те са все още млади риби и тепърва  ще растат.В момента са високи около 25 см.








yanki1

Райко, признавам си, че незнам за кой път съм отново приятно изненадан!   *YAHOO*  *YAHOO* *YAHOO*

Би ли дал някаква по-подробна информация за твоите диви и прелестни Алтуми ...моля ?  *thanks

Да се надяваме ли в скоро време на потомство?!
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Raven

Ех че красота,бившата ми мечта когато имах по голям аквариум.

Много рядка и елитна риба, заслужава си всякаква грижа и внимание,заслужава си да направиш аквариум само заради нея.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

yanki1

Определено!...наистина си заслужава само заради нея да се построи аквариум.  *YAHOO*

Някой дали знае приблизително с  какви габарити трябва да е съда за тези ангели, за да се чувстват комфортно(доколкото е възможно това в аквариум)?

Все пак трябва да имаме предвид, че  възрастните екземпляри израстват до завидно големи размери(дори и в изкуствена среда), а за да е приятно за окото и въобще като цяло аквариума трябва да е съръзмерен с големината на Ориноковците, за да може да  постигнеме някаква прилична хармония. Докато са малки няма съществен проблем, но един ден като поотраснат и  им стане тясно -съда малък, рибите огромни ....да не се получи , че всички индивиди стоят като натрапчиви "кръпки".

Относно пасажчето си мисля, че то би следвало да бъде от поне 10-на рибки.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Similar topics (5)

45222

Публикации: 1
Прегледи: 1910

13141

Публикации: 8
Прегледи: 7920

42659

Публикации: 4
Прегледи: 3322

6302

Публикации: 9
Прегледи: 4800

38574

Публикации: 13
Прегледи: 6160